שתף קטע נבחר

הקסם של אוסטרליה וניו זילנד

גן העדן האמיתי נמצא בקצה השני של העולם והוא משתרע על פני שתי מדינות שהן שילוב ייחודי בין אדם, תרבות, טבע ונוף. חוויה לכל גיל ולכל תקציב

חבל ה-High Land אמנות המדבר מלבורן וסידני 
ניו זילנד טיולים לדוגמה 

יש בהן, באוסטרליה ובניו זילנד, איזה קסם מיוחד שכובש את ליבו של כל מי שמניח את רגלו על אדמתן. יש בהן משהו שקשה להסביר, אבל זה שם ואי אפשר להחמיץ את זה. אני חוזר לקצה המרוחק הזה של העולם בכל שנה סביב נובמבר, שמסמל את האביב והפריחה, וחוזר לארץ במרץ, לאחר קיץ של אופטימיות ושמחה פשוטה. באוסטרליה, ולא פחות בניו זילנד, אני מוצא שילוב ייחודי בין אדם, תרבות, טבע ונוף. הן מאתגרות את כל חושי ומציעות מגוון אדיר של חוויות לכל גיל ולכל תקציב.
נובמבר-דצמבר הם עונה נפלאה לבקר בצפון הטרופי של אוסטרליה. מול חופיה המזרחיים של אוסטרליה משתרעת שונית האלמוגים הגדולה בעולם, שונית המחסום הגדולה כפי שכינה אותה קפטן קוק, המגלה הגדול של היבשת. הריף הזה הוא בעצם אוסף גדול של גושי אלמוגים שמשתרעים לאורך 2,000 ק"מ בים הפתוח. הריף הוא המערכת האקולוגית הסבוכה, המרהיבה והמסתורית בעולם. המסתורין הזה קורה לי בכל נובמבר. אני יוצא לראות איך בלילה אחד, כשלושה לילות אחרי הירח המלא, פולטים כל האלמוגים בתיאום מופלא ביציות וזרעים למים. 2,000 ק"מ של אלמוגים פתאום "עושים את זה" ביחד, וזה נראה כמו סופת שלגים צבעונית. מיליוני פתיתים בצבעים עזים עולים בציפה איטית אל פני המים, שם ייפגשו וייצרו את מה שיהיה פעם אלמוג חדש.
אין בעולם תופעה כזו, ואף אחד לא יכול להסביר אותה, אבל כולם יכולים לראות. עשרות ספינות יוצאות בכל לילה סביב הירח המלא מ-cairns, ולא רק ממנה. כולם רוצים להיות שם כשזה קורה. אם התמזל מזלך והיית שם בלילה הנכון, כל מה שאתה זקוק לו זה שנורקל, זוג סנפירים ופנס. לעולם לא תשכח את הרגע.

חבל ה-High Land

שילוב של יער גשם ונחלים

Cairns היא בירת החופש של "הצפון הרחוק". היא מוקפת בגבעות ירוקות ופלגי מים, כשפה ושם ישנן חוות קטנות עם לינה כפרית שאסור לפספס. זוהי ה-High Land. מפתיע כמה קרוב לחבל הארץ הרגוע הזה נמצא יער הגשם העבות, ממש ג'ונגל אמיתי. מיד כשאני חוצה את נהר ה-Daintree על סיפון המעבורת, אני מבין כי נכנסתי לעולם אחר. אני ביער! סבך טרופי. הכל צומח בכל מקום. יש משהו מסתורי ביער, בעלטה, בקולות שסובבים אותך ואין סיכוי שתבחין במקורם, בדרך המתפתלת, בצמחיה הסבוכה.

אני נוסע ל-Cape Tribulation, מפרץ מדהים בו נפגש היער עם הריף. הדרך בת שעה וחצי אינה סלולה, והיא נחסמת בעונה הרטובה לא פעם, עת עולים הנחלים והופכים לנהרות שוצפי מים. השילוב של יער גשם, נחלים בכל מקום, בריכות מים בתוליות, חוף ים מרהיב וצלילי יער, הופך את המקום לפינה קסומה, ממש גן עדן.

לאורך הדרך ל-Cape Tribulation פזורים פה ושם מלונות ברמות שונות. בכל מלון בו התאכסנתי תמיד הרגשתי שהיער כולו שלי. במלון, לאחר יום של טיול או צלילה, יושבים כולם ליד הבר שותים, V.B (הבירה הנפוצה באוסטרליה) צוחקים ומרגישים ביחד.

חזור למעלה
אמנות

מפגש תרבותי סוער

אוסטרליה היא מפגש תרבויות שאין כמותו - המערב המודרני בדמותה של אנגליה נפגש עם העולם האבוריג'יני הפרה-היסטורי. מדהים לראות ציורי מערות בקאקאדו שצויירו לפני 30,000 שנה ולפגוש מיד אחר כך את האבוריג'ינים, שחלקם חי עדיין לפי אותה מסורת קדמונית. מדהים לראות במדבר את ציורי החול ולשמוע כיצד עדיין מוצאים האבוריג'ינים את דרכם לפי ציורים אלו.

המפגש התרבותי הוליד סערות רבות, אך אספקט חיובי אחד שלו ניכר בכל מקום - האמנות. האומנים האבוריג'ינים, להם סגנון סימטרי ומופשט במיוחד, מתארים את הסביבה ומעבירים את המסורת בעזרת הציור והחריטה. כשפגשו אלו את הבד, צבעי השמן וחומרים נוספים אותם הציג בפניהם המערב, נוצר רומן אומנותי שאת פירותיו ניתן לראות בכל מקום. מטוסי - Qantas המוביל הלאומי - מעוטרים בציוריהם.

כמעט בכל גלריה ובכל מוזיאון לאומנות מוצגות היצירות, שהקשר המופלא בין האדם לטבע מופיע בהן. בכל פעם שאני נכנס לבית בו מוצגת יצירה אבוריג'ינית על הקיר, משהו מאוסטרליה חוזר אלי.

חזור למעלה
המדבר

הצבע הבולט: אדום

האביב זה הזמן למדבר. החום בשיא הקיץ יכול להגיע כאן ל-45 מעלות בצל, ואני אישית נמס בשלב הזה. הדבר הבולט ביותר במדבר האוסטרלי הוא הצבע האדום, צבע עז ששולט בכל. המדבר רווי באטרקציות: הסלע של Ularu, קניונים רבים, מחצבות Opal ב-Coober Pedy, וזו רק ההתחלה. חובבי הנהיגה יחצו את המדבר ברכב. יש משהו מדהים בנהיגה לבד בכביש, כשתחנת הדלק הבאה (או בעברית, האדם הקרוב) נמצא 350 ק"מ ממך.

הנסיעה בלילה במדבר יכולה להיות קצת מסוכנת. לא מדובר חלילה בשודדי דרכים חסרי רחמים מהם עליך לחשוש. הקנגורו האדום הענק הוא זה שמסכן את חייך. מתברר שאחד התחביבים של הסמל האוסטרלי הוא לקפוץ לעבר המכוניות החולפות בלילה כדי לבדוק מה שלום הפנסים. בגלל המסה הגדולה של גופו, והמסה הקטנה בקרקפת, המפגש יכול להיות די טראומתי.

אני אישית העדפתי לעצור לקראת שקיעה בצד, באחת מנקודות המנוחה הפזורות לאורך הכביש, לפרוס את שק השינה שלי, להדליק מדורה ולבלות לילה מדברי אוסטרלי אמיתי. לחשוב על המרחב, המישורים האינסופיים, לראות את השקיעה משתלבת בכל האדום הזה ולהריח את התבשיל שזה עתה בישלתי. כל אלו גורמים לי להרגיש באמת חופשי.

חזור למעלה
מלבורן וסידני

או שאתה מלבורנאי או סידנאי

גם חובבי הערים הגדולות ימצאו באוסטרליה גן עדן אמיתי. אין כמו מלבורן וסידני בכל מה שקשור למסעדות, תרבות, בילויים וכמובן ספורט (הנושא הרגיש והחשוב ביותר לכל אוסטרלי ממוצע). כישראלי קל מאוד להתאהב בשתי הערים הגדולות באוסטרליה, אבל אצל האוסטרלים יש חלוקה ברורה. או שאתה מלבורנאי או סידנאי. אין נאמנות כפולה. התחרות בין הערים כה גדולה, עד כדי כך שבירתם של האוסטרלים, קנברה, נבנתה במיוחד איפשהו באמצע.

מלבורן היא קלאסית. היא נבנתה ברוב פאר בתקופת הבהלה לזהב, במחצית השניה של המאה ה-19. בנייניה מרהיבים, רחובותיה רחבים (חששו שם מפקקים של כרכרות וחשמליות כבר לפני 150 שנה), גניה הם היפים באוסטרליה ועוד לא דיברנו על שופינג.

מלבורן היא עיר של רוגבי, טניס, מרוצי סוסים ומכוניות. מלבורן היא עיר של מסעדות, ואין לאום בעולם שלא מיוצג שם. מלבורן היא עיר של סטייל. סביבתה מרשימה לא פחות. ל-Phillip Island אני נוסע כדי לבקר את הקואלות ואת הפינגווינים, החוזרים בכל ערב מהים. לאורך ה-Great ocean road אני מתמזג עם אחד החופים המרשימים בעולם, וביקבים של עמק ה-Yarra אני טועם גבינות ושותה יין.

סידני, לעומתה, היא העיר הגדולה. היא צעירה, קצבית ותוססת. בסידני השמש זורחת (בניגוד למלבורן, בה יציבות אינה התכונה החזקה של מזג האוויר). לסידני חופי ים נפלאים, ואין כמו שיזוף בחוף Bondi כשמסביב השמש, הים וגולשי הגלים. סידני זה אופרה, זה תיאטרון וזה מחול. סידני זה הנמל, המפרץ, הגשר, הסיטי, והכל בגדול. סידני היא כמו ניו יורק של הפאסיפיק, היא לא נחה לרגע ותמיד מפתיעה.

אפשר לטפס על הגשר, לאכול גורמה בראש מגדל ה-AMP. לשחק בקזינו הענק וללכת לסרט בקולנוע הגדול בעולם.

חזור למעלה
ניו זילנד

שני איים, שני עולמות

מסידני אני טס אל האחות הקטנה של אוסטרליה, ארץ הטבע הבלתי נלאית - ניו זילנד. הארץ מחולקת לשני איים שהם שני עולמות. האי הצפוני הפורה והמאוכלס הוא נוח ורגוע ממבט ראשון, אך מתחת לפני הקרקע מתחוללת סערה וולקנית. אמנם אוקלנד, העיר הגדולה והחשובה בניו זילנד, יושבת על הרי געש כבויים, אבל במרחק שלוש שעות נמצאת רוטורואה, המלאה בגייזרים, בריכות בוץ ומעיינות חמים. לא רחוק מתנשאים ה-Tongariro וה-Ruapehu, שהתפרצו ב-1995, וגם אגם Taupo השליו הוא עדות לפיצוץ אימתני שהחריד את האזור לפני כ-2,000 שנה.

המאורים, תושבי ניו זילנד המקוריים, מאוד התלהבו מהמים החמים שמצאו באזור, וכך הפכו רוטורואה וסביבתה למרכז מאורי מפותח. נוכחותם ניכרת בכל מקום. את מורשתם העבירו המאורים על ידי אומנים שעסקו בעיקר בחריטת עץ מיוחדת. בכל מקום פזורים בתי מפגש מאורים עוצרי נשימה, בהם מוצבים תחריטים מסובכים שמספרים את סיפור האבות. לאחר יום טיול בפארקים התרמיים המרשימים, הרחצה במרחצאות הפולינזים החמים מרגיעה ומפנקת. ואם בשמורת הטונגרירו טיפסנו על אחד מהרי הגעש, גם שם נוכל להתפנק במים החמים.

בערב אפשר לצאת לביקור בכפר המאורי, לטקס קבלת פנים, "האנגי" במאורית, וארוחת ערב. השחזור נפלא. המאורים מקבלים אותנו כאורחים לפי כל כללי הטקס המסורתי. הם מציגים בפנינו את הכפר, שרים לנו ומספרים על ההיסטוריה שלהם ועל תרבותם. האוכל שבושל באופן מסורתי בבור מיוחד באדמה הוא תענוג לחך, והכל נעשה בטעם טוב ובחיוך.

הנסיעה לבירה וולינגטון חוצה את ארץ חוות הכבשים, הבקר, והאיילים שכל כך אופיינית לניו זילנד.

לחוואים יש לי פינה חמה בלב. בטיולי כתרמילאי הסתובבתי רבות בטרמפים, ולעת ערב הייתי עוצר בחווה הקרובה. בכל פעם שביקשתי בנימוס להקים את האוהל בשטח החווה, נעניתי תמיד בחיוב, בחיוך ובהרבה חיבה. לא פעם הזמינו אותי החוואים לביתם, לארוחה, לשיחה וללינה בבית חם. החוואים, שכל כך אוהבים לארח אנשים מהעולם הגדול, הקימו מפעל אירוח מסודר, כך שניתן לתאם שהות של לילה בחווה כבר מהארץ. אולי זה לא ספונטני, אבל זה מבטיח את החוויה.

וולינגטון עיר הבירה היא קטנה וקצת פרובינציאלית. יש לה מוזיאון נפלא ונמל ממנו לוקחים את המעבורת לאי הדרומי. השיט קצר, אבל הנוף פשוט עוצר נשימה. הכניסה המרשימה לאי הדרומי היא סימן לבאות - קרחונים, פיורדים, יערות גשם ונופים קסומים הן רק חלק ממה שיש למקום הנפלא הזה להציע.

האי הדרומי מחולק על ידי רכס הרים גבוה ומושלג לשני חלקים, מערב ומזרח. המערב, שנקרא The West Land, מכונה בפי המקומיים The Wet Land, אולי כי יורדים שם בין חמישה לשבעה מטרים גשם בשנה. שפע המים וההרים התלולים יוצרים נוף עוצמתי במיוחד. על פסגות ההרים נוצרים קרחונים שגולשים במדרון, שם הם פוגשים את יער הגשם ולבסוף את הים. פעם חלקים גדולים מהאי היו מכוסים קרחונים, שהעקבות שהשאירו הם עמקים מרשימים, עשרות אגמים ואת הפיורדים העצומים של הדרום.

הדרום הרחוק מזכיר קצת את סקוטלנד. גבעות מכוסות בדשא, הרבה עננות, רוח וקור כלבים. באופן מפתיע רוב תושבי האזור באים ממוצא סקוטי, ולעיר שבנו קראו דנידין, על שם אדינבורו, אבל בקלטית.

Christchurch היא העיר הגדולה בדרום. היא אנגלית, היא מעמדית ומאוד קלאסית. כדי להיכנס לאווירה שלה אני שט על גונדולות לאורך נהר ה-Avon ושר את הספר מסביליה. אני מטייל בגנים הבוטניים הגדולים בניו זילנד ומבקר בקתדרלה האנגליקנית המרשימה. Christchurch היא המקום בו עלי לסיים. הרוגע והשקט שלה סוגרים אצלי מעגל. אני מוכן ומזומן לחזור לעוד שנה בארץ.

חזור למעלה
טיולים לדוגמה

פולקלור אבוריג'ני ומאורי

27 יום באוסטרליה ובניו זילנד, כולל מפגש עם התרבות והפולקלור העתיקים של האבוריג'נים והמאורים. במסלול: קיירנס ומחסום השונית הגדול, אליס ספרינגס, איירס רוק, מלבורן, אוקלנד, רוטורואה, אזור דנידין, הפיורד מילפורד וטה אנאו, קווינסטאון, וואנקה, החוף המערבי והקרחונים, כרייסטצ'רץ, סידני ופסגות ברינגטון. 6,435 דולר, כולל הכל (החברה הגאוגרפית).

17 יום בניו זילנד, כולל אוקלנד, רוטורואה, הפארק הלאומי אבל טסמן, נלסון, גריימאות', החוף המערבי והקרחונים, פרנץ ג'וזף, קווינסטאון, טה אנאו, מילפורד, אינברקרגיל, קטלינס, מילטון, דנידין וכרייסצ'רץ'. 4,060 דולר (החברה הגאוגרפית).

26 יום לסינגפור, אוסטרליה וניו זילנד, כולל תהלוכת הפינגווינים באי פיליפ, שיט למחסום האלמוגים, איירס רוק, שמורת האולורו, אירוח ולינה בחווה בעמק נהר הוואיטומו, הפיורדים הניו זילנדים, הגייזרים ברוטורואה וקרחוני הווסטלנד. 5,615 דולר לאדם (נתור).

הכותב הוא מדריך בחברה הגאוגרפית ומדריך צלילה.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שונית המחסום הגדולה. אוסף גדול של גושי אלמוגים שמשתרעים לאורך 2,000 ק"מ
חוף Bondi. אין כמו שיזוף בשמש התמידית של סידני
מלבורן. עיר של סטייל עם בניינים מרהיבים
מומלצים