שתף קטע נבחר

הבירה של הוויסקי

מה כבר אפשר לחדש במשקה בן אלף שנה? תתפלאו. שלמה פפירבלט טועם את שני הבקבוקים החדשים העונים לשם "גרנט'ס בלנד"

בימים אלה הגיעו אל חיכו של המדור טעמים חדשים ומעוררי השראה של שני בקבוקי ויסקי "גרנט'ס (Grant’s) - בלנד", ערבוב, אשר אחד מהם עבר את היישון המסיים בחביות שרי ספרדיות, והשני, חידוש מרתק בתחום, בחביות של בירה סקוטית! החוויה עוררה גל של זכרונות מן ההיסטוריה של המשקה האלכוהולי האציל.
סמואל "סם" ברונפמן, יהודי קנדי חכם, מייסדה של אימפריית המשקאות החריפים "סיגראם" (Seagram), היה אומר: "תהליך הזיקוק של הוויסקי הוא מדע, הערבוב הוא אמנות". האמנות הזאת באה לעולם באמצע המאה ה-19, ומי שנחשב לאבי ה"בלנד" הוא הסקוטי אנדרו אושר, שהיה סוכנה הבלעדי של מזקקת "גלנליבט" (Glenlivet) החל משנת 1840. הוא הבין לפני אחרים את חשיבות היישון בחביות וערבוב סוגי הוויסקי השונים, בדומה לנעשה ביקבים של קוניאק, בצרפת. לעומת זאת, הלשונות הרעות של ההיסטוריה טוענות, כי בדרך זאת מצא אושר את העושר. באמצעות הגדלת כמויות הוויסקי שמכר, הוזיל את מחירו וענה על הביקוש ההולך וגדל מעבר לים, במושבות הבריטיות הצמאות. כך או כך, מאז לא נעצרה התפתחות ה"בלנד", וכיום יותר מ-90% מהוויסקי הסקוטי המשווק בעולם הוא תוצאה של ערבוב.
בדרך כלל מכיל ויסקי "בלנד" בין 15 ל-45 סוגי ויסקי "מאלט" שונים, וכן שנים-שלושה סוגי ויסקי נקי מזיקוק אלכוהולי רציף המשמשים לריכוך הטעם. ה"מאלט" מהווה בין 20% ל-40% מהכמות בתוצאה הסופית, כאשר בקבוקי הוויסקי המכילים פחות "מאלט" זולים יותר. הבדל משמעותי נוסף, בוויסקי הפשוט הביקבוק מתבצע מיד לאחר הכנת התערובת, ואילו במשובחים מקבל ה"בלנד" מספר חודשי מנוחה, לצורך הרמוניזציה של כל המרכיבים, בטרם המעבר לבקבוקים.

חוק ההתיישנות

וכאן בדיוק הרגע לחזור אל בקבוקי "גרנט'ס" החדשים. בבעלות החברה "ויליאם גרנט ובניו" שתי מזקקות ויסקי בעלות שם: "גלנפינדיך", שנוסדה ב-1887, ו"בלווני" מ-1892. המומחים שלה חברו לפני שנתיים לאנשי מבשלת הבירה "קלדוניאן" מאדינבורו, למבצע מיוחד. אחרי ה"בלנד" הוכנס הוויסקי לחביות עץ שהכילו עד אז משך שלושה חודשים בירה מסוג "אדינבורו אייל". משהו מן הבירה חלחל אל תוך העץ, והותיר ארומות וטעמים אשר חברו אח"כ אל הוויסקי המתיישן. אצלי בכוס, ברגע שהאף ננעץ באטמוספירה אשר מעל למשקה, התערסל ניחוח נעים ועדין של כשות, צמח התבלין של הבירה - בתוך כל השאר. על החיך, נשיכתו הייתה קטיפתית, מעניקה אשליה של סמיכות, והסיומת שלו הותירה הד של מתיקות מעושנת. אם מישהו חשב שכל מה שניתן עוד לחדש בתחום כבר מאחור, הבקבוק הזה - "גרנט'ס אייל קאסק רזרב" - הוא הפתעה נהדרת.
לעומת המהפכנות הנ"ל שהצליחה הפעם, הבקבוק השני של "גרנט'ס" הולך במסורת עתיקה של התיישנות מסיימת בחביות של שרי - הכינוי הבריטי ליין חרז ספרדי, יין מחוזק מענבי כרמים באזור פרונטרה בדרום המדינה. יישון בחביות כאלה מקובל, לצד חביות קוניאק, קלבדוס, שרדונה ועוד, בעיקר ל"מאלטים". התוצאה משובבת נפש. ל"גרנט'ס שרי קאסק רזרב" יש ניחוחות עץ עדינים, משהו פירותי ורמזים של עישון. על החיך הוא חלק ומלטף, יורד בקלות ומותיר נעימות חמימה משך רגע ארוך. מחיר כל אחד מהבקבוקים (בצורת המשולש המסורתי של בית "גרנט'ס", אך צרים וגבוהים יותר במעט) - 142 שקלים, ל-750 מ"ל.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בצורת המשולש המסורתי של בית "גרנט'ס"
מומלצים