שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    העולם שייך לצעירים

    בדיוק בחצות, עם התקדש לו יום חמישי השלישי בחודש נובמבר, על פי סדר הלכות הבוז'ולה-נובו, יישלפו פקקי הבקבוקים בעשרות מדינות על פני כדור הארץ ותתחיל חגיגת הבוז'ולה הגדולה. שלמה פפירבלט מזמין אתכם להרים כוס לקראת התופעה החברתית הכי פופולרית של עולם היין



    ההיסטוריה של הבוז'ולה

    יין "חדש", כזה ששותים אותו סמוך לסיום תסיסתו, הוא עניין ישן מאוד. התחלתו כנראה בבצירים אשר בתקופה הרומאית, כאשר היו מכינים תוך כדי העבודה בכרם כדים של יין חדש עבור הבוצרים עצמם. בימי הביניים היה יין חדש לאופנה עממית חביבה ועגלות עמוסות חביות היו עוברות ברחובות: "יין חדש, יין חדש!", היו צועקים המוכרים, והקונים היו מגיעים עם כדים או סירים, למלא אותם בנוזל האדום הריחני. אולם בדמותו הנוכחית, בדרך הכנתו המיוחדת בבוז'ולה, ה"נובו" הוא באמת חדש יחסית. זהו פיתוח מאמצע שנות ה-50 של המאה ה-20, פרי עבודתו של יינן ושמו לואי אוריזה, מיקב ז'ורז' דובף.
    בשנים הראשונות היה היין הזה חביב ביותר על תושבי הסביבה, ומשם עבר לפונדקי היין ובתי הקפה של הערים הגדולות ובראשן ליון ופאריז. החלה להיווצר חגיגה שנתית סביבו, מודעות מצויירות מיוחדות שתלו על פתחי המקומות השונים בישרו על הגעתו הקרובה, וערב הפתיחה לווה תמיד בשירה ובנגינת אקורדיאון. הקפיצה הגדולה, באמצעות מערך שיווק גדול וקמפיין עולמי, התחוללה בסוף שנות ה-70, תחילת ה-80, של המאה שעברה. הבוז'ולה-נובו הפך לבינלאומי, מטוקיו ועד ניו-יורק, מירושלים ועד תל אביב.

    הבציר בחבל בוז'ולה. יומן מסע



    יום שבת, ה-7 בספטמבר, 2002: בציר הבוז'ולה יוצא לדרך

    ערפילים קלים של בוקר החלו נמלטים מפני השמש, בין שורות הכרמים של אזור בוז'ולה, בדרום בורגוניה, כאשר החלו נשמעים צעדי הכורמים המגיעים ליום פתיחת הבציר. מרגע זה, ולמשך שלושה שבועות ואין קץ כאבי גב, עמלו כ-40 אלף נשים וגברים בשירותם של 3,619 היקבים במחוז, ובצרו את אשכולות הגפנים המשתרעים על פני כ-225 אלף דונם (לשם השוואה, כלל גפן היין בארץ כ-40 אלף דונם). הכל בעשר אצבעות, כי בבוז'ולה, כך החוק, אין בוצרים בסיוע מכונות. העונה היתה חמה מעל לממוצע, והענבים הבשילו יפה, ומצב הרוח היה מרומם במסגרת אווירת הפסטיבל הגדול המסורתי של הבוצרים.
    גם השכר הממוצע בצרפת ליום עבודה בבציר עלה מעט השנה, עוד סיבה למסיבה, והגיע ל-44 עד 48 דולר ליום, לערך, תלוי בתפקיד - בוצר, סבל, עוזר-מטבח וכו'. אגב, יש צורך בממוצע ב-100 שעות עבודה על מנת לבצור 10 דונם של כרם בבוז'ולה.
    המומחים, אלה שעקבו אחרי תהליך הבשלת הענבים ונתנו את אות ההזעקה לתחילת הבציר, העריכו כי איכות הפרי ותכונותיו השנה דומות מאוד לזה של שנת 1995 – שהייתה כזכור לכל חובבי היין, שנת בוז'ולה מצוינת. חלק נכבד מן הבציר יוקדש לעשיית הבוז'ולה-נובו, והשאר ליינות האחרים של האזור.

    יום חמישי, ה-12 בספטמבר, 2002: שליש מענבי החבל הופכים לבוז'ולה-נובו

    ראשוני האשכולות שנועדו להיות יין בוז'ולה-נובו עברו תסיסה אלכוהולית ראשונה זריזה (כאשכולות שלמים), בת 5-4 ימים בלבד, ואז נסחטו והחלו בתסיסה השנייה שמטרתה "לרכך" את היין ולהסיר משהו מחמיצותו. אלה ענבי הזן המקומי המסורתי והקבוע, הגאמיי, בעלי תכונות תסיסה מהירות, ענבים שחורים שתירושם לבן והיין שלהם אדום, וזאת הדרך המיוחדת להכנתו. על פי ממוצע השנים האחרונות יהיו בסופו של דבר כ-60 מיליון בקבוקים כאלה. שליש מענבי החבל הופכים לבוז'ולה-נובו.

    יום רביעי, ה-20 בנובמבר, 2002

    בדיוק בחצות, השבוע, עם התקדש לו יום חמישי השלישי בחודש נובמבר, על פי סדר הלכות הבוז'ולה-נובו, נשלפים פקקי הבקבוקים בעשרות מדינות על פני כדור הארץ – ומתחילה החגיגה הגדולה. זאת כבר יותר תופעה חברתית מאשר יין, אבל גם היין הזה, "החדש", הילולי הבציר, בכור הגפן של השנה, כאשר הוא טוב הוא משיב נפש, עליז, רענן, קל ופירותי. על פי מה שידוע כעת (המחיר הסופי ייקבע בהמשך), בקבוק בוז'ולה-נובו של דובף, הידוע שביצרנים, יעלה סביב 70 שקלים. בדרך כלל מחסלים את מלאי הנובו עד חודש מאי, ורק במקרים של שנה איכותית במיוחד, אפשר לשתותו עד לבציר הבא.
    הערה לסדר: השנה מדובר ביום חמישי שהוא לא כל כך השלישי בחודש. ה-31 באוקטובר היה יום חמישי, ומועצת חכמי הבוז'ולה הכניסה אותו למניין, מסיבות השמורות אתה, כך שהחגיגות יפרצו ביום רביעי, ה-20 בחודש, בחצות ודקה, שזה כאילו כבר יום חמישי ה-21 בחודש.

    חגיגות בוז'ולה מקומיות

    "דרך היין", בתל אביב, ברעננה, באור יהודה – יום רביעי, בשלוש החנויות האלה של הרשת תהיה החל מהשעה 23:00 טעימת יינות שונים, ובדיוק בחצות השקת יינות בוז'ולה-נובו 2002, של ז'וזף דרואין, ז'ורז' דובף ואלבר בישו. את הטעימות ילוו בשנסונים צרפתיים, וליד דוכני היין יוצבו דוכני טעימות. בקבוקי הבוז'ולה החדש יימכרו לכל החפץ בהם בהנחה מיוחדת. בתל-אביב, תהיה החגיגה באוהל מיוחד שיוצב בחזית החנות ברחוב החשמונאים. ברעננה, קניון רננים מתמסר כמעט כולו לטובת האירוע.
    "שבעת הכוכבים", בהרצליה – ביום רביעי, החל מן השעה 17:00, הקניון יהפוך באמצעות פעלולי עיצוב, כך מבטיחים המארגנים, ל"שדרה באחד מכפרי הבוז'ולה בצרפת". כולל גפנים, חביות יין ואמני רחוב בשירים אותנטיים. הדגמות והסברים בנושא טעימת יין בכלל ובוז'ולה בפרט יספק לקהל המומחה יוסי בן אודיס, מ"איש הענבים" (המרכז לייעוץ והדרכה בנושאי יין). בנוסף, ישתתפו בהילולה גם יינות "חדשים" מקומיים, "הילולים" של כרמל מזרחי, ו"ג'וניור" של תשבי. הופעת אורח: יינות ביכורים מיקבי חבל יואב-יהודה. למעונינים, מכירה במקום במחירים מיוחדים.

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    ז'ורז' דובף - תווית הבוז'ולה לשנת 2002
    מומלצים