שתף קטע נבחר

סופשבוע ירוק: פסטיבל והפתעות בנגב

פסטיבל המוזיקה ואיכות הסביבה שייערך בחמישי-שישי הוא הזדמנות מצוינת לבקר באזור הכי ירוק בארץ, שנמצא דווקא בנגב. ומה עוד בסביבה? כפר נופש אקולוגי, ארוחות טג'ין, פארק מדעי וגם כפר סטודנטים מרוקאי

שלום חנוך, מוש בן ארי ויהודית רביץ אורזים את מיתרי הקול ויורדים לנגב לעשות כבוד לאיכות הסביבה ולשמירה על הטבע. האירוע: "לילות ירח בדרכי הבשמים" - מיני פסטיבל ירוק בפארק גולדה, מדרום לבאר שבע, שייערך בסוף השבוע הקרוב, בימים חמישי ושישי, 17 ו‭18-‬ ביולי. הייחוד: תיירות אקולוגית וסיורים חינם בנושאי איכות הסביבה ודרך החיים במדבר.

 

מתחם ההופעות בפארק יפעל על פי עקרונות סביבתיים: מיחזור, שימוש באנרגיה חלופית, אוכל אורגני. כדי לחסוך באנרגיה מיותרת ולצמצם באופן סמלי את זיהום האוויר, הוחלט לפתות אנשים שלא להגיע ברכב פרטי אלא בהסעות מאורגנות של חברת מטרופולין מתל אביב, ב‭90-‬ שקל בלבד, כולל כרטיס להופעה וסיורים למשפחות. האירוע מתקיים בחסות המועצה האזורית רמת נגב ובתרומת קרן מיראז' לפיתוח הנגב.

 

באי הפסטיבל יכולים לנצל את ההזדמנות לצאת לטייל בין ההופעות באתרים הרבים באזור. ממזרח נמצאים ירוחם והמכתש הגדול ומדרום שדה בוקר, נחל צין ועין עבדת, אבל מי שרוצה להרחיב את העיסוק בתחום האקולוגי-סביבתי ימצא את מה שהוא מחפש דווקא במערב, על כביש 211 לכיוון גבול מצרים.

 

תושבי המדבר שמחים לארח את הקהל הרחב באתרי התיירות האקולוגית שבנו בעשר אצבעות. יש שם סטודנטים שבונים בתים מבוץ, הרפתקן שחצה את אפריקה בג'יפ ועכשיו בונה במדבר בקתות אפריקניות, אספן כלי נשק עתיקים שמכין ארוחות טג'ין בחווה מבודדת, מדען ממכון ויצמן שבונה פארק מדעי על טהרת אנרגיית השמש ומשפחה של שמונה נפשות שבנתה צימר בתוך אוטובוס.  

פארק גולדה. 90 שקל בלבד, כולל הופעות וסיורים (צילומים: יפה רזיאל)

 

כפר נופש אקולוגי

בית חול עטוף בגג קש בסגנון אפריקני מזדקר מהקצה הדרומי של חולות חלוצה, 2 ק"מ מדרום-מערב לצומת משאבים. על היופי עוצר הנשימה הזה חתומות עשר אצבעותיו של רודני הירש, יליד קייפטאון בדרום אפריקה, שנטש את לימודי האקולוגיה המשמימים לטעמו, שיפץ ג'יפ ישן, ובדרכי עפר שלא מופיעות במפות החל לחרוש את ארצות אפריקה - קניה, אתיופיה וסודן.

 

את כל הסיפורים המרתקים של חייו שמח רודני לספר לאורחיו בלילות ירח זרועי כוכבים בחוות האירוח שבנה בהשראת הבקתות האפריקניות שבהן לן בטיוליו. התוצאה מרהיבה ביופייהּ: הירש חקר את הנַבָּטים שחיו כאן כאלף שנה וכדרכם יצר את הבקתה רק מחומרים שמצא בסביבה - בוץ, עץ וקש. ליד שני חדרי האירוח יש גם שירותים ואמבטיה שעשויה מאבנים. הלינה במקום על מזרנים. במרכז המבנה בר יפהפה, ומחוץ למתחם יש אפשרות לינה באוהל בדואי. אפשר להזמין ארוחות בוקר, צהריים וערב בסגנונות שונים בתשלום נוסף.

 

מחירי לינה: 550 שקל לחדר אירוח עם שירותים ומקלחת. בחדר הגדול 80 שקל לאדם, באוהל 60 שקל.‬ הנחות לסטודנטים ולחיילים. טל' ‭.052-2368175‬

 

כפר סטודנטים מרוקאי

70 סטודנטים מכל הארץ מתגוררים בכפר הסטודנטים עדיאל, שנבנה בסגנון מרוקאי-מדברי בסמוך למושב אשלים. בן גוריון בוודאי היה משפשף את עיניו אם היה רואה את הסטודנטים בונים כאן בתי אדמה (בחסות עמותת "איילים‭.("‬ במקביל הם עסוקים גם בהקמת כפר נופש חדש.

 

המטיילים מוזמנים לשוחח עם הצעירים החביבים שהמירו בילוי במסיבות בהודו ובטרקים בדרום אמריקה בציונות נוסח ‭,2008‬ ומשלבים לימודים באוניברסיטה ובמכללות בנגב עם תרומה לקהילה בעבודה עם אוכלוסיות שונות ביישובי הנגב. בכפר מפעילים הסטודנטים גזיבו למנוחת-צל על מזרנים ובצמוד לו בריכת מים לשכשוך, מדשאות, מאהל בדואי לאירוח ואירועים, פאב ומועדון.

 

פרטים ומחירים בטלפון ‭.054-6929957‬ טיילים שמעדיפים אירוח מכופתר מוזמנים לבחור בין הצימרים הממוזגים והמאובזרים במושב אשלים.  

בתי אדמה בכפר הסטודנטים עדיאל. יש גם מאהל בדואי לאירוח

 

שבטה: ארוחות טג'ין

מי שרק שומע שבטה ומיד נזכר בשירות הסדיר או במילואים, מוזמן לחוויה מתקנת בנסיעה בת חמש דקות לביתם של אילה ועמי אוח. בני הזוג הגיעו לשומקום הזה באמצע המדבר לפני 12 שנה, ומאז הם לא נחים רגע. לצד המסעדה והחצר היפה שלה, שמוגשות בה ארוחות צהריים וערב בשריות וצמחוניות בטג'ין מרוקאי, הם הקימו שלושה צימרים נזיריים, נטולי טלוויזיה או מכשירי חשמל. יצר האספנות של עמי, שהתחנך במדרשת שדה בוקר, ניכר כאן בכל פינה: רובים ואקדחים, כלי מטבח, כדי חרס וחפצים נדירים אחרים שמונחים על מדפים ותלויים על הקירות.

 

המסעדה יושבת במבנה אבן יפהפה בן ‭,80‬ שנבנה על ידי משלחת הארכיאולוגים לעיר הנבטית בראשותו של בנו של יצרן האקדחים המפורסם סמואל קולט. המשלחת חפרה בשבטה בשנים ‭,1933-34‬ בניסיון לעמוד על סוד קסמם של הנבטים. שבטה העתיקה קיימת כבר מאז התקופה הרומית הקדומה, אבל רוב הממצאים בשטח הם מהתקופה הביזנטית.

 

עמי אוח עורך סיורים ביום ובלילה, בג'יפ או ברגל, למתעניינים בהיסטוריה של המקום. מחירים: ארוחת טג'ין 90 שקל לאדם; לינה זוגית בצימר 400 שקל ללילה בסופשבוע, כולל ארוחת בוקר; סיור לקבוצה 250 שקל.‬ חוות שבטה, טל' ‭.050-7383802‬

 

ניצנה: מתקרבים לשמש

ד"ר אלי קלמנזון, המנהל המדעי של הפארק המדעי ניצנה, חושב שהחיים בשמש הנגבית הם לא דבר נורא כל כך. לשמש המדברית יתרונות רבים, הוא אומר, רק תלוי מאיזה צד של הקרניים מתחממים. סיור בגן המדע הסולרי שהקים בניצנה מתמקד בכל הקשור למערכת השמש. הסבריו המרתקים על המתקנים הצבעוניים, שמזכירים גן שעשועים, מבהירים גם לילדים את חשיבותה של השמש בחיינו.

 

בפארק אשכולות שונים - מערכת השמש, השמש כמקור חום, השמש כמקור אור והשמש כמקור חיים. המתקנים המרתקים מעוררים זיק של גאווה על יכולות פיתוח טכנולוגיות ישראליות בתחום האנרגיות האלטרנטיביות. פעילויות נוספות לילדים: מרכז מיחזור, סיור במוזיאון ארכיאולוגי, פעילות אקולוגית בחולות חלוצה וטבילה בבריכת השחייה הסולרית של הכפר. הפעילויות בתשלום סמלי. סיורים מקצועיים בגן המדעי עולים ‭1,200‬ שקל לקבוצה. טל' ‭.052-3847722‬

שרידי ניצנה. ההפתעה - בפארק המדעי 

 

מעניין לסייר גם באתרי העיר העתיקה ניצנה, שכוללים את העיר הנבטית ואת שרידי המנזר הביזנטיים. 18 חללי חטיבה ‭- 8‬ שנפלו בקרב על עוג'ה אל-חפיר במבצע "חורב" במלחמת העצמאות - מונצחים באנדרטה.

 

פרטים מלאים: טל' ‭.052-3927084 ,08-6561314‬

 

עזוז: צימר באוטובוס

מצפה עזוז קיבץ אל בין חולותיו מתיישבים מזן אחר. 12 משפחות מאכלסות את המקום, כ‭10-‬ ק"מ דרומית לניצנה, ולכל אחת סיפור בלתי שגרתי באמתחתה. דוגמה? אייל הירשפלד, אב לשישה, הפך אוטובוסים לצימר משפחתי עטוף בבוץ. הילדים המתארחים מוזמנים לנהוג בתא הנהג שעומד על כנו, ואילו יתר בני המשפחה, עד שבע נפשות, מתכבדים לחלוק סלון, מטבח, אמבטיה וחדר שינה מאובזרים היטב. בחדר השינה יש תצוגת אוטובוסי צעצוע, בכניסה לאמבטיה שלט "עוצר" מקורי, ולמושבים שנעקרו נמצא שימוש סביב שולחן בחצר הצמודה. מהחלונות נשקפים חמורים ועיזים על רקע נוף מדברי.  

צימרבוס בעזוז. הילדים מוזמנים להתיישב בתא הנהג

 

הצימר המקורי להפליא הזה הוא רק קצה הסיפור של המשפחה המיוחדת ורק חלק מחוויית ההתארחות בבית הירשפלד, שכוללת גם היכרות עם הילדים ושיחה על פילוסופיית החיים הפשוטים והקרובים לטבע. יש אפשרות להצטרף לטיול ג'יפים או לטיול רגלי וכן לקבל ארוחות לחדר.

 

לילה בצימרבוס עולה 500 שקל עם שני ילדים. כל ילד נוסף - עוד 100 שקל.‬ מחיר ארוחה: ‭70–50‬ שקל לאדם. מחיר טיול לחצי יום לקבוצה: 900 שקל.‬ טל' ‭.052-5292715‬

 

ביישוב עזוז צימרים מיוחדים נוספים: בכרכרה, בצמוד לנפחייה ועוד. ממש סוף העולם שמאלה.

 

  • פרטים מלאים על פסטיבל "לילות ירח בדרכי הבשמים" וכרטיסים למופעים: קסטל, טל' ‭;03-6045000‬ פרטים מלאים על אירועים ברמת הנגב: טל' ‭.רתאבו ,08-6564161/2 ‬

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוות האירוח של רודני הירש בקצה חולות חלוצה. בוץ, עץ וקש
חוות האירוח של רודני הירש בקצה חולות חלוצה. בוץ, עץ וקש
צילום: יפה רזיאל
מומלצים