שתף קטע נבחר

טיול חורף ברמת הגולן

אין זמן טוב יותר לעלות לרמת הגולן, העטופה כעת בשטיח ירוק, מקושטת פריחה צבעונית ומנוקדת במאגרי מים גדולים, כשמעל הכל בוהקת בלובנה פסגת החרמון

בימים אלה נעטפת רמת הגולן במשטח דק ויפה, פלומה בגווני ירוק, שעוטפת כשטיח דק את המדרונות, מקהה את חודם של ההרים ומרככת את הגוונים הכהים של סלעי הבזלת. במרומי הרמה אפשר לראות אגמים גדולים, מאגרי מים שמלאו במי גשמים. לאט ובהיסוס הפרחים מתחילים למלא ולנקד את הירוק בצבעים רבים. הרקפת כבר שלחה את ראשה האצילי מהפקעת. הנרקיסים זקפו כתר צהוב ונראים מרוכזים בחבורה צהובה ליד נוב. גם החרמון מצטרף לחגיגת החורף, מזדקר מעל לכל, בפיסגתו כבר פזורה אבקת השלג הלבנה. לצידי הדרכים שלוליות גדולות, עדות לגשם.
אין זמן יפה מזה לערוך טיול חורפי מצפון הרמה לדרומה. את היומיים שלנו בגולן התחלנו בעליה מקרית-שמונה על כביש 989, שמטפס לצפון הרמה. תחנה ראשונה: מפלי סער. מי הנחל נאספים מבקעת יעפורי, דוהרים בשצף ונופלים ב'מפל הרסיסים', סמוך לחיבור עם כביש 98. אחרי סיור רגלי אל המים השוצפים, מראה די נדיר בארצנו, ממשיכים לטפס עם המכונית עד לכניסה לאתר ההנצחה של סיירת אגוז.

פגישה עם במבי

מכאן מדובר במסע רגלי למיטיבי לכת, כמעט שעתיים אורכו, בין סלעי נחל חזור (חזורי). המסלול מסתיים בעלייה קשה ל'מצודת נמרוד' (המסלול מסומן בכחול במפת טיולים וסימון שבילים 'גולן חרמון', מס' 1). לפני ההליכה כדאי לבדוק עם עמותת תיירות גולן אם אפשר לעבור בנחל. ממרום המצודה נקודת תצפית נפלאה על עמק החולה, הגליל העליון, דרום לבנון וכמובן החרמון.
מכאן ממשיכים ליער אודם ויער האיילים. יער אודם (נקרא גם יער מסעדה) משתרע על שטח של שמונה קמ"ר, בגובה של 900 מטר מעל פני הים. בימים של שלג, היער נעטף במעטה לבן. כאן פורחת הרקפת היוונית, שהפרח שלה קטן יותר מזה של הרקפת המצויה.
כדאי לחפש ביער האיילים הסמוך את הבמבי הצעיר, מתרוצץ אחרי אמו על רגליו הדקות. כאן גם פוגשים איילים אחרים שמסתובבים חופשי בין המבקרים (יער האיילים באודם. טלפון: 6837771-04, הכניסה בתשלום).
נפרדנו מהיום עם כוס קפה על הר כרמים, מביטים בגווני הכתום צהוב אדום של השמיים. הדרך שמובילה להר כרמים קצת משובשת ונדרשת זהירות בנהיגה ברכבים קלים. את ארוחת הערב סעדנו במסעדת 'הבוקרים' שבקיבוץ אלרום (6960206-04).
בכביש 98, בין עין זיוון ואלוני הבשן, מתנשא הר בני ר'סן, עליו מוצבות טורבינות הרוח הגדולות. האביר המופלא דון קישוט ועוזרו הנאמן סנשו פנשו היו לבטח נסוגים מול המראה המאיים של טחנות הרוח המאיימות. עשר טורבינות הרוח, שגובהן כ-30 מטר, ניצבות על עמודי ענק בצבעי אדום לבן. גובה הרכס החשוף לרוחות הוא 1,072 מ'. להר מוליכה דרך עפר קצת קופצנית. מפיסגתו אפשר בקלות להבחין בצד הסורי של הגבול ובמה שהם למדו מאיתנו, למשל בעניין מאגרי המים.

ריקוד הנשרים

בצומת בשן עוברים לכביש 87 ובצומת המפלים לכביש 808, שמוביל אותנו לגמלא. בצד הכביש ניתן להבחין בשני מאגרי מים גדולים, 'בזלת' ו'דליות'. כביש קטן מוליך מערבה לגמלא, כאן חגיגת הנשרים בעיצומה. הם משייטים בשמיים ודואים עם הרוח, כמעט לא מניעים את הכנפיים ומרחפים על זרמי האוויר.
זוהי תקופת החיזור אצל הנשרים, ובתצפית אפשר לראות את העופות הענקיים דואים באוויר בריקוד מופלא. הרקפות של גמלא התעוררו לחורף חמים וצצות בהמוניהן בין הסלעים. גם כמה נרקיסים מתחרים איתם על תשומת הלב וחושפים את הכתר הצהוב. לחובבי ההליכה מוצע מסלול רגלי היורד לגמלא (הליכה נעימה של כחצי שעה. בחזרה יש הסעה) ועוד מסלול יפה לאורך המצוק עד למפל (כ-45 דקות).
חזרה לכביש 98. בין חספין לנוב ראינו את שרידי פריחת הנרקיס בבצה הגדולה. את החלק הגסטרונמי ברמה סיימנו במסעדה איטלקית חדשה שנפתחה לא רחוק מכפר חרוב, במצפה שלום, מול הנוף המשגע של הכנרת השרועה מעולפת תחתנו, ממתינה לצבעי השקיעה ('דה פלאטו', טל': 6737149-04).
מאתר הרחיפה סמוך למבוא חמה שוב נפרסת לרגלינו הכנרת. מכאן מוליכה דרך עפר לאורך המצוק (מתאים לרכב פרטי בתנאי שאין בוץ) עד לעין תאופיק, פינת חמד ובה מעיין, עצי דקל וחורש יפה שהכינה עבור המטיילים קרן קיימת לישראל.
מכאן מדובר בחגיגה לחובבי הנהיגה. הדרך היפה יורדת מפותלת בכביש צר לצומת חמת גדר. מימין ומשמאל תהומות, לאור השקיעה מחליפים ההרים את הירוק בגוונים זהובים, ברדיו כבר מדווחים על הפקקים הכבדים למרכז הארץ, ומה יותר טוב בשלב זה מרביצה במעיינות החמים של חמת-גדר (טל: 6659999-04).
פרטים על מסלולים, דרכי מעבר, הזמנת מקומות לינה ומפות (שיישלחו אליכם לאחר פנייה טלפונית), עמותת תיירות גולן, טל': 6962885-04.


לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובי זכאי
דון קישוט היה נסוג מול המראה המאיים של הטורבינות
צילום: דובי זכאי
מומלצים