שתף קטע נבחר

חג פריך, מטוגן ושמח

כנגד שמונה נרות חנוכה, הנה שמונה מתכונים מנצחים, אחד לכל יום, ודונאטס בתפקיד השמש. סופגניות למכורים, לביבות בטטה לחרדים מפני שמן עמוק, ספינג ולביבות גבינה, לקירוב לבבות ולתפארת החנוכיה

סופגניות ספינז' סופגניות עם מלית וציפוי בטעם תפוז דונאט אמריקני קלאסי 
לביבות קלאסיות לביבות "קש" פריכות לביבות בטטה ובצל ירוק לביבות קישואים 
לביבות גבינה 
הנה מגיע הסיוט הגדול של שומרי המשקל, ואנחנו לא נעקוף אותו בפריכיות אורז צחיחות במילוי סוכרזית נוזלי. בואו נלך על זה, ונתחייב לדיאטה נמרצת פלוס כושר מיד אחרי החג, כי כשהן חמות ופריכות, סופגניות זה דבר נורא טעים, וכשהן קנויות ורופסות, קרות ונוטפות שמן -באמת עדיף קרקר דל קלוריות. אספנו שמונה מתכונים ושמש אחד, משלוש יבשות ותרבויות בישול שונות, שכולן מתמכרות מדי פעם לסיר הרוחש והמבעבע או למחבת המלחשת בחדווה. הכינו נייר סופג לעודפי השמן, ובתיאבון.
פורסם לראשונה

 

סופגניות
מאת: רוני ונציה

חומרים (כ - 15 סופגניות):

450 גרם קמח

3/4 כפית מלח

15 גרם (1 כף) שמרים טריים

3 כפות סוכר (50 גרם)

1 כוס חלב חם

2 כפות חמאה מומסת ומצוננת (30 גרם)

2 ביצים טרופות

ריבת פטל משובחת (או ריבה אדומה אחרת)

אבקת סוכר לקישוט

אופן ההכנה:

1. בקערה קטנה ממיסים את השמרים עם 4 כפות חלב חם ועם הסוכר, ומשהים 15-10 דקות להתססה.

2. בקערת מערבל שמים את הקמח והמלח, ומערבבים.

3. מערבבים יחד את כל החומרים הנוזליים - בלילת השמרים, שארית החלב, החמאה המומסת והביצים - ויוצקים אותם לאט ובהדרגה לתוך תערובת הקמח, תוך ערבול במהירות נמוכה עד לספיגה. מעבירים למהירות בינונית מערבלים עד לקבלת בצק חלק וגמיש, אבל לא דביק. אם הבצק דביק, מוסיפים עוד קמח, כף אחר כף לפי הצורך (עד שהבצק נפרד מדפנות הקערה).

4. מעל למשטח מקומח לשים את הבצק בידיים עוד כמה דקות. מניחים את הבצק בתוך קערה נקייה, משומנת, מכסים ביריעת ניילון ומשהים בטמפרטורת חדר חמימה כשעתיים, או עד להכפלת הנפח.

5. דוחסים את הבצק באגרוף, מעבירים אותו למשטח מקומח ולשים עוד כמה שניות. מרדדים אותו לעובי של סנטימטר וחצי, ובעזרת חותכן עגול או כוס קורצים עיגולים בבצק. מניחים את העיגולים בתבנית אפייה

מקומחת, מכסים בחופשיות במגבת בד, ומשהים במקום חמים עד שהנפח כמעט מוכפל, למשך כ-20 דקות.

6. בינתיים, מחממים שמן עמוק לטיגון לחום גבוה. מטגנים את הסופגניות עד שהן תופחות ומקבלות צבע זהוב-שחום (לא מצופפים אותן בסיר הטיגון). אם הטיגון מהיר מדי, הסופגניות לא תהיינה מוכנות מבפנים, ואז כדאי להקטין את האש. מוציאים עם כף מחוררת, ומספיגים על נייר.

7. עושים חור בצד או בחלק העליון של כל סופגניה בעזרת קצה של פיית זילוף קטנה ומזלפים פנימה ריבה.

חזור למעלה
ספינז'
מאת: יאיר ברק, מגזין "שף"

הסופגנייה המרוקנית, שמתייחדת בכך שהיא לא מכילה סוכר, ומקבלת את מתיקותה אך ורק מן הציפוי שלה.

חומרים ( ל- 30 ספינז'):

1 ק"ג קמח

60 גרם שמרים

1 כפית מלח

1/2 2 כוסות מים פושרים

לטיגון:

1 ליטר שמן קנולה

לציפוי:

1 כוס סוכר או 1/2 כוס דבש ו 50 גרם חמאה מומסת

אופן ההכנה:

1. מערבבים את כל מרכיבי הבצק לעיסה דביקה ודלילה יחסית. מכסים במגבת מטבח לחה ומשהים לתפיחה בטמפרטורת החדר במשך לילה שלם.

2.למחרת לשים את הבצק כחמש דקות בידיים משומנות (כדי למנוע הדבקות). יוצרים מהבצק כדורים בקוטר כ-3 ס"מ, מחוררים במרכזם חור ומותחים בעזרת שתי אצבעות ליצירת טבעת.

3.מחממים שמן עמוק, ומטגנים את הטבעות עד להזהבה. במהלך הטיגון הספינז' מכפילות את נפחן, ולכן לא מומלץ לטגן יותר מ-6 יחידות במקביל. מוציאים בעזרת כף מחוררת, מניחים על מגבות נייר לספיגת עודפי השמן ומצננים.

4.הציפוי: לאחר שהספינז' הצטננו, מפזרים עליהן סוכר לבן. אפשרות שנייה: מערבבים את החמאה עם הדבש, וטובלים את הספינז' בנוזל

חזור למעלה
סופגניות עם מלית וציפוי בטעם תפוז
מאת: מיכל לוי-אלחלל, מגזין "שף"

חומרים (כ- 15 סופגניות):

1 כוס חלב חם

20 גרם שמרים

1/2 כוס סוכר

1 כפית מלח

2 ביצים

60 גרם חמאה או מרגרינה, מומסת

4 כוסות קמח

250 גרם ריבת תפוזים

שמן לטיגון

לזיגוג:

1/2 1 כוסות אבקת סוכר

4 כפות מיץ תפוזים

אופן ההכנה:

1. מערבבים את החלב והשמרים בקערת המערבל עד שהשמרים נמסים. מוסיפים את הסוכר, המלח, הביצים והחמאה ומערבבים. מוסיפים את הקמח ולשים כ 10 דקות. מכסים את הקערה במגבת ומשהים להתפחה כ 40 דקות, עד שהבצק מכפיל את נפחו.

2. מעבירים את הבצק למשטח מקומח, לשים אותו קצת ויוצרים ממנו כדורים בקוטר 4-5 ס"מ. מניחים את הכדורים על משטח מקומח ומשהים להתפחה כחצי שעה.

3. מחממים את השמן בסיר גדול (ל 190 מעלות צלזיוס). מכניסים לשמן 4-5 כדורים בכל פעם. בשתי הדקות הראשונות מטגנים את הסופגניות בסיר מכוסה. מסירים את המכסה והופכים. כשהסופגניות זהובות משני הצדדים מוציאים ומניחים על נייר סופג.

4. כשהסופגניות הצטננו מעט מזריקים לתוכן מעט ריבה. אחר כך מערבבים את אבקת הסוכר ומיץ התפוזים (אם סמיך מדי אפשר להוסיף מיץ תפוזים או מים.) מברישים את הסופגניות בזיגוג.

חזור למעלה
דונאט אמריקני קלאסי
מאת: יאיר ברק, מגזין "שף"

אין כמעט צורך להציג את אחד מסמלי האמריקאיות המובהקים ביותר ,אבל נציין רק שמומלץ לצרוך אותן בבוקר ורצוי לעשות זאת לצד קפה דליל, כמו שרק האמריקנים יודעים לעשות.

חומרים (כ - 15 דונאטס):

60 גרם שמרים

1/2 כוס מים פושרים

1/2 1 כוסות חלב מורתח ומקורר

1/2 כוס סוכר

1 כפית מלח

2 ביצים

1/3 כוס שמן קנולה

5 כוסות קמח

לטיגון:

1 ליטר שמן

לזיגוג סוכר:

1/2 כוס חמאה מומסת

2 כוסות אבקת סוכר

1/2 1 כפיות תמצית וניל

4 כפות מים חמים

אופן ההכנה:

1.ממיסים את השמרים במים הפושרים ומעבירים לקערת המערבל עם וו הלישה (לחלופין אפשר להשתמש במעבד מזון עם להב הפלסטיק). מוסיפים את החלב, הסוכר, המלח, השמן והביצים ולשים 30 שניות במהירות נמוכה. מגבירים למהירות בינונית, ולשים כ-2 דקות נוספות, תוך הוספת שתי כוסות מהקמח. מפסיקים את פעולת המערבל, ומקפלים ידנית את שארית הקמח אל תוך הבצק. מכסים את הקערה ומשהים להתפחה כשעה.

2.מרדדים את הבצק לעלה בעובי 1.5 ס"מ וקורצים בעזרת כוס עיגולים בקוטר 4 ס"מ. באמצעות כוסית קורצים במרכז כל עיגול "חור" שגודלו כמחצית מקוטר העיגול החיצוני. מכסים ומשהים לתפיחה כחצי שעה נוספת.

3.מחממים שמן לטיגון עמוק, ומטגנים הטבעות כדקה מכל צד, עד להזהבה. מוציאים, מניחים על מגבות נייר ומשהים לצינון.

4.הזיגוג: שמים את מרכיבי הזיגוג בסיר קטן ומבשלים תוך ערבוב כ-2 דקות, עד שנוצר מרקם אחיד. טובלים את הדונאטס בנוזל החם מצדם האחד בלבד, ומניחים לצינון.

חזור למעלה
לביבות קלאסיות
מאת: דליה פן-לרנר

לביבות תפוחי האדמה הקלאסיות לחנוכה. הבצל מעשיר את טעמן של הלביבות והביצים מחברות את התערובת.

חומרים (כ - 10 לביבות):

1/2 ק"ג תפוחי אדמה

1 בצל קטן קצוץ (לא הכרחי)

2 כפות קמח תופח או קמח רגיל

2-1 ביצים טרופות

מלח ופלפל

שמן לטיגון

אופן ההכנה:

1. מקלפים ומגררים את תפוחי האדמה. סוחטים היטב מכל הנוזלים שניגרו מהם. מערבבים עם הבצל הקצוץ, הקמח והביצה, ומתבלים במלח ופלפל.

2. יוצקים שמן למחבת. מחממים היטב. ממלאים כף גדולה מהתערובת, משטחים ומחליקים לשמן החם. מכינים לביבות נוספות באותה צורה. מטגנים כמה דקות עד שהן פריכות וזהובות. מספיגים על מגבות נייר. מגישים מיד.

כגיוון, אפשר להגיש את הלביבות עם רסק תפוחי עץ, שמנת חמוצה או יוגורט.

חזור למעלה
לביבות "קש" פריכות
מאת: דליה פן-לרנר

חומרים:

500 גרם תפוחי אדמה

מלח ופלפל

אופן ההכנה:

1. מקלפים ומגררים את תפוחי האדמה על מגררת גסה או במעבד מזון עם דיסק לגרירה בינונית או עבה - כדי ליצור שרוכים בעובי בינוני.

סוחטים היטב את השרוכים מהנוזלים שהצטברו בקערה. מתבלים במלח ופלפל.

2. מחממים שמן במחבת. ממלאים כף בישול גדולה בשרוכים. אוספים פנימה את הקצוות, לוחצים ומשטחים ככל האפשר. מחליקים לשמן החם. מטגנים כמה דקות עד שהלביבות זהובות ופריכות משני צידיהן. מוציאים ומספיגים על מגבות נייר. מגישים מיד.

חזור למעלה
לביבות בטטה ובצל ירוק
מאת: חנוך בר-שלום

חומרים:

4 בטטות בגודל בינוני (כ 400 גרם)

1 תפוח אדמה (כ 100 גרם)

2 כפות גדושות של קמח תופח

1 ביצה

4 בצלים ירוקים (החלק הלבן בלבד) פרוסים

מלח

פלפל שחור

שמן לטיגון

להגשה:

1 גביע שמנת חמוצה

בצל ירוק פרוס

אופן ההכנה:

1. מקלפים את הבטטה ותפוח-האדמה ומגרדים בפומפיה לרצועות דקות. סוחטים את הנוזלים ומניחים בקערה. מוסיפים את יתר החומרים ומערבבים היטב.

2. צרים לביבות שטוחות ומטגנים בשמן עד שיזהיבו היטב. מגישים עם שמנת חמוצה, מעורבת בבצל ירוק פרוס.

חזור למעלה
לביבות קישואים
מאת: הדי שרון

חשוב מאוד מאוד לסחוט היטב את הקישואים והבצל המגוררים. על הסחיטה הזאת יקום וייפול דבר.

חומרים:

4-3 קישואים יפים

1 בצל בינוני

1 שן שום

1 ביצה

3-2 כפות קמח או פירורי לחם

מלח

פלפל שחור גרוס

מעט שמן לטיגון

אופן ההכנה:

1. מגררים את הקישואים ואת הבצל במגררת דקה. מניחים במסננת ומעמידים כ 30 דקות. סוחטים היטב.

2. מעבירים לקערה ומוסיפים שום מעוך, ביצה, מלח ופלפל, ומערבבים. מוסיפים קמח או פירורי לחם לפי הצורך (כ2- כפות) ומערבבים.

3. מחממים מעט שמן (פחות מחצי ס"מ) ויוצקים לתוכו כפות מלאות מהתערובת.

משטחים מעט ומטגנים עד שהלביבות מזהיבות. הופכים לצד השני וממשיכים לטגן. מספיגים במגבות נייר ומגישים.

חזור למעלה
לביבות גבינה
מאת: הדי שרון

לביבות נפלאות בסגנון רוסי, אפשר לתבל במלח או בסוכר. מגישים חם, עם שמנת חמוצה.

חומרים:

1/2 ק"ג גבינת "טוב טעם" או "פרומעז"

2 ביצים

1/2 כוס קמח תופח

3-2 כפות פירורי לחם

100-50 גרם חמאה

מלח או סוכר

אופן ההכנה:

1. מעבירים את הגבינה דרך מסננת רשת דקה. מוסיפים ביצים, קמח, פירורי לחם וסוכר או מלח ומערבבים (אם התערובת סמיכה מדי, מוסיפים מעט שמנת חמוצה, ואם היא דלילה מדי, מוסיפים עוד מעט פירורי לחם).

2. ממיסים את החמאה במחבת גדולה ושטוחה ומטגנים לביבות שטוחות, עד שהן מזהיבות. הופכים ומטגנים גם את צידן השני.

מגישים חם, עם שמנת חמוצה.

ללביבות מלוחות אפשר להוסיף עירית קצוצה. ללביבות מתוקות ניתן להוסיף צימוקים, פלחי פרי ו/או תמצית וניל. אפשר להגיש עם ריבה טובה או עם מחית פרי.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
סופגניות. ממחר דיאטה
צילום: צביקה טישלר
דונאט. לאכול לצד קפה דליל
מומלצים