"בגיל 16 כבר התחלתי להזריק"
יובל החל להשתמש בסמים כבר בגיל 11. בגיל 16 הוא כבר היה מכור; אביה של שירן נרצח על ידי נרקומן; ההתמכרות לסמים של ע. הרסה את משפחתו כלכלית ונפשית; היום מצוין היום הבינלאומי למאבק בסמים, כשברקע נתונים קשים על היקף התופעה בארץ
את המתנה שקיבל יובל פדידה בשירותי אולם השמחות בו חגג את בר המצווה שלו הוא לא ישכח כל חייו. בעיצומה של החגיגה נתנו לו חבריו מנה של סם הירואין. זו היתה הפעם הראשונה שבה השתמש בסם הזה.
"הסנפתי את הסם והרשתי רע מאד", נזכר יובל. "הקאתי, והחברים שטפו לי את הפנים במים מהאסלה. אחרי שקצת התאוששתי, יצאתי החוצה לחגוג עם האורחים. למחרת בבוקר ביקשתי מהחברים שישיגו לי שוב את אותו סם".
את מסע הסמים שלו, שהחל קצת לפני בר המצווה, סיים יובל לפני כמה שנים, לאחר יותר מ- 10 שנות התמכרות. עכשיו, כשהוא נקי מסמים, הוא מרשה לעצמו לדבר על מה שעבר ולהזהיר את אלה שמעזים להתקרב לסמים, להתרחק מהם כמו מאש.
היום (ה') יתקיים בהיכל התרבות בתל אביב מופע מיוחד בהשתתפות מיטב אמני ישראל, לציון היום הבינלאומי למלחמה בסמים. מאחורי המופע עומד ד"ר אייל מדני, איש חינוך המקדיש בשנים האחרונות את כל מרצו למאבק בתופעה.
הירואין בחגיגת בר-המצווה
יובל פדידה, כיום בן 32, חב את חייו החדשים לד"ר מדני. מדני, לשעבר סגן אלוף בצה"ל, הוא ש"גילה" את יובל, אז חייל בשירות סדיר, משתמש כבר בסמים שעמד להיזרק מהצבא. הוא לקח אותו תחת חסותו וטיפל בו באופן אישי. יובל הפך לבן בית אצלו. כמה שנים מאוחר יותר נהרג דוד, אחיו של יובל, בתאונת דרכים. על שמו הקים מדני את עמותת "כינור דוד", המפעילה פרוייקטים חינוכיים למאבק בסמים.
בשנים האחרונות פועל ד"ר מדני בעיקר בקרב בני נוער ברחבי הארץ, ומקיים סדנאות בבתי ספר. הסדנאות ששמן "בגובה העיניים" כוללות שיחות של נגמלים עם התלמידים, הצגות בנושא, הרצאות, שיחות עם אנשי מקצוע ופאנל שאלות ותשובות.
סיפורו של יובל פדידה יכול להישמע כמו עוד סיפור שגרתי על בן למשפחה קשת יום ומרובת ילדים שמדרדר לסמים, אבל דווקא השגרה הזו מפלת בתוכה את הרוע וההרס שגורמים הסמים למתמכרים להם. "נולדתי וגדלתי בשכונת מוסררה בירושלים, שהיתה אז מקום עם הרבה פשע וסמים", נזכר יובל. "בגיל 11 נתקלתי בפעם הראשונה בסמים.
"היינו מעשנים כל מיני סיגריות, ויום אחד הביאו לי חברים סיגריה מיוחדת. היה לה טעם 'אחר', לא הבנתי מה זה. אחר כך התברר לי שזה מריחואנה. לאט לאט התחלתי לעשן את זה. אחרי שנתיים עברתי לסמים קשים. החברים שהגיעו לאולם בו חגג את בר המצווה הציעו ליובל לבוא לשירותים לעשן. "חשבתי שזה מריחואנה", הוא מספר. "כשנכנסנו הם אמרו לי שיש להם משהו חדש. הם הוציאו אבקה חומה ושמו לי על מגש. הסנפתי את זה והרגשתי משהו מיוחד.
"בהתחלה נכנסתי לחרדות ולחץ, והקאתי. הם שטפו לי את הפנים והרגיעו אותי. נלחצתי, פחדתי שאבא שלי יעלה על זה, אבל בסוף יצאתי החוצה ואפילו הצלחתי לומר את הדרשה כראוי. הרגשתי מאד בטוח בעצמי. למחרת הלכתי לחברים וביקשתי שוב את הסם הזה. אמרתי להם שזה עשה לי טוב. הם אמרו לי שזה עולה כסף".
ואז החלו הגניבות הקטנות כדי לממן את הסם: "זה התחיל מזה שהייתי מבקש כסף מההורים שלי בתואנה שאני צריך לקנות כל מיני דברים. אחר כך התחלתי להציק לילדים אחרים. הייתי מגיע למרכז העיר, מרביץ להם ודורש מהם כסף. גנבתי מהם שרשראות ומשחקי מחשב ומכרתי אותם. לאט לאט התחלתי לגנוב מכל מיני מקומות, נפתחו לי תיקים פליליים. נשלחתי למוסדות לנוער, ובהמשך אפילו לכלא. אבל לא הצלחתי להפסיק עם הסמים. בגיל 16 כבר התחלתי להזריק".
למרות זאת הצליח יובל להערים על שלטונות צה"ל ולהתגייס לשירות צבאי. אבל גם שם המשיך להשתמש בסמים. ואז, ממש יום אחד לפני שעמד להיזרק מהצבא, חל המפנה. הוא פגש את אייל מדני, שהחליט לשעות הכל כדי לגמול את יובל.
בנקודה זו החלו השניים בדרך ארוכה משותפת. יובל החל בתהליך ארוך של גמילה, וד"ר מדני החל להיאבק בתופעת הסמים. כיום יובל נקי לחלוטין. כבר כמה שנים שהוא לא נוגע בסמים. הוא נשוי ואב לתאומות, ועובד כמדריך במוסד חינוכי לבני נוער בקריית יערים.
לעבודה קיבל אותו חזי פנט, מנהל המוסד, ששמע את יובל בהרצאה שנשא בנושא הסמים והתרשם ממנו לטובה. "אני מאושר שאני עובד ומפרנס את המשפחה שלי", אומר יובל. "לסמים לא אחזור בחיים. פתחתי דף חדש".
הבן הנרקומן סולק מהקיבוץ
שירן, צעירה בת 17 מצפון הארץ, מכירה את אביה רק מתמונות. הוא נרצח כשהיתה בת פחות משנתיים. ככל שהזמן עובר גוברים געגועיה אליו. "אבא שלי מת בגלל סמים", היא אומרת. "הוא עצמו לא השתמש מעולם בסמים, אבל נרצח ע ידי אדם שהשתמש בסמים.
"אבא התחתן עם אמא אחרי שהשתחרר מהצבא", היא מספרת. "הם הספיקו לחיות ביחד רק שנתיים. יום אחד אח של אבא אמר לו שאיזה נרקומן גנב לו את הטלוויזיה. אבא הלך לבקש את הטלוויזיה מהנרקומן, והוא ירה בו והרג אותו".
במשך שנים שמרה שירן בסוד את סיפורה העצוב. לפני מספר שבועות, במסגרת סיוריו של ד"ר מדני במוסדות חינוך ברחבי הארץ, היא סיפרה לו את סיפורה. מאז הם בקשר. "אני רוצה לספר את הסיפור שלי לכל מי שמשתמש בסמים", היא אומרת. "תראו לאן זה יכול להוביל. זה הורס משפחות וגורם לאובדן חיי אדם. בגלל נרקומן אחד איבדתי את אבא שלי. אני רוצה שאנשים יפיקו לקח מהמקרה שלי, ויחשבו פעמיים לפני שיתפתו להשתמש בסמים".
גלית מחזיקה כל בוקר אצבעות לבנה הצעיר. היא מתפללת שהוא לא יידרדר שוב לסמים. הסבל שעבר עליה ועל משפחתה מאז התמכר ע. לסמים היה קשה מנשוא, וכלל סילוק מהקיבוץ שבו התגוררו, השפלה וחובות כבדים.
"הכל התחיל מזה שהבן שלי התעסק עם סמים קלים בקיבוץ, גראס וכל הדברים האלה", מספרת גלית. "לאט לאט הוא נכנס לעניין, ויום אחד תפסו עציץ מריחואנה על גג הבית שלו. לקחו אותו למעצר. בקיבוץ לא אהבו את זה וסילקו אותו. בשלב הזה החלטנו שהוא צריך שיקום. הוא עבר לדימונה ונכנס בסיועו של אייל מדני לתהליך של שיקום.
"הוא היה 'נקי' יותר משנה. לפני כמה חודשים חבר שלו נרצח, והוא שוב הידרדר לסמים, אבל עכשיו הוא נקי. אנחנו דואגים לו ושומרים עליו. בעקבות ההתמכרות שלו נקלענו לחובות כבדים, בעיקר בשל טיפולי הגמילה. עברנו השפלות בכל מיני מקומות. התמכרות כזאת פוגעת במשפחה מבחינה כלכלית ונפשית. עברנו שנים מאד קשות".
סיפוריהם של יובל, שירן וגלית חושפים את תופעת ההתמכרות לסמים על זוויותיה השונות.
מהתופעה הקשה הזו נפגעים לא רק המתמכרים עצמם, אלא גם בני משפחותיהם וסביבתם. במדינת ישראל יש כיום כ-300 אלף בני אדם שמשתמשים בסמים. 70 אלף מהם הם בני נוער בגילאים 12 עד 18.
לד"ר מדני מילים קשות על המאבק בתופעה בישראל: "לכולם יש נכונות להירתם למאבק. שרת החינוך אפילו כינתה את התופעה כ'שטן המודרני'. אלא שהבעיה מתחילה ונגמרת בתקציב. לא מקצים מספיק משאבים לטיפול בתופעה. אני חרד מאד למה שקורה כאן. לדעתי, בעיית הסמים היא מכת מדינה ומהווה איום על בני הנוער".
יובל נחלץ מהסמים, גלית מתפללת לאלוהים שבנה לא ישוב לסמים, ושירן מתגעגעת לאביה שנרצח על ידי נרקומן. שלושה סיפורים שונים הקשורים בסמים, שלושה מעגלי חיים שנפגעו כתוצאה מהסמים, וכמוהם יש עוד אלפים רבים.
נתונים: 300 אלף משתמשים, 24 אלף נרקומנים
כ-300 אלף בני-אדם בישראל השתמשו בשנה האחרונה בסמים, כך עולה מנתוני הרשות למלחמה בסמים. 70 אלף מהם הם בני נוער, שהשתמשו בעיקר בסמים "קלים". 24 אלף אזרחים בישראל מכורים לסמים.
שוק הסמים בישראל מגלגל מדי שנה כחמישה מיליארד שקל. כ-100 טון מריחואנה, כשלושה-ארבעה טון הירואין וכשלושה טון קוקאין מסתובבים בשוק מדי שנה.
חיים מסינג, יו"ר הרשות למלחמה בסמים, תוקף את מה שהוא מכנה "אווירה ציבורית התומכת בשימוש בסמים קלים". לדבריו: "התמיכה הזו, הכוללת גם כמה חבר כנסת, גוררת את הנוער לשימוש בסמים. זה מתחיל בסמים קלים, ואף אחד לא יכול לדעת לאן זה יגיע".
גם נתוני המועצה הלאומית לשלום הילד מצביעים על גידול בשימוש בסמים בקרב בני נוער. מהנתונים שפורסמו בשנתון האחרון של המועצה עולה כי 10.5 אחוזים מקרב גילאי 12 עד 18 בארץ השתמשו בסמים בשנה שעברה. 2.5 אחוזים מהם השתמשו בקוקאין, 2.4 אחוזים נטלו אל-אס-די ו-2.7 אחוזים – אקסטזי. אגב, אקסטזי נחשב פופולרי בעיקר במסיבות בני הנוער בקיץ.
הרשות למלחמה בסמים מפעילה במשך השנה "קו חם" לבני נוער, בני משפחותיהם ומשתמשים בסמים, שבו הם יכולים לקבל מידע וסיוע (טל: 1-700-500-508).
המופע: מיטב האמנים נרתמו למאבק
היום (ה') מצויין בארץ "יום המאבק הבינלאומי בסמים", ובמסגרתו יתקיים בהיכל התרבות בתל אביב מופע בהשתתפות מיטב אמני ישראל, תחת הכותרת "רואים בעיניים – שמים סוף לסמים"
במופע, בחסות העיתון "ראש אחד", ישתתפו דנה ברגר, ריקי גל, עברי לידר, שלומי שבת, אתי אנקרי, רון שובל, אדיר מילר ואחרים. כן ישתתפו שר הביטחון שאול מופז, שרת החינוך לימור לבנת, השר לביטחון פנים צחי הנגבי וראש עיריית תל אביב רון חולדאי. את המופע יזם ד"ר אייל מדני. העומד בראש עמותת "כינור דוד", למאבק בתופעת הסמים.