שתף קטע נבחר

הולכים לתערוכה עם כוס ביד

רוצים באמת לשתות עד דלא ידע? לכו לתערוכת היין שמאפשרת לשתות ולשתות ולשתות כמנהג החג הכי שמח בשנה • אז מה חדש בגזרת יקבי הבוטיק? מי בקבק את ההבטחה של השנה הקרובה ומה ליקב מוביל ולסוסוני ים?

מבין אירועי היין השונים של הזמן האחרון, היתה למדור תקווה חרישית כי יהיה המשך דווקא לתערוכת יינות ישראל ב"בית הסקוטי" שביפו. בשנה שעברה, לפרק זמן קצר, אפשר היה להריח ולחוש במהפכת היין בארץ. לא בסטטיסטיקות ובמאמרי פרשנות, כי אם בצפיפות, באנרגיה, בהתלהבות הרבה שגילה קהל גדול בבקבוקי היין המקומיים. שוטרי העיר, אולי בפעם הראשונה, נאלצו להתגבר על פקקים כאלה ביפו – שלא בסמוך לבלומפילד.
והנה חוזרת התערוכה, לשנה ב', לבית העתיק והיפהפה אשר נבנה בסוף המאה ה-19 על ידי הכנסיה הסקוטית, כבית חולים. הפעם גדולה יותר, עם כ-50 יקבים – גדולים, אמצעיים וקטנים – כמעט כל מי ששווה לטעום ממנו. המבקר יקבל בכניסה כוס לטעימה, והמסע המשכר יוביל אותו בין השאר אל יינות לא מעטים אשר חשיפתם נשמרה במיוחד לאירוע. מסקרנים כרגיל הם יינות יקבי הבוטיק, המבטיחים שבהם, המגיעים לפגישה עם אוהביהם. כמה מן היינות האלה טעם המדור מראש.

יקב בזלת הגולן

אל היין במיתולוגיה היוונית, דיוניסוס, היה האל האחרון שצורף לאולימפוס והיחיד בין האלים שהוריו לא היו בני-אלמוות, כי אם זוג מעורב, אל ובת תמותה. המרכיב הזה בסיפור 'חייו' הוא סמל לכפילות אשר ביין: מיטיב ומשחית. שילוב של אדם ואל בסיפור לידתו של דיוניסוס העניק הסבר ליוונים של העת ההיא, אודות ההשפעות המנוגדות אשר ליין, ארציות ואלוהיות. שתיית היין הביאה לאדם רוממות רוח, יכולת התנבאות, שמץ של התעלות לדרגה שמימית, לצד בהמיות ועליבות הבאות עם השכרות. מטבע כסף עתיק אשר נמצא בגמלא, ועליו דיוקן של דיוניסוס, מתנוסס על בקבוקי יקב בזלת הגולן, אשר כרמיו (כ-30 דונם), משגשגים לא הרחק משם, חוליה עכשווית בשרשרת ההיסטורית הארוכה של היין והארץ הזאת. שני חברי מושב קדמת צבי, ברמת הגולן, הקימו לפני חמש שנים את שותפות היקב הזאת. הם חקלאים, ובעלי עיסוקים נוספים. יואב לוי, מנהל מכירות, ואסף קדם, יועץ בנייה שגם למד טכנולוגיית מזון. בארבע חלקות הכרם, בגובה כ-500 מטרים מעל פני הים, הם מגדלים קברנה סוביניון, וממנו עושים – נכון לשנה זאת – 30 אלף בקבוקים.
המדור טעם בימים אלה את ה"קברנה סוביניון 2000, מילניום רזרב" שלהם, בהנאה רבה. היין השתכשך באודם בכוס, מציג בשוליים גוון סגול נעים. האף זכה לזר נדיב של ניחוחות, גרגרי יער שחורים, ריבת אוכמניות, משהו שזיפי בשל ושנף עץ עם מעושנות טובה. זהו יין בעל גוף, שטעמיו מאוזנים, עשירים ונוכ חים רגע ארוך אחרי הלגימה. לשתייה כעת, ובשנתיים- שלוש שיבואו. דיוניסוס היה מעניק לו זר דפנה.

יקבי קיסריה

בין עתיקות קיסריה הרומית, משקיף על רחוב בעיר הקיסרית, קם לפני כשש שנים היקב, פרי שיתוף של איש השיווק פרי עגור, והיינן אריה נשר (לשעבר כרמל מזרחי, לשעבר יקבי הברון), אשר למד ייננות בעיר הולדתו קרסנודאר, על חוף הים השחור. בעבר יצאו ממרתפו כמה יינות טובים לטעמו של המדור, ומעל כולם היה ה"קברנה מרלו 1998", שהותיר כתם חביב ביותר בזיכרון. גם הטעימה הנוכחית הביאה נחת רוח. מדובר בבקבוק "קברנה סוביניון 1999", עשוי ענבים מכרם דישון בגליל העליון, אשר יינם התיישן משך 36 חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות ("סגין מורו" בעל המוניטין). 2,500 בקבוקים כאלה נעשו.
ליין יש גוון אדום עמוק, עם צללים חומים. אחרי נשימה הגונה, נעיצת האף בכוס נתקלת בשפע ניחוחות, פרי ריבתי, שזיף משומר והרבה עץ, עם עננות עישון. במגע עם החך הוא מתפרק למרכיבי עושרו, מאוזן, עם משהו מריר-נעים עד מאוד. יין מרתק, ששלוש-ארבע שנים קדימה יכולות לתת בו עוד ועוד.

יקב סוסון ים

במושב בר גיורא, ביקב של הקולנוען והמורה לקולנוע זאב דוניה, עושים יין מרתק. המדור טעם בעבר בלנד מבציר 2000, של קברנה סוביניון וסירה, ופיו אמר שירה מבלי להתאמץ. הפעם יוצא משעריו בקבוק חדש, "אלול 2001", בלנד של קברנה סוביניון (70%), מרלו (28%) וסירה (2%), אשר יושנו באופן מגוון מאוד בין 13 ל-12 חודשים בחביות אמריקניות חדשות או צרפתיות משומשות. 1,800 בקבוקים בוקבקו בדצמבר האחרון, ללא סינון, ובטעימה נראה כי היין מצוי בקצה ההסתגלות לבקבוק. הרושם, זה יהיה יין יפהפה, אצילי ומעניין במיוחד.

יקב נטוף

את נחל אילון תושבי גוש דן יודעים באופן אינטימי. אחד מיובליו הוא ואדי נטוף, העובר לאורכו של כפר טרומן, שם נמצא היקב הקטן והחדש יחסית (בשנת 2000 נעשו 300 בקבוקיו הראשונים). שני בעליו הם מאיר עקל, מורה לנהיגה, אשר סבו ייצר עראק בתימן, וזאב צינמון, מנהלן בפקולטה לחקלאות ברחובות. המדור פגש בקבוק שיצא תחת ידיהם, "קברנה סוביניון 2000, פרייבט קולקשן", עליו התנוססה תווית חביבה אך מעוררת תימהון של אווירון ממריא. לזן המוביל נוספו 15% ענבי מרלו, והיין התיישן 14 חודשים בחביות עץ אלון. הטעימה עוררה במדור אהדה מסויימת, עם סקרנות ליינות הבאים של היקב.

מידע למתעניין

התערוכה (בהפקת המרכז הגסטרונומי "על השולחן", בשיתוף המועצה לגפן היין), תיפתח היום ותימשך עד יום חמישי, בין השעות 16.00-23.00, בבית הסקוטי ביפו.


לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל כהן
היבולים החדשים מצפים למבקרים בתערוכה
צילום: טל כהן
מומלצים