שעועית עם עין שחורה: פסטה עם לוביה טרייה
הלוביה הטרייה נמצאת כעת בשיאה. חיים כהן ואלי לנדאו לא מחמיצים את ההזדמנות ליהנות ממנה ומכינים מנת פסטה מהירה עם לוביה טרייה, ברוטב של עגבניות, שום וצ'ילי. גם לכם כדאי
לוביה היא בעצם סוג של שעועית. פולי הלוביה דומים בצבעם (לבן-קרם) לפולי השעועית הרגילה, אלא שהם קטנים יותר ובצדם הקעור ישנה נקודה קטנה, שחורה. לכן יש בעולם כאלה הקוראים ללוביה "השעועית עם העין השחורה".
תרמילי הלוביה הטריים מגיעים לשוק בשיא הקיץ. צבעם ירוק כהה והם ארוכים ודקים בהרבה מתרמילי השעועית. אורך תרמיל לוביה נע בין 20 ל-70 (!) ס"מ. טעמי הלוביה מזכירים את אלה של השעועית הירוקה. הם רק עדינים יותר, עם טיפת חמצמצות. מרבית מתכוני השעועית הירוקה מתאימים גם ללוביה, חשוב רק לזכור כי זמן בישול הלוביה ארוך מזה של השעועית (למרות שעכשיו לדוגמא יש בשוק לוביה טרייה דקה במיוחד שזמן בישולה קצר יותר).

(צילום: מיקי קרצמן)
כמעט תמיד כדאי לבשל את הלוביה במים מומלחים קלות ולהוסיף אותה כבר מבושלת לרוטב או לסלט. כאשר מבשלים לוביה ממשיכים בבישול עד שהלוביה מתרככת, מסננים ושוטפים במים קרים, או עדיף - מכניסים לקערת מי קרח. הצינון נועד לעצור את הבישול ולשמור על רעננות הצבע ופריכות הנגיסה.
סלט קר של לוביה מבושלת, מצוננת ומתובלת "על קר" בשמן זית, מלח-פלפל, לימון ונענע קצוצה (עם או בלי צרור עלי תרד טריים, שטופים וקצוצים גס) יהיה פתיח נהדר לארוחה קיצית (אפשר גם בלי הנענע).
פסטה עם לוביה טרייה
אפשר להגיש את המנה גם פושרת, ואפילו קרה היא תהיה מצוינת.
המרכיבים:
חבילה (1/2 ק"ג) פסטה (פירוט בהמשך)1/2 ק"ג לוביה הכי טרייה וצעירה שניתן להשיג
1/2 ק"ג עגבניות טריות קלופות וקצוצות גס (לא מקופסה, זה מתכון שממש מבקש עגבניות טריות)
3 שיני שום קלופות ומעוכות
פלפלון שטה חריף
1/2 כוס שמן זית
מלח ופלפל
הערה: אם בוחרים בפסטה קצרה, יש לחתוך את הלוביה לחלקים באורך חמישה ס"מ לערך. אם בוחרים פסטה ארוכה, משאירים את תרמילי הלוביה שלמים. מבחינת כמויות נדרש יחס של 1:1, כלומר משקל שווה של לוביה ופסטה יבשה.

(צילום: נדיה לנדאו)
אופן ההכנה:
- בסיר בינוני מביאים לרתיחה מים מומלחים קלות. מוסיפים את הלוביה ומבשלים עד שתתרכך. מסננים ומניחים בצד.
- בסיר גדול (שיכול להכיל את הלוביה והפסטה גם יחד) מזהיבים בשמן זית את השום והפלפלון. מוציאים את השום והפלפלון, ובמקומם מכניסים לסיר את העגבניות. מתבלים בפלפל ומלח, מביאים לרתיחה וממשיכים בבישול רבע שעה, בסיר מכוסה. מוסיפים את הלוביה, מגבירים את האש ומבשלים תוך ערבוב כחמש דקות נוספות.
- במקביל מביאים לרתיחה בסיר גדול מים מומלחים קלות ומבשלים בהם את הפסטה לפי הוראות היצרן. כשהפסטה מוכנה מסננים ומוסיפים אותה לסיר עם הלוביה והעגבניות. משאירים את הסיר על האש ומערבבים (מקפיצים) דקה או שתיים. מסירים מהאש. ממתינים חמש דקות אם רוצים לאכול אותה כמנה חמה, ומגישים.
מתכונים נוספים, טיפים לבישול ומדריך קולינרי ב"מבשלים", אתר האוכל של חיים כהן ואלי לנדאו