שתף קטע נבחר

המדריך לצום קל ובריא

יום כיפור מעבר לפינה, ולקראתו מומלץ לצמים לתת את דעתם לשני נושאים חשובים: הכנת הגוף לצום וההתנהגות במהלך הצום ואחריו. מומחים מספקים מבחר עקרונות, המלצות ואזהרות

לפני הצום

 

מומחי תזונה ממליצים להתחיל בהכנות לצום יומיים מראש. במהלך יומיים אלה יש לשתות בבוקר, על קיבה ריקה, כוס מים חמים עם חצי לימון סחוט ושתי כפות שמן מכבישה קרה. השיקוי מועיל לניקוי הגוף ולשיפור זרימת הדם, מאפשר לכבד ולמיצי המרה לפעול באינטנסיביות, ומחזק את המערכת החיסונית ומערכות אחרות בגוף. 

 

כמו כן, רצוי להגביר את כמות המזונות הבסיסיים שצורכים לפני הצום כדי לא ליצור חומציות יתר. בין המזונות המומלצים לאכילה לפני הצום: פירות, ירקות ודגנים. חשוב לשתות כמות גדולה של מים או תה צמחים ולא להכביד על מערכת העיכול. כמו כן, יש להקפיד על שילוב מזונות כדי למנוע גזים ותהליכי ריקבון במערכת העיכול.

 

צירופים נכונים של מזונות גורמים לעיכול טוב יותר של המזון ולספיגה מוצלחת יותר. צירופים מומלצים: סלטי ירקות עם חלבון מהחי (דגים, הודו, עוף, ביצה) או עם דגנים (אורז למשל) או עם ירקות מבושלים.

 

שמירה על רמת הסוכר בדם

 

יש להקפיד על אכילת פחמימות, דגנים, ירקות עמילניים ופירות במנות קטנות במהלך היום שלפני הצום כדי לשמור על רמת הסוכר הנאותה בדם. אין להסתמך על הארוחה המפסקת בלבד אלא יש לאכול את המזונות העשירים בפחמימות ב-4-3 ארוחות קטנות, החל מהבוקר.

 

ארוחה מפסקת

 

בארוחה המפסקת רצוי שלא להגזים באכילת פחמימות. כמו כן, בארוחה הקודמת לצום יש להמעיט בצריכת מזונות ומשקאות מתוקים, עשירים בסוכר. מומלץ לאכול ירקות לא מקולפים על מנת להעשיר את הארוחה בסיבים. יש להימנע מאוכל כבד ומטוגן כדי לא להכביד על מערכת העיכול. על האוכל להיות דל במלח כדי לא לגרום לצמא.

 

חשוב שהארוחה לא תהיה מופרזת ולא תגרום להרגשת כבדות ועייפות בלתי רצויות. הארוחה צריכה להכיל מנת חלבון (מנת בשר, או עוף או דגים) בשילוב עם פחמימות (אורז או תפוחי-אדמה או פסטה) וכן מזונות המכילים שומן. השומן גורם להאטת קצב ריקון הקיבה ולכן סעודה המכילה גם שומנים מביאה להרגשת שובע הנמשכת לאורך זמן.  

 

שמירה על מאזן הנוזלים בגוף

 

חשוב להקפיד על שתייה מרובה במהלך כל היום שלפני הצום - ליטר וחצי נוזלים לפחות. קפאין ואלכוהול הם חומרים משתנים ולכן רצוי להמעיט בצריכתם ככל האפשר, גם ביום הקודם לצום. תנאי עומס-חום גורמים לאיבוד רב של נוזלים ולכן רצוי שלא להיחשף לשמש אלא לשהות במקומות קרירים. פעילות גופנית מגבירה את איבוד הנוזלים ולכן כדאי להימנע ממנה.

 

צום ותרופות

 

לאנשים הנוטלים אספירין באופן קבוע מומלץ להימנע מנטילת התרופה ביום הצום (יש לשוב וליטול אותה מיד לאחר סיום הצום). אנשים הנזקקים לטיפול תרופתי קבוע צריכים להקפיד על שתייה של חצי כוס מים לפחות עם כל מנת תרופות. לאלו הנוטלים תרופות משתנות או תרופות להורדת לחץ דם מומלץ להמשיך בשתייה גם בזמן הצום.

 

לאנשים שמצבם הבריאותי אינו יציב (סובלים מכאבים בחזה, עברו התקף לב בשנה האחרונה, סובלים מאי ספיקת לב 'וכו) מומלץ להימנע מצום. במקרה שבמהלך הצום נתקפים בחולשה ובתחושת עילפון מתקרב, יש לשכב מיד תוך הרמת הרגליים. אם ההרגשה אינה משתפרת תוך דקות ספורות, מומלץ להתחיל בשתייה, ובמקרה חמור יותר, להפסיק את הצום.

 

לאחר הצום

 

גם את זה צריך לעשות נכון. רצוי להתחיל לאחר הצום בשתייה: כוס אחת או שתיים של משקה ממותק, אפשר גם קפה או תה בליווי פירות יבשים, עוגיות וכו'. לוי ממליץ לאכול בתום הצום 300-200 גרם פרי, רק לאחר חצי שעה עד שעה לאכול ארוחה מלאה, וגם בה להעדיף מאכלים קלים.

 

בכמה עדות נוהגים לשתות משקה מזין, המשמן את המעיים ומספק "זריקת "מרץ לאחר הצום. היוונים קוראים למשקה "מיצו", התורכים מכנים אותו "סומדה" והעיראקים "פיפטדה". אופן ההכנה: יום לפני הצום שוטפים היטב ומייבשים שקדים קלויים וקלופים ו/או גרעיני מלון. מרסקים בבלנדר. קושרים את התערובת בתוך בד חיתול ומכניסים לסיר עם מים. מדי 15 דקות סוחטים את החיתול הקשור לתוך המים, עד שמתקבלת בסיר תמיסה לבנה, סמיכה וחלקה כמו סירופ. מכניסים לבקבוק זכוכית, שומרים במקרר עד מוצאי הצום. כמו כן, יש להימנע משתיית אלכוהול מיד בתום הצום.  

 

מומלץ לצאת לטיול רגלי קצר של רבע שעה אחרי הארוחה המפסקת, כדי לסייע בעיכול האוכל. הסובלים ממחלות כרוניות כגון: חולי לב, סוכרת, לחץ דם ועוד חייבים להיוועץ ברופא המטפל באשר לצום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מים. לשתות 10 כוסות בימים שלפני
עוף ואורז. מצויין לארוחה המפסקת
צילום: איילת בן-יוסף
צילום: מריאן הול
הליכה. מומלץ מיד לאחר הצום
צילום: מריאן הול
אלכוהול. לא מומלץ בתום הצום
ד"ר רק שאלה
מומלצים