ביקורת: שתי מסעדות ובית קפה אחד
אטליז שמתפקד כמסעדה, חנות שמשמשת כבית קפה ומסעדה שהיא רק מסעדה. רונית סבירסקי ביקרה, טעמה והתרשמה
גיטל קליינשטיין יכולה היתה להיחשב פמיניסטית גם במושגים של היום. בשנת 1929 היא פתחה מסעדה ביתית בראש פינה ולצידה תחנת דלק. בבית האבן שכולו בנוי מבזלת מקומית היא הגישה גפילטע-פיש וכבד קצוץ לחיילים הבריטים ולחברי ההגנה. יגאל אלון, משה שרת ומשה דיין הסבו לשולחן של גיטל מול תחנת המשטרה האנגלית ובית המכס ששירת את השיירות שהגיעו מדמשק לפלסטינה.
הבית עמד מיותם במשך עשרים שנה, אבל יופיו לא נפגם. הרצפות המעוטרות בסגנון שטיחים, עצי האקליפטוס בחזית והקירות המוצקים, חיכו לגואל. הוא הגיע בדמותה של אורלי אליאס, תושבת ראש פינה שהבישול בוער בעצמותיה.
אורלי נולדה בבית של בשלניות, אחיותיה נילי פרידמן ואמירה רובין הקימו מסעדות בראש פינה, והיא בחרה להחזיר את העטרה לקפה גיטל. ילדיה וחתנה השלימו את הצוות ויחד הם שיפצו וריהטו את הבית העתיק. כשפתחו אותו, לפני שנתיים, הוגשו שם קפה ועוגות תוצרת בית שהכינו הבת מיטל, ששבה מלימודי קונדיטוריה בפרנץ' קולינרי בניו יורק, והחתן שלומי. לפני כמה שבועות הם חנכו תפריט מגוון שהופך את גיטל לקפה-מסעדה.
בין המנות הראשונות: קרפצ'יו סינטה, חציל קלוי על בצק עלים,מרק חצילים ופלפלים ועוד. בעיקריות בולטים קבבוני טלה, פרגיות ברוטב צ'ימיצ'ורי ושניצל גיטל ענק, שמכסה את כל הצלחת. העוגות והמנות האחרונות ממשיכות לככב כמו בימי בית הקפה: טארט טאטין, מוס שוקולד בלגי ופאי קרם שקד-אגס.
מנות עיקריות 39-49 ש"ח, ראשונות עד 34 ש"ח, אחרונות 23-25 ש"ח. פתוח כל יום, מ-8 בבוקר עד 1 בלילה.
קפה גיטל, ראש פינה, כניסה צפונית. טל' 04-6930808
קונים-אוכלים
יובל אשכנזי רצה לפתוח קפה, אבל אישרו לו רק חנות. הפתרון היה להשתלב בחנות קיימת, להעמיד מכונת קפה וכמה שולחנות, ולהגיש ארוחות קלות. כך נולד לפני ארבע שנים "סטוק קפה" באזור התעשייה של סגולה, פתח תקווה. מאז נפתחו חמש חנויות שבנויות על הקונספט חנות-מסעדה-קפה. במקום לערוך קניות ואחר כך לחפש מקום להשיב בו את הנפש, אפשר לעשות הכל תחת קורת גג אחת.
בנוסף לחנויות בצומת ביל"ו, חיפה ונתניה, חנכה רשת "סטוק קפה" סניף באזור התעשייה של הרצליה, עם שפע כלי בית, רהיטים ואבזרי נוי בייבוא מהמזרח לצד כלי זכוכית דקורטיביים, מערכות אוכל, אבזרי גינה וכלי נחושת. בחזית החנות ממוקם בר גדול עם משקאות חריפים תוצרת חוץ, יינות וקפה לסוגיו. ברחבה החיצונית נמצאת המסעדה, מאובזרת בחפצי החנות. מכירים מסעדה שאפשר לקנות בה את הכיסא שיושבים עליו? כאן אפשר.
התפריט מגוון מאוד ומתאים לכל כיס: ארוחת בוקר במבצע (39 ש"ח לזוג), מיקס אנטיפסטי שמספיק לזוג (זוקיני, פלפלים
צבעוניים, גלילות חצילים, עגבניות מיובשות, טפנד, פטריות ובטטה – 43 ש"ח), קיש אישי (38 ש"ח) ופסטה חלָמי עם צנוברים (43 ש"ח).
סטוק קפה, שנקר 11 הרצליה. טל' 09-9512727
כטרף עין
אדם ויה למד בקורדון-בלו בפריז, עבד בשתי מסעדות נחשבות בניו יורק, בארץ השאיר חותם ב"אוקיינוס" ו"לחם ארז", וכשרצה לעשות פאוזה החליט לבלות שלושה חודשים על אי בודד עם אשתו, סטייל רובינזון קרוזו.
ועכשיו מה? לפני כמה חודשים הוא פתח, יחד עם דורון רבי-חיא, את "דוריס", אטליז-מסעדה בכניסה לראש פינה. אדם אוהב לטפל בבשרים וכך גם דורון, שהרים ארבע מסעדות בהודו לפני שחזר למולדת. השניים הבינו שאפשר לעשות עסק טעים מהבשר המשובח של עדרי רמת הגולן, צירפו את יינות הגולן ודלתון, וביססו את המטבח שלהם על תוצרת האזור. במקרר של "דוריס" שוכבים נתחים עסיסיים (צלעות טלה, טי-בון, ניו יורק סטייק, אווזים, מולרד) ובחדר הקירור תלויים בשרים ליישון. לסועד המורעב נשאר רק להצביע על נתח כלשהו שבטנו חושקת.
אחרי מנות פתיחה מעקצצות מגיע הבשר, שנצרב קלות בגריל וספג מהלומת מחץ בטאבון של 700 מעלות. הוא מונח על צלחת ענקית לצד צ'יפס ג'מבו וסלט ירוק. מנה מומלצת כמו חצי קילו צלעות עגל (98 ש"ח), יכולה להשכיב טורף בודד או להתאים לזוג סולידי
דוריס קצבים, ראש פינה, לא כשר. טל' 04-6801313