שתף קטע נבחר

עשרה ימים באוגנדה

נמל התעופה של אנטבה, ראפטינג על הנילוס ופגישה עם שבט שסבור שכל הפרות בעולם שלו. איתי רייכרט יצא למסע עם הרבה ג'ירפות, שימפנזים, פילים ואריות

ראפטינג בנילוס טיול גי'פים ג'ונגל קיבלה 

לבוקר הזה היה ללא ספק ניחוח של הרפתקה. בערב ננחת באנטבה, נמל התעופה של אוגנדה, וההתרגשות בלתי נמנעת. המטרה: מסע בן עשרה ימים סביב הנילוס הלבן האגדי, שמקורותיו נובעים אי-שם בג'ינג'ה שבאוגנדה.
הנחיתה באנטבה דומה למעבר דרך שער לעולם שונה לגמרי, עם קונוטציה ברורה לכל ישראלי. את הלב מציפות גאווה ועצב גם יחד. נחתנו אמנם בנמל החדש והמשוכלל של אוגנדה, אבל מרחוק אפשר לראות את נמל התעופה הישן, בו התרחש מבצע אנטבה, שנסגר והפך לבסיס צבאי. מטוסי הקרב הישנים עדיין מקורקעים על משטח ההמראה, ומגדל התצפית הישן, מחורר מפגיעות הקליעים, עדיין עומד על מקומו, כאילו הזמן קפא מלכת.
הנסיעה משדה התעופה לעיר הבירה קמפלה נמשכת כ-45 דקות ועוברת דרך כפרים ושווקים המציעים את מרכולתם ממש על תוואי הכביש. באוגנדה כמעט הכל קורה על הדרך, המסחר, החיים, הנסיעה, ההיכרות, הכל על הכביש, או יותר נכון על שבילי העפר. וכך מדשדשים בין מטאטו אחד (סוג של מיניבוס שמשמש כ-40 איש בבת אחת) לבודה בודה אחרת (מונית אופניים, כשהנוסע מורכב על הרמפה), הגענו למקום הלינה הראשון שלנו. התמרחנו בחומר דוחה יתושים והלכנו לישון.

ראפטינג בנילוס

אתה כוכב הסרט

את הבוקר הראשון באוגנדה פתחנו בג'ינג'ה, הנקודה בה מתחיל הנילוס הלבן. כאן פוזר ב-1948 האפר של גנדי על-פי בקשתו, ובמקום ישנה אנדרטה מרשימה שלו. המקום מדהים, שקט ורגוע כל כך, עד שכמעט השכיח מאיתנו את ההבטחה הגדולה של היום - ראפטינג על הנילוס השוצף. נסענו לעבר סכר מפלי אוון, המקום ממנו ראה לראשונה החוקר ג'ון ספיק את מקורות הנילוס. שם, בעזרתם האדיבה של מדריכי הראפטינג, קיבלנו הסבר מפורט על מה שהולך להתבצע.

הראפטינג על הנילוס הלבן הוא מהמועדפים בעולם, שכן הנהר גועש מאוד, והמפלים מגיעים לדרגה 5, אך מצד שני המים עמוקים מאוד ובלי סלעים. הראפטינג מתקיים לאורך 20 ק"מ מרהיבים ועוצרי נשימה, גם בגלל תחושת הסכנה וגל בגלל הנופים הקסומים. לאורך כל המסלול (ברגעים בהם אפשר להירגע ולנשום לרגע) אפשר לראות קופים על העצים, עופות שונים ומשונים ומקומיים מסבירי פנים שבמקרה באו לכבס את הבגדים בנהר. אסור להחמיץ.

בסוף המסלול מחכה ארוחה דשנה, ובסיומה חזרה למפלי בוג'אגלי, לשינה מתוקה בבקתות קש ובוץ אותנטיות. הקמפינג במפלי בוג'אגלי מתהדר בחוייה יוצאת דופן - המקלחת. הכניסה היא מדלת רגילה, אלא שבצד השני אין כלום. מה שמאפשר להתקלח במים חמים, על קצה צוק, כשהנילוס הלבן וסביבותיו פרוסים למרגלותיך.

אחרי קומזיץ קצר מחכה הפתעה נעימה בפאב של המקום. הקרנת סרט בו אתה עצמך משחק תפקיד - הראפטינג. כך כל תושבי הקמפינג יכולים ליהנות מהמראה שלך מתהפך לנהר, לקול צחוקם של שותפיך לסירה.

גם בלון הוא אטרקציה

ביום השלישי יוצאים לנסיעה בשטח. הדרך עוברת בין כפרים ידידותיים להפליא. בכל כפר בו אנו עוצרים מקבלים את פנינו עשרות ילדים מקומיים, מלווים במשפחותיהם, שבאים לראות את האורחים המוזרים. גילינו בפעם הראשונה שגם בלון יכול להיות חתיכת אטרקציה, וכל ניפוח עורר תדהמה והתרגשות רבה.

קנינו אננס חתוך לקוביות וטעים להפליא, והמשכנו על כביש ג'ינג'ה - מבליי, כשאנחנו עוברים מאות אנשים שפשוט הולכים להם על הדרך, וכולם מנופפים לשלום וצועקים "ג'מבו" (שלום), אפילו אם יש להם ג'ריקן ענק וצהוב על הראש.

עם רדת החשכה הגענו למפלי סיפי, וכל אחד התמקם בביקתת בוץ משלו. גם במחנה הזה המקלחת היתה בלתי שגרתית. כאן, עם הכניסה למקלחת מצטרף אליך אחד העובדים המקומיים, עולה על סולם מעליך, וממלא מים חמים מג'ריקן לתוך דוד המקלחת אליו מחובר הטוש.

חזור למעלה
טיול גי'פים

חניתות תמורת משרוקיות

את הבוקר הרביעי התחלנו בצפייה על סנאים רבים שהסתובבו מסביב לבקתות הבוץ שלנו, והיו סקרנים במיוחד כשהמדריך אוהד הוציא את הקורנפלקס מהג'יפ.

נכנסים לחבל הקרמוג'ה, חבל ארץ בו חיים הקרמג'ונים, שעל פי אמונתם כל הפרות בעולם שלהם. בגלל תנאי האקלים הצחיח באזור, רוב מזונם הוא דם בקר מעורבב בחלב פרה. בעבר הסכסוכים והמלחמות באזור היו, ניחשתם נכון, על הפרות.

רצה הגורל ובדיוק בלב המדבר, מוקפים מאות בקתות קש מגודרות בקוצים, הג'יפ שלנו שובק חיים. זהו, נתקענו בלב חבל הקרמוג'ה, מוקפים עשרות מקומיים חצי עירומים, בידיהם חניתות ובעיניהם מבט של "מה לעזאזל קורה כאן?!".

המפגש הראשון עם הקרמג'ונים היה מרתק. אפשר היה לזהות מיד שיש להם משהו אחר בעיניים, סוג של מבט מסוקרן אבל גם חשדן, כיאה לציידים הטובים ביותר ביקום. בתוך דקות ספורות המבטים החשדנים הפכו לחיוכים. מתברר ששבט הציידים הזה לא כל כך מפחיד ובעצם די נחמד. ככה התחילו חילופי המתנות בינינו. בסופו של דבר חזרנו הביתה עם כיסאות וחניתות מעשי ידי בני שבט הקרמוג'ה, כשהם בטח עד היום שורקים להם במשרוקיות שהשארנו מאחורינו.

את הג'יפ, ממש במפתיע, תיקן מוסכניק (?!) מקומי שמצאנו באחד הכפרים באזור. עד היום אין לי מושג איך במקום הנידח הזה הוא מצא רצועות של ג'יפ שהתאימו בדיוק לטויוטה שלנו.

היפופוטמים בשקיעה

המשכנו בשביל דרומה לכיוון העיר Soroti, שם הקמנו את מאהל הלילה באמצע מגרש כדורגל, ובבוקר התעוררנו לקולות של מצעדים מעורבים בקולות משחק כדורגל שהתנהלו סביבנו.

מסורוטי המשכנו צפונה לעיר לירה, בדרך שמזכירה קצת את הדרך לאילת. עברנו דרך מפלי קרומה המרשימים והגענו לפארק מרצ'יסון. הפארק הוא בעצם ספארי ענק, אבל לא מתוייר. אף אחד לא מבטיח לנו שנראה חיות, אבל החיפוש והצפייה הם הרפתקה מאלפת.

וכך קורה שהמשלחת שלנו נוסעת לה בג'יפים, כל אחד נצמד לחלון אחר, זה עם משקפת וזה עם עדשה גדולה של מצלמה, ומדי פעם מישהו צועק: "עדר ג'ירפות!" - וכולם קופצים לחלון שלו. חוץ מג'ירפות נצפו מקרוב בופלו, פילים, אנטילופות, בבונים, אריות והיפופוטמים.

בסוף היום החמישי חברת הרפתקאות, מארגנת הטיול, מחליטה לפנק אותנו בלילה מפואר בלודג' שעשוי כולו עץ, ושממוקם בדיוק מעל הנילוס, עם נוף משגע ובריכה מהממת. זה הזמן להתנקות מהלכלוך לקראת ארוחת ערב מפוארת, כשברקע קולות היפופוטמים ומראה השקיעה.

חזור למעלה
ג'ונגל קיבלה

זוגות עיניים מפריעות לישון

היום השישי מתחיל ב'סיבוב חיות' נוסף, עד הצהריים. הזדמנות נוספת למי שלא ראה מספיק ולמי שרוצה לראות (זה תמיד לא מספיק) עוד חיות מרתקות בסוואנות המרהיבות של אוגנדה.מהפארק נוסעים ישירות למפלי מרצ'יסון העצומים. הנילוס הלבן מגיע לכאן בעוצמה אדירה, מתנקז לנקיק ברוחב חמישה מטרים ומשם נופל 36 מטר ברעש אדיר. אין ברירה אלא לשבת ולבהות במראה המפעים הזה בשקט. בכל מקרה לא תצליחו לשמוע זה את זה.

המקלחת היומית אולתרה על אחד העצים, כשהמים נשאבים ישירות מהנילוס. העכבישים הרבים וקולות הגשם שהיכה בנילוס לא הפריעו לנו לישון עד אור הבוקר.

התחנה הבאה היא אגם אלברט, מול קונגו. למעשה הגבול בין שתי המדינות עובר באמצע הנהר. עד לפני כמה שנים סירת ברזל ענקית היוותה את הקשר בין שתי הגדות. כיום הסירה, במלוא תפארתה, נחה לה על הגדה, כשהיא משמשת כבית לכל חיות הסביבה. מתיבת נוח הענקית הזאת המשכנו דרומה, בין שדות תה עצומים, לעבר מחוז חפצנו: ג'ונגל קיבלה, הידוע בשימפנזים המשוטטים בין עציו.

עם השקיעה הגענו לג'ונגל העבות הזה, הקמנו מאהל והלכנו לישון. בעצם, כמעט לישון. שינה בג'ונגל קיבלה היא כמעט בלתי אפשרית. מכל מקום בחושך המטריף הזה מציצות אליך זוגות עיניים, והנהמות מסביב מצליחות להלחיץ.

ציפורים שאוהבות קרואסונים

עם עלות השחר מתברר לנו שצריך ללכת בתוך הג'ונגל הסבוך הזה כדי לראות שימפנזים, אבל אף אחד לא מבטיח לנו שנראה אותם. אבל אחרי שעה בג'ונגל ראינו גם ראינו שימפנזים. אפילו עשרות מהם, מקפצים על צמרות העצים. מחזה מרתק.

מראה הפרפרים המדהים לאורך כל הדרך הצליח להשכיח במעט את עקיצות נמלות האש שאכלו בנו מדי פעם. והנה אנחנו שוב על הג'יפים. הכיוון: פארק המלכה אליזבת. את המאהל שהקמנו כאן הקיפו עשרות חזירי בר, אנטילופות והיפופוטמים סקרנים.

הבוקר התחיל בהפתעה נוספת: ארוחת בוקר מלכותית בלודג' (מלון בסגנון אפריקאי) המפואר השוכן בפארק עצמו, מה שאיפשר לנו לאכול קרואסונים עם ציפורי הבר, שממש לא חששו לאכול לנו מהידיים. בדרך חזרה לקמפלה ליוותה אותנו שיירת פילים משועשעת.

את היום האחרון בטיול העברנו בשווקים של קמפלה, בעיקר בקניית מזכרות, ובביקור בארמון הענק של מלכת אוגנדה הקדומה. הלילה האחרון נחגג בסעודת דגים משובחת על אגם ויקטוריה.

את הטיול מארגנת חברת 'הרפתקאות' (טל': 9550970-09). הטיסה יוצאת מנתב"ג לאנטבה עם עצירת ביניים באדיס אבבה. הטיול הקרוב: ב-6.10.

הכותב היה אורח חברת 'הרפתקאות'

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אנדרטת גנדי. האפר שלו פוזר כאן
ראפטינג. תחושת סכנה ונופים קסומים
מפלי בוג'אגלי. הפתעה במקלחות הקמפינג
מפלי מורצ'יסון. לא תצליחו לשמוע זה את זה
מומלצים