שתף קטע נבחר

פסטיבל אוכל בצפון - איך מוציאים ישראלי לטיול

כשישראלים מתכננים טיול, הם עושים זאת מהמקום בו הם יאכלו ארוחת בוקר ועד המסעדה בה יאכלו בצהרים. המסלול נועד רק כדי להעביר את הזמן שבין הארוחות. פסטיבל "טעם כנרת" עונה בדיוק על זה ומציע אטרקציות, טיולים והמון המון אוכל. אמיר פלג יצא לסיור מקדים, ויש לו המלצות

איך מוציאים ישראלי לטיול בארץ? מספרים לו על מסעדת שף שנפתחה לא מזמן ביישוב נידח או על יקב בוטיק שממוקם בראש הר גלילי שאת שמו מעולם לא שמע. נשמע לכם כמו בדיחה? בינינו, כל בר-דעת יודע שטיול מתכננים מהמקום שבו אוכלים ארוחת בוקר ועד המסעדה אליה מזמינים מקום בצהרים, והמסלול באמצע נועד רק כדי להעביר את הזמן שבין ארוחה לארוחה. אז בואו נהיה כנים עם עצמנו ונלך ישר על העיקר.

 

פסטיבל הקולינריה "טעם כנרת" (ברשותכם, אקרא לו פסטיבל האוכל), המתקיים בשלושת סופי השבוע שבין 30 בנובמבר עד 16 בדצמבר, עונה בדיוק על תנאים אלה. הפסטיבל מתבסס על שלל המסעדות ובתי האוכל הפזורים בעמק הירדן,
צילום: אמיר פלג
השוק בטבריה (צילום: אמיר פלג)
בטבריה ומסביב לכנרת, ומציע בנוסף לארוחות גם שפע סדנאות בישול ופעילויות אחרות הקשורות במזון ומיועדות לקהל הרחב. הן מחלונות המסעדות והן בדרכים הנפתלות נשקף נוף גלילי, ירוק או כנרתי, שיכול להיות כיסוי מצוין לייסורי המצפון, וגם לספק את אלה שבאמת רוצים לראות נופי הארץ.

 

עבדכם הנאמן יצא לסיור מקדים בשטח ומביא בפניכם את המיטב.

 

אין הנחתום מעיד על עיסתו  

"אגדת-לחם" הוא שמו של בית מאפה הממוקם בלב חצר גשר הישנה שבקיבוץ גשר, בואכם צומת צמח. לייצור המאפים במקום משמש תנור שנבנה עוד בשנת 1924, ושימש את פנחס רוטנברג ועובדי תחנת הכח נהריים הסמוכה לגשר. את התנור מחממים פעם אחת ביום למשך שעה, ואבני השמות העוטפות אותו שומרות על החום לאורך זמן רב. בבוקר, כשהחום גבוה אופים בו לחמים, ואילו אחר הצהרים יורדות מעט הטמפרטורות ואפשר לאפות בו עוגיות בלי שישרפו.

 

על מלאכת האפייה במקום מנצחת מאיה שלום, אידיאליסטית באמצע שנות ה-20 לחייה שעזבה את ירושלים ביחד בעלה וילדיה כדי להגשים בקיבוץ. את תורת האפייה למדה, תאמינו או לא, באינטרנט, ובסיועם של גברת ניסוי ואדון טעייה. כל המאפים במקום, לחמים (בננה, בטטה, זיתים) שעשויים ברובם קמח מלא, וכן עוגות ועוגיות, נאפים בידיה האמונות, ובאהבה רבה.

 

במסגרת פסטיבל האוכל יתקיימו בבית המאפה סדנאות אפייה להורים ולילדים בעלי שאיפות קולינריות, שילמדו להכין בין היתר פוקאצ'ות ופיצות, ובסופן יזכו לאכול את פרי עמלם.

 

  • "אגדת-לחם", חוויית נהריים בגשר הישנה; טל': 04-6752685

התנור משנת 1924. "אגדת לחם"                                (צילום: אמיר פלג)

 

נורמנדי אשר לשפת הכנרת 

בשביל למרוח משהו על הלחם שמנו פעמינו צפונה, למחלבת "אל&לור" שבקבוצת כנרת. המחלבה שוכנת בתוך מבנה עץ קטן ופשוט למראה, ומנוהלת על ידי בני הזוג גלעד ושרה רן. הוא רפתן שורשי מקיבוץ אפיקים, והיא עולה מחבל נורמנדי שבצרפת ובת למשפחת גבנים ותיקה. לשם התמוה של המחלבה אחראיות שתי בנותיהן, אן ו...לור.

 

מוצר הדגל של המחלבה הוא גבינת "לב הכנרת". זוהי גבינה חצי קשה ממשפחת הקממבר (שמקורה בחבל נורמנדי), מכוסה עובש לבן ומכילה 24% שומן. גבינה דומה לזו, העשויה מחלב לא מפוסטר שמקורו בפרות רועות באחו, מייצרים בני משפחתה של שרה רן בצרפת מדורי דורות. בישראל למרבה הצער אין מגדלים כמעט פרות חולבות הרועות באחו (שלא לדבר על חובת הפיסטור), ולכן בארץ עשויה הגבינה מחלב עיזים.

 

במהלך פסטיבל האוכל ילמדו המבקרים במחלבה על תהליך הכנת הגבינה ויישונה ויזכו לטעימות. בנוסף, יתקיימו סדנאות להכנת גבינה. המשתתפים בסדנאות יכינו גבינות בצורות שונות ואת התוצרת ניתן יהיה לקחת הביתה להמשך הבשלה.

 

  • מחלבת "אל&לור" בקיבוץ כנרת, טלפון 04-6759687.

 

סדנאות מעשיות להכנת נקניקיות. "תמרים פלוס"           (צילום: אמיר פלג)

 

תמר עם כל דבר  

כאילו לא די בבלבול שאוחז עירוני ממוצע לגבי הזהות בין המושבה כנרת לקבוצת כנרת, נפתחו בשתי הכנרות חנויות בעלות התמחות זהה - תמרים ומוצריהם. זו שבמושבה קרויה "תמר בכפר", ואילו זו של הקבוצה קרויה "תמרים פלוס". שתי החנויות אורזות ומשווקות את כל הקשור בתמרים, כולל הפירות עצמם, עוגות,
צילום: אמיר פלג
מחלבת אל ולור קיבוץ כנרת (צילום: אמיר פלג)
חטיפים, וכמובן הסילאן (דבש תמרים), שמופיע בשלל גרסאות למריחה, לבישול ולאפייה, לצד מזון בריאות אחר.

 

גם החנויות-תאומות הללו יערכו במהלך ימי הפסטיבל שלל סדנאות בישול לקהל הרחב. ב"תמר בכפר" שבמושבה כנרת הולכים על מזון בריאות והשף איתן פרי ילמד את המבקרים לשלב אלמנטים בריאותיים ושאר נבטוטים באוכל. ב"תמרים פלוס" לעומת זאת ילמד רועי תבור מ"מרינדו" להכין נקניקיות ביתיות בתיבולים שונים. בשתי הסדנאות יזכו כמובן המשתתפים לאכול את שבישלו.

 

איך תזכרו מי עושה מה? בריאות זה "בכפר" ו"פלוס" זה בשר.

 

  • תמר בכפר, כנרת המושבה; טל' 04-6709954.
  • תמרים פלוס, קיבוץ כנרת; טל' 04-6759678.

 

תרבחו ותסעדו

גם העיר טבריה פותחת את שעריה למבקרי פסטיבל האוכל ומציעה שילוב מרשים בין מסעדות ידועות ומוכרות לבין בתי אוכל קטנים. הנה הזדמנות לשלב קצת פעילות פיזית במסע הארוחות הגדול - סיור היסטורי ברחבי העיר יצא מקבר הרמב"ם וישלב ביקור במספר בתי אוכל, כולם בעלי מסורת של עשרות שנים. אחד מהם הוא מאפיית "משפחת האופים" שפועלת עוד משנות ה-40 של המאה הקודמת. באותה תקופה היו תושבי העיר מביאים את סיר החמין שלהם אל המאפייה מידי יום ששי, ומכניסים את הסיר לתוך התנור, ששימש בימי חול לאפיית לחמים. כיום, כל אחד מבשל במטבחו, והמאפייה מתמקדת בדברי מאפה טריים. בחנות הדגים "האגם הצפוני" של יואב ואמיר רפאלי, דור שמיני לדייגים טבריינים, ייצלו עבור באי הפסטיבל דגי בורי, שזמן קצר קודם לכן עוד שכשכו במימי הכנרת.

 

ואולם גולת הכותרת של הסיור טמונה בקונספט "הבית הפתוח". מספר נשים טברייניות, שאינן ששות בדרך כלל לחלוק את מטבחן עם הקהל הרחב, ואשר נאמנותן נתונה להאכלת התא המשפחתי, הסכימו לפתוח את ביתן למבקרים (בתיאום מראש) ויבשלו את המתכונים בהן הן מתמחות. ברכה דריי תכין ארוחת חמין טברייני חורפי, רחל ללוש תגיש קוסקוס טוניסאי, מפרום וסופגניות, ורינה עמר תארח ותגיש בביתה פסטלים למיניהם לצד זיתים מבושלים ומרק חרירה מהביל.

 

  • מחלקת תיירות, לשכת מידע טבריה; טל' 04-6725666.

לאכול על המים. "דקס"                                              (צילום: אמיר פלג)

 

היהלום שבתנור

למה כבר אפשר לצפות ממסעדה בתחנת דלק? הרהרתי לעצמי כשעמדתי בשעריה של מסעדת תנורין בכניסה ליישוב מגדל שמצפון לטבריה, ולא ידעתי עד כמה אני טועה. תוך דקות מעטות התמסרתי לשלל מאזטים לבנוניים שנחתו על השולחן, דבר שלמרבה הצער השכיח ממני חובתי העיתונאית לרשום ולדווח על כל מרכיב ומרכיב במנה כמו על כל בלוטת טעם על הלשון שנעה בחדווה.

 

ובכל זאת, זכורות לי כמה מנות מענגות יותר מכל: סלט טאבולה עשיר בפטרוזיליה ובלימון (על חשבון הבורגול), קובה קטנים ("בייבי קובה") ממולאים בשר כבש שטוגנו במדויק, סלט פאתוש בו בלטו זעתר וסומאק ושכל מילה שאוסיף עליו רק תיגרע, סיגרים ממולאים בגבינה שחוסלו כמו על ידי נרקומנים, ונקניקיות מבשר כבש
מתובלות בבהרת, שזכו למחמאות בקרב חובבי התבלין.

 

מסעדת תנורין נקראת על שמו של כפר ציורי קטן בצפון הרחוק של לבנון, ומנוהלת בבעלות יהודית וערבית משותפת על ידי האני יוסף מכפר ראמי ופלג בכור מקיבוץ חוקוק. דו קיום תמיד מחמם את הלב, ובמקרה זה הוא גם מסמן את הרב-קיום המוצלח שבין המרכיבים במנות השונות. לכבוד פסטיבל האוכל מציעה המסעדה ארוחת מאזטים לבנונים מקוריים, אותה ילוו כמה סוגי ערק והסברים על משקה האניס, מוצאו, מקור השוני בטעמיו וכיו"ב.

 

  • "תנורין", צומת המנגו בכניסה למגדל; טל' 04-6712896.

 

כל הפעילויות בפסטיבל טעם כנרת מוצעות במחירים שווים לכל נפש, אולם קיום הסדנאות מותנה במספר המשתתפים ועל כן מומלץ להירשם מראש. פרטים נוספים בטל' 04-6752727 ובאתר האינטרנט של הפסטיבל.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היהלום שבתנור. מסעדת "תנורין"
היהלום שבתנור. מסעדת "תנורין"
נורמנדי בכנרת. "אל ולור"
נורמנדי בכנרת. "אל ולור"
בשר מול המים. "דקס"
בשר מול המים. "דקס"
צילום: אמיר פלג
מומלצים