הרופא רצה לטפל בחרדה במופע, מש' הבריאות ביטל
הזמנה לכנס בישרה על הדגמה של שיטה לטיפול בחרדות ובפוביות באמצעות פתיחת חסימות אנרגטיות • את השיטה הגה ד"ר נאדר בוטו, מצנתר וקרדיולוג בבית החולים בילינסון, ולמשתתפים בכנס הובטח שהוא ידגים טיפול בקהל • משרד הבריאות חשב, כמונו, שלא ראוי לטפל בחולים על במה והביא לביטול הכנס • אבל ד"ר בוטו לא מבין מה לא תקין בהתנהלותו: "אני לא מנצל אנשים אלא עוזר להם"
צעד חריג ויוצא דופן הביא בשבוע שעבר משרד הבריאות לביטולו של כנס בנושא טיפול בחרדות, פוביות ואובססיות בגישה אלטרנטיבית, תוך הדגמת השיטה על ב מטופלים. צעד חריף זה ננקט בעקבות פניית מוסף 'רק בריאות' למנכ"ל המשרד, פרופ' אבי ישראלי. החשש מנוכחותם של פקחי משרד הבריאות, שביקשו להשתתף ב'מופע', גרם בסופו של דבר לביטולו.
הכל התחיל כשבוע קודם לכן, כשלמערכת 'רק בריאות', מוסף הבריאות של ידיעות אחרונות, הגיעה הודעה לעיתונות על כנס שבמהלכו תיחשף שיטה טיפולית שפיתח ד"ר נאדר בוטו, שמבוססת על "שחרור חסימות אנרגטיות בשדה הקוואנטי של האדם, שנוצרו בעקבות משברים נפשיים בעברו".
עוד נכתב בהודעה שד"ר בוטו ידגים על חלק מהנוכחים בכנס איך אפשר באמצעות השיטה לאבחן בתוך זמן קצר את מקור החרדה או הפוביה ותהליך השתרשותה בנפשו של האדם, וכן ידגים אמצעים טיפוליים זמינים ופשוטים להשתחרר ממנה.
בשלב הזה סיקרנה אותנו בעיקר השאלה האם ד"ר בוטו, קרדיולוג ומצנתר בכיר במרכז הרפואי רבין (בילינסון), שכח את ההוראות לגבי יחסי חולה-רופא, שמחייבות צנעה ושמירה על פרטיותו של החולה.
בתוכנית הכנס נכתב שאחרי התכנסות ותשלום בסך 120 שקל למשתתף – תוך הסתייגות מודגשת שלפיה "אין ברכישת הכרטיס משום הבטחה לקבלת אבחון וטיפול" – תינתן הרצאתו של ד"ר טארק פאהום, פסיכיאטר ילדים מהמרכז לבריאות
הנפש טירת הכרמל. אחריה יעלה לבמה ד"ר בוטו, שידגים את שיטתו ויטפל בחלק ממשתתפי הכנס, תוך תיעוד וצילום הטיפול בווידיאו.
פנינו לשני הרופאים במספר שאלות. ד"ר פאהום ניסה תחילה למזער את חלקו בכנס. כשנשאל האם הוא לא עובר על הוראות משרד הבריאות בכל הנוגע לפרטיות החולה, השיב: "זה לא אני, אני רק מרצה בכנס על כלים פסיכיאטריים מקובלים להערכת הטיפול בפוביות, חרדות ואובססיות".
- אבל תהיה עד לכך שאנשים נחשפים ומקבלים טיפול בפרהסיה.
"האנשים לא נחשפים. ד"ר בוטו לא חושף דברים אישיים של אנשים, אלא שואל: 'יש לך פחד מכלב? מגובה?', ולא יותר מזה".
- והיכן חובתך לשמור על פרטיות המטופל?
"אני נותן הרצאה, לא הולך לטפל באנשים. כולנו עם חרדות ופחדים. גם כשפרויד דיבר על דחפים מיניים, אמרו שהוא מדבר שטויות. ראיתי מה ד"ר בוטו מצליח לעשות בחמש דקות. ראיתי אותו גם מרצה באיטליה. הוא מסתמך על רפואה אלטרנטיבית, שזה משהו מדעי, רפואה סינית ויפנית, ואני לא רואה בזה פגם".
- אבל גם מטפלים אלטרנטיביים מעניקים לחולים טיפול בין ארבעה קירות, תוך שמירה על חשאיות וצנעה.
"אבדוק אם יש בעיה אתית עם הכנס".
מנהל המרכז הפסיכיאטרי טירת הכרמל, ד"ר מיכאל שניידמן, בתגובה: "רק היום, לאחר פנייתך, נודע לי על הכנס. אני מתנגד בכל תוקף לטיפול רפואי שניתן בתיאטרון ולא בתנאים הרפואיים המקובלים. לכן זימנתי במהירות את ד"ר פאהום והבעתי בפניו את מורת רוחי על השתתפותו בכנס. אמרתי לו בצורה שלא משתמעת לשתי פנים שזה לא נאה לתת יד למופע הזה".
"אני לא צריך פרסום"
בפנייה לד"ר בוטו הקדמתי ואמרתי שאין בכוונתנו לעסוק בשיטה שפיתח, גם משום שאיננו מבינים בה וגם משום שאין מי שיאשש או ישלול אותה. הפנייה, אמרתי, לא באה ממקום של ביקורת על השיטה, אלא על דרך ביצועה, בפרהסיה. עוד שאלתי אם הוא לא רואה בעיה בשימוש שהוא עושה בתואר שלו, מצנתר וקרדיולוג בכיר, תוך איזכור שם בית החולים שבו הוא מועסק, לצורך פרסום השיטה שהמציא, שהרי איזה קשר יש בין צנתור לבין שחרור חסימה אנרגטית?
ד"ר בוטו: "השיטה שלי אומרת שאין מחלה פיזית/גופנית שלא על רקע נפשי. אני מזכיר שאני קרדיולוג, כי אני רוצה לקשור בין העיסוקים שלי ולא להפריד. מה לא תקין בזה?
"המשתתפים מקבלים מעטפה ובתוכה כל ההסברים. כתוב גם שמי שרוצה להשתתף במחקר שאעשה, אולי, בבית החולים שיבא, יכול לרשום את פרטיו (משיבא נמסר שוועדת הלסינקי של בית החולים לא תאשר קיום מחקר זה – א.א). אני לא מנצל את האנשים אלא עוזר להם. אני מתעד את זה בווידיאו כדי להמחיש שאפשר להשתחרר מפוביות בדרך קלה ופשוטה".
- למה אתה לא מטפל בקליניקה? למה הראווה, הפרהסיה?
"ההדגמה היא לשם לימוד". בהמשך הבהיר ד"ר בוטו שנוכחות עיתונאים בכנס לא רצויה מבחינתו, כיוון ש"גם ככה יש לי יותר מדי עבודה, ואני לא צריך פרסום. היום התור במרפאה מגיע ליותר משנה".
מנהל המרכז הרפואי רבין, פרופ' דן אופנהיים, מסתייג מעיסוקו 'המשני' של ד"ר בוטו. בתשובה לפנייתנו השיב: "הנהלת בית החולים מבקשת להבהיר שאין שום קשר בין עיסוקו של ד"ר בוטו, שעובד במשרה חלקית במרכז הרפואי, לבין העיסוקים שהוא עוסק בהם באופן פרטי. למרות שד"ר בוטו נדרש בעבר לבצע הפרדה ראויה בין התחומים, נוכח המידע שהובא לפנינו, נראה שהוא אינו מיישם זאת. הנהלת בית החולים רואה התנהלות זו בחומרה ותקיים בירור בנושא, ועל פי תוצאותיו תנקוט בהליכים המתחייבים".
"שיטה מאוד לא מכובדת"
ד"ר פנחס דנון, פסיכיאטר בכיר ומנהל המרכז הקהילתי לבריאות הנפש ברחובות, אומר על הטיפול האלטרנטיבי בחרדות, פוביות ואובססיות שמציע ד"ר בוטו: "לכל הפרעה מסוג זה יש סיבה גופנית, ביולוגית ונפשית. חרדות לא מופיעות סתם ככה, ולכן גם אי אפשר לרפא אותן בשיטת הזבנג וגמרנו. בטיפול שניתן במהירות ובנוכחות קהל, עלול המטפל לפספס את האבחנה ולגרום נזק לחולה.
"יש אנשים שסובלים מפוביות פשוטות, ויש מי שסובלים מפוביות קשות, שאליהן נלוות בעיות נוספות. כמעט אף חולה לא סובל רק מפוביה. לכן, לפני הטיפול נהוג לערוך אבחון מעמיק, תוך ניסיון להתחקות אחרי שורשי ההפרעה, ורק אז לטפל בה. מה שנעשה בכנס הזה הוא ביזיון לשמו".
הממסד הפסיכיאטרי מתנגד לטיפול אלטרנטיבי במחלות נפש, כמו גם לניסיון לטפל בהן בפומבי. פרופ' צבי זמישלני, יו"ר איגוד הפסיכיאטרים בהסתדרות הרפואית: "מדובר בשיטה פסאודו רפואית ומאוד לא מכובדת. להפוך מחלה של חולה למופע ולטפל בה בפרהסיה זה דבר שלא ייעשה. הטיפול המקובל בפוביות, כמו בשאר המחלות, נעשה בחדרו של הרופא ולא במופע פומבי בידורי. העוסקים בכך מנצלים את בורותם של המשתתפים כדי לקדם עניינים עסקיים מסחריים".
פרופ' אבינועם רכס, יו"ר הוועדה לאתיקה בהסתדרות הרפואית לישראל: "רופא רשאי לעסוק ברפואה משלימה לצד עיסוקו ברפואה קונבנציונלית, אבל אסור לו להשתמש במעמדו ובתואר שלו במערכת הרפואית הציבורית כדי לקדם את עיסוקיו ברפואה המשלימה.
"ד"ר בוטו פועל בשיתוף עם פסיכיאטר לקידום שיטה אלטרנטיבית שהמציא, ויוצר מראית עין של טיפול רפואי רגיל, כשהוא עוסק למעשה בתחום איזוטרי שלא מבוסס מדעית, של פתיחת חסימות אנרגטיות". לפני כשנתיים פורסמה כאן כתבה שבדקה את הטיפול באנטי אייג'ינג. בין המרואיינים היה ד"ר ג'קי סרוב, מנהל חדר מיון פנימי בבית החולים איכילוב. בעקבות הכתבה זומן ד"ר סרוב למנהל בית החולים, פרופ' גבי ברבש, שדרש ממנו באופן שלא משתמע לשתי פנים להימנע מלקשור בין עיסוקו בבית החולים לבין עיסוקו באנטי אייג'ינג.
בכתבה אחרת שהתפרסמה בחודש אפריל האחרון, גינה הממסד הרפואי רופאים מומחים לכירורגיה פלסטית שנוהגים להזריק בוטוקס למילוי קמטים במהלך מסיבה. הביקורת הופנתה כלפי הטיפול בפרהסיה, תוך זילות המקצוע.
הכנס של ד"ר בוטו, כאמור, בוטל בסופו של דבר. מה שהיה אמור להתרחש בו, כפי שהסבירה מארגנת הכנס: "ד"ר בוטו מטפל בפוביות ובחרדות בהרצאה ובהדגמה. האבחון נעשה דרך החוש השישי, שזו הטכניקה, והשחרור נעשה באמצעות טפיחות קלות על המרידיאנים. הוא לא נוגע בחולים. הטיפול הוא אנרגטי לחלוטין".
- מה הסיבות שהביאו לביטול הכנס?
"משרד הבריאות לא התיר הדגמות על אנשים, למרות שאין לו מושג שאין מגע עם המטופלים במהלכן. אני מקווה שהכנס הבא יתקיים בחודש פברואר הקרוב. תשאירי לי טלפון כדי שאוכל לעדכן אותך?"