צהריים קייצים של סלטים
איילת בן-יוסף מנסה לשבור את הכללים של משפחת-מוטי ולהזמין אותם לארוחה על טהרת הסלטים. היה טעים, אבל את השיטה אי אפשר לנצח (למרות שהיו שם כל אבות המזון)
עוד מימי האימפרייה האוסטרו-הונגרית נתקעו במשפחת מוטי כמה הגדרות נוקשות ולגבי מה נחשב ומה לא נחשב אוכל הגון. ואני אסביר: ארוחת צהריים חייבת להכיל מרכיב בשרי זה או אחר, אחרת היא זוכה ליחס של חטיף בין הארוחות, ארוחת בוקר שיש בה מרכיב מבושל ולא כזה שרק שלפו מהמקרר (למשל פשטידה או בלינצ'ס) זוכה מייד למעמד של ארוחת-על. ארוחה בשרים "רגילה" (למשל ארוחת צהריים) תכיל שני מיני בשר (רצי עוף ובקר) ולפחות שתי תוספות ("פחממה וירק"), בארוחה "חגיגית" (ימי שישי וחגים) המגוון יוכפל והסועדים יהיו מחוייבים בארבע מנות לפחות (ראשונה, מרק, עיקרית וקינוח). הקינוח, גם הוא חייב לכלול שני מינים לפחות (עוגה ופירות, גלידה ועוגיות) ואחד מהם רצוי שתהייה לו קצפת, אבל מפאת הדיאטה את הכלל הזה אפשר לפעמים לכופף. ועוד לא דיברנו על הכמויות: מכל דבר שמונח על השולחן צריך שיהיה לפחות כפול ממה שסועד ממוצע יאכל "כדי שלא יחסר" ואסור, מפאת הנימוס וכבודם של שאר המסובים להיות זה שיקח את הנתח או הפרוסה האחרונה. אבל אל דאגה, זה לא קורה אף פעם (ע"ע הכמויות). ודבר אחרון: ההגשה לשולחן תלווה תמיד בהתנצלות: "הפעם הצלי לא יצא כל-כך טוב" או "אין לי כלי הגשה מתאים אז תסלחו לי שהסיר על השולחן".
הכללים הללו תופסים גם כשיוצאים לאכול מחוץ לבית, אבל שם מתווסף העיקרון החשוב של "תמורה לאגרה" או במילים אחרות: "זה מה שאת מזמינה?, לא שאכפת לי, אבל שניצל אני יכולה להכין בבית…" כשאוכלים בחוץ חייבים לבחור מהתפריט רק את המנות שאמא של מוטי לא יודעת להכין בבית, אחרת היא תראה בבחירה שלנו רמז לכך שאנחנו לא אוהבים את האוכל שלה. נשמע מסובך? עכשיו תנסו לבשל לאנשים האלה ארוחת צהריים.
בשבת האחרונה משפחת מוטי הזדמנה אלינו הביתה והחלטתי למתוח את החבל עד הקצה, לבצע אקספירימנט חברתי-גסטרונומי שלא נשמע כדוגמתו החל מימי הקיר"ה פרנץ יוזף: להגיש סלטים לארוחת הצהריים. בלי מנה עיקרית (אבל עם עוף), בלי מרק ובלי קינוח עם קצפת (נאכל פירות מהמקרר). ברגע הראשון הם כמעט התעלפו, הסברתי בעדינות שעכשיו חם ויותר נעים לאכול סלטים רעננים מאשר גולש ופירה ושלא ידאגו, יש מספיק לכולם והם לא יצאו מפה רעבים, ואפילו מניתי את כל אבות המזון (עוף ותפוחי אדמה) שכללתי בסלטים. הם הסתכלו על הצלחות בחשדנות ("עוף עם פירות? את בטוחה שמותר לאכול את זה ביחד?"). אבל בסוף התיישבו, אכלו בשתיקה ואפילו גמרו מהצלחת (רגע, זה מחוייב מכללי הנימוס ולא אומר כלום לגבי ההנאה מהאוכל). כשהם הלכו הבנתי שלמרות שהארוחה היתה טובה וטעימה, את השיטה אי אפשר לנצח.
סלט עוף ונקטרינות
נזדקק ל:
1 ראש חסה אמריקאית (3.50 ₪)
300 גרם חזה עוף (2 חצאים = 8 ₪)
2 נקטרינות בשלות (2 ₪)
חופן אגוזי מלך שבורים (100 גרם = 5 ₪)
לרוטב:
3 כפות שמן זית
1 כף דבש או סירופ מייפל
1 כף חרדל גרגרים
מלח ופלפל לפי הטעם
וכך עושים:
1. מחממים מעט שמן במחבת ומטגנים את חזה העוף משני הצדדים עד שמשחים. מניחים בצד להתקרר.
2. שוטפים את החסה וחותכים או קורעים לפיסות בגודל אכיל. חוצים את הנקטרינות ופורסים לפרוסות דקות. את חזה העוף שהתקרר חותכים לרצועות דקות.
3. מערבבים את כל חומרי הרוטב ומרכיבים את הסלט: מניחים שכבה של חסה, מעליה מפזרים את הנקטרינות והעוף ומעליהם מפזרים את האגוזים. על הכל יוצקים את הרוטב.
סה"כ: 18.50 ₪
סלט פסטה צבעוני במיוחד
נזדקק ל:
1/2 חבילת פסטה (250 גרם = 2.50 ₪)
1 פלפל אדום קלוי וקלוף (1 ₪)
1 מנגו בשל (2 ₪)
5-6 עלי בזיליקום (חבילה עולה 4 ₪, נשתמש בערך ברבע)
חבילה קטנה של עלי רוקט או חופן עלי תרד טריים (5.80 ₪)
4 כפות שמן זית
2 כפות חומץ בלסמי (או חומץ אחר, אם אין)
מלח ופלפל לפי הטעם
וכך עושים:
1. מבשלים את הפסטה לפי הוראות היצרן, כשהיא מוכנה מסננים את המים, יוצקים מעט שמן זית, זורקים לקערת הפסטה את עלי התרד ומערבבים, מניחים בצד להתקרר.
2. חותכים את הפלפל הקלוי לרצועות, חותכים את המנגו לקוביות וקוצצים את הבזיליקום. כשהפסטה קרה מוסיפים את הפלפל, המנגו והבזיליקום לקערה. בכלי נפרד מערבבים שמן, חומץ ומלח-פלפל, יוצקים מעל הפסטה ומערבבים היטב.
סה"כ: 13.30 ₪
סלט תפוחי אדמה ובטטה עם גבינה בולגרית
נזדקק ל:
4 תפוחי אדמה טריים (3 ₪)
2 בטטות (3 ₪)
100 גרם גבינה בולגרית או פטה (7 ₪)
1 בצל אדום פרוס לטבעות דקות (1 ₪)
1 כף נענע קצוצה (כ-10 עלים) (צרור ענקי עולה 3 ₪, אנחנו נשתמש בפחות מ-1 ₪)
4 כפות שמן זית
2 כפות מיץ לימון
וכך עושים:
מבשלים את תפוחי האדמה והבטטה עד שהם מתרככים, אבל לא יותר מדי, שלא יתפוררו. מקלפים וחותכים לקוביות. מסדרים בקערת הגשה את הפוחים והבטטות, מעליהם מפזרים את הבצל, מפוררים את הגבינה ומפזרים את הנענע. בכלי נפרד מערבבים שמן, לימון מלח ופלפל ויוצקים על כל הסלט.
סה"כ: 15 ₪
אז מה היה לנו?
סך כל הארוחה: 46.80 ₪.