שתף קטע נבחר

איך מונעים כלבת? משליכים לשועלים חיסון מהאוויר

חמישה מקרים של כלבת בחיות בר התגלו בחודשים האחרונים באיזור הערבה. משרד החקלאות מצא דרך מקורית למנוע את התפרצות המחלה הקטלנית: השלכת פתיונות עם חיסונים מן האוויר

בעקבות עליה במספר מקרי הכלבת שהתגלו בקיבוצי הערבה הדרומית, מתכנן משרד החקלאות לפזר מהאוויר פתיונות, ובהם חיסונים נגד המחלה. זאת על מנת למנוע התפרצות של מחלת הכלבת.

 

בחודשיים האחרונים התגלו חמישה מקרים של כלבת בחיות בר, בעיקר בשועלים ששוטטו ליד הקיבוצים נאות סמדר ונווה חריף שבערבה הדרומית. המקרה הראשון ארע באמצע אוגוסט. זאב שחדר לקיבוץ נווה חריף נורה, ובניתוח גופתו התגלה כי הוא חולה בכלבת. לאחר כשבועיים התגלה שועל מת נגוע בכלבת ליד קיבוץ נאות סמדר.

 

במהלך השבוע האחרון התגלו עוד שלושה שועלים מתים, אחד בקיבוץ נווה חריף ושניים בקיבוץ נאות סמדר. כולם היו נגועים בכלבת.

 

ד"ר לריסה דוחן, רופאת לשכת הבריאות המחוזית בבאר שבע: "בשנה שעברה לא היה מקרה של גילוי כלבת בחיות בר באזור הערבה הדרומית. בדרך כלל מתגלות חיות חולות באזור הערבה התיכונה. מדובר באזור ענק משופע בחיות בר ממשפחת היונקים: שועלים, תנים וזאבים, שמהווים מאגר של המחלה באופן טבעי. אנחנו חוקרים כל חדירה של חיית בר לתוך שטח של ישוב, ומבררים האם אדם או חיה היו בקשר עם חיית הבר. אם כן, אנחנו נותנים טיפול מונע".

  

ד"ר משה חיימוביץ', מנהל שירותים ווטרינריים בשדה ואחראי מקצועי על הרופאים הווטרינרים ברשויות המקומיות, אמר כי אין שיתוף פעולה עם השכנים ממצרים ומירדן בנושא הטיפול בכלבת.

 

"שיתוף הפעולה בנושא תקוע, למרות שישנם כספים בינלאומיים שאפשר לנצל אותם לטיפול בכלבת", אומר חיימוביץ'. "כדי לטפל במחלה צריך לפזר פתיונות מהאוויר עם חיסונים כי אי אפשר לחסן ביריה את כל חיות הבר. אנחנו זורקים פתיונות בטיסה, אבל זה בלתי אפשרי לעשות את זה בכל הארץ, גם בגלל בעיה תקציבית וגם בגלל שבאזורים הקרובים לרשות הפלסטינית, כמו באזור שבין נתניה לירושלים, הצבא לא מתיר לנו לטוס".

 

לדברי חיימוביץ', "השנה מתה אישה בדואית באזור ירוחם שנדבקה מחתול נגוע בכלבת. אנחנו לא מעריכים שבערבה הדרומית יש התפרצות של כלבת. אוכלוסיית השועלים ככל הנראה התרבתה מאוד והאזור לא מטופל בחיסון באמצעות פתיונות בגלל מגבלות תקציביות".

 

גיא אילון, מנהל רשות הטבע והגנים במחוז אילת מסר, כי אכן ישנה עליה גדולה בכמות השועלים המצויים באזור הערבה. השועלים והכלבים המשוטטים נמשכים למיזבלת "נעצוץ" הסמוכה לקיבוץ נאות סמדר.

 

ד"ר חיימוביץ' הוסיף כי משרד החקלאות הדריך את תושבי שני הקיבוצים כיצד לנהוג עם שועלים. אני מקווה שאחרי החגים נקבל את האישור התקציבי ונוכל להתחיל בפיזור הפתיונות עם החיסונים".

 

סכנת הכלבת היא תמידית

 

ד"ר דוחן הסבירה כי הכלבת מועברת באמצעות רוק, על ידי נשיכות או מגע של רוק החיה הנגועה בפצע פתוח. "וירוס הכלבת נמצא רק ברוק ובמוח של החולה. לא בדם, לא בצואה ולא בשום הפרשה אחרת. כל בעל חיים יונק, לבד מחולדות ומעכברים יכול להעביר את המחלה. לבני אדם הסכנה הגדולה היא נשיכה על ידי חיית בית שננשכה על ידי חיית בר חולה".

 

בכל מקרה שבו אדם ננשך על ידי חיה, עליו לפנות ללשכת הבריאות המקומית כדי להחליט על הטיפול המתאים.

 

"באירועים האחרונים שהיו בקיבוצים בדקנו ומצאנו שלא היה מגע בין תושבי הקיבוצים לבין השועלים החולים", הוסיפה דוחן. "אבל נתנו טיפול מונע ל-2-3 אנשים שחשדנו שגורי החתולים שלהם ננשכו על ידי השועלים. עדיף לא לקחת סיכון. בנוסף, כל חיות הבית בשני הקיבוצים חוסנו בחיסון דחף נגד כלבת".

 

ד"ר דוחן הסבירה שסכנת הכלבת היא תמידית: "ישראל היא לא אי ולא מבודדת. אי אפשר לחסל את המחלה כי לחיות אין גבולות והן חודרות לישראל דרך מדינות שכנות. הפתרון המונע הטוב ביותר הוא חיסון של חיות הבית נגד המחלה ולא לתת לחיות לשוטט באופן חופשי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
שועל. משוטט ומדביק (ארכיון)
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים