שתף קטע נבחר

לאכול אותו

לא בגלל עיני התכלת התאהבנו דווקא בו. וגם בכלל לא בטוח שהוא הבשלן הטוב ביותר עלי אדמות. ובכל זאת, ג'יימי אוליבר עושה את זה בדרך שלו, ועושה לנו שוב את בוקר השבת בטלוויזיה, בתוכנית הבישול החדשה שלו. הכל על האיש, המסעדה, המתכון והתופעה

האמריקנים מכנים אותו "הייצוא החם ביותר של בריטניה מאז הביטלס". הבנות מתות עליו. צעירים בכל העולם לומדים לבשל בגללו. בגיל 27 הוא כבר אחרי שלוש סדרות טלוויזיה שהצליחו בכל העולם, שלושה ספרי בישול, קריירה של עשר שנים במטבח ומסעדה חדשה בלונדון. ג'יימי אוליבר הוא לא סתם עוד שף - הוא תופעה, שהפקיעה את תוכניות הבישול בטלוויזיה מידיהם של בשלנים מדופלמים ועקרות-בית עם שאיפה למצויינות. הוא הוכיח שוב, שהעולם שייך לצעירים.

ממש לא קשה להבין איך הילד הקופצני, בעל קווצות הבלונד המזדקרות, גומות החן ועיני התכלת הצוחקות, השתלט על מסך הטלוויזיה והיה לכוכב בינלאומי. הוא פשוט נוטף קסם אישי, שליקוי הדיבור הקל וההיפראקטיביות התזזיתית לא יכולים להאפיל עליו, ואולי תורמים לתחושת חוסר השלמות האנושית שהוא מעביר. כשהוא מופיע, נראה שכל המחיצות נופלות - הצעירים מתחברים אליו ישירות, דרך האופנוע, הקסדה, מוסיקת הרוק והשפה הלא-פורמלית, והמבוגרים פשוט נכבשים בשמחת הנעורים שמתפרצת ממנו.

 

התמחות בקילוף תפוחי-אדמה

 

עד שהתגלה במקרה על-ידי הטלוויזיה הבריטית בגיל המופלג 21, היה נשוא חלום ההצלחה שהתגשם בסיוט של האם היהודיה. בגיל 16 כבר ידעו המורים וגם ההורים שרופא או עורך-דין לא ייצאו ממנו. הוא עזב את מערכת החינוך ובישר לעולם על רצונו להתמסר לבישול. ולא שזה בא לו במקרה: לאבא ואמא יש פאב משגשג בצפון אסקס וג'יימי הקטן הסתובב שם בין הסירים כבר בגיל שבע. כשהבנים שיחקו בנינטנדו ובלגו והבנות בברבי, ג'יימי הצעיר התמחה בקילוף תפוחי-אדמה ובחיתוך ירקות. זה לא מנע ממנו גם להשתובב עם החברים שלו ולרכוש לעצמו כל מיני דברים "קוליים" בכסף שהרוויח בשטיפת כלים בסופי-שבוע. את המרץ הבלתי נדלה שלו הוא השקיע גם בתיפוף בלהקת רוק שהקים עם חברים.

בעוד חבריו נאבקים במשוואות מתמטיות ובסוגיות פילוסופיות, ג'יימי המעשי נרשם לקולג' גסטרונומי בלונדון ומצא את עצמו בהשתלמות בצרפת. כאן הוא קיבל את ההזדמנות הראשונה להתוודע למטעמים שמעבר לפיש אנד צ'יפס ופשטידת רועים, וכשחזר ללונדון השתלב בהנאה במטבחה של מסעדה איטלקית מפורסמת. בין מאכלי הפסטה והפוקצ'ות הוא רכש מיומנויות ומשמעת עבודה, שהובילו אותו למסעדת ה"ריבר קפה" המפורסמת עוד יותר, ולעבודה במחיצתן של רוז גריי ורות רוג'רס, הבעלים והשפיות של המקום, במשך שלוש שנים. מהן הוא למד להכין את האוכל הכי מושקע בעולם וכיצד להקדיש את מלוא תשומת-הלב לאחרון הפרטים. וזה היה שיעור חשוב ביותר, שאיפשר לו מאוחר יותר להפנות גב לחוקי המקצוע ולשבור את כל הכללים.

 

ההורים מודאגים

 

העולם של ג'יימי אוליבר יכול היה להמשיך ולהצטמצם בין כותלי הדירה המיניאטורית שבה גר עם חברתו מילדות, ג'ולס, לאופנוע שבאמצעותו התנייד ברחובות לונדון ושהביא אותו מדי יום למשמרות הארוכות במטבח של "ריבר קפה". אבל יום אחד, כמו באגדות, הוקרן בטלוויזיה סרט דוקומנטרי שנעשה במטבחה של המסעדה המפורסמת. מבין כל פרחי הטבחים ושוליות המטבח בלט אחד, שביצועיו ריתקו אליו את המצלמות. למחרת ההקרנה התקשרו אל הבחור חמש חברות הפקה. הוא חשב שעובדים עליו, אבל מקץ כמה חודשים כבר נסללה דרכו לצמרת. לסדרה שבכיכובו קראו "השף העירום", שם גאוני, שכמו נושאו האנונימי קרא תיגר על המוסכמות ועורר סקרנות. אבא ואמא המודאגים נשמו לרווחה כשהתברר, שמה שמתפשט בתוכנית הם מרכיבי האוכל ולאו דווקא בנם יקירם הבלתי-צפוי.

ג'יימי אמנם לא הסיר את בגדיו מול המצלמות, אבל התיר להן לחדור בלי שום בעיה לכל תחום אחר של חייו. הן חשפו את דירתו, את חבריו, את סגנון החיים שלו. הוא, מצדו, ערטל את האוכל והבישול ממעטפת הסודות המקצועיים, התהליכים המורכבים והמוצרים הבלתי נגישים, ששפים נוהגים לארוז בהם את מנות היוקרה שלהם. הוא הפך את האוכל למשחק ואת ההכנה לכיף שכל אחד יכול לקחת בו חלק. הוא לא ניסה להתחרות על התואר השף או הבשלן הטוב ביותר בעולם. הוא הצליח להעביר את המסר, שאפשר להכין אוכל נהדר גם ממוצרים צנועים ובאמצעים מוגבלים, ושגם לטעויות או לביצועים לא מושלמים יש מקום על הצלחת ואפילו על המרקע. הוא קרא תיגר על הגשה מוקפדת והוכיח שגם באוכל שנראה כאילו הגיע במקרה אל השולחן יש המון יופי, בעיקר כשהוא מוקף באנרגיות החיוביות של הטבח. הפילוסופיה הקולינרית שלו מדגישה את החושניות של המצרכים שהוא ממשש בשוק, ושבהם הוא נוגע, ולא נרתע גם לערבב, לבחוש, ללוש, לטעום ולאכול - בידיים.

 

אחלה אוכל

 

בשלוש העונות של השף העירום יכולנו לצפות בו גולש על מעקה המדרגות של דירתו, מכתיר כל הצלחה בתואר "פקה" או "וויקד" (המקבילה הבריטית ל"אחלה" "סבבה" או "מד-הים"), תוקע את אצבעותיו באוכל בכל הזדמנות ואוכל בידיים. התוודענו לחברים שלו, למשפחה הקרובה והרחוקה ולכל המוכרים בשוק. בעונה השלישית כבר ראינו אותו ואת ג'ולס עוברים לדירה החדשה. בעקבות סדרת הטלוויזיה באו הספרים, שהתנוססו בראש רשימות רבי-המכר בבריטניה במשך שבועות ארוכים (ואחד מהם תורגם גם לעברית). גם בהם נשקפת האמונה שלו, שכל אחד יכול לבשל נהדר ולהדהים את החותנת או את בת הזוג. המתכונים שלו פשוטים ויוצאים מתוך הנחה, שלרוב בני האנוש וגם לאלה שמשתמשים בספרי השפים אין ציוד, הכשרה או מספיק זמן כדי להוציא מתחת ידיהם יצירות פיסוליות מורכבות. אבל כולם יכולים ליהנות מאחלה אוכל, גם כשהכנתו היא כאילו חפיף, מלווה בדחקות ובצחוקים - וגם מגיע להם.

ב-2001 ג'יימי אוליבר כבר היה למותג הראשון שהפך את הבישול למופע חי, שאתו הופיע בפני עשרות אלפי צופים ברחבי לונדון, אוסטרליה וניו-זילנד. תוכניות הטלוויזיה שלו הוקרנו בעולם, והאופנוע הנצחי ננטש לעתים תכופות לטובת טיסות בינלאומיות.

 

אצלנו הוא מתלבש

 

כשהשם ג'יימי אוליבר נעשה מוכר עוד יותר משם גיבור ספרו של צ'רלס דיקנס, רק טבעי היה שסדרה חדשה בכיכובו תישא את השם Oliver’s Twist (משחק מילים על השם הידוע שמשמעותו באנגלית היא פחות או יותר "הגרסה של אוליבר"). אצלנו, משום מה, החליטו לכנות אותה "השף המתלבש" והיא מוקרנת בימים אלה בשידורי קשת, ערוץ 2, בשבת בבוקר.

כהרגלו, ממשיך ג'יימי לארח את כל מי שהוא פוגש במטבחו הצנוע ומכין לו ארוחה שלא יישכח בחייו. בפרקים הראשונים הוא עורך לשלושה סטודנטים אמריקנים היכרות עם אוכל אנגלי מסורתי; מאכיל ארבעה שוטרים לונדונים באוכל חריף במיוחד; מזים את האמונה שדוגמניות ניזונות רק מחסה, כשהוא מבשל ארוחה לחברותיה היפהפיות של ג'ולס; מכין אוכל לדרך לסטיבן ודייויד, שני שליחים המתרוצצים על אופנועיהם בחוצות לונדון, ומפנק את הבנאים המשפצים את ביתו בארוחה מזינה במיוחד.

 

המסעדות, הנערים, הילדים

 

בינתיים, בחיים, הוא הספיק לשאת את ג'ולס לאישה וב-2002 נולדה בתו, שלה קרא בשם פופי. בימים אלה עומד להצטרף למשפחה תינוק נוסף, והוא משמש יועץ של מסעדת מונטס בלונדון, מוביל מסע פרסום של רשת סופרמרקטים גדולה, מפתח מוצרים לחברת מזון ועורך את מדור האוכל של המגזין "מארי קלייר". הוא לא נרתע מאתגרים ומוכן להשקיע המון מזמנו גם במפעלים חברתיים וחינוכיים.

לאחרונה פתח מסעדה חדשה בלונדון הנושאת את השם "חמישה-עשר", על שם מספר הנערים שאימן, המפעילים את המטבח תחת פיקוחו. "האוכל בה כפרי, סקסי ומגוון, איטלקי משהו בראש ובלב", הוא מגדיר את הסגנון השולט. בימים אלה עוברים הכשרה במטבח 16 נערים נוספים, אך ג'יימי, שמודה שקיבל את הנער ה-16 כי לא יכול היה לבחור רק אחד מבין שני המועמדים האחרונים, מבטיח שלא ישנה בעקבות כך את שם המסעדה.

נראה שהכוכבות לא יכולה לעליצות הטבעית שבו. מי שנכנס לאתר שלו יכול להתרשם שג'יימי לא הפך את עורו גם אחרי שהוזמן לדאונינג 10 לבשל ארוחה מיוחדת לטוני בלייר או השתתף בפגישה של שפים מובילים עם הנסיך צ'ארלס. הוא נשאר אותו איש צעיר וחסר עכבות, שאוהב להתרועע עם חברים ומשפחה, לצחוק, להתלהב וליהנות מכל רגע בחיים. הוא מנהל בשביל הגולשים יומן אישי, המאפשר לעקוב אחר כל האירועים המרגשים בחייו. כמו על המרקע, הוא מדובר וכותב בשפה צעירה וקולחת, רחוקה מהתקינות הדקדוקית אך שופעת חן והומור. האתר כולל גם פינה לילד, ובה משחק שהמציא, וכמובן מתכונים. המבוגרים מוזמנים לחזות בתמונות מהאלבום הפרטי שלו, לעקוב אחר ההתפתחויות האחרונות בחיי המשפחה שלו, לצפות בקליפים מהעונה החדשה של תוכנית הטלוויזיה, ולבשל לפי מתכונים המתחלפים מדי כמה ימים.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עירום או מתלבש?
עירום או מתלבש?
מומלצים