שתף קטע נבחר

הקפאין שאנחנו צורכים (ובכלל לא ידענו)

מוצרי מזון ומשקאות רבים מכילים קפאין, אך החומר אינו מופיע ברשימת המרכיבים חלק מהמוצרים נצרכים בכמויות על ידי ילדים ובני נוער - קולה, משקאות אנרגיה, עוגות, גלידות ועוד קפאין עלול לגרום לחרדה, לחץ, נדודי שינה, כאבי ראש, הקאות ורגישות בבטן מדוע משרד הבריאות לא מחייב את היצרנים לציין את תכולת הקפאין שבמוצרים?

אלפי מחקרים נעשו בעולם על הנזקים שבצריכת יתר של קפאין, אבל ברובם הגדול לא השתתפו ילדים ובני נוער. למה המידע בנושא הזה חשוב? בדורות הקודמים הורים אסרו על ילדיהם לשתות קפה מחשש שתהליך
הגדילה שלהם ייפגע, אבל היום קפאין מסתתר לא רק בקפה. בדיקה מעבדתית שערך ה'קונסומר רפורט', ירחון הצרכנים האמריקאי היוקרתי, ל-25 מוצרי מזון ומשקאות שצורכים ילדים גילה תכולות קפאין - לעיתים משמעותיות - גם במוצרים לא צפויים: ממשקה מוגז בטעם תפוז, דרך מים מינרליים מועשרים בוויטמינים ומיץ תפוחים ועד לגלידות. וכמובן, משקאות הקולה למיניהם, שילדים לוגמים בכמויות.
אופנת משקאות האנרגיה, ולאחרונה גם משקאות הקפה הקר, מגדילה את היצע המשקאות המכילים קפאין. שלושה מהם הושקו בארץ בקיץ הנוכחי, מלווים בקמפיינים שיווקיים אגרסיביים. האחרון שביניהם הוא 'אייס קפה קר' של עלית בפחיות, שמכוון לבני נוער ולצעירים. כל פחית מכילה 65-40 מ"ג קפאין, תלוי בטעם.
בשיטוט בין מדפי סופרמרקט שכונתי בארץ מצאנו מגוון מוצרים שקפאין הוא אחד ממרכיביהם, אך הצרכן אינו יכול לדעת זאת. החוק לא מחייב את היצרנים לציין את הכמויות, ואיש גם לא טורח לבדוק את תכולת הקפאין במוצרים השונים.
פנינו לחברה המרכזית למשקאות קלים, זכיינית קוקה קולה בישראל, בשאלה כמה קפאין יש בקולה, אך לא קיבלנו תשובה ברורה. נמסר רק שכמות הקפאין נמוכה בהשוואה לרף שקובע תקן המשקאות, המתיר עד 150 מ"ג קפאין לליטר, ושתכולת הקפאין בקולה היא רבע עד שליש מזו שבקפה. מכיוון שגם בקפה הכמויות משתנות בהתאם לסוגים השונים, נותרנו בעלטה (אגב, רק דיאט קולה מיוצרת גם בגרסה נטולת קפאין).
הנושא איננו אישיו מבחינתנו, אומרת גם שירלי פינגרמן-רוכל, מנהלת יחידת המאפה של עלית, שהשיקה לאחרונה קו של עוגות מהמותג 'חגיגה'; באחת מהן מצאנו קפאין, אם כי היצרן טוען שמדובר בכמויות זעומות. אם הייתי חושבת שסימון הקפאין מהווה נושא משמעותי, היינו מסמנים אותו. אם החוק ישתנה, נסמן ללא כל ספק.
לפני שנתיים, אחרי שחשפנו בכתבת תחקיר שגם קפה נטול קפאין מכיל קפאין - בכמויות זעומות, אך כאלה שעלולות להזיק לאוכלוסייה רגישה - הבטיחו במשרד הבריאות שיפעלו לחייב את היצרנים לציין את כמות הקפאין במוצרים. עד כה זה לא נעשה. ד"ר דורית ניצן-קלוסקי, מנהלת מחלקת המזון והתזונה במשרד הבריאות: מכון התקנים דן בנושא. לצערנו, אין הערכה מתי יחויבו היצרנים לסמן את כמויות הקפאין.

אלפי מ"ג קפאין ביום

קפאין משפיע על ילדים ועל מבוגרים באופן דומה. במינונים נמוכים הוא מגביר את הערנות, הרעננות, תחושת האנרגיה ואפילו החברותיות, אומר פרופ' רולנד גריפיטס מהמחלקה לפסיכיאטריה ומדע המוח באוניברסיטת ג'ון הופקינס בארה"ב. אבל ככל שמינון הקפאין גדל, כך עלולים להתפתח תסמיני חרדה, נדודי שינה ולחץ. הגדלת הצריכה עלולה להוביל להקאות ולבטן רגישה.
מחקרים מצאו קשר בין צריכה מוגברת של קפאין ובעיות שינה בקרב בני נוער. ד"ר צ'רלס פולק מהאוניברסיטה של מדינת אוהיו ועמיתיו ערכו מחקר בהשתתפות 191 בני 16-14. נמצא שצריכת הקפאין היומית הממוצעת שלהם היא 63 מ"ג (70 מ"ג אצל בנים, 55 מ"ג אצל בנות). החוקרים גילו שבני הנוער שצרכו יותר קפאין התעוררו במהלך הלילה, ישנו פחות וחשו יותר עייפות במשך היום.
באתר למחלות נוירולוגיות בקרב ילדים מופיע מחקר שנערך בישראל ופורסם בירחון 'ספהלגטה'. החוקרים בדקו 105 ילדים שהתלוננו על כאבי ראש כרוניים - יומיום, או לפחות ארבע פעמים בשבוע. התברר ש-36 מהילדים צורכים לפחות ליטר וחצי קולה עם קפאין ביום, כמות המכילה 193 מ"ג קפאין. חלק מהילדים בקבוצה צרכו 21 ליטר קולה בשבוע, כלומר 2,700 מ"ג קפאין. 36 הילדים התבקשו להוריד בהדרגה במשך שבועיים את כמויות הקפאין היומיות, ו-33 מביניהם דיווחו שכאבי הראש שלהם התפוגגו.

הגבלת צריכת הקפאין

חלק משירותי הבריאות בעולם מודאגים מהמצב, ואף המליצו להגביל את צריכת הקפאין בקרב ילדים ונוער, בשל העלייה בצריכת המשקאות הקלים ומשקאות האנרגיה עתירי הקפאין ובגלל תופעת הקפאין הסמוי.
שירותי הבריאות הקנדיים, למשל, ממליצים על צריכה מרבית של 45 מ"ג קפאין (פחות משתי פחיות קולה) בגיל 6-4 62.5 מ"ג בגיל 9-7, ו-85 מ"ג בגיל 12-10. אצל מבוגרים צריכה יומית של 300 מ"ג נחשבת לסבירה.
החל ביולי 2004 האיחוד האירופאי יחייב את היצרנים לציין על גבי מוצרים המכילים יותר מ-150 מ"ג קפאין לליטר את האזהרה: 'תכולת קפאין גבוהה'. מינהל המזון והתרופות האמריקאי עדיין לא חייב את היצרנים לציין את כמות הקפאין שבמוצרים.
אבל בארה"ב המידע על תכולת הקפאין במשקאות לפחות מתפרסם - ידוע שפחית קולה מכילה 24 מ"ג קפאין, פחית פפסי 27 מ"ג.
בזכות פעילותם של הורים אכפתיים, בתי ספר לא מעטים בארה"ב ובבריטניה אסרו למכור בשטחם משקאות מוגזים ומזון מהיר. באופן טבעי, ההגבלות על צריכת קפאין בקרב ילדים מעוררות את זעמם של יצרני המשקאות הקלים והקפה. כשבסוף שנות ה-90 הועבר בווירג'יניה חוק שאוסר למכור משקאות קלים בשטחי בתי ספר, הוא נוטרל עקב פעילות לובי היצרנים, הטוענים שהקפאין משפר את טעם המוצרים.

משרד הבריאות לא מודאג

ומהי מדיניות משרד הבריאות בנושא? מספר מחקרים בילדים הראו שצריכת 5 מ"ג קפאין לק"ג של משקל גוף - כלומר 150 מ"ג ליום לילד בן 10 ששוקל כ-30 ק"ג - שיכולה לנבוע משתיית 5-4 פחיות קולה עלולה לגרום לערנות זמנית, אי שקט וחרדה. אבל כמו בקרב מבוגרים, מדובר ברגישות אישית, שנצפתה בעיקר בקרב ילדים שלא רגילים לצרוך קפאין בכמויות גבוהות", אומרים במחלקה לתזונה של משרד הבריאות.
עם זאת הם מדגישים שהנתונים העולמיים על צריכת קפאין ממשקאות קלים אינם רלבנטיים לילד הישראלי, שעלול לצרוך יותר בגלל מזג האוויר החם.
המינון המומלץ לצריכת קפאין בקרב ילדים, מסכימים המומחים, משתנה בהתאם למשקל הגוף ולרגישות הילד. המרכיב האחרון מושפע גם מהרגלי צריכת הקפאין. מומחי ה'קונסומר רפורט' מסכימים שילדים לא צריכים לערות לגופם יותר מ-100 מ"ג קפאין ליום.
ג'ון קארטר קלארק, דיאטן מומחה ומרצה במחלקה לרפואת ילדים בבית הספר לרפואה ביילור קולג', מדגיש: מינון נמוך של קפאין לא יהווה בעיה בקרב רוב הילדים, אבל הילד שלך עלול לא להיות 'רוב הילדים' ולגלות רגישות יתר".
עקרונית, צריכת קפאין בכמויות לא גדולות איננה סיבה לחששות מוגזמים", טוענת אולגה רז, הדיאטנית הראשית של המרכז הרפואי תל אביב. בכל מקרה, הבעיה של ההמלצות והחוקים היא שאנשים לא יודעים איך להגדיר מה זה הרבה קפאין ומה זה מעט. משרד הבריאות צריך לעודד מסע הסברה על קפאין, נזקיו, ומהם גבולות הצריכה הרצויים.

אז מה עושים?

מומחי ה'קונסומר רפורט' ממליצים:

העדיפו, במיוחד כשמדובר בילדים ובבני נוער, מוצרים נטולי קפאין או דלי קפאין.
אם אתם שותים קולה או משקה מוגז אחר שידוע שהוא מכיל קפאין, העדיפו את האריזה הקטנה ביותר.
צמצמו צריכת מוצרים עתירי קפה, וכן שוקולד. אם כבר שוקולד, חלב עדיף על מריר, וחטיף מצופה שוקולד עדיף על חפיסת שוקולד.

איפה מצאנו קפאין

המוצרים שנמכרים בסופרמרקט ובהם איתרנו קפאין (תכולתו לא מצוינת):
כריות קפוצ'ינו של תלמה (375 גרם) - בין המרכיבים קרם בטעם קפוצ'ינו, המכיל גם קפה נמס.
RC קולה (בקבוק ליטר וחצי) - קפאין הוא האחרון מבין שבעת המרכיבים המוזכרים על האריזה.
פפסי (ליטר וחצי) - קפאין הוא השישי מבין שבעה מרכיבים.
קוקה קולה - קפאין הוא המרכיב השביעי והאחרון.
עוגת קפה שוקולד בסדרת 'חגיגה' של עלית - קפאין במקום ה-18 מבין 21 מרכיבים.
'אייס קפה' של תנובה - יש קפה, מס' 3 ברשימת המרכיבים.
גלידת 'הדרן' של ריאו (400 מ") בטעם קפוצ'ינו, וניל, שוקולד - מכילה בין השאר קפה נמס. גלידת 'שטראוס לייט' (900 מ"ל) בטעם קפוצ'ינו-אגוזים - גם היא מכילה קפה נמס. גלידת 'סנוקרסט פלוס' של נסטלה בטעם פיסטוק-שוקו-מוקה - שוב, קפה נמס מופיע ברשימת המרכיבים.
אבקה להכנת כדורי שוקולד בטעם קפוצ'ינו של היצרן י. כהן - קפה נמס הוא הרביעי מבין שמונת המרכיבים.

כמויות הקפאין במשקאות ובשוקולד (על פי נתוני משרד הבריאות)

קפה נמס - כ-75 מ"ג לכוס קטנה (190 מ"ל).
קפה פילטר, אספרסו, פרקולטור - 180-100 מ"ג לכוס קטנה.
קפה נטול קפאין - 4 מ"ג לכוס קטנה.
תה - 110-15 מ"ג לכוס קטנה.
משקה שוקו שמכינים מאבקת קקאו בהתאם להוראות היצרנים - 8.2-1.1 מ"ג לכוס של 200 מ"ל.
משקאות אנרגיה המכילים קפאין או גוארנה - 87-28 מ"ג לפחית המכילה 250 מ"ל.
משקה קולה (רגיל/דיאט) - 70-10 מ"ג לפחית.
שוקולד - 40-6 מ"ג ל-50 גרם. בשוקולד חלב הכמויות הקטנות ביותר, במריר - הגדולות ביותר.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרם הקפוצ'ינו מכיל קפאין
יש קפאין, מוצנע במקום שביעי
קפה נמס. כ-75 מ"ג לכוס
צילום: גבי מנשה
גם בתה יש קפאין. עד 110 מ"ג לכוס
צילום: גבי מנשה
ד"ר רק שאלה
מומלצים