ממולאים בניכר ו"מהיום למחר"
מה הקשר בין עמנואל הלפרין, דוד ויצטום, גומבוץ סלע ואמא שלו? קודם כל הגעגועים לממולאים. כשתקראו תבינו מייד, וגם תקבלו מתכונים לשלושה לא שגרתיים, שניים מלוחים ואחד מתוק, בדיוק כמו מתכון אמיתי לגעגוע
מזה חצי שנה שאני חי בנכר והגעגועים מתחילים לכרסם כל חלקה טובה. הכי אני מתגעגע לתכנית הטלויזיה "מהיום למחר", עם עמנואל הלפרין ודוד ויצטום. זהו סטנד אפ במיטבו, סוג של הכלאה בין "החבובות" ל"אלף". הם יודעים איך להשתמש בחן של עצמם. הם השואלים את השאלות והם גם העונים את התשובות בעצמם. האורח שהגיע במיוחד לאולפן...הוא לא קשור לתכנית. הוא התפאורה בלבד. נורא קל להתבלבל במקרים כאלה אבל תראו לי עוד מראיין שיודע לענות את התשובות לשאלות שהוא בעצמו שואל. האין פרט זה, כשלעצמו, ראוי להערצה?
עוד אני מתגעגע לתכנית הזו בגלל גורם ההפתעה. לעולם אי אפשר לדעת מי יגיש את התכנית הערב, או מחר. זאת בניגוד לתכנית "ערב חדש", שם בכל יום מודיעים מי יהיה המגיש מחר. היתה תקופה שנהגתי להמר בנושא ותמיד תמיד הפסדתי. תמיד האחר הגיש את התכנית. תכנית נפלאה, "מהיום למחר": בידור, תרבות, אקטואליה, המקום בו הקומי והטראגי נפגשים באופן מושלם ומתח... מי יגיש מחר.
ולמה אני משתף אתכם בזה? כי הדבר השני אליו אני מתגעגע במיוחד הוא הממולאים של אמא שלי, לארוחת ערב שבת, שמילאו את ליבי עונג שוב ושוב. מה זה קשור? כי אמא שלי והממולאים שהיא מגישה, דומים דמיון מפתיע לתכנית "מהיום למחר" ולמגישיה. במהלך 35 השנים בהם אני שואל את אמא מה יש לאכול לשבת, היא עונה "לא יודעת, נראה" שהולחן כבר על ידי בני המשפחה כהמנון לאומי. וכמו קוד סודי, כתב סתרים, מורס, כמו שרה אהרונסון גיבורת ניל"י, אני יודע לפענח ששוב יום חג וששוב יהיו ממולאים, לצד הררי סלטים, חמים וקרים, לצד הררי אורז ענקיים המיועדים לכיבוש, לצד סוג בשר אחד וסוג עוף אחד, לצד תפוחי אדמה (כדי להיות בצד הבטוח ולוודא שאם מישהו חצה את הקוים ועבר מעדת אוהבי האורז לעדת אוהבי תפוחי האדמה, שלא ישאר רעב, חלילה). ואמא, 35 שנים, שבת אחרי שבת אומרת: "לא יודעת אייך יצאו הממולאים. הם לא נראים לי טוב. שמתי מעט מדי נענע ויותר מדי אורז. אולי כדאי לי לבשל את האורז לפני המילוי? מה אתה אומר? אולי לא. אולי אני אכניס עוף לפלפלים במקום בשר? לא. בשר יותר טעים". וכמו ויצטום והלפרין היא שואלת את השאלות והיא עונה את התשובות. ואז אני בטוח ששווה להמר שהם יצאו מעולה. כתמיד. שבת אחרי שבת. 35 שנים. וכך אנחנו ישובים סביב השולחן, פעורי עיניים למראה ההפתעה, הממולאים, שכמו ויצטום והלפרין יודעים אייך להשתמש בחן של עצמם, ומתווכחים קצת על פוליטיקה, קצת על אקטואליה, קצת על תרבות. בדיוק כמו אצל ויצטום והלפרין. ובתום הערב כל אחד שכדאי לו לבוא מחר לצהריים, לחסל את השאריות, כי מי יודע אם בשבוע הבא יהיו שוב ממולאים...כי אמא החליטה, חלילה, להפוך יצירתית פתאום...
מתכון לממולאים של אמא אין לי לתת לכם, כי אמא שלי היא מהעדה שכששואלים אותה בטלפון "כמה מלח?" היא עונה: "ככה, קצת. אתה לוקח ביד וזהו". וכשאתה מתרגז ושואל "אבל כמה בערך? מה זה קצת?!" היא עונה: "אני אכין לך ואתה תסתכל ותראה".
בצלים ממולאים בגבינת פטה, זיתים ועגבניות מיובשות
חומרים:
4 בצלים בינוניים, קלופים
כף שמן זית
6 כפות פרורי לחם מאיכות משובחת
2 כפות זיתי קלמטה קלופים פרוסים
100 גרם גבינת פטה
6 עגבניות מיובשות קצוצות
מלח ופלפל
2 ביצים
1/4 כוס חלב
הכנה:
1. ממלאים סיר במי מלח ומרתיחים את המים. מוסיפים את הבצלים שלמים ומאדים על להבה נמוכה כעשרים דקות. מוציאים את הבצלים ומניכים להם להצטנן ולהתייבש מעט. מוציאים את פנים הבצל כך שתיוותר שכבה חיצונית עבה מספיק שתחזיק את הבצלים ממולאים. קוצצים את החלק הפנימי שהסרתם ומזהיבים בשמן הזית. מוסיפים את פרורי הלחם. מוסיפים את העגבניות המיובשות, גבינת הפטה, הזיתים ומבלים. מערבבים בעדינות.
2. משמנים תבנית אפיה במעט שמן זית. ממלאים את הבצלים בתערובת המילוי. את שאריות תערובת המילוי שומרים בצד.
3. מערבבים את הביצים עם החלב ומוסיפים לשארית תערובת המילוי. יוצקים את תערובת הביצים סביב הבצלים הממולאים ואופים כחצי שעה בתנור שחומם מראש ל - 180 מעלות צלזיוס.
תפוחי אדמה אפויים במילוי אגוזים ופטריות
חומרים:
4 תפוחי אדמה גדולים
1/2 בצל קצוץ מוזהב קלות
כף אגוזי לוז קצוצים קלויים קלופים
100 גרם פטריות מסוגים שונים
כפית מיץ לימון
כף טרגון קצוץ
כף פטרוזיליה קצוצה
כף חמאה
1/4 כוס חלב
מלח ופלפל שחור גרוס
1/4 כוס גבינת פרמזן מגוררת.
הכנה:
אופים את תפוחי האדמה בתנור. מצננים. מסירים את "ראש" התפוח ומרוקנים את תוכן התפוחים. את התוכן מועכים עם החלב והחמאה. מוסיפים את הפטריות הקצוצות, האגוזים, הבצל המוזהב ועשבי התיבול. ממלאים את תפוחי האדמה. מפזרים את הפרמזן המגורר ואופים בתבנית משומנת ב 200 מעלות לעשרים דקות.
תפוחי עץ אפויים ממולאים במישמשים מיובשים וקוקוס
חומרים:
4 תפוחי עץ לבישול
2 כפות חמאה מומסת
2 כפות סוכר חום
2 כפות משמשים מיובשים קצוצים
1/2 ספל גרעיני דלעת קלויים
ספל קוקוס
2 כפיות קינמון טחון
2 כפות קמח
4 כפות סיידר
4 כפות קרם פרש להגשה
הכנה:
1. מחממים את התנור ל 180 מעלות. ממיסים את החמאה עם הסוכר.
2. מערבבים את המישמשים, גרעיני הדלעת, הקוקוס, הקינמון והקמח יחד. מרוקנים את תוכן התפוחים.
3. ממלאים את התפוחים בתערובת ומניחים את התפוחים על תבנית אפיה משומנת. יוצקים מעל כל תפוח כף סיידר אחת ואופים למשך חצי שעה.
4. יוצקים כף קרם פרש על כל תפוח ומגישים מיד.