שתף קטע נבחר

טורקיה: החופשה הכי ישראלית

עשרות אלפי ישראלים מציפים מאז תחילת החופש הגדול את טורקיה; רובם נוסעים עם הילדים ומשלמים עבור התענוג בין 2,000 ל-4,000 דולר; יש מיתון? המלונות בארץ משוועים לתיירים? "כאן זול יותר מאשר באילת", מסבירים הנופשים

מחירים ועלויות מה עושים שם 'הכל כלול'? 

ביציאה מנמל התעופה של אנטליה היתה ביום חמישי שביתה. לא שביתה של העובדים הטורקים, אלא של תיירים ישראלים. הם הגיעו לטורקיה לחופשת סוף שבוע, וכשיצאו מהטרמינל גילו כי אין מקום במלון שבו הם אמורים להתגורר, וכי הסוכן המקומי של ספק התיירות בישראל מעביר אותם למלון אחר. אמנם מלון טוב יותר, לדבריו, אך הוא לא התאים להם.
השובתים, משפחות ואזנה, פיינשטיין ועופר, הגיעו לטורקיה עם ששת ילידהם. הם היו אמורים להתארח במלון לארס, שבו מתקיימות פעילויות מתאימות לילדים. הם תיכננו את חופשתם זמן רב מראש, ורצו לעשות לילדים "גוד טיים", כדברי פנחס עופר. "לדעתנו פשוט עבדו עלינו. הם ידעו כבר בארץ שאין מקום במלון שאליו היינו רשומים ולא אמרו לנו, כי היו בטוחים שנבטל את החופשה. עכשיו הם מחזיקים אותנו כבני ערובה. הם לא נותנים לנו לחזור לארץ, ואנחנו לא מוכנים לנסוע למלון שהם מציעים לנו. כל החופשה הזו מתוכננת עבור הילדים, ולהם אין שם שום דבר לעשות".
השובתים הגיעו לשדה התעופה באנטליה עם קבוצה נוספת של 36 אנשים, שגם להם לא היה מקום במלון לארס, אבל שאר הקבוצה התרצתה והסכימה לנסות את המלון האחר. בסופו של דבר, אחרי שלוש שעות בשמש הקופחת, בלי מים, אוכל וטלפון שממנו יוכלו להתקשר לארץ ולזעוק על מצבם, גם השובתים התרצו ונסעו למלון האחר. ומה יש לסוכן התיירות לומר על כך? "הטורקים עושים לנו תרגילים", הוא טוען. "היו הרבה מקרים שאורחים שלנו הגיעו למלון, והתברר כי המקומות נמכרו לתיירים מרוסיה ששילמו יותר כסף".
איך זה קורה, הרי החדרים הוזמנו ימים רבים מראש?
"בטורקיה הכל יכול לקרות. לשמחתנו, לא מדובר במקרים רבים. אולי בכמאה מקרים, כשרק היום (יום שישי-ד.ש) הגיעו לאנטליה אלפי תיירים מישראל".
ואכן, מי שמגיע לנמל התעופה של אנטליה בשבועות האחרונים, בעיקר בימי ראשון וחמישי, לא יכול להתעלם מ'הכיבוש' הישראלי. דלפקי כל חברות השכר הישראליות מאוישים בעובדים, הכורעים תחת נטל העבודה, ועשרות אוטובוסים חדישים וממוזגים חונים מחוץ לטרמינל וממתינים לאלפי הישראלים אותם יסיעו לבתי המלון וכפרי הנופש הפרוסים בין בלק שממזרח לאנטליה לבין קמר שממערבה.

מחירים ועלויות

המחיר הבסיסי - רק ההתחלה

יותר מ-50 כפרי נופש, רובם ברמה של חמישה כוכבים, ממוקמים ברצועת החוף הזו, שאורכה כ-100 ק"מ, בנוסף לעשרות בתי מלון. חלקם הגדול של כפרי הנופש מיועד למשפחות, אך יש כאלה שמיועדים בעיקר למבוגרים, אנשים שרוצים לבלות חופשה יותר שקטה, בלי ילדים.

עם ישראל אוהב את טורקיה וממשיך להגיע אליה בהמוניו. למרות שטורקיה נחשבת למדינה זולה יחסית, משפחה שמגיעה לחופשה בטורקיה תיפרד מכ-2,000 דולר לפחות, והסכום יכול אף להאמיר ל-4,000 דולר. חבילה לזוג ושני ילדים לארבעה לילות, במלון חמישה כוכבים ועל בסיס חצי פנסיון, עולה לפחות 1,400 דולר. אם אתם לא מתכוונים רק לעשות בטן גב, אלא רוצים גם לצאת לטייל, תיאלצו להוציא סכום נוסף.

כך למשל טיול לכפרים, למפלי קורשונלו ולאגמים, כולל ארוחת צהריים, עולה 25 דולר לאדם. טיול גי'פים בהרי הטאורוס עולה 35 דולר לאדם, ורפטינג בנהר הקופרולו עולה 40 דולר. ואם תרצו לצאת למועדון לילה ולחוות ערב טורקי, תשאירו אצל המארגנים עוד 25 דולר לאדם. גם אם תיקחו רק חלק מהאירועים האלה - אתם כבר קרובים ל-2,000 דולר. וזה לא הכל. הוסיפו לכך את הסכום שתוציאו על ארוחה שלישית, משקאות, חטיפים לילדים, וכמובן קצת 'שופינג' - וחשבון הבנק שלכם התכווץ בעוד כמה מאות דולרים.

אם נוסיף לסכום, איך לא, את מאות הדולרים שרוב הישראלים משאירים בחנות הפטורה ממס בנתב"ג ובעגלות הדיוטי פרי במטוסים - הנה לכם חופשה שהתחילה ב-1,400 דולר וטיפסה לסכום השווה לכמה משכורות. לעומת זאת, יש חבילות במועדוני 'הכל כלול במחיר', שמחירן מתחיל בכ-2,500 דולר לזוג ושני ילדים ויכול לטפס גם ל-3,500 דולר במועדונים הסופר יוקרתיים. יש מיתון?

כן. בהחלט יש מיתון, ולא מעט מהישראלים שהגיעו לטורקיה 'מקטרים' עליו. חלקם מסבירים כי בגלל המיתון הם 'נאלצו' לנסוע לחו"ל, משום שזה יצא להם זול יותר מאשר באילת. אחרים סיפרו כי בגלל המיתון הם 'נאלצו' לוותר על אחת מהחופשות השנתיות שלהם ולקחת חופשה אחת בלבד, עם הילדים. לא שזה רע, אבל זה בהחלט, לדבריהם, בגלל המיתון.

חזור למעלה
מה עושים שם

זה גן-עדן לילדים"

דני ואיריס מנהרייה יוצאים מדי שנה לחופשה זוגית אחת ולחופשה נוספת עם שלושת ילדיהם. בדרך כלל לחופשה המשפחתית הם נוסעים לאילת. השנה הם עשו בדיקה והחליטו לנסוע לטורקיה עם הילדים ועם עוד שני זוגות, שגם הם הגיעו עם הילדים. "המיתון בהחלט השפיע על החופשה שלנו", הם מספרים. "בגלל המצב ויתרנו השנה על החופשה הזוגית ויצאנו לחופשה רק עם הילדים".

וכמה זה עלה לכם?

"2,500 דולר, במועדון שבו הכל כלול במחיר, כך שאין לנו הוצאות נוספות. נצא גם לטיול באזור, שיעלה לנו עוד מעט כסף, אבל זו תהיה ההוצאה הנוספת היחידה שלנו. במועדון לא צריך להסתובב עם הארנק וזה גן-עדן לילדים. הם מסתובבים פה חופשי, אנחנו בכלל לא רואים אותם ולא מרגישים שהם פה. כך שזה גם חופשה שלנו עם החברים וגם חופשה לילדים".

גיל ורינה הגיעו לחופשה בת שישה לילות באותו מועדון. "דווקא בגלל המצב הקשה בארץ רצינו לנסוע לחופשה בחו"ל", הם אומרים. "בארץ אתה כל הזמן דבוק לרדיו ולטלוויזיה. כל היום מספרים לך על האירו שעולה, הריבית שיורדת, הצרות במערכת הבריאות, הצרות של האמהות החד-הוריות.

"קולטים כאן את ערוץ 1 וערוץ 2, אבל אנחנו לא פותחים טלוויזיה, כי אנחנו רוצים שקט. בארץ, גם כשאנחנו בחופשה, אנחנו נמצאים בתוך סיר הלחץ. חסכנו כל השנה כדי לנסוע לחו"ל. בהתחלה רצינו לנסוע לאירופה, אבל שמענו על החום הרב ששורר שם והחלטנו שאם כבר אנחנו נוסעים למקומות חמים עדיף להיות במקום שיש בו ים.

"פה במועדון יש כל הזמן אוכל, שתייה חופשית ופעילות ללא תשלום. נכון, על מסאז' ועל טיפולי בריאות משלמים, אבל אנחנו לא עושים כי זה עולה הרבה כסף. אנחנו משתמשים רק במתקנים שלא עולים כסף, וזה בהחלט מספיק לנו".

בגלל האירו, בגלל הדולר

מועדוני הנופש בטורקיה משתרעים על פני שטחים גדולים. מועדון ששטחו 80 דונם נחשב למועדון קטן. רבים מהם משתרעים על שטח של 150-170 דונם, ויש גם מועדונים, כמו 'ליקיה וורלד', ששטחם 360 דונם. המשמעות היא, שלמרות שיש במועדון אלפי אנשים, אתה לא מרגיש בהם.

"בכל מועדון יש כמה בריכות שחיה, חוף ים פרטי גדול, ופעילויות מגוונות, כולל מועדונים לילדים", אומר אחד מסוכני הנסיעות המשווקים חבילות נופש לטורקיה. "כך שאתה נמצא עם עוד המון אנשים, אבל הם לא דבוקים זה לזה".

בשנה האחרונה, מספר אותו סוכן, הייתה ירידה ביציאות של הישראלים לטורקיה. "אבל בחודש יוני התמונה השתנתה. מספר היוצאים לטורקיה גדל בכ-73 אחוז לעומת יוני 2002, ועמד על 66,358 ישראלים. בחודש יולי המספר הזה יגדל בצורה משמעותית. הקיץ, בעיקר בגלל האירו החזק, שייקר את רוב היעדים במערב אירופה, מספר היוצאים לטורקיה ישבור את כל השיאים".

בין אלפי הנופשים בטורקיה בסוף השבוע האחרון היו גם מאות עובדי בנק לאומי, בנק דיסקונט ועובדי עוד כמה חברות גדולות ומובילות במשק. הם הגיעו במסגרת מה שאנחנו מכנים 'נופש שנתי' שמארגנים ועדי העובדים. העובדה שהמלונות בארץ נמצאים בתפוסה נמוכה, ושראשי ההסתדרות וגם שר התיירות קראו לוועדי העובדים ולמוסדות הציבוריים לצאת לחופשה בישראל, ממש לא מעניינת אותם. "אני לא חברת סעד ולא קבוצת תמיכה", אומרת רונית מפתח-תקווה, עובדת בבנק. "אני לא צריכה לתת לאף אחד דין וחשבון לגבי איפה אני מבלה את החופשה השנתית שלי. אני בטוחה שבוועד בדקו וגילו שפה יותר זול מאשר חופשה בארץ, ולכן החלטנו להגיע לפה. מה גם שהמחיר שאנחנו משלמים זול יותר, בגלל שאנחנו קבוצה ענקית".

ומה עם המיתון?

"הוא קיים. אז לקחנו הלוואה קטנה ונחזיר אותה בתשלומים. מה רצית? שלא נצא לחופשה?"

חזור למעלה
'הכל כלול'?

מומלץ לבדוק

כאשר אתם מתכננים חופשה במועדון נופש בטורקיה, כדאי שתבדקו היטב מהן התשתיות והפעילויות לילדים. בנוסף, אתם חייבים לבדוק מה בדיוק כלול בחבילת הנופש המוגדרת כ'הכל כלול במחיר'.

יש מועדונים שאצלם 'הכל כלול' מתייחס לפנסיון מלא ולמשקאות קלים בלבד, ואך ורק בשעת הארוחה. במועדונים אחרים 'הכל כלול' כולל גם משקאות חריפים, הן בארוחות והן בבר של המלון, לאורך כל שעות היממה. יש גם מועדונים שעבור המחיר ששילמתם יספקו לכם גלידות וחטיפים, מיני בר בחדרים, משחקי מחשב, אינטרנט-קפה, אולם כדורת (באולינג), ביליארד ואפילו מספרה.

אם תשאלו את כל השאלות האלה לפני שאתם מבצעים את ההזמנה – לא תופתעו יותר מדי כשתגלו ש'הכל כלול' הוא בעצם לא תמיד הכל.

כדאי לכם גם לבדוק היטב אם תוכלו לחייב את סוכן הנסיעות שלכם לתת לכם בדיוק את כפר הנופש שאתם רוצים ושעליו שילמתם לו מראש. האפשרות לתבוע אותו כשתחזרו לארץ לעולם לא תפצה אתכם על עגמת הנפש שתיגרם לילדים בחופשה אבודה.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אגמון
"לא רואים ולא מרגישים את הילדים"
צילום: אורן אגמון
צילום: אורן אגמון
"יש כל הזמן אוכל ושתיה חופשית"
צילום: אורן אגמון
צילום: אורן אגמון
"בגלל המיתון יצאנו רק לחופשה עם הילדים"
צילום: אורן אגמון
מומלצים