לפי העין: לומדים לבשל מהמאמות
אחרי שמסעדות היוקרה אימצו את מטבחי הסבתות, קבלו את הטרנד החדש: סדנאות שבהן לומדים לגלגל ממולאים עירקיים, להכין קוסקוס מסולת אמיתית ולא משקית ולהתקין באחש — אורז ירוק עם חמישה סוגי בשר כמיטב המסורת באוזבקיסטן
ימים של נחת לסבתות שלכם, בהנחה שהן עדיין בחיים. אחרי שבכל בית יהודי יודעים היום לגלגל אצות על המחצלת, לעשן וליישן בשר ולאפות עוגות מעוצבות (מי אמר בצק סוכר,(? נרשמת בגזרת סדנאות הבישול מגמה ברורה של חזרה לשורשים. לא רק רפי כהן מתגעגע לאוכל של סבתא עזיזה. כולנו, מתברר, עשויים להתייפח מול אושפלאו שהוכן כהלכה. מיצינו את האוכל המצויץ, תודה. הבו לנו שליכטות בלתי מיופייפות בטעמי ילדות, שהתבשלו שעות בסירים פשוטים ולא מעוצבים.
הטרנד החדש פשט בכל המקומות שבהם מעבירים סדנאות בישול, ורוב התלמידים הם דווקא "יאפים עם עיגולדים," כפי שהגדיר אחד השפים, רוויים ממסעדות יוקרה, שמחפשים פשטות וביתיות.
ברשת "ספייסס" מחזיקים בשנה האחרונה צוות של בשלניות מרוקאיות, עירקיות ופרסיות, שמעבירות למשתתפי הקורסים את חוכמת המטבחים המסורתיים. כך תמצאו פה סדנה להכנת קובה לצד סדנה להכנת סבזי.
ברשת "לגעת באוכל" התקיימה לא מכבר סדנת בישול מרוקאי, שבה לימדו איך מכינים קוסקוס אמיתי מסולת ולא משקית, יחד עם זעלוק, סלטא משוויא, טאג'ין כבש ועוד. בקרוב, ובעקבות בקשת הקהל, יעביר שם השף ליאון אלקלעי סדנת בישול של אוכל טורקי ובולגרי, והשף שי עשהאל כבר מלמד בישול בוכרי. עשהאל, המשמש כשף שגרירות אוזבקיסטן, מראה למשתתפים כיצד מכינים באחש - אורז ירוק עם חמישה סוגי בשר, גושגידג'ה - מאפה במילוי כבש ותבלינים, וגם פרשקה - כיסוני בצק מטוגנים במילוי דלעת ובצלים. לקינוח לומדים להכין לאבז, ממתק חלבה בוכרי.
"אנשים רוצים לחזור לאוכל האותנטי שגדלו עליו, אבל נאלצו להתרחק ממנו," אומרת עדי בלומנפלד, מנכ"לית רשת "לגעת באוכל." "אנחנו מקבלים פניות כאלה כל הזמן. בשנים האחרונות הכל הפך להיות מאוד מתוחכם והשארנו מאחור את המסורות הקולינריות מהבית. עכשיו אנחנו רוצים את המטבח של סבתא בחזרה".
ענת שחורי ,(52) שהשתתפה בסדנה הבוכרית של עשהאל: "אני בוכרית משני הצדדים, אבל תמיד ניסיתי להדחיק. ההורים ניסו להתקרב למ־ טבח הישראלי ולזנוח את האוכל המסורתי שלנו. בשנים האחרונות אני מנסה לחזור לטעמים ההם, הישנים, והילדים שלי מתים על זה. כשאני מבשלת אוכל בוכרי הם חוגגים."
שרה חפץ, פולנייה דווקא, באה אף היא ללמוד את טעמי בוכרה. "עשיתי כבר המון סדנאות בישול, אבל לאוכל כזה עוד לא נחשפתי," היא אומרת. "מבחינתי זה חידוש."
רותי קרניאל, מנהלת סדנאות הבישול של רשת "ספייסס":"פתאום אנשים מתרפקים על העבר. בינינו, האוכל שהכינו פעם הוא הכי אמיתי, מפנק ומנחם. יפה בסיליאן, שהעבירה אצלנו סדנה שלמה סביב ארוחות אורז פרסיות, גרפה תשואות בסוף הערב. ואחרי הסדנה המרוקאית שהעבירה לורט מאיוסט, אנשים פשוט רצו לעבור לגור אצלה, רצוי במטבח".