שתף קטע נבחר

 

"המדינה ירקה בפרצופם של יהודה וילק ואליק רון"

דו"ח ועדת אור שפורסם בצהריים עורר גלי תגובות במערכת הפוליטית. שר המשפטים, יוסף לפיד: נקבל את הדו"ח במלואו. ח"כ מוחמד ברכה קרא להגיש כתבי אישום נגד "השוטרים שרצחו". ויצמן שירי, מקורבו של ברק: "הוא יצא נקי". השר מודי זנדברג: ברק אינו ראוי לשוב ולהנהיג. ח"כ פרס: מפלגת העבודה צריכה לעשות חשבון נפש

בעקבות פרסום דו"ח ועדת אור הגיבו חברי כנסת מהימין ומהשמאל. חברי כנסת מהימין תקפו את מסקנות הדו"ח ואילו חברי כנסת ערבים קראו להגיש כתבי אישום נגד שוטרים והביעו פליאה על כך שהוועדה לא הסיקה מסקנות אישיות נגד ראש הממשלה דאז, אהוד ברק. (לפרויקט מיוחד בנושא דו"ח ועדת אור לחצו כאן)

 

ח"כ לשעבר ויצמן שירי, מקורבו של ברק, אומר ל-ynet: "שוחחתי לפני זמן קצר עם אהוד, והוא נשמע בדיוק כפי שהוא נשמע הבוקר, וגם לפני שבוע. הוא היה רגוע, ולא היה מופתע משום שבנסיבות הקיימות כולם מבינים שהוא עשה את מה שצריך".

 

שירי הוסיף כי "ברק יצא מהעניין נקי מהסיבה הפשוטה שכולם יודעים שאי אפשר לפתור תוך שנה בעיות ומשקעים של ארבעים שנה". בעניין השר לשעבר בן-עמי אמר שירי: "הדו"ח החמיר עמו".

 

שר המשפטים: נקבל את הדו"ח במלואו

 

שר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד אמר בתגובה לפרסום דו"ח ועדת אור שהוא מאמץ את הדו"ח במלואו, כולל המסקנות האישיות.

 

"מדובר בדו"ח מקיף וענייני היורד לפרטים ומדגיש בפנינו, יהודים וערבים כאחד, את הצורך לפעול בהקדם ובמלוא המרץ לסגירת הפערים, להשתקת הקיצונים ולבניית חיים משותפים יחד, בטרם נגיע לנקודת האל-חזור", אמר לפיד. הוא הבהיר שמשרדו יפעל ליישום המסקנות הן לגבי שיוויון לערביי ישראל והן לגבי מיצוי החקירות הנוגעות למותם של ערביי ישראל.

 

השר עוזי לנדאו, שכיהן בממשלה הקודמת כשר לביטחון פנים אמר: "המלצות הוועדה הן סכין בגב המשטרה". הוא דחה את המסקנות ואמר כי מקור הקמת הועדה בחטא, "משום שהוקמה מסיבות פוליטיות ולא ענייניות".

 

השר לנדאו אמר: "לא מוכרחים לקבל את המסקנות בכללותן, ובוודאי לא את המסקנות האישיות הנוגעות לקציני המשטרה. עלינו לזכור כי המשטרה היא שעמדה בפרץ בשמירה על שלטון החוק לאנרכיה מוחלטת". לנדאו אמר שיציע לממשלה לתקן את החוק, כך שוועדות חקירה יוכלו להגיש המלצות לשיפור המערכות, אך לא יוכלו לקבוע מסקנות אישיות.

 

שר הרווחה, זבולון אורלב, קרא לממשלה לא לאשר את המלצות הוועדה כמות שהן. לדבריו, כתוצאה ממסקנות הוועדה תיווצר תחושה במשטרה שהיא מסורסת, ולכן היא לא תתעמת יותר עם גילויי אלימות לאומנית ועם ניצנים של מרד נגד המדינה.

 

אורלב תקף בחריפות גם את החלק המתייחס למגזר הערבי: "הוועדה הכשירה במסקנותיה את ההפגנות הלאומניות והאלימות של ערביי ישראל, ובכך היא מסכנת את היחסים בין ערביי ישראל לממשלת ישראל".

 

ח"כ פרס: צריכים לעשות חשבון נפש

 

יו"ר מפלגת העבודה, ח"כ שמעון פרס, קרא למפלגת העבודה "לערוך חשבון נפש לגבי היחס לאזרחים הערביים".

 

"הלקח העיקרי הוא הצורך בהענקת שיוויון ותחושת שיוויון לכל אזרחי המדינה ללא הבדל דת, גזע, מוצא ומין". בהתייחסו לממצאי הדו"ח אמר ח"כ פרס: "למרות שאנו מודעים לעבודה המסורה של השוטרים ומפקדיהם, על הממשלה להפיק לקחים מהביקורת הקשה על המשטרה".

 

מזכ"ל מפלגת העבודה, ח"כ אופיר פינס, העריך שהממשלה תקבל את ההמלצות "מהשפה אל החוץ", בשל "ההרכב הימני קיצוני שלה". באשר למסקנות על השר לשעבר, שלמה בן עמי, אמר פינס: "שלמה בן עמי היה אחד האנשים הכי מחוייבים לדו-קיום בין יהודים לערבים, וזו טרגדיה".

 

ח"כ פינס קרא ליועץ המשפטי לממשלה לא להסתפק בדו"ח החמור, אלא לבדוק אם יש מקום להורות למשטרה ולמחלקה לחקירות שוטרים לפתוח בחקירה נגד האחראים למחדל החמור "הדו"ח מצביע על זילות בלתי נסבלת בחיי אדם", סיכם פינס.

 

ח"כ אלי ישי: מדוע אין מסקנה נגד ברק?

 

יו"ר ש"ס, ח"כ אלי ישי תמה מדוע הוסקה מסקנה אישית נגד השר לביטחון פנים לשעבר, המונעת את המשך כהונתו ואילו נגד ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, אין מסקנה. "האם ההסבר נמצא במקום אחר? הוועדה הוקמה בחטא והאשימה את השליח ונהגה סלקטיביות בשולח".

 

סגן שר החינוך, ח"כ צבי הנדל, (האיחוד הלאומי) אמר: "אני מתבייש. במקום להעניק צל"ש לבכירי המשטרה, יהודה וילק ואליק רון, יורקת מדינת ישראל בפרצופם. אני דורש מממשלת ישראל לדחות על הסף את מסקנות הוועדה". 

 

שר המדע והטכנולוגיה, מודי זנדברג, אמר: "הדו"ח הוכיח שאהוד ברק אינו ראוי לשוב ולהנהיג את ישראל. הוא יצא בזול משום שאיננו נושא כרגע בתפקיד ציבורי".

 

ח"כ עזמי בשארה אמר בתגובה לביקורת שמתחה הוועדה כלפיו: "הוועדה לא היתה צריכה לבקר אותי, ואני מאוכזב שהיא מתחה ביקורת על ההנהגה הערבית. הוועדה לא הייתה צריכה להתעסק בהנהגה הפוליטית". הוא הוסיף: "מאכזב שלא חקרו ולא האשימו אף שוטר. הוועדה לא תצליח לבלום את המדיניות של הממשלה כלפי האוכלוסיה הערבית".

 

יו"ר חד"ש, ח"כ מוחמד ברכה, אמר כי "ההמלצות של ועדת אור חשובות במישור המערכתי והאישי, אך לוקות בחסר. עובדה שהוכח שהלוחצים על ההדק אינם מועמדים לדין. הכדור נמצא בפתח דלתם של ראש הממשלה והפרקליטות, שצריכים להגיש כתבי אישום נגד השוטרים שרצחו".

  

ח"כ א-סאנע: מדיניות שיטתית של אפליה

 

ח"כ עבד אל-מאלכ דהאמשה אמר: "נראה שהוועדה נגעה בדרג הביצועי, אבל אני מתפלא שאת מר ברק שחררו מאחריות. זה לא ייתכן שהוא ייצא נקי מהדו"ח. זה לא רק שהוא לא מנע ולא התערב, אלא הוא דרבן ועודד את הקטל החי, בייחוד ביומיים הראשונים".

 

ח"כ טאלב א-סאנע אמר: "זה מסמך רשמי ראשון שמתייחס בצורה עניינית למערכת היחסים של המדינה עם האזרחים הערבים כקולקטיב. המסמך הרשמי מוכיח מה שהדגשנו - מדיניות שיטתית של אפליה וקיפוח על רקע גזעני. הוועדה לצערי נרתעה עקב הסתה מהצד הפוליטי-ימני, להסיק מסקנות חד-משמעיות, לגבי האחראים למדיניות האפליה. הוכח שהפשע לא היה ההפגנה, אלא זהות המפגינים והתפיסה המעוותת של השוטרים".


פורסם לראשונה

 

בהכנת הידיעה השתתפו אילן מרסיאנו, אטילה שומפלבי ודיאנה בחור-ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
שירי. אהוד רגוע
צילום: צביקה טישלר
צילום רויטרס
קורא לחשבון נפש. ח"כ פרס
צילום רויטרס
לא לאשר. השר אורלב
ארכיון ידיעות אחרונות
המדינה ירקה. ח"כ הנדל
ארכיון ידיעות אחרונות
ברכה. לוקה בחסר
צילום: עטא עוויסאת
דהאמשה. את מר ברק שיחררו?
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים