שתף קטע נבחר
 

הורמונים חלופיים מהטבע

הרפואה המערבית התאמצה להרכיב גלולות הורמונים חלופיים לנשים בגיל המעבר, אך אלה נמצאו בעייתיים ואף מזיקים. זאת ההזדמנות להעזר באלטרנטיבה הטבעית, הסויה, שבזכותה הנשים באסיה לא סובלות מתסמיני הגיל. איך עושים את זה, וגם כמה מתכונים טעימים מטופו

נשים בגיל המעבר במזרח אסיה לא חוות תופעות מציקות ומסוכנות לבריאות, כמו רבות מאחיותיהן במערב, שסובלות מגלי חום, הזעת לילה, מצבי רוח משתנים, שינוי מהיר במבנה הגוף, הצטברות מהירה של שומן באזור הבטן, ירידה בקצב חילוף החומרים, עלייה במקרים של התקפי לב, ירידה מהירה בצפיפות העצם ועוד. גם השכיחות של סרטן הרחם וסרטן השד עולה ככל שמתקדמים בגיל. מתברר שהסויה עושה את כל ההבדל הכל כך משמעותי הזה.
גיל המעבר אצל נשים מאופיין בירידה לאורך כמה שנים ברמות ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון, עד שכמעט אינם נמצאים בדם. לאחרונה זועקות הכותרות על הסכנות שבשימוש בסוגים מסוימים של הורמונים חלופיים, שניתנים לנשים בתקופה זו בחייהן. עד כה נדמה היה שגלולות חלופיות של פיטו אסטרוגן מרוכז מהוות מעין תחליף טבעי להורמונים חלופיים רפואיים. אך מחקר שנערך לאורך מספר שנים גילה ששימוש בהן העלה את הסיכון לחלות בסרטן. ההסבר הוא בריכוז הגבוה מדי של הפיטו אסטרוגן – פי 2,000 מאשר במאכלים שמכילים סויה בכל צורה. המסקנה: עדיף לקבל את האסטרוגן הצמחי בריכוז הטבעי שלו על ידי שילוב מוצרי סויה בתפריט בקביעות, ורצוי להימנע מנטילת גלולות מרוכזות, גם אם הן 'טבעיות' בהיעדר פיקוח רפואי. הסויה עשירה בפיטו אסטרוגנים, כלומר אסטרוגנים (בדומה להורמון נשי) ממקור צמחי. האסטרוגן הצמחי נכנס לזרם הדם וממלא את מקומו של האסטרוגן החסר, אם כי ברמת פעילות נמוכה יותר.
אכילה קבועה של סויה או מוצריה בגיל המעבר, גם במינונים קטנים, מוסיפה לגוף הורמון חלופי מהטבע, שמצמצם את התופעות ואף מקטין את הסיכון להתקפי לב, לסרטן השד והרחם ולדלדול העצם. גם גברים יכולים להפיק תועלת מהעשרת התפריט שלהם במוצרי סויה, שמורידים את שכיחותם של סרטן האשכים והערמונית (פרוסטטה).

איך עושים את זה?

מוצרי סויה שמכילים הכי הרבה פיטו אסטרוגנים הם טופו ומוצרים שמכילים טופו. חלב ומעדני סויה מכילים אף הם כמות משמעותית של פיטו אסטרוגנים. בשבבי סויה יבשים (שמשמשים לקציצות, שניצלים וכו') יש הכי מעט פיטו אסטרוגנים. פולי סויה שלמים, מבושלים או מונבטים, מכילים כמות יפה של פיטו אסטרוגנים, אך הם קשים לבישול ולעיכול, שילוב של טופו ומוצריו בתפריט היומי הוא הדרך הקלה ביותר לקבל פיטו אסטרוגנים במינון סביר.
טופו הוא גבן של סויה, שמוכן באותו אופן כבר מאות שנים. מבשלים את פולי הסויה וטוחנים עם המים עד שמתקבל חלב סמיך. את העיסה מערבבים עם חומר מגבן (למשל מלח ניגרי או מלח לימון), עד שהמוצקים נפרדים מהנוזלים. אוספים את המוצקים, לוחצים אותם לסחיטת המים וחותכים לקוביות גדולות. זהו הטופו, דל שומן, נטול כולסטרול, עשיר בוויטמיני B, סידן וברזל, מכיל כמות חלבון גדולה, וכמובן עשיר בפיטו אסטרוגנים.
הטופו הגולמי חסר טעם, לכן הטועמים ממנו לראשונה עלולים להירתע. כדאי להכין מהטופו מאכלים מתובלים לפי טעמכם, אפשר להתאים לו טעמים מלוחים, חריפים או מתוקים. נסו טופו של יצרנים שונים, מאחר שהמרקם והטעם משתנים מעט מיצרן ליצרן. היום ניתן לקנות טופו ברוב רשתות השיווק הגדולות ובחנויות הטבע, ואף להשיג טופו מועשר בסידן, טופו מתובל, גבינות צהובות ונקניקים מטופו ועוד.
בשל תכולת החלבון הגבוהה שלו והרכב חומצות האמינו השלם, הטופו מתאים להחליף בשר, דגים, ביצים וגבינות בארוחות שונות במהלך היום. כמה ספרי בישול שמוקדשים לטופו ראו אור בעברית. ניתן להיעזר בהם לקבלת רעיונות למתכונים. הנה כמה דוגמאות.

חביתת טופו מקושקשת



חומרים (שתי מנות):

חצי קוביית טופו מיובש במגבת נייר, מעוך לפירורים
ביצה שלמה
תבלינים ועשבי תיבול לפי הטעם (למשל פטרוזיליה, בזיליקום, בצל קצוץ)
מלח ופלפל לפי הטעם
כפית שמן זית

הכנה:

מחממים את השמן במחבת טפלון. מוסיפים את הטופו ומטגנים, הופכים בעזרת מרית עץ עד שהטופו יבש ומתחיל להשחים. מוסיפים את עשבי התיבול ומחממים חצי דקה. מוסיפים את הביצה ומקשקשים תוך כדי טיגון. מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם. אוכלים חם.

טופו מתובל



חומרים:

קוביית טופו

החומרים הבאים לפי הטעם:

רוטב סויה
1-2 שיני שום
פלפלון חריף
כף דבש
חומץ אורז או חומץ בן יין
מעט יין לבן
זנגביל טרי מגורר

הכנה:

מייבשים את הטופו במגבת נייר. חותכים לקוביות בגודל פרק אצבע. בקערה שטוחה מערבבים את חומרי הרוטב לקבלת רוטב מלוח, מעט חריף, מתקתק וחמצמץ. אפשר לדלל במעט מים לקבלת כמות גדולה יותר. מכניסים את קוביות הטופו לרוטב, הופכים בעדינות עד שכל הטופו נצבע בחום. מכסים ומניחים במקרר. מדי פעם אפשר להפוך בעדינות, כדי שכל הקוביות יהיו במגע עם הרוטב.
שימושים: כמנת פתיחה בתוספת בצל ירוק קצוץ, כמילוי לכריך או לפיתה, כתחליף למנה בשרית. אפשר לטגן את הקוביות במעט שמן במחבת טפלון עד להשחמה או לחמם במיקרוגל. הקוביות נשמרות במקרר עד שבוע.

טופו וירקות מוקפצים בסגנון סיני



חומרים (2 מנות):

חצי קוביית טופו, חתוכה למלבני דומינו קטנים
ירקות להקפצה: כרוב, כרוב סיני, בצל ירוק, פלפל אדום, קישוא, בצל לבן וכו'.
2 כפות שמן זית
רוטב סויה
כף זנגביל טרי מגורר
2 שיני שום כתושות
פירורי פלפל חריף
כף רוטב מייפל או ריבה חלקה
מעט שמן שומשום

הכנה:

קוצצים את הירקות לרצועות דקות. מחממים את השמן במחבת גדולה או בווק. מוסיפים את הטופו ומטגנים משני הצדדים, עד שהצלעות הרחבות משחימות. מוסיפים את הירקות ומקפיצים בחום גבוה, עד שהירקות משנים את צבעם. מקטינים את האש ומוסיפים את חומרי הרוטב, לפי הטעם. מבשלים עוד דקה ומכבים את האש. מזליפים טיפות שמן שומשום כתבלין. מגישים עם אורז חום או לבן.

דוגמה לתפריט עשיר במוצרי סויה:

ארוחת בוקר: דגני בוקר עם חלב סויה, קפה או תה עם מעט חלב סויה.
ארוחת ביניים: פרי, שתייה חמה.
ארוחת צהריים: טופו וירקות מוקפצים בסגנון סיני על מצע אורז מלא, סלט ירקות עשיר, פרי לקינוח.
ארוחת ביניים: מעדן סויה דיאט בטעם שוקולד, שתייה חמה.
ארוחת ערב: 2 פרוסות לחם חי, פרוסת גבינה צהובה מטופו, גבינה לבנה 5%, ירקות חתוכים.







לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים