המדור כבקשתך
איילת בן-יוסף מבשלת שלוש מנות לשלוש בקשות מיוחדות: גרטן ארטישוק ירושלמי ובטטה ליעל, מאפים קטנים עם טונה להילה (שתיהן קוראות מסורות) וטראפלס שחור-לבן למוטי
היום, באופן רשמי מתחיל "אחרי החגים". איזה דיכאון. רשימת המטלות שנשארו מהקיץ ארוכה עד דמעות ותיכף שוב מתחילה שנת הלימודים. כל תחושת ההתחדשות והחגיגיות של ראש השנה מתפוגגת, תוך שבוע-שבועיים נישאב לשגרה ונשכח שבכלל היו פעם חגים.
כל החברים שלי נסעו לחו"ל, התפרנים ירדו לסיני והעשירים התעופפו לקרואטיה (מה הקטע הזה של קרואטיה?) ורק מוטי ואני, צמד האביונים יושבים בבית ומנקים את הארונות.
בתחילת החג הכרזתי על שביתת מטבח ובלינו את שעותינו בהזמנת טייק-אווי ממיטב מסעדות גוש דן. בזמן שטחנתי המבורגרים פושרים משקית (לא להזמין צ'יפס במשלוחים, זה אף פעם לא עובר למרות כל ההבטחות), שברתי את הראש מה לבשל בארוחה השבועית שלנו. בסופו של דבר החלטתי לעשות מדור כבקשתך - שלוש מנות לשלוש בקשות מיוחדות:
יעלי היא הקוראת המסורה ביותר של המדור הזה ומותק של בחורה באופן כללי. החל מהשבוע הראשון לקיומו היא מבשלת כמעט כל מנה ומדווחת לי על ההצלחות והכשלונות. יעלי, ממש כמוני, אוהבת ארטישוק ירושלמי. ובמיוחד בשבילה הכנתי גרטן של ארטישוק ירושלמי ובטטה.
הילה היא קוראת מסורה נוספת ויש לה בחינה חשובה מחר. בשבילה הכנתי מאפים קטנים עם טונה - נחמות חמודות בצורת פחממות. אני יודעת שמחצית מהקוראים לא ממש יבינו את זה, אבל בנות מעריכות פחמימות.
אחרון חביב (מאוד) הוא מוטי, שלמרות הדברים שאני כותבת עליו ועל משפחתו הוא אהוב ליבי ומשוש חיי. בשבילו הכנתי טראפלס שוקולד עשיר בשחור ולבן. זהו, עכשיו אני ממש מוכנה להתחיל את השנה. שתהיה שנה טובה.
אמפנדיטס טונה
כמו אמפנדה אבל לא בדיוק - מאפים של בצק עלים במילוי טונה.
נזדקק ל:
1 חבילה קטנה (400 גרם) בצק עלים (8 ₪)
1 קופסה טונה בשמן (4.50 ₪)
1 בצל קטן קצוץ דק
1 כף צלפים (אופציונלי - רק אם יש במקרר)
1 ביצה טרופה לציפוי
וכך עושים:
1. מסננים את השמן מקופסת הטונה ולא זורקים אותו - מעבירים את השמן למחבת ומטגנים בו את הבצל, אם נראה לכם שצריך - הוסיפו עוד מעט שמן זית.
2. מפוררים את הטונה בקערה, מוסיפים את הצלפים. כשהבצל מזהיב מוסיפים גם אותו לתערובת הטונה. טועמים ואם צריך מתבלים במלח ופלפל (אם השתמשתם בצלפים סביר להניח שלא תזדקקו לעוד תיבול).
3. מחממים תנור ל-200 מעלות צלזיוס.
4. מרדדים את הבצק לעלה דק ובעזרת קורצן או כוס קורצים עיגולים. מניחים במרכז כל עיגול מעט מהמלית ומהדקים לחצי סהר.
מברישים את המאפים בביצה טרופה ואופים כ-15 דקות, עד שהמאפים זהובים ותפוחים. סה"כ: 12.50 ₪.
גרטן של ארטישוק ירושלמי ובטטה
נזדקק ל:
1 ק"ג בטטה (5 ₪)
1 ק"ג ארטישוק ירושלמי (7 ₪)
1 מכל שמנת מתוקה (4.70 ₪)
2 שיני שום
2 גבעולי טימין (רק העלים)
מלח ופלפל
חופן פירורי לחם - מ 2-3 פרוסות לחם מאתמול
וכך עושים:
1. פורסים את הבטטה והארטישוק הירושלמי לפרוסות דקות (הארטישוק קצת קשה יותר מהבטטה ולכן מומלץ לחתוך אותו לפרוסות דקות יותר).
2. מסדרים בתבנית משומנת שכבות של בטטה ושל ארטישוק ירושלמי ממליחים ומפלפלים בין השכבות.
3. מחממים תנור ל-200 מעלות צלזיוס.
4. בקערה מערבבים שמנת, שום, טימין, מלח ופלפל ויוצקים מלמעלה. על הכל מפזרים פירורי לחם ומעליהם מטפטפים מעט שמן זית. אופים כ-45 דקות - עד שהפירורים זהובים. סה"כ: 16.70 ₪.
טראפלס שחור ולבן
המנה הזאת קצת יקרה אבל כמות אחת מספיק לשתיים ואפילו שלוש ארוחות (או ל-10 אנשים).
נזדקק ל:
1 מכל שמנת מתוקה (4.70 ₪)
200 גרם שוקולד מריר (10 ₪)
200 גרם שוקולד לבן (10 ₪)
4 כפות אלכוהול (ברנדי או ליקר מכל סוג שרוצים)
מעט אבקת קקאו ומעט סוכר לציפוי
וכך עושים:
1. ממיסים את שני סוגי השוקולד במיקרו - בשני כלים נפרדים.
2. בינתיים מחממים על האש את השמנת. כשהיא רותחת מורידים מהאש ויוצקים לכל כלי מחצית מכמות השמנת. מערבבים היטב למסה אחידה. יוצקים לכל כלי 2-3 כפות אלכוהול ומערביבם שנית. סוגרים את הכלי ומעבירים לפריזר לשעתיים לפחות.
3. לפני ההגשה עומדות בפניכם שתי אפשריות: להכין טראפלים בשני צבעים שונים או לעשות קומבינה - שחור ולבן. הבוחרים באפשרות הראשונה לוקחים כפית מהמסה הקרה, מגלגלים בין הידיים לכדור ומגלגלים שנית באבקת קקאו (שחור) או סוכר (לבן). הבוחרים באופציה המשולבת לוקחים 1/2 כפית שחור וחצי כפית לבן "מדביקים" ביחד, מגלגלים לכדור ובוחרים במה לטבול.
מסדרים יפה על צלחת ומגישים. סה"כ: 24.70 ₪.
סך כל הארוחה (כולל טראפלס לארוחה הבאה): 53.90 ₪.
רוצים לבשל משהו ולא יודעים איך? יש לכם בקשות מיוחדות מאיילת? אתם מוזמנים לפנות אלינו ב'תגובה לכתבה' ונשתדל לענות במדורים הבאים.