פרחים מיובשים בכרמל
נדרש חזון כדי להקים בארץ מפעל גדול לייבוש פרחים, ובהמשך גם לייצא אותם. ביקור במפעל 'שדות ישראל' שמושב כרם מהר"ל. הנה הבאתי לך פרחים
איפה אנחנו: במושב היפה כרם מהר"ל, השוכן ליד עמק פורה על מורדות הכרמל. הוא נקרא על שם המהר"ל מפראג (מורנו הרב יהודה ליווא בן בצלאל) שהיה רבה האגדי של פראג במאה ה-16. המושב הוקם בשנת 1949 בידי עולים מצ'כוסלובקיה ורומניה.
מה נראה: קודם כל תיהנו מהדרך היפה למושב. כביש קטן, היוצא מכביש מס' 4 (הכביש הישן לחיפה) ומתפתל בין מטעי זיתים, מוביל עד לשערי היישוב. אתם נכנסים לפינת חמד, בתים קטנים מוקפים חגורה עבה של ירק, עדרי צאן שחוצים לפעמים את הכביש במושב, רוכבים על סוסים מ'חוות הרכיבה מקורה'. מדי פעם מתגלה בין הבתים עמק מהר"ל, המלא בכרמים ובגידולים חקלאיים. מרחוק, בצד צפון-מערב, מזדקר הר גבוה, זוהי שמורת הטוף הוולקני, ויש ממנה תצפית יפה על האזור. מתחת להר נח בשלווה עמק שי"ר שגם בו כדאי לטייל.
לגמנו טבע, מה הלאה?: בשוליים הצפוניים של המושב נמצא מפעל 'שדות ישראל'. בכניסה אליו יש מקום ישיבה נעים, ועל כל שולחן ניצבת צנצנת ובה אגודים כמה פרחים מיובשים. כידוע, חיי הפרחים אינם ארוכים, והם נשארים יפים לתקופה קצובה. אחרי שבוע הם כבר מתחילים לגלות סימני מצוקה, ואחרי עוד יום או יומיים הם מושלכים לפח האשפה. מפעל 'שדות ישראל' נותן לפרחים חיים למשך שנה או שנתיים, באמצעות תהליך מיוחד שבו מייבשים את הפרחים תוך שמירה על יופיים.
אנו יושבים בתחילה בפינת הישיבה, לוגמים תה רוזמרין ריחני ומקבלים הסבר על המקום ועל תהליך ייבוש הצמחים/פרחים. מכאן יוצאים לסיור קצר כדי לראות את התהליך, איך עושים את זה באמת. בהמשך אנו מתוודעים לשזירה אמנותית ולומדים מה אפשר לעשות עם הצמחים המיובשים. אחר כך אנו משוטטים ארוכות בחנות המפעל. מי שרגיש ליופי ואסתטיקה יתקשה לעזוב את המקום. תראו סידורי פרחים מיוחדים, פרחים בתפזורות, לימונים ותפוזים מיובשים הנמכרים לפי משקל, קבוצת ורדים בתוך מסגרת, כלים ובהם פרחים מיובשים. עוד מילה אחת של גאווה ישראלית, רוב מוצרי המפעל מיועדים לייצוא.
איך מגיעים: נוסעים בכביש מס' 4, מצומת פורדיס צפונה. בצומת עופר פונים ימינה, לכביש הציורי המוביל לכרם מהר"ל. 'שדות ישראל', מרכז המבקרים, טל': 30-88-30-800-1.
רעבים: תוכלו לאכול אוכל כפרי טעים (וגם לשתות קפה או תה) במקום מיוחד, הממוקם במבנה אבן עתיק, 'הקפה של מלני', עין הוד, טל': 9541383-04.
עוד מקום: מפעל הזכוכית שהפך למוזיאון
'מוזיאון המזגגה' בקיבוץ נחשולים מפגיש אתכם עם אוצרות שהועלו מהים לא רחוק משם, בטנטורה. מבנה האבן, שהוקם בשנת 1891 במימונו של הברון רוטשילד, נועד לאכלס בית חרושת לבקבוקים. בסופו של דבר לא ייצרו כאן בקבוקים, והמבנה עמד שומם.
חברי הקיבוץ לקחו יוזמה ופתחו בחלקו התחתון מוזיאון ומרכז לחקר ארכיאולוגיה תת ימית ויבשתית. במבנה היפה מוצגים ממצאים שנשלו מהים בידי צוות הצוללנים של המקום, בין השאר פרטים מעניינים מתקופת נפוליון, שבמהלך נסיגתו מעכו בשנת 1799 השליך לים בטנטורה ציוד מלחמתי רב, תותחים, חרבות ואפילו רובה.
איך מגיעים: שוב נוסעים על כביש 4, הפעם דרומה, עד צומת נחשולים ומשם עד הים. 'מוזיאון המזגגה', טל': 6390950-04.