שתף קטע נבחר

במיה: תרמיל קטן, המון בריאות

פילס גלזר מספרת מדוע כדאי לאכול במיה ומגישה מתכון לסלט קיצי של במיה, עגבניות ורשאד. לחובבי הירק בלבד

הבמיה נכנסת לקטגוריית המאכלים אליהם משתייכת גם הכוסברה - או שאוהבים אותה אהבה עזה או ששונאים אותה עד כדי כך שהיא מעלה אסוציאציות של גועל. מסכנה הבמיה - הכל בגלל הריר הזה בפנים. זה אולי לא נשמע כך, אבל אני דווקא שייכת לאוהביה. את אהבתי לירק מעורר המחלוקת גיליתי רק כשהגעתי לארץ. יהודי ארה"ב כמעט ולא קונים במיה; אך בקרב תושבי דרום ארה"ב (במיוחד אזור לואיזיאנה) היא אהובה מאוד. הבמיה היא מרכיב חשוב במטבח הדרומי המסורתי, אצל לבנים ושחורים כאחד.

 

הבמיה אינה אמריקאית במקור; היא הגיעה לשם במאה ה-17 מאזור אתיופיה, יחד עם העבדים. אחד ממאכלי הבמיה הידועים ביותר הוא מרק–תבשיל בשם גמבו (Gumbo) שהוא שיבוש שמו האפריקאי של הירק,"קי-נוגמבו". המילה גמבו כל כך השתרשה באנגלית האמריקאית עד שהיום רבים מכירים את הירק עצמו בשם זה. היום הבמיה נפוצה במזרח התיכון, באסיה ובמזרח הרחוק. כשהייתי ביפן, אפילו פגשתי אותה בסושי צמחוני.

 

מה שלא ידעתי עד עצם כתיבת שורות אלה, הוא עד כמה הבמיה בריאה. היא דלת קלוריות, עשירה במיוחד בויטמין B6, סידן, חומצה פולית (החשובה במיוחד לנשים בהריון) וסיבים תזונתיים. ה"ריר" והסיבים עוזרים באיזון רמות סוכר בדם, בספיגת וסילוק כולסטרול ורעלנים נוספים מהגוף ובמניעת עצירות וגזים. הסיבים גם מסייעים לקידום החיידקים הטובים בקיבה (פרוביוטיקה) בדומה ליוגורט - ובעשירית המחיר מהתכשירים הפרוביוטים השונים שהתעשייה מנסה לדחוף לנו.

 

כדי לשמור את כל הטוב שבבמיה, כדאי לבשל אותה על אש קטנה. אם רוצים לסלק כמה שיותר "ריר", אפשר לעשות זאת אם מבשלים על אש גדולה יותר.

 

בבמיה הגודל כן קובע – ובמקרה הזה כמה שיותר קטן יותר טוב - מקסימום חמישה ס"מ אורך. ככל שהתרמילים גדולים יותר הם הופכים להיות סיביים ועציים יותר עם "פלומה" שנכנסת לאצבעות (פעם הייתה לי שכנה שהייתה מבשלת במיה עם כפפות גומי). לפני הבישול חותכים את הגבעול בזהירות מבלי לפגוע בתרמיל. בימים עברו, כשמשפחת החתן ביקשה לבחון כלה לשידוך, נתנו לה לחתוך במיה,אם היא הצליחה במלאכה, היה בכך סימן כי היא עדינה דיה. כדאי להשתמש תוך יומיים-שלושה. אלו שמתעצלים יכולים לקנות במיה קפואה.

  

סלט במיה, עגבניות ורשאד

מתכון של מסעדת "כאן זמן" מתוך "פסטיבל הבמיה"

 

המרכיבים:

1/2 ק"ג תרמילי במיה קטנים, קטומי גבעול ומיובשים בשמש כשעתיים

4 כפות שמן זית

2-3 שיני שום

3 עגבניות קלופות,חתוכות לקוביות (ללא מיץ וגרעינים)

צרור עלי רשאד קצוצים (או רוקט)

מיץ מ-1 לימון

מלח,פלפל שחור וצ'ילי יבש

.

אופן ההכנה:

  1. מטגנים את הבמיה בווק עם שמן זית כ-2-3 דקות.
  2. מוסיפים את השום וממשיכים לטגן עד ההשחמה. מורידים מהאש.
  3. מערבבים את הבמיה עם עגבניות ורשאד, מתבלים ומוסיפים מיץ לימון ועוד שמן זית אם רוצים.

 

נ.ב.

אשמח לקבל מכם מתכונים שלכם לתבשילי במיה.

 

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלאת בריאות
מלאת בריאות
צילום: אסף אמברם
מומלצים