שתף קטע נבחר

שלושה גשרים על הירדן

ביקור באתר גשר הישנה, פיסת היסטוריה על שפת הירדן. על שלושה גשרים והמאבק נגד העיראקים, ועל ייצור חשמל ותחנת הכח בנהריים. בסוף יש גם קפה

אנחנו בבקעת הירדן, כ-220 מטר מתחת לפני הים, בבקע בין מורדות הגליל התחתון ממערב והרי גלעד במזרח, מעבר לגבול, בירדן. אנו נמצאים ב'זור', המפלס התחתון שבו הירדן מתפתל בקושי. בעבר זרמו מי הנהר בקצב של כמיליארד ממ"ק לשנה. כיום הזרימה דלילה, ואת ההצפה ב'גאון הירדן' אפשר לראות רק בתמונות. הגבול בין ממלכת ירדן לבינינו עובר בדיוק במרכז הנהר המתכווץ.

שלושה גשרים

עד היום ניצבים שרידיהם של שלושה גשרים מעל הירדן. הראשון הוא 'גשר הפגישה' (ג'יסר אל-מג'מע), שקיבל את שמו בגלל קירבתו למקום המפגש בין נהר הירמוך ונהר הירדן. הגשר הוא שריד מהתקופה הצלבנית, והוא נהרס וחודש במשך השנים.
הגשר השני נבנה ב-1904 עם הנחת קו הרכבת חיפה-דמשק ('רכבת העמק'). הגשר הגבוה נחשב אז לפאר הבנייה, ועדיין נראה חזק ויציב. השלישי נבנה בשנת 1925 לערך, גשר בטון שאיפשר את המעבר לתחנת הכח בנהריים, מובלעת יהודית בממלכתו של עבדאללה מלך ירדן.
שלושת הגשרים חובלו ונהרסו בחלקם על ידי כוחותינו במלחמת העצמאות, בניסיון לעצור את פלישת הצבא העיראקי לארץ. את שני צדדיו של 'גשר הפגישה' העתיק מחבר כיום גשרון מתכת. הגשר הרעוע מסמל את היחסים העדינים בין נציגי ירדן וישראל; לעיתים מתנהלים כאן מפגשים בין הצדדים. שלושת הגשרים נמצאים מעבר לגדר המערכת, וכדי לסייר בהם נדרש תיאום מוקדם עם אנשי אתר גשר הישנה.

דקה להפעלת הדמיון

(אילו הגשרים היו שלמים, וגדרות התיל, המחסומים והשערים הכבדים היו נעלמים) תחנת מעבר גבול קטנה, טובלת בצמחייה. פקיד מכס ירדני חייכן מסמן לכם לעבור בגשר לגיחה קטנה לירדן. אתם חוצים את הגבול, מנגבים חומוס בשוני, העיר הירדנית שנמצאת ממש ממול. ההרהור נוגה על שלום.

גשר הישנה

הח'אן העתיק מעבר לגדר שימש כמקום מגורים ראשון למתיישבים בקיץ 1920. אדמות האזור גשר ומנחמייה, נקנו בראשית המאה שעברה על ידי חברת יק"א. סיפורה של ההתיישבות הקשה מומחש בסרטון קצר שמוצג למבקרים. זהו סיפור גבורתם של המגינים על הישוב גשר. שנת 1948, הכוחות העיראקים הגדולים הגיעו לכבוש את הארץ, ומתרכזים כעת סמוך לגשרים. ההתקפות שלהם נכשלות, והם מפנים את הזירה רק אחרי שהם סובלים אבידות רבות. הישוב הקטן של 'גשר' הועתק אחרי כמה שנים לנקודה גבוהה יותר, סמוך לכביש 90. כיום יש במקומו המקורי של היישוב אתר ובו המבנים העתיקים ושחזור המיוחד של דגם תחנת הכח של רוטנברג.

חווית נהריים

בשנת 1927 החלו העבודות להקמת תחנת הכח הגדולה בנהריים, פרי חזונו ומרצו של פנחס רוטנברג. המפעל הגדול הוקם בשטח האמיר עבדאללה בעבר הירדן, ונועד לספק אור ליישובים בארץ ובעבר הירדן. מי הירמוך הוסטו והוזרמו כדי להניע את הטורבינות שייצרו חשמל. ב-1948 פסק החשמל לזרום מעבר לירדן. המפעל נתפס בידי העיראקים והירדנים, ונהרס כולו.
המבנה המשוחזר של תחנת 'רכבת העמק', נמצא במיקום הנמוך ביותר בעולם, 247 מטר מתחת לפני הים. כאן מחכה לכם חוויה - דגם גדול שמשחזר את פעולות הסכרים והגשרים באתר לייצור החשמל בנהריים. המייצג מלווה ברחש המים שממלאים את אגם הסכר. כשהסכר נפתח הטורבינה מופעלת ומייצרת חשמל.

טיפים למטייילים

מתי להגיע?: לטעמי, הזמן היפה ביותר הוא אחר הצהריים, כשהשמש מתכנסת בפאתי מערב, עמק הירדן מתמלא צללים, ולפעמים נושבת רוח קלילה. את הסיור מומלץ לקנח בכוס קפה משובח ובעוגה עתירת קלוריות בקפה מסעדה 'רוטנברג' (6752237-04) הצמוד לאתר.
רעבים?: כנ"ל
כמה זה עולה: יוזמה קטנה של 'גשר' הישנה ו'מסעדת רוטנברג': כניסה, סיור מודרך וקפה + עוגה יעלו בחודש הקרוב 39 שקל למבוגר, במקום 57 שקל. היוזמה מסתיימת אחרי חודש מפרסום הכתבה. אתר גשר הישנה 6752685-04.
איך מגיעים: נוסעים בכביש 90 בין צומת צמח לבית שאן. מול קיבוץ גשר יש שילוט, שמפנה מזרחה לגשר הישנה. הקפה-מסעדה נמצא ממש בסמוך.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובי זכאי
גשר רכבת העמק. את הביקור יש לתאם מראש
צילום: דובי זכאי
צילום: דובי זכאי
חצר גשר הישנה. סרט על גבורת המגינים ודגם של תחנת הכוח
צילום: דובי זכאי
מומלצים