בדיקה: מגני השמש שישמרו על ילדיכם ברכב
השמש מציקה לתינוק במושב האחורי? יש צלונים שיגנו עליו, אבל גם יחסמו להורים חלק משדה הראייה. כיוון שאין במדינת ישראל שום תקן למגני שמש לרכב, השוק פרוץ לגמרי. אילו מוצרים קיימים בתחום, אילו בטוחים ונוחים, וכמה הם עולים?
נסיעה עם ילדים ברכב, ובמיוחד עם תינוקות, עוברת יותר בקלות עם צלונים על החלונות האחוריים. אלא שחלקם אמנם מסתירים היטב את קרני השמש מהפעוטות, אך גם פוגעים בשדה הראייה של הנהג.
"אכן, יש לא מעט מגני שמש לרכב שיכולים להוות סכנה לנהג, כי הם מסתירים את שדה הראייה", מאשר ארגון "בטרם" לבטיחות ולבריאות ילדים. "תלוי מאיזה חומר עשוי הצלון. ללא ספק, יש יתרון לצלון מרושת לעומת צלון בד כותנה או חומר ניילון אטום, שממנו לא ניתן להציץ על הדרך".
מבדיקת "ממון" עולה כי אין במדינת ישראל שום תקן למגני שמש לרכב. בקשה כזו יכולה להגיע אל מכון התקנים הישראלי מכל גורם חיצוני - אדם פרטי או גוף ציבורי - ובמידה שהמכון מוצא לנכון להכין תקן בנדון, ייכנס הנושא לתוכנית העבודה שלו. למעשה, גם אין כל איסור של משרד התחבורה בעניין הצמדת אותם מגני שמש לחלונות ברכב.
כך יוצא שהשוק פרוץ לגמרי. הצלונים נמכרים בחנויות לתינוקות, בחנויות עשה זאת בעצמך ובחנויות לאביזרי רכב, ללא כל הגבלה. בינתיים, עד שמשהו יזוז, בדקנו שלושה צלונים. אחד התגלה כיעיל בהגנה מפני השמש, אבל גם חסם חלק משדה הראייה. השני התגלה כלא יוצלח משתי הבחינות, והשלישי, היקר מבין השלושה, גם גונן מפני השמש וגם איפשר נהיגה בטוחה.
וילונצ'יק: מפריע ברוורס
הווילונצ'יק, מעין וילון בד מעוצב שאף נרשם כפטנט, הועבר למשפחה שזה עתה נולדה להם תינוקת. השימוש היה קל ונוח. בחלק העליון של הווילון יש סקוץ' שאותו מצמידים לתקרת הרכב. הווילונצ'יק יכול לשמש גם כסינר הנקה, למרות שמדובר ביריעת בד לא גדולה.
הנסיינים התלהבו מהעיצוב (בדי כותנה פרחוניים עם תחרה), ודיווחו שהמוצר עושה את עבודת ההצללה מפני קרני השמש טוב יותר מכל מגן אחר - בדיוק כמו שתליית חיתול בד סטנדרטי, שאותו תופסים בחלון, יסתיר את קרני השמש מהפעוט. אלא שהחיסרון הבולט מבחינתם היה ההפרעה לשדה הראייה של הנהג, בעיקר בעת נסיעה לאחור. במקרה כזה, הנהג או מי שיושב מאחור צריך להרים את הווילון כדי לראות את הדרך.
מחיר: 120-100 שקל לזוג. להשיג ברשתות דיאדה וילדונים ועוד. רשימת חנויות מופיעה באתר עינתוש עיצובים,einatush.co.il. שם גם אפשר לקנות את המוצר ב-110 שקל, פלוס 15 שקל דמי משלוח.
שורה תחתונה: העיצוב מקסים והבד מגונן מהשמש, אבל גם פוגע בשדה הראייה.
צלון בעיצוב עצמי: חסימה לא מוצלחת
בדקנו מגן שמש לבן מניילון, שעליו מוטבעת דמות שהילד יכול לצבוע. אחרי שהילד צובע ומקשט, תולים את הצלון על החלון בעזרת כפתורי ואקום. גם הצלון הזה פוגע בשדה הראייה של הנהג. מה גם שהמגן אינו מכסה את כל החלון, ויש חדירת שמש מצדי הצלון.
מחיר: 29 שקל. להשיג ברשת דיאדה.
שורה תחתונה: גימיק העיצוב העצמי והמחיר הנמוך לא מצדיקים את הקנייה. הצלון, מצד אחד, לא מגונן היטב מהשמש, ומצד שני פוגע בשדה הראייה של הנהג.
צלון של אאוטלוק: יעיל ובטיחותי
הצלון השלישי שבדקנו מגיע מחברת outlook האוסטרלית. הוא עשוי בד רשת מיוחד המסנן, לפי ההבטחות, קרינת UV ברמה של 80%, הצלון אף קיבל הכרה מהרשות למלחמה בסרטן באוסטרליה כמוצר מסנן קרינה לכל דבר.
את הצלון מלבישים על מסגרת הדלת האחורית ומייצבים בעזרת תופסן שנאחז בתחתית הדלת - בהרכבה פשוטה מאוד.
יתרונו הבולט, שהרשים מאוד את הנסיינים, הוא בהיותו מולבש על כל החלון, כך שאין חשיפה לקרני השמש בשום זווית וגם לא הפרעה לפתיחה וסגירה של החלון. יתרון נוסף הוא הגנה מפני התחממות כיסא התינוק. והכי חשוב: אין שום חסימה של שדה הראייה.
מחיר: 199 שקל לזוג. להשיג ברשת דיאדה או באתר המשווקת: yuppiemommy.co.il (תמורת עוד 19.90 שקל למשלוח בדואר רשום). הצלון מגיע בשני דגמים המתאימים לרוב הרכבים.
שורה תחתונה: הגנה מצוינת מפני השמש מבלי לחסום את שדה הראייה של הנהג. המינוס הוא במחיר.
הכתבה התפרסמה הסוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"