שתף קטע נבחר

סילבן שלום לאירופים: אתם שוחקים את אבו-עלא

שר החוץ תקף במפגש עם שרי החוץ של אירופה את מדיניות היבשת בנוגע לערפאת. "תראו לי הישג אחד מפגישותיכם עמו", אמר. בהתייחסו לתופעת האנטישמיות, הוא קרא "להסכים על הקמת מועצה אירופית-ישראלית, שתילחם באיום על ערכינו"

שר החוץ סילבן שלום תקף אמש (ב') במפגש עם שרי החוץ של אירופה בבריסל את מדיניות  היבשת בנוגע ליו"ר הרשות יאסר ערפאת. "אתם מנהלים משא ומתן עם ערפאת, תראו לי הישג אחד מפגישותיכם עמו. אתם גורמים לשחיקת תפקיד ראש הממשלה, שאתם בעצמכם יצרתם וקידמתם. בהתנהגותכם אתם שומטים את הקרקע מתחת לרגליו".

 

בלשכת שלום תיארו את המפגש עם שרי האיחוד האירופי, כמפגש "בגוב האריות". שלום נפגש עם כ-20 שרי חוץ במפגש "מועצת האסוציאציה" (גוף העוסק בדיאלוג כלכלי בין ישראל לאירופה). האירופים, בראשות חוויאר סולאנה, הממונה על מדיניות החוץ והביטחון, העלו כמה נושאים עיקריים שמטרידים את אירופה, ובראשם סוגיית גדר ההפרדה. האירופים טענו כי מדובר בגדר פוליטית. "לא היתה לנו בעיה אם היא היתה בקווי 67", אמרו.

 

סולאנה והנציב פטן אמרו לשלום כי "לאירופה יש יחסים כלכלים נהדרים עם ישראל, אתם פרטנר ראשון במעלה בתחום הכלכלי רק שבתחום הדיאלוג המדיני לישראל אין שום דיאלוג עם אירופה".

 

שלום השיב בהביעו תמיהה על המשך המגעים של האירופים עם ערפאת. הוא הוסיף כי "לגבי היחסים הכלכליים הטובים, זה נכון מאוד, אבל מה היחס בין ישראל לאירופה במערכת היחסים הזאת. אנו מייבאים מכם פי שניים ממה שאנו מייצאים אליכם".

 

"אינני מבין", אמר שלום, "למה אתם מנסים להתנות כל שיתוף פעולה בילטרלי בנושא הפוליטי. אתם לא יכולים להיות פרטנרים לנושא המדיני אם אתם באים בגישה לא מאוזנת".

 

בכירים באיחוד אמרו שאירופה מעוניינת לסייע לאזור כי הוא קרוב אליהם מבחינה גיאוגרפית, "לכן גם הפגישות עם ערפאת". שלום השיב, "חשוב לכם לסייע לאזור? מה אתם עושים לגבי לבנון, שמוחזקת כבת ערובה בידי ארגון טירור כמו החיזבללה? כוחות סורים נמצאים בלבנון ואיפה אתם בנושא הזה?"

 

השר האירי שאל: "אז תסביר לי, למה בעצם אבו מאזן ואבו עלא מבקשים שנפגוש את ערפאת?". שלום השיב "כי זה לא כמו אירופה שם, הם חוששים לחייהם אם לא יבקשו זאת".

 

ערב צאתו של שלום לאירופה, הוחלט בירושלים להגמיש במעט את העיקרון לפיו יוחרמו מנהיגים ודיפלומטים שנפגשו עם יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת. הוחלט כי שליח האיחוד מארק אוטה יוכל להיפגש עם גורמים רשמיים בישראל, חרף פגישותיו עם ערפאת. אולם האירופים לא הביעו שביעות רצון מהפשרה.

 

"להקים מועצה משותפת שתילחם באיום עלינו"

 

שר החוץ נשא גם נאום בפני שרי החוץ של האיחוד בבריסל ואמר כי "ישראל ואירופה עומדות היום בפני איום משותף ואתגר משותף. האנטישמיות חזרה. ההתקפות בסוף השבוע האחרון באיסטנבול ובפאריז הן לא אירועים מבודדים. זו עוד חוליה בשרשת הטרור העולמית שהיכתה בניו יורק, מומבסה, באלי, סעודיה ומטרות נוספות. אלו הם גם סימפטומים של אנטישמיות מעמיקה - עוינות גדלה נגד היהודים ופגיעה בזכויות האדם הבסיסיות שלהם. כשיהודים לא יכולים להתפלל בבתי הכנסת שלהם בגלל החשש שיותקפו, כולנו נמצאים בסכנה".

 

שלום הוסיף כי "לאירופה יש מחויבות מוסרית, פוליטית והיסטורית להבטיח שהרוע האנטישמי יידחק החוצה. בזמנים אלה במיוחד, על אירופה לעמוד במשימה הזו. כשאירופה זקוקה לאמונם של אזרחי ישראל בעת שהיא מחפשת לעצמה מעורבות גדולה יותר בסכסוך במזרח התיכון, אירופה אינה יכולה להיכשל במשימה הזו".

 

"אני קורא היום לאירופה להצטרף אל ישראל במאמץ לשרש את התפשטות האיום המהווה סכנה לאורח חיינו המשותף. אני מציע שנסכים על הקמת מועצה אירופית-ישראלית בדרג של שרים, שתפקח ותילחם באיום על ערכינו, על אזרחינו ועל דרך חיינו".

 

"עלינו גם לשנות את שפת הדיון בנוגע לישראל. המהירות והקלות בהן ישראל והיהודים מואשמים בכל בעיה בתהליך השלום היא עיוות של האמת, וכל אחד בחדר זה יודע זאת. אולם מה נעשה כדי לעצור זאת? ברצוני לומר בכנות - לאירופה אין את המותרות לומר כי זו בעיה של מישהו אחר".

 

האיחוד: אנחנו מאוזנים

 

בשיחה עם עיתונאים ציין שלום כי אירופה יכולה למלא תפקיד מרכזי בתהליך השלום, "אם תפגין גישה מאוזנת יותר ביחס לסכסוך הישראלי פלסטיני".

 

דוברת האיחוד, אמה אודווין, דחתה את הטענות בישראל על כך שהאיחוד נוקט בגישה בלתי שוויונית ביחס לישראל ולפלסטינים: "אנו מציבים גם הרבה דרישות לצד הפלסטיני", אמרה.

 

סולאנה אמר עוד שה"קוורטט" נחוש לקדם את תהליך "מפת הדרכים", וכדי לעשות זאת - ראשי המדינות המתווכות חייבים להיפגש עם כל מנהיגי האזור, ובהם ערפאת. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
"תראו לי הישג אחד". שלום
צילום: איי פי
צילום: איי פי
שלום וסולאנה בבריסל
צילום: איי פי
מומלצים