שתף קטע נבחר

סחוג שורף קלוריות? 30 מיתוסי תזונה ודיאטה

מזון מהיר הוא חסר ערך תזונתי? מותר לשתות משקאות ללא סוכר בלי הגבלה? ארוחת בוקר פותחת את התיאבון? תתפלאו כמה דברים אינם נכונים. פרויקט המיתוסים של "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות": פרק ראשון - תזונה ודיאטה

1. כדי לרזות אסור לאכול אחרי שמונה בערב. 

לא נכון. הכל תלוי בסדר היום האישי. יש אנשים שהולכים לישון בתשע בערב, ואחרים שהולכים לישון רק בחצות. מה שחשוב הוא ללכת לישון לפחות שעתיים לאחר הארוחה, כי בלילה יש הפרשה של הורמונים שגורמים להפיכת האוכל לשומן.

 

2. אפשר לאכול/לשתות מזונות שכתוב עליהם "ללא תוספת סוכר" ללא הגבלה.  

לא נכון. קיימים בשוק עוגות, עוגיות, ופלים, שוקולד, מיצים, ריבה וחלווה שכתוב עליהם "ללא תוספת סוכר‭,"‬ אך זה אומר שבתהליך הייצור לא הוסיפו סוכר ולא שהמוצר עצמו אינו מכיל סוכר. ישנם מזונות שמתלווה אליהם הכיתוב "ללא סוכר‭,"‬ אך ברכיבים מופיעים סוכרים אלכוהוליים, רב-כוהליים או סורביטול, איזומלט, מלטודקסטרין, אריתריטול, לקטיטול, מלטיטול, מניטול, קסיליטול ופרוקטוז - כל אלה הם פחמימות, ולכן יש להם השפעה על רמות הסוכר, והם גם מכילים קלוריות.

 

3. עדיף להשתמש בשמן שכתוב עליו "ללא כולסטרול‭."‬

לא נכון. כולסטרול מצוי רק במזונות שמקורם מן החי, כמו בשר בקר וחלב ומוצריו עם אחוזי שומן גבוהים. שמן מיוצר ממזונות שמקורם מן הצומח - שמן זית מזיתים, שמן קנולה מצמח הנקרא לפתית ושמן תירס מתירס, ולכן הם אינם מכילים כולסטרול.

 

4. כדאי להעדיף מזונות המכילים "שומן צמחי‭."‬

לא נכון. על תוויות מרגרינה, מאפים המכילים מרגרינה, בצק עלים, מלאווח, ג'חנון, בורקס, עוגות, עוגיות, חטיפים למיניהם, צ'יפס קפוא, קרקרים, ממרחים, מזונות מעובדים ומזונות מוכנים כתוב "שומן צמחי‭,"‬ ולכאורה שומן צמחי הוא שומן טוב. עם זאת, בתהליך התעשייתי של הכנת המוצרים האלה השמן הנוזלי הופך לשומן מוצק, לשומן רווי ואף מעבר לזה - לשומן טראנס המזיק לבריאות.

 

5. כשיש אולקוס כדאי לשתות חלב.  

לא נכון. הכיב הוא פצע שכואב בבואו במגע עם חומצת הקיבה. החלב עשוי להקל את הכאב לזמן קצר, אך כאשר הקיבה באה במגע עם החלב היא מפרישה יותר חומצה, שתגרום שוב לכאבים.

 

6. לחם כהה עשוי מקמח מלא או מחיטה מלאה.

לא נכון. הרבה אנשים חושבים שלחם כהה הוא לחם שהוכן מקמח מלא או מחיטה מלאה, ולא היא. רק אם כתוב בתווית המזון שהלחם הוכן מחיטה מלאה או מקמח מלא הוא אכן כזה, שכן ברוב המקרים מוסיפים צבע מאכל ותוספים הנותנים ללחם צבע כהה.

לא כל לחם כהה עשוי מחיטה מלאה (צילום: Index open)

 

7. סיבים חשובים לתזונה רק למי שסובל מעצירות.  

לא נכון. מחקרים רבים מוכיחים כי צריכת דגנים מלאים, המהווים מקור מרכזי לסיבים, מפחיתה באופן משמעותי בעיות שיניים וחניכיים וכן מפחיתה את הסיכון לתסמונת מטבולית ולסוגים מסוימים של סרטן (פה, גרון, קיבה, המעי הגס‭.(

 

8. מזון עשיר בסיבים גורם לנפיחות ולגזים.  

לא נכון. תוספת סיבים תזונתיים למזון דווקא משפרת מאוד את פעולת מערכת העיכול אצל רוב האנשים. תוספת מזון עשיר בסיבים עשויה לחייב גם תוספת נוזלים לתפריט היומי, ואז ייחסכו ברוב המקרים גם תופעות הלוואי.

 

9. אכילת ארוחת בוקר גורמת ל"פתיחת תיאבון" לכל היום.  

לא נכון. אנשים המקפידים על אכילת ארוחת בוקר אוכלים ארוחות קטנות יותר בצהריים, בערב ובלילה. מי שאינם רגילים לאכול בשעות הבוקר ומאמצים את ההרגל הזה עלולים לחוש בהתחלה יותר צורך לאכול או תחושה של רעב בשעות הבוקר - אך הקפדה על ההרגל בהחלט כדאית בחשבון הסופי.

 

10. דיאטה טובה מכילה מינימום קלוריות.  

לא נכון. דיאטה שתכיל מעט קלוריות תגרום למשבר בתוך זמן קצר ועלולה להסתיים בזלילה לא מרוסנת. דיאטה טובה באמת היא כזו שיכולה להפוך בסוף התהליך לאורח חיים לטווח ארוך, ולשם כך היא חייבת להיות מאוזנת מבחינת רכיבי המזון ולהתאים לסגנון החיים ולהעדפות האישיות.

 

11. שתיית שמן זית בבוקר לפני ארוחה מצוינת לבריאות.  

לא בהכרח. אמנם שמן זית הוא מרכיב מזון נפלא, אך אין כל צורך לשתות אותו. תרומתו של שמן זית לתזונה עולה כשהוא נאכל כחלק מסלט ירקות טרי, למשל. חשוב לציין כי תוספת כף שמן זית תוסיף לתפריט היומי שלכם כ‭90-‬ קלוריות, וכך בתוך פחות משלושה חודשים תוסיפו עוד קילו למשקלכם.

 

12. שתייה בזמן הארוחה מגבירה את תחושת השובע.  

לא נכון. שתייה בזמן הארוחה אינה משפיעה על השובע או על כמות המזון הנאכלת בארוחה.

שמן זית. אין כל צורך לשתות אותו בבוקר (צילום: index open)

 

13. פעילות גופנית מגבירה תיאבון.  

לא נכון. פעילות גופנית, בעיקר נמרצת, נוטה לדכא את התיאבון, ובכך נשמרת רמת צריכת מזון קבועה, במקביל להוצאת האנרגיה בפעילות. שילוב פעילות גופנית חיוני לירידה במשקל ולשמירה על משקל תקין.

 

14. דיאטה אינה יכולה לצמצם את טרשת העורקים.  

לא נכון. במחקר שבוצע באוניברסיטת בן-גוריון נמצא שאנשים ששיפרו את איכות ארוחותיהם הפחיתו את קוטר החסימה בכלי הדם המתרחשת לאורך החיים. הממצא הזה מגלה לראשונה כי שיפור איכות התזונה שווה-ערך לפחות למתן טיפול תרופתי.

 

15. בשבועות הראשונים לדיאטה מאבדים רק מים.  

לא נכון. מסת השריר שלנו מורכבת מ‭80%-‬ מים. בתהליך הירידה במשקל מתבצע תהליך של פירוק שריר, ולכן הולכים לעיתים קרובות יותר לשירותים. שלבו תרגילי כוח מול התנגדות הגוף, תרגילים עם גומייה או כדור כדי לשמר את מסת השריר.

 

16. כדאי לשתות הרבה מים כדי לרדת במשקל.

לא נכון. שתיית מים קשורה לבריאות הכללית, אבל אינה קשורה לירידה במשקל. שתיית מים מרובה מדי אף עלולה להיות מסוכנת כשהיא מגדילה את נפח הדם, מעלה את לחץ הדם ומדללת את רמות הנתרן בדם. הכמות המומלצת לשתייה היא שניים-שלושה ליטרים ביום, והטוב ביותר הוא לבדוק לפי צבע השתן.

 

17. אחרי גיל 40 מעלים במשקל.  

נכון. כבר מעל גיל 20 הגוף עובר תהליך טבעי של עלייה באחוזי השומן וירידה בכמות השריר. פעם בעשר שנים מתרחשת ירידה של סנטימטר בגובה, כמו גם ירידה טבעית בקצב חילוף החומרים בגוף. אדם ששוקל 70 ק"ג בגיל 20 יכול לשקול עדיין 70 ק"ג בגיל ‭,50‬ אבל הוא לא ייראה אותו הדבר. עדיין אפשר גם אחרי גיל 40 להיות בכושר מלא ובמשקל אידיאלי, זה רק מעט קשה יותר לעשות זאת.

 

18. עוגיות ללא סוכר הן דלות-קלוריות.  

לא נכון. במוצרים ללא סוכר כמו שוקולד מוחלפים הסוכרים בדרך כלל בשומנים ובסוכרים אלכוהוליים כמו מלטיטול, סורביטול וכו' כדי לשמר את הטעם המקורי ככל האפשר. לכן ערכם הקלורי דומה ברוב המקרים לשל אלה הרגילים.

 

19. מזון מהיר חסר ערך תזונתי.  

לא נכון. תווית "זבל" לכל המזונות האלה אינה נכונה. פיצה אינה פסולה. היא מכילה ויטמינים ומינרלים, אבל יש לצרוך אותה בכמות מוגבלת בגלל כמות השומן הרבה המצויה בה. גם פלאפל נחשב למאכל נהדר, עשיר בדגנים ובקטניות המשלימים אלה את אלה מבחינת תזונתית. החיסרון הוא בהיותם מטוגנים, ולרוב דוכני הפלאפל ממחזרים את השמן, ומכאן ההשלכה השלילית של אכילת פלאפל.

 

20. אכילה בריאה יקרה מדי.  

לא נכון. במחקר שבדק את המיתוס הזה חילקו ל‭300-‬ נחקרים עם כולסטרול גבוה מצלמות וידיאו שתיעדו את שינוי הרגלי האכילה ואת קיצוץ השומנים המזיקים בתזונה. כעבור תשעה חודשים הנחקרים שהצליחו להוריד את רמת הכולסטרול בדם הצליחו במקביל להוריד את ההוצאות על קניית אוכל בסכום שנתי של כ‭1,500-‬ שקל. מתברר שעלות קערת דגני בוקר עם חלב דל-שומן זולה יותר מקרואסון וקפה בדרך לעבודה, תפוח עץ או בננה הרבה יותר זולים מעוגיות או מבורקס בארוחות הביניים וכו‭.'‬

הסוד הוא בהגבלת הכמות. פלאפל (צילום: צביקה טישלר)

 

21. בגלל הכולסטרול הגבוה אני צריך דיאטה דלת-שומן.  

נכון בחלקו. השומנים הרוויים המצויים בשומן של בשר, במוצרי חלב שמנים, במרגרינות ובשומנים מוקשים, המצויים בחלק מהמאפים הקנויים, תורמים להגברת הכולסטרול. לעומת זאת, יש שומנים טובים שמורידים את רמת הכולסטרול ואת הסיכון למחלות לב. הם מצויים באגוזים, בגרעינים ובזרעונים, שאותם מומלץ לאכול מדי יום בכמות של כ‭30-‬ גרם.

 

22. ככל שאחוז השומן בחלב נמוך יותר, הסידן לא נספג

נכון בחלקו. ויטמין ‭,D‬ שמסייע לספוג את הסידן, נמצא בשומן החלב. ככל שכמות השומן בחלב נמוכה יותר, יכיל המוצר פחות ויטמין ‭,D‬ אלא אם הוא מועשר בוויטמין הזה. הבעיה היא ששומן של מוצרי חלב הוא שומן רווי, שאינו מומלץ במסגרת תזונה בריאה. עדיף לבחור במוצרי חלב דלי-שומן מועשרים בסידן ולהשיג ויטמין D ממקורות אחרים.

 

23. חלב פרה ומוצריו אינו בריא.  

לא נכון. חלב פרה בריא לאנשים בריאים. הוא ספק של חלבון בעל ערך תזונתי גבוה וספק עיקרי של סידן בתפריט. חלב פרה אינו מתאים לרוב האנשים שסובלים מהפרעות או ממחלות מערכת העיכול ומתקשים לעכל את סוכר החלב המכונה לקטוז, או שמגלים רגישות או אלרגיה לחלבון החלב המכונה קזאין.

 

24. בשר אדום מסרטן.  

נכון בחלקו. מחקרים מראים שבשר אדום, בעיקר מעובד המכיל חומרי שימור, וכן בשר אדום שעשוי על גחלים או מטוגן קשורים למחלות סרטן. לעומת זאת תוספת תבלינים, בעיקר רוזמרין, ושתיית יין אדום בארוחה של בשר אדום תורמות לנטרול החומרים המסרטנים במעי ומפחיתות את הנזק הבריאותי של הבשר.

 

25. אכילת בשר משמינה.  

נכון בחלקו. אכילת בשר שמן אכן משמינה. כדי שאכילת בשר תאפשר משקל תקין הקפידו לבחור בבשר רזה לא יותר מפעמיים בשבוע. במקביל הקפידו על צריכת כמות נאותה של ירקות ופירות ‭9-5)‬ ביום‭,(‬ צרכו שתי כפות חומץ באוכל ושתו ‭6-4‬ כוסות תה לבן. כך תעלו את הסיכוי למשקל תקין על אף אכילת הבשר.

 

26. חייבים לאכול בשר במסגרת תזונה נכונה.

נכון בחלקו. בשר מספק חלבון בעל ערך תזונתי גבוה, החיוני לגדילה ולהתפתחות, למסת העצם, לשרירים, להורמונים, לשיער לציפורניים. חלבון כזה יכול להגיע מבשר בקר, מעוף, מדגים, ממוצרי חלב, מביצים או מהצומח משילוב של דגנים ושל קטניות. למשל, כוס אורז מבושל עם חצי כוס עדשים מבושלות מספקים חלבון בעל ערך תזונתי הדומה למנת בשר. מומלץ כפעמיים בשבוע לבסס את המנה החלבונית בתפריט על חלבון צמחי מדגנים ומקטניות, המעשירים את התפריט בסיבים תזונתיים ובנוגדי חמצון ומפחיתים את אספקת הכולסטרול.

 

27. שמן קנולה הוא בעצם שמן מכונות.  

לא נכון. בגלל תכונותיו המיוחדות של שמן הקנולה הוא מחזיק מעמד בטמפרטורות גבוהות ומתאים במיוחד לבישול ממושך ולטיגון, הודות לכמות גבוהה של חומצות שומן מסוג אומגה ‭,9‬ נוסף על אומגה ‭.3‬ הוא עובר בקרת איכות גבוהה, נקי מחומרים מזיקים ולא עובר הנדסה גנטית. כף אחת של השמן מספקת כ‭80%-‬ מכמות האומגה 3 הצמחי המומלצת ליום, כ‭90-‬ מ"ג סטרולים צמחיים המסייעים להורדת הכולסטרול וכ‭40%-‬ מכמות הוויטמין E המומלצת ליום.

 

28. צום מזרז הורדת המשקל.  

לא נכון. הימנעות מאכילה אכן גורמת לגופכם לפרק את רקמותיו, אך נוסף על רקמת שומן מפרק הגוף גם שרירים וגם רקמת עצם. כדי להגן עליכם בצום ממושך, הוא מאט את הקצב המטבולי ואת שריפת האנרגיה. התופעה הזאת עלולה לעצור את הורדת המשקל. כך גם צמצום דרסטי של האכילה לא בהכרח מזרז את הורדת המשקל. חזרה לאכילה רגילה לאחר צום מלווה בייצור שומן מוגבר, מתוך זיכרון ההרעבה של הגוף ובמטרה לשמור מאגרי שומן לשעת הצורך.

 

29. אפשר לשתות מיץ אשכוליות טבעי כמה שרוצים, כי הטעם חמוץ.

  

לא נכון. מיץ אשכוליות מכיל פחמימות (סוכרים‭,(‬ ואלה מוסוות על ידי החומצה שנותנת טעם חמוץ למיץ. כך גם תפוח חמוץ אינו עדיף על תפוח מתוק, מאחר שגם הוא מכיל חומצה שמסווה את הטעם המתוק של הסוכר שבתפוח.

 

30. סחוג שורף קלוריות.  

לא נכון. הסחוג דווקא ידוע כמעורר תיאבון והוא לא נאכל בפני עצמו אלא מתלווה למיני מאכלים אחרים, התורמים בעצמם קלוריות.

 

סייעו בהכנת הכתבה: צחי כנען, דיאטן קליני, מכבי שירותי בריאות; עדינה בן-אהרון, מנהלת היחידה לתזונה ולדיאטה בבית החולים סורוקה; מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ולדיאטה של שירותי בריאות כללית במחוז דן-פ"ת; עדינה בכר, דיאטנית

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אכילה בריאה יקרה מדי? לא נכון
אכילה בריאה יקרה מדי? לא נכון
index open
מומלצים