שתף קטע נבחר

עישון במקומות ציבוריים: אז מה אם אסור?

אז מה אם החוק אוסר על עישון במקומות ציבוריים? סקר של רשות ההסתדרות לצרכנות בדק 38 מקומות ומצא כי 22 מהם מצפצפים על החוק, ביניהם משרדי קופת-חולים כללית ואפילו בתי-החולים מאיר ותל-השומר. עו"ד עמוס האוזנר, לוחם נגד עישון: האכיפה תלויה בנפגעים. "אל תחכו לרשויות המקומיות"

בעוד שמודעות הציבור לנזקים מעישון פסיבי עלתה באופן משמעותי, הרי שבשטח, בחלק ניכר מהמקומות בהם אסור העישון על-פי החוק, כלל לא מקפידים על קיומו ומעשנים חופשי. ב-22 מבין 38 הנקודות, שבדקו במהלך חודש יולי סוקרי רשות ההסתדרות לצרכנות בראשות חני מונין, נמצאו מעשנים ללא התראה.
יחד עם זאת קשה להתלונן על אכיפת החוק, כאשר במקומות כמו תחנת המשטרה ביפו או אזורים שלמים במתחם בית-המשפט ברחוב ויצמן בתל-אביב מעשנים חופשי בלי הפרעה, כולל שוטרים שאמונים על אכיפת החוק.
ה"צפצוף" הגדול ביותר על החוק בולט בפאבים ובמועדונים. בכל הפאבים והמועדונים בהם ביקרו הסוקרים, הם מצאו מעשנים רבים ואפילו "כבדים". "נראה שזה החלק האחר של ישראל ששמע על החוק, אבל הוא אינו רלוונטי לגביו", קובלת חני מונין. "שם אנו חיים עדיין בשנות החמישים, לפני ששמעו על תחלואי הסיגריה, עם קשר כמעט גורדי בין אלכוהול לעישון. תשכחו גם משילוט האוסר עישון, פינות העישון הן הגדרה טובה לכלל המקום".
במקביל בולטים מקומות רבים, שההקפדה על אי-העישון נגזרת מרמת האכפתיות של ההנהלה שלהם. בבית-החולים איכילוב בתל-אביב ובבית-החולים שערי צדק בירושלים בלטו אכפתיות והקפדה גדולה מאוד על האיסור לעשן. בשטח הגדול שבדקו הסוקרים באיכילוב נמצאו שלושה מעשנים בלבד. שערי צדק משולט לרוב בשילוט האוסר עישון, והסוקרת שניסתה לעשן במקום נתקלה מיד בהתנגדות של אחד מאנשי צוות בית-החולים. לעומתם, בית-חולים מאיר בכפר-סבא משופע בשילוט מתרה במסדרונות ובמחלקות, אבל בפועל מעשנים ללא הפרעה. הסוקרים מצאו מעשנים בלובי האורחים של מחלקת היולדות, ליד חדרי הניתוח במחלקת יולדות בקומה ג' וכן בלובי בין שלוש המחלקות הפנימיות.

נזיפה מאיש הביטחון

"בבתי הקפה והמסעדות", מעירה מונין, "תלויה אכיפת החוק אך ורק במדיניות מנהל המקום". לדוגמה, ב"לחם ארז" באיזור התעשייה הרצליה פיתוח יש הקפדה בולטת לעומת מסעדת "בויה" בנמל תל-אביב, בה מעשנים בכל מקום.
תופעה דומה חזרה על עצמה גם בתחום הקניונים. באיילון ובחולון מצפצפים על החוק, ואילו בקניון אבנת בפתח-תקווה, בקניון הגדול בפתח-תקווה ובקניון מלחה בירושלים כמעט לא נראו מעשנים. ניסיון להדליק סיגריה במעבר בקניון אבנת נתקל מיד בנזיפה קשה מאיש הביטחון. הסוקרת שהסתובבה עם סיגריה דולקת בקניון מלחה, הבחינה במעשנים ספורים בתוך בתי הקפה באיזור. היא עצמה לא התבקשה לכבות את הסיגריה, אבל חשה כמצורעת על רקע המבטים הרבים שננעצו בה.
"לפחות פעם ביום מגיעים למשרדי ההנהלה שלנו אנשים שרוטנים על אי-אכיפת חוק העישון", מודה משה רוזנבלום, מנהל קניון שבעת הכוכבים בהרצליה ויו"ר ארגון מנהלי הקניונים. לדבריו, האכיפה על-ידי הרשויות המקומיות והמשטרה אינה מספקת.
כדי לעשות סדר בנושא, מן הראוי היה לתת למנהלי המתחמים הציבוריים שבהם נאסר העישון בכלל ולהנהלות הקניונים בפרט את הסמכות לקנוס את המעשנים. "לנו כמנהלי קניונים יש דילמה. אנחנו משרתים גם את המעשנים וגם את הלא מעשנים, ומעונינים לרצות את כולם. התקנו חדר עישון שמלא תמיד. אבל תמיד יימצאו החוכמולוגים, עורכי-דין בדרך כלל, שייכנסו לוויכוחים ארוכים ויסבירו מדוע מותר לעשן בקניון", אומר רוזנבלום.
"האכיפה תלויה בנפגעים", קובע עו"ד עמוס האוזנר מירושלים הנחשב ללוחם ותיק בעישון, "ואל תחכו לרשויות המקומיות". כאשר משרד הבריאות שלח בשנת 2002 שאלונים ל-267 רשויות מקומיות, בהם התבקשו למלא פרטים בדבר פעולות שעשו לאכיפת החוק, לרבות מספר הקנסות שהטילו בגין עישון במקומות ציבוריים, טרחו להשיב על השאלון 55 רשויות בלבד, והממצאים הצביעו על מצב גרוע.
"אם יש מספיק נפגעים שמתחילים להשתולל ולרטון על עישון, המצב משתפר", משוכנע עו"ד האוזנר ומביא לראיה את האוטובוסים, בתי הקולנוע ואולמות הרצאות בהם לא מעשנים היום. הציבור התקומם, ומי שמדליק סיגריה במקומות כגון אלה, נתקל מיד בתגובות זעם. "75 אחוז מהציבור, כולל המעשנים עצמם, לא סובלים שמעשנים בקרבתם. שיגיבו".

ממצאי סקר רשות ההסתדרות לצרכנות

במסגרת הבדיקה של רשות ההסתדרות לצרכנות, נכנסו סוקרים עם סיגריה דלוקה למקומות הנבדקים, ובחנו את התייחסות עובדי המקום והסובבים. כמו כן נבדק, האם יש שילוט האוסר עישון במקום בולט וברור, האם יש פינת עישון ומה גודלה ביחס לשטח הציבורי הנתון והאם יש איוורור בפינת העישון.

המצפצפים:

בית-חולים מאיר, כפר סבא: יש שילוט, אבל מעשנים ללא הפרעה.
בית-חולים תל-השומר: יש שילוט רב ומתעלמים ממנו. מעשנים נמצאו ליד הכניסות למחלקות פנימית א' וב', בכניסה למחלקות האורתופדיות (כולל בניין האשפוז המרכזי). אפילו אחות נצפתה מעשנת בתוך הבניין. לא עישנו במסדרונות של מרפאות החוץ.
עיריית תל-אביב: יש שלט גדול מעל נקודת המודיעין בכניסה ושלט בכל קומה, אבל איש לא מנע מהסוקרת להיכנס עם סיגריה. ליד המעליות נצפו מעשנים רבים באין מפריע, ולא נמצא אזור עישון מסודר.
משרדי קופת-חולים כללית, רחוב ארלוזורוב בתל-אביב: השומר עישן בכניסה. הסוקרת נכנסה עם סיגריה ללא הפרעה. הבניין בנוי עם מרפסת פנימית פתוחה בכל קומה, ושם מעשנים בלי הפרעה. אין אזור עישון מוסדר, והשילוט חלקי ואינו בולט.
אוניברסיטת תל-אביב: למרות השילוט, מעשנים ללא הפרעה במסדרונות בניין הפקולטה למדעי החברה ובניין שירה. בקפטריות יש אזורי עישון מוגדרים דווקא בחלק הפנימי ולא החיצוני.
תחנת המשטרה, יפו מול השעון: במהלך הביקור עישנו שני השוטרים בעמדת היומנאי במקום. לא היה שילוט האוסר על העישון.
קניון איילון, רמת-גן: שילוט מועט האוסר עישון. לקוחות הסתובבו עם סיגריה דולקת באין מפריע. עישון רב בבתי הקפה במקום.
קניון חולון: הסוקרים לא הבחינו בשילוט, אבל ראו מעשנים במעברים.
קניון בת ים: יש שילוט בכניסה ונראו הרבה מעשנים במעברים.
קפה מילנו, פארק המדע ברחובות: לפי הנאמר לסוקרת במקום, יש אזור עישון מוגדר בכרבע משטח בית הקפה, אבל האזור איננו מופרד ושולחנות המעשנים צמודים לאזור ללא עישון. בשעת ערב בה ביקרה הסוקרת במקום, עישנו בכל שטח בית הקפה ולא היה שילוט.
מתחמי המועדונים התל-אביביים: טי.אל.וי, פטיש, דום, מישמיש, שסק, לילינבלום 25 ועוזי: עישון חופשי ללא כל שלטי איסור.
מועדון דבלין, רחובות: עישון חופשי ללא הגבלה.
אולם האירועים סילבר, איזור התעשייה נתניה: עישון חופשי באולם ובחדר המדרגות בעת ברית מילה שנערכה במקום.

המקפידים חלקית:

בית-המשפט, רחוב ויצמן בתל-אביב: המאבטחים בכניסה אומנם בלמו את ניסיונה של הסוקרת להיכנס לבניין עם סיגריה, אבל בשטח ההוצאה לפועל מעשנים חופשי. מעשנים גם בכל שטח בית הקפה במתחם, למרות שאזור העישון מוגבל לכרבע ממנו.
מסעדת בויה, נמל תל-אביב הישן: יש שילוט סביר ואזור עישון בכרבע משטח המסעדה, אבל הסוקרת הורשתה לעשן בכל מקום, בתנאי שהדבר לא יפריע לשכניה לשולחן.
אולם אירועים טרסק, נמל תל-אביב הישן: אין שילוט, אין שטח מוגדר למעשנים, אבל המקום מאוורר, ולכן זה לא אמור להפריע. בעל המקום השיב בחיוב לבקשת הסוקרת לעשן.

המקפידים:

בית-חולים איכילוב, תל-אביב: שילוט ברור בכל הכניסות ובכל המחלקות האוסר עישון. לא מעשנים למעט שלושה, ביניהם חולה, שנמצאו מעשנים במהלך סיור מקיף.
בית-החולים שערי צדק, ירושלים: שילוט רב והקפדה יתרה.
בית אסיה, תל-אביב: מעשנים רק בחדר מדרגות. יש שילוט רב.
קופת-חולים מכבי, מצפה ספיר בצור יגאל: לא ניתן להיכנס למתחם הקופה עם סיגריה. יש פיקוח חמור של העובדים במקום לצד שילוט בולט. לא נראה אזור עישון.
קניון אבנת והקניון הגדול בפתח תקווה וקניון מלחה בירושלים: יש שילוט, וכמעט שלא נראו מעשנים.
מסעדת שצ'ופק, בן יהודה בתל-אביב: יש שילוט ואזור עישון גדול יחסית בשטח המקורה שבחוץ.
מסעדת קיוטו, אזור התעשייה בהרצליה: אין שילוט, אבל אזור העישון מופרד מעט משטח המסעדה, יש אוורור ואין הפרעה ממשית לשאר הסועדים.
לחם ארז, אזור התעשייה בהרצליה: יש שילוט ואיסור מפורש לעשן בפנים. ניתן לעשן בגינה בחוץ.
אפרופו, אזור התעשייה קריית המדע, נס ציונה: השילוט ברור, יש שטח מופרד למעשנים התופס כמחצית מהמקום.
ארקפה, קריית עתידים בתל-אביב: יש שילוט ושטח עישון בחוץ. הסוקרת שביקשה לעשן בפנים נענתה בסירוב.
סיקפה, רחוב הברזל בתל-אביב: שילוט ברור ושטח עישון בחוץ.
קפה דיניץ, נחלת בנימין בתל-אביב: שטח קטן מאוד לעישון, מופרד. יש הקפדה רבה, ומי שעישן התבקש להפסיק או לעבור מקום.
המשכן לאומנויות הבמה, תל-אביב: שילוט מאיר עיניים, איסור חמור להיכנס עם סיגריה.
תחנת המשטרה, רחוב דיזנגוף בתל-אביב: אין שילוט, אבל היומנאי ביקש מהסוקרת לכבות את הסיגריה.

רוצים לדבר על זה? מעונינים להגמל מעישון? כנסו לפורום וקבלו תשובות און-ליין לכל שאלותיכם
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
בבתי ההקפה, האכיפה רק על פי הבעלים
צילום: צביקה טישלר
צילום: ג'רמי פלדמן
אז מה אם יש שלט? אם אין אכיפה זה לא עוזר
צילום: ג'רמי פלדמן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים