שתף קטע נבחר

ירידה חדה בתרומות דם של חיילים; יציבות בישיבות

עד 2005 היוו חיילי צה"ל 32% מתורמי הדם בישראל. בשנתיים האחרונות צנח שיעור התורמים בצבא ב-9%. בישיבות, לעומת זאת, נשמר שיעור גבוה של תורמים. מנהלת בנק הדם: "הצלת חיים היא ערך עליון ביהדות, והרבנים נענים לקריאתנו לתרום דם"

בשנתיים האחרונות חלה ירידה של תשעה אחוזים בשיעור תרומות הדם המתקבלות מחיילים. כך עולה מנתונים שמפרסם 'מגן דוד אדום'. בשנת 2007 נתרמו ברחבי הארץ כ-290 אלף מנות דם, כאשר פחות מרבע מהן (23 אחוז) נתרמו על ידי חיילים והיתר על ידי אזרחים. בשנת 2005 היוו החיילים 32 אחוזים מתורמי הדם בישראל ובמד"א מציינים כי מגמת הירידה נמשכת בשנים האחרונות. לעומת זאת, בקרב הציבור הדתי נשמר אחוז גבוה של תורמים.

 

"כגוף תורם יש לצה"ל מקום מרכזי", מסבירה פרופ' אילת שנער, מנהלת בנק הדם. "אנחנו רוצים לבנות מאגר של תורמים צעירים ובריאים שממשיכים לתרום לאורך שנים. כל ירידה בכמות תרומות הדם יכולה להיות בעייתית כי אנחנו חייבים לשמור אלף מנות ביום לצרכי בתי החולים בישראל. חייבים להגדיל את מודעות החיילים והאזרחים. חבל שיש ירידה בקרב החיילים, הם מקור חשוב לתרומות". 

כבר לא תורמים כמו פעם (צילום: איי אף פי)

 

הסיבות העיקריות לירידה במספר מנות הדם שנתרמות על ידי חיילים נובעת לדעת שנער מהגברת העומס של התעסוקה המבצעית על יחידות השדה, ומהמעבר של יחידות אחרות לחמישה ימי עבודה בשבוע. בעבר, הוקדשו ימי שישי למתן תרומות דם. 

 

מחקר שנערך בחיל הרפואה מצא כי הגורם המשפיע ביותר על החיילים בהחלטה לתרום דם היה גישת המפקד הישיר שלהם לנושא. גורמים אחרים, בהם התנאים הפיזיים באתר ההתרמה, המנוחה שלאחר ההתרמה, הכיבוד או לחץ חברתי מצד חבריהם ליחידה, לא נמצאו משפיעים על הנכונות לתרום דם. 

 

המפקד בצה"ל, הרבי בישיבה

במחקר שנערך יחד עם ד"ר עידו וינברג, ד"ר סלמן זרקא וד"ר חזי לוי מחיל הרפואה בקרב כ-220 חילים וקצינים נמצא כי 68 אחוז מהנשאלים תרמו דם פעם אחת לפחות. "התוצאה הפתיעה אותנו לטובה. חשבנו שהחיילים יגידו שמה שמדרבן אותם לתרום זו המנוחה שהם מקבלים אחרי תרומת הדם. הממצאים מראים שעדיין יש רוח מפקד בצה"ל", אמרה פרופ' שנער. 

 

רוח דומה שוררת גם בישיבות הדתיות, שם לא נרשמה ירידה וכמות התורמים ממשיכה להיות גבוהה. "תלמידי ישיבות תורמים אלפי מנות דם בשנה, מדובר בציבור שתורם בעין יפה", מציינת פרופ' שנער. "כמו בצבא, גם בישיבות יש דמות דומיננטית ומובילה - דמות הרב - אשר משפיעה על הציבור להגיע ולתרום דם. הצלת חיים היא ערך עליון ביהדות, הרבנים נענים לקריאתנו לבוא ולתרום דם, ועל כן ההיענות בציבור יפה". כאנקדוטה, מוסיפה

 פרופ' שנער כי הנקודה היחידה בה נבדלות הישיבות משאר הציבור היא בכך שאליהן נשלחים בדרך כלל רק מתרימים גברים.

 

לאור מגמת הירידה בתרומות הדם בצה"ל מגייסים במד"א תורמים צעירים יותר, מקרב תלמידי י"ב. "בישראל מותר לתלמידי י"ב לתרום באישור ההורים. לצד התרומה אנחנו מדריכים אותם בנושא מחלות זיהומיות".

 

הנתונים הוצגו בכנס בינלאומי בנושא גיוס תורמי דם ומתנדבים שערך הסהר האדום המצרי בקהיר. 

 

לאחרונה, בגלל החורף ומחלותיו השונות, חלה ירידה בכמות התורמים אשר מגיעים לתחנות. שירותי הדם של מגן דוד אדום שבים ומזכירים לציבור לבוא ולתרום דם. לפרטים על מועדי התרמת הדם בתחנות מד"א לחץ כאן.  

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ירידה בכמות התורמים - בעייתית
ירידה בכמות התורמים - בעייתית
צילום: liquidlibrary
מומלצים