שתף קטע נבחר

יום הולדת בריא

שני פרופסורסקי, היועצת של פורום אוכל אורגני, מחלקת עצות, רעיונות ומתכונים למסיבת יום הולדת בריאה ושמחה לילדים שלכם. רק אל תספרו לאף אחד שבעוגה אין שוקולד והבייגלע מקמח מלא

הופ גדלנו בשנה, יום הולדת הנה בא - עם הבמבה והביסלי, הסוכריות הצבעוניות ורגשות האשם. יום הולדת ובריאות הם בדרך כלל אוקסימורון. כי איך אפשר למנוע מהזאטוט הגדל את פסטיבל הסוכר השנתי? מה אנחנו, משפחה פרוסית? אז מה אם פעם בשנה הוא יחטא בהזרקה של קולה וצבע מאכל בכמות שהיתה ממיתה שבט אפריקני? גם לו מגיע, לא?

 

אז זהו, שלא. ילדים יכולים להיות מאוד מאושרים עם עוגה בריאה, חטיפים מזינים ושתייה עתירת ויטמינים. זה יחסוך להם את הקריזה האיומה שמלווה כל מסיבת יום הולדת, שנגמרת בדרך כלל בבכי. זה יהיה לא פחות טעים, אולי אפילו יותר, וזה בטח יביא אותם קרוב יותר למאה ועשרים.

 

אז הנה מתכונים לשתי עוגות שאפשר להכין ליום הולדת: עוגת חרובים שכל טועמיה משוכנעים שהיא עשויה מהשוקולד הבלגי המשובח ביותר ועוגה פשוטה ומהירה שאפשר להכין בהמון צורות שונות. אפשר לצפות אותן בממרח "שוקולד" מחרובים או לקשט בלי צבעי מאכל, בעזרת פרוסות של פירות בצבעים שונים כמו קיוי, אפרסמון, בננה ותות-שדה (רצוי אורגני, כמובן), פרוסות של שקדים ואפילו כמה עלים טריים של סטיביה (צמח ממתיק נטול קלוריות). אפשר אפילו לקחת קצת גבינת עזים, להמתיק אותה ולהוסיף לה כמה טיפות של מיץ-סלק - כך מתקבל חומר ורוד שאפשר לקשט איתו.

 

יש בשוק גם כמה חטיפים טעימים ובריאים, חלקם אף מתהדרים בתואר "אורגניים", למרות שהם לא נושאים את השטעמפלה המהדרין של אגריאור: בייגלה מקמח מלא, ופלים ממולאים חרובים ואפשר להכין גם פופקורן אורגני במכונה עם אוויר ובלי שמן, או בסיר עם מעט שמן זית (לא מרגישים את ההבדל). אפשר להוסיף מטריות משוקולד חרובים בתוך שקיות ההפתעה, ולהגיש פירות יבשים וטריים, "טוסטים מחייכים", קרקרים מקמח מלא וכמה מטבלים. לשתייה: מיץ פירות.

 

עוגת חרובים מהירה

 

גרסה בריאה ל"Hurry-up cake" מתוך הספר "The Joy of Cooking".

 

חומרים:

1/2 1 כוסות קמח מלא (למרקם עדין יותר אפשר להחליף 1/2 כוס בקמח אורגני מנופה)

1/4 כוס אבקת חרובים

1 כפית אבקת סודה לשתייה

3/4 כוס סוכר חום (למרקם עשיר יותר מחליפים כ- 1/4 כוס מהסוכר בכמות דומה של סירופ חרובים או סירופ אחר)

2 ביצים

1 כוס חלב או תחליף, או מיץ תפוזים טרי

1/2 כוס שמן מכבישה קרה - עדיף קנולה

1 כפית תמצית וניל טבעית

אגוזים קצוצים, קינמון, ציפורן, זנגביל, קליפת לימון מגוררת, צימוקים וכו'. להוסיף לפי הטעם

 

הכנה:

1. מערבבים את החומרים היבשים, מוסיפים לתוכם את החומרים הרטובים ובוחשים היטב. אפשר ביד או במיקסר.

 

2. יוצקים את הבלילה לתוך תבנית משומנת ומקומחת (קפיצית בקוטר 26 או מרובעת בגודל צלע כ-30 ס"מ) ואופים בחום בינוני כ-20 דקות או עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי.

 

3. מצפים ברפרפת חרובים, בשקדייה מדוללת ומומתקת, במחית פירות (אפרסמון הולך נהדר), בחמאת עזים מומסת ומומתקת, או בכל ציפוי אחר לפי טעמכם שיהיה יחסית נוזלי כדי שהטעם והלחות ייספגו בעוגה שלבדה יוצאת מעט יבשה. מקשטים בפירות כאוות נפשכם.

 

לעוגה מהירה ללא חרובים אפשר להשתמש ב- 3/4 1 כוס קמח ומעט יותר המתקה.

 

עוגת השוקולד של רודה

 

לפעמים, כשאמא שלי מתלוננת על תופעות שאולי נובעות מרמות הסוכר הגבוהות, היא מתרצת את מצבה בכך שלא יכולה לעמוד בפני מעדנים מסוימים, כמו למשל עוגת השוקולד המפורסמת של רודה (רחל) כהן. אז לקראת יום ההולדת שלה, ביקשתי מרודה את המתכון על-מנת לעשות לו "גיור" כדי שאמא תוכל לאכול בלי ייסורי מצפון. רודה הופתעה לשמוע שהתוצאה היתה מוצלחת, והרי היא להלן (אחרי מספר שיפורים נוספים לפי המלצת הטועמים):

 

חומרים:

2 כוסות תחליף קפה (2 כפיות אבקה ב-2 כוסות מים רותחים)

1 כוס אבקת חרובים - להמיס בתוך ה"קפה"

3 כוסות קמח מלא

1/4 כפית מלח

3 כפיות סודה לשתייה

3/4 כוס שמן מכבישה קרה (עדיף קנולה)

1 כפית אבקת סטיביה מרוכזת

1 כוס סירופ לתת אורז

4 ביצים

1 כפית תמצית וניל טבעית 

צימוקים, אגוזי מלך קצוצים, זרעי דלעת - חופן מכל אחד

קורט קינמון

 

הכנה:

1. מערבבים את השמן, הסיטביה וסירופ הלתת בקערת ערבול גדולה. מוסיפים את הביצים אחת אחת ואת הווניל תוך כדי ערבול.

 

2. מנפים יחד את הקמח עם הקינמון, המלח והסודה. מוסיפים את החומרים היבשים לסירוגין עם תערובת ה"קפה" וחרובים אל קערת הערבול ומערבלים עד לקבלת תערובת אחידה. מוסיפים צימוקים ואגוזים ומערבבים.

 

3. יוצקים לתבנית גדולה (או למספר תבניות קפיציות עגולות אם רוצים להכין עוגת-שכבות), משומנת ומרופדת בקוקוס ואופים בחום בינוני-נמוך (170 מעלות צלזיוס) עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי. מצפים בריבת פירות או בציפוי אחר, ו/או בפרוסות של פירות בצבעים שונים כגון בננה, קיווי, אפרסמון, תות שדה וכו'.

 

הערה: אפשר להשתמש גם בסוגי המתקה אחרים, אך השילובה זה הוא האופטימלי מבחינת השפעה על רמות הסוכר.

 

ומה אם השתמשתם בכל זאת בסוכר (החום או בני דודיו), והתגובה המוכרת של אחרי-יום-הולדת פושטת בקרב הצאצאים (אנחנו קוראים לילדים אז פורפרות)? מסתבר שהטבע יצר משהו שיכול להוציא את האוויר ממפרש הפורפרה: מיץ של פרי המורינדה. בעגה עממית נקרא פרי זה נוני (עממי פולינזי). את הפרי לא הצלחתי להשיג עד היום בארץ אך מיץ שלו  מוצאים על מדפי חנויות הטבע. שלוק של מיץ נוני או שניים אחרי המסיבה והסוכר בדם חוזר לרמה נורמלית תוך 5 עד 20 דקות, במקום תוך מספר שעות.

 

ועוד עצה: אל תספרו לאף אחד שהעוגה לא עשויה משוקולד ושהבייגלע עשוי מקמח מלא.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איך אפשר למנוע מהזאטוט הגדל את פסטיבל הסוכר השנתי? מה אנחנו, משפחה פרוסית?
איך אפשר למנוע מהזאטוט הגדל את פסטיבל הסוכר השנתי? מה אנחנו, משפחה פרוסית?
צילום: יוסי סליס
מומלצים