שתף קטע נבחר

כך הולכים המנביטים

פיליס גלזר אימצה את הנבטים כשחקן חיזוק לתזונה שלה והתמכרה להנבטה ביתית. מזרעים בצנצנת ועד מנבטה חשמלית - כל הדרכים לתבל את החיים שלכם עם נבטים טריים

שלום לכם,

 

הפלירטוט שלי עם נבטים התחיל כשהייתי סטודנטית בארה"ב וכל העולם ואשתו דחפו נבטי אלפלפא לכל מקום (אכיל) אפשרי. זה היה מאוד טרנדי. כשעברתי לגור בתל אביב שמעתי שיש אחד - יוני עפרוני שמו - שמגדל נבטים בחצר אחורית בבניין ברחוב מאז"ה. יוני, מסתבר, היה גם האבא וגם האמא לנבטים הראשונים בארץ, ומאיפה למד להנביט כוסמת ורדה, עדשים, חמניות, חומוס, צנון, אלפלפה, ועוד כל כך יפים וטעימים - אין לי מושג. היה לו גם מכשיר ידני מוזר שסחט מיץ מעשב חיטה שגידל ולמרות שגם אז חשבתי שיש לו טעם זוועתי, שמעתי שליוני היו לקוחות קבועים חולי סרטן שהיו מגיעים אליו יום יום ל"שוט".

 

במשך השנים איבדנו קשר; יוני נסע לצפון לטפל בהוריו החולים, אני עברתי לצד שני של העיר וקמו עוד מגדלים ומפיצי נבטים. פה ושם קניתי נבטים סיניים, תלתן (שלפעמים מוכרים כאלפלפה כי האלפלפה יותר משובחת אך זרעי תלתן זולים יותר), ברוקולי או חמניות, אך עם כל הרצון הטוב, הסלטים והכריכים, חלק תמיד היה נרקב. ואז, יום אחד לפני כמה חודשים, סיירתי ב"ניצת הדובדבן" באבן גבירול וראיתי קופסת פלסטיק מלאה בשכבות של נבטי עדשים שונים - קטנים וגדולים בצבעי ירוק שונים ובכתום. קניתי, הלכתי הביתה ועשיתי מהם טבולה צבעונית שהגשתי באחד משיעורי בישול שהעברתי. כל כך התלהבו שחזרתי וקניתי עוד. ועוד. מילא להנביט עדשים ירוקים – אבל איך הצליחו להנביט כתומים?! לא ידעתי. לאריזה הייתה חסרה תווית, ורק כעבור כמה חודשים שמעתי באקראי שזהו יוני עפרוני שהקים לתחייה את חברת "נובית" ומסתבר שגם השתבח עם השנים.

אפשר גם בבית. הנבטה בצנצנת (צילום: ויז'ואל פוטוס)

 

היום נבטים הם חלק אינטגרלי מחיי - ולא סתם. לאחר שעברתי ניתוח להוצאת גידול סרטני ראשוני בשד לפני כמה חודשים, החלטתי לאמץ נבטים באופן יום יומי כשחקן חיזוק. מלבד העובדה שנבטי ברוקולי מכילים חומרים אנטי-סרטניים חזקים, כל סוגי הנבטים מכילים פי 50-10% יותר ויטמינים ומינרלים, חומצות אמינו ואנזימים מבכל שלב אחר בחיי הצמח. הם גם הרבה יותר יעילים מתוספי מזון מכיוון שמבנה התאים בנבטים מאפשר את שחרור רכיבי התזונה ואת ספיגתם הרבה יותר בקלות. אני אוכלת אותם כסלט או זורקת ברגע אחרון למרק או תבשיל ובשבילי הם פשוט פצצת אנרגיה. יש גם עוד אנשים בסוד העניינים: בפגישה האחרונה לביקורת אצל האונקולוגית, היא הראתה לי שארוחת הצהריים שלה הייתה מורכבת מאורז מלא ונבטי מאש (מונג).

 

מנביטים בבית

בינתיים, גם אני השתבחתי: למרות שאפשר להנביט נבטים בתוך צנצנת (משרים כל הלילה, מסננים, שמים בצנצנת גדולה על הצד במקום חשוך עם פיסת גזה, סוגרים את הפתח ושוטפים פעמיים-שלוש ביום), כיום יש לי מנבטה חשמלית בה אני מכניסה מים בתחתית ומניחה למעלה מדפים עם כל מה שאני רוצה להנביט - ואז המכשיר פשוט שוטף בעצמו את הזרעים שלוש פעמים בשעה ואני מסודרת. כמעט בין לילה יש לי נבטי עדשים ירוקים וכהים וגם קינואה ותוך יומיים גם שעועית אזוקי האדומה וגם מאש. נבטי ברוקולי, אלפלפה, כרוב וחרדל (ניתן להשיג זרעים אורגניים אצל היבואן של המכשיר, "אופק חדש"), דרושים כשלושה ימים או יותר, תלוי בגובה הרצוי.

 

המכונה נהדרת אבל לא מושלמת – צריך לנקות היטב את החלקים הקטנים במיוחד אחרי הנבטת קטניות, קצת מנג'ס להוציא את השורשים הקטנים מתחתית המדפים. אבל אם הייתי צריכה להנביט נבטים בצורה הקונבנציונלית ולשטוף אותם פעמיים-שלש ביום ידנית, לא הייתי עומדת בזה. ככה גם אין צורך ללכת לסופר או לחנות טבע לקנות נבטים; יש לי אספקה סדירה של נבטים בשיא הטריות מתי שאני רק רוצה. לחברה יש מנבטה לא חשמלית, אבל אם אתם מחליטים להיכנס לעניין של נבטים כמוני (כבר התמכרתי), כדאי להשקיע את הסכום (הלא זול) לחשמלית. אפשר להזמין דרך האינטרנט באתר.

 

טאבולה נבטי עדשים

עשירה במיוחד בחלבון, סידן, ברזל, זרחן וויטמיני A, B, C, ו-E. אם אי אפשר להנביט בבית או לקנות נבטי עדשים, אפשר לעשות את אותו הסלט עם תערובת נבטי הקטניות שניתן למצוא ברשתות השיווק.

 

המרכיבים (4 מנות):

2 כוסות נבטי עדשים (רצוי תערובת צבעים שונים אם אפשר)

2 כוסות גזר מגורר

1/2 1 כוסות תערובת פטרוזיליה ונענע או כוסברה

2 שיני שום כתושות

כ-1/2 2 כפות או יותר מיץ מלימון אחד

1/4 כוס שמן זית כתית מעולה

מלח ופלפל לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את כל החומרים ביחד.

 

נ.ב. לקוראים:

לא שכחתי שביקשתם המלצות לדגני בוקר בריאים. התשובה תופיע בבלוג ביום ראשון הקרוב.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נהדרת אבל לא מושלמת. מנבטה חשמלית
נהדרת אבל לא מושלמת. מנבטה חשמלית
מומלצים