שתף קטע נבחר

יש חיים מחוץ לפראג

אם מיציתם את עיר הבירה, ויש לכם עוד יום יומיים - כדאי לשכור מכונית ולצאת לגלות את האתרים הקסומים שנמצאים לא רחוק ממנה. דני שדה ממליץ

אם אתם מגיעים לפראג ליותר מיומיים-שלושה, ורוצים לראות קצת יותר מאשר את העיר העתיקה, המצודה וחנויות המזכרות, כדאי לשכור מכונית או לצאת לטיול מאורגן מחוץ לעיר, אל האתרים המרהיבים של צ'כיה – הטירות, הארמונות, המצודות והערים הציוריות מימי הביניים. יש חיים גם מחוץ לפראג.

 

עיירה מגלוית נוף

 

אם יש לכם רק יום אחד לטיול מחוץ לעיר, העצה שלנו היא לא להחמיץ את צ'סקה קרומלוב – עיירה ציורית שעתיים נסיעה מפראג, באזור דרום בוהמיה. זוהי אחת העיירות היפות ביותר באירופה וגם אחת המתוירות ביותר בצ'כיה. לפני יותר מעשר שנים היא הוכרזה על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית.

 

צ'סקה קרומלוב הוקמה במחצית המאה ה-13, כאשר שושלת ויטקובק קבעה בה את מושבה ובנתה מצודה קטנה על צוק הצופה לברך נהר הוולטאבה. לימים הורחבה המצודה והפכה לשניה בגודלה אחרי המצודה של פראג. בשנת 1302 עברו העיר והמצודה לידי שושלת רורז'מברג, שהחזיקה בה כ-300 שנה והפכה אותה לטירה בסגנון הרנסנס, סגנון שהשתמר בה עד היום. בכניסה לחלק הפנימי של העיירה חוצים את נהר הוולטאבה ומטפסים דרך הסימטאות הצרות אל כנסיית ויטוס הקדוש. קצת לפני הכניסה יש מרפסת תצפית ממנה נראית המצודה, על מגדליה, הנהר והבתים המעוצבים בסגנון גותי.

 

אם תרדו בחזרה לעבר הנהר, תוכלו לשוב ולטפס במעלה השביל או המדרגות לעבר הטירה, להיכנס לתוכה ולהצטרף לאחד מתוך כמה מסלולי סיור. אלה כוללים את אגף המגורים וכן, על פי הזמנה, גם את תיאטרון הבארוק. הטירה, אגב, שימשה לא מכבר כאתר צילומים לסרט דוקומנטרי שנעשה על חייו של מוצרט.

 

אחרי הסיור בטירה תוכלו להמשיך לטפס במעלה הצוק לעבר הגנים הנרחבים הסמוכים לה, ומשם לצפות, הפעם מזווית אחרת, בנוף פנורמי של העיירה. כשתרדו בחזרה לסימטאות הצרות תוכלו להיכנס לגלריות הרבות, בהן מרכז אגון שילה, המציג עבודות של האמן האוסטרי מתחילת שנות ה-20 במאה הקודמת של האמן האוסטרי. עוד בסימטאות חנויות מזכרות ומסעדות, שחלקן נמצאות ממש על שפת הנהר (וחלקן גם נפגעו בשל כך קשה כשהנהר עלה על גדותיו). צ'סקה קרומלוב מתברכת בשלל אירועי תרבות, בכללם פסטיבל ג'אז הנערך באוגוסט וימי מוסיקה הנערכים מדי סופשבוע.

 

בירה ועפרונות

 

כ-20 ק"מ צפונית לצ'סקה קרומלוב נמצאת צ'סקה בודייביצה, עיר המחוז של דרום בוהמיה, הידועה גם בשמות "עיר העפרונות׃ ו"עיר הבירה". עיר העפרונות? על שם מפעל העפרונות המפורסם "קוהי-נור", ועיר הבירה על שם בירה באדווייזר, שייצורה החל כאן בשנת 1851. אגב, בצ'כיה היא נקראת בוד-ואר. המפעל המקומי מנהל תביעת ענק נגד חברת באדווייזר האמריקאית, בטענה שהיא גנבה את השם.

 

בצ'סקה בודייביצה מתגוררים כ-100 אלף תושבים, וכדאי להתעכב בעיקר בכיכר העיר, בה נמצאת המזרקה הענקית "שמשון", שנבנתה במאה ה-18. בניין העיריה הוקם ב-1727, ושלושת מגדליו והפסל מסמלים צדק, אומץ, חוכמה וזהירות. בצידה האחר של הכיכר נמצא "המגדל השחור". מדובר במגדל שגובהו 72 מטרים, שנבנה בשנת 1550 למטרת שמירה. כל הבניינים בכיכר, בהם שני בתי מלון שנבנו כטירות במאה ה-16, עברו שיפוצים.

 

לצידו של המגדל השחור נמצאת הקתדרלה על שם ניקולאס הקדוש. בסופי שבוע אפשר לראות זוגות לא מעטים המגיעים להינשא בה. אתר מעניין אחר, בעיקר לצפייה, הוא מסעדת "מסנה קראמי", ממש סמוך לכיכר. בעבר, במאה ה-15, שימש המקום שוק בשר. היום מדובר במסעדה מסוגננת ויפה מאוד, אבל יקרה במיוחד. המחירים בה ממש לא מוצדקים.

 

כשעה נסיעה מפראג, גם כן בדרום בוהמיה, נמצאת העיר תאבור. זו הוקמה באביב 1420, על-ידי קבוצת הוסיטים, מאמיניו של הרפורמטור והמנהיג הדתי-לאומי יאן הוס. ביקור בעיר יתחיל, כמובן, בכיכר המרכזית. בצידה האחד נמצא בית העיריה וצמודה לו כנסיה שנבנתה במאה ה-15. סביב הכיכר מרוכזים הבתים של עשירי העיר.

 

מהכיכר אפשר לצאת לסיור בסימטאות הצרות של העיר ולהתרשם מהמבנים העתיקים אך המשומרים היטב. אפשר גם לצאת לטיול תת-קרקעי במנהרות שנבנו במאה ה-15 כמחסנים לאיחסון מזון ושמירתו בטמפרטורה נמוכה, וכן כמקלט לתושבים מפני פולשים. במשך הזמן הורחבו המחסנים וקושרו ביניהם, וכך נוצרו המנהרות, שאורכן כ-650 מטר.

 

לחובבי פוחלצים

 

אתר נוסף שראוי לביקור הוא טירת קונופישטה, שנבנתה במאה ה-14 כמבצר, ומאוחר יותר, בתקופת הבארוק, הפכה לארמון שהדייר המפורסם שלו היה פרנץ פרדיננד ל'אסטי, יורש העצר האוסטרי, שהפך אותה למעון הציד שלו. על פי התיעוד, במהלך שנותיו יצא פרדיננד למסעות ציד באירופה, באסיה ובאפריקה. במסעות אלה הוא צד כ-300 אלף בעלי חיים ודאג לפחלץ את כולם או לשמור על גולגלותיהם. העיסוק האובססיבי שלו בנושא הביא אותו לתעד, כולל תיארוך מדויק של הציד והמיקום, את כל מסעותיו. חלק מהפוחלצים והגולגולות נתלו אחר כבוד במסדרונות הטירה.

 

סיור בטירת קונופישטה נערך בשלושה מסלולים של כ-45 דקות כל אחד. בסיור ניתן לראות את אוסף הרובים העצום של פרדיננד, אוסף מטבעות, אוסף שיני בעלי חיים, כמו גם אוסף של קופסאות לטבק ותכשיטים. עוד ניתן לראות את חדרי המגורים, חדרי העבודה וחדרי המנוחה בטירה.

 

פרדיננד ואשתו סופי נרצחו ב-28 ביוני 1914 בסרייבו. חודש לאחר מכן הכריז הקיסר האוסטרי, פרנץ יוזף, מלחמה על סרביה, הכרזה שבעקבותיה פרצה מלחמת העולם הראשונה. בשנת 1921 הולאם הארמון ואגפיו השונים נפתחו לקהל. במלחמת העולם השניה שדדו הנאצים חלק גדול מאוספי הטירה. רוב האוספים נמצאו מאוחר יותר והוחזרו למקומם המקורי.

 

עוד גיחה שהיא כמעט בגדר חובה היא הסיור בקרלובי-וארי (מערבית לפראג) המוצע גם על ידי מפעילי התיירות הישראלים. עיר מרחצאות המרפא נקראת על שמו של קרל הרביעי, מלך בוהמיה וקיסר האימפריה הרומית הקדושה, שגילה את פלאיה באחד ממסעות הציד שלו. האתר היה פופולרי מאוד בקרב הצארים הרוסים והאצולה האירופית והתחבב על מלחינים ידועים, סופרים, הוגי דעות ובעלי ממון. באתר 12 מעיינות חמים עם מינרלים שונים, המשמשים לטיפולים רפואיים.

 

אם אינכם זקוקים לטיפולים, תוכלו עדיין ליהנות מטיול לאורך הנהר ומביקור במגדל המצודה בו הקים קרל הרביעי את מעון הציד שלו. קריסטלים נאים אפשר לקנות כאן במחירים נמוכים בהשוואה לפראג. עוד עיירה קסומה בדרום בוהמיה היא הולאסוביץ', בונבוניירה מהמאה ה-13 הנחשבת לפנינה של תקופת הבארוק. קוטנה הורה זכתה לשמה בשל מכרות הכסף שבה, ואילו בליטומיסל, עיירה מהמאה ה-16, נולד המלחין בדז'יך סמטנה. גם לעיירות אלו ניתן להגיע בטיול בן יומיים-שלושה.

 

  • הכתבה פורסמה לראשונה בספטמבר 2002 במוסף 'מסלול' ב'ידיעות אחרונות'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דני שדה
צ'סקה קרומולוב. הכי מומלצת
צילום: דני שדה
צילום: דני שדה
צ'סקה בודייביצה. כדאי להתעכב בכיכר
צילום: דני שדה
צילום: דני שדה
טירת קונופישטה. שלושה מסלולים
צילום: דני שדה
מומלצים