שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות

    החלב הטוב הבא

    בחודשים האחרונים מציפים את המרכול שלכם אינספור מותגים חדשים של חלב סויה. זה טעים? זה בריא? אפשר גם לבשל עם זה? הנה אנחנו עושים לכם סדר

    לפעמים אני יכולה לזהות טרנדים בתחום האוכל על סמך שיחות עם קוראים חובבי מתכונים. קחו לדוגמה את המקרה של חלב הסויה. בחודשיים האחרונים, מאז השיקה תנובה את הסדרה שלה, אין יום שאני לא נתקלת בהתקלה הקבועה: "אבל מה אפשר לעשות עם חלב סויה חוץ מסתם לשתות את זה", שואלת אותי קוראת. "איך יודעים איזה חלב סויה הכי בריא", מבקש מישהו אחר לחקור. "אפשר להכין חלב גם בבית?" הם תוהים. "ומה קורה בזמן שמבשלים? כל הערכים התזונתיים הולכים?"

     

    ובכן, אלו שאלות מצוינות המעידות על בלבול בעם. בכל מקום ובכל סופרמרקט מציפים אותנו כעת מותגי חלב הסויה. תנובה היא לא היחידה במשחק. גם אלפרו הוותיקה והמצוינת מפגיזה עם מוצרים, גם ויליגר, הרדוף ומשק צוריאל נלחמים על הנתח שלהם, ולפי הדיווחים גם שטראוס תצטרף בקרוב למשחק.

     

    מה הופך חלב סויה לטוב? שאלה טובה. בדיקה שערכתי מעלה שהערכים התזונתיים של רוב המותגים בשוק זהים למדי, מה שמשאיר אתכם, הצרכנים, עם שני דברים חשובים שאתם צריכים לקחת בחשבון לפני הבחירה: טעמו של המותג שאתם בוחרים ומחירו. בשוק קיים פער מחירים של עד חמישה שקלים בין חלב של חברה אחת לאחרת. האם זה אומר שהחלב היקר הוא גם טעים יותר? לא בטוח. סוגי חלב הסויה במרכולים שונים זה מזה בטעמם, ומניסיוני רוב חובבי החלב מכורים תמיד למותג אחד ויחיד ומתעבים את טעמם של שאר המתחרים.

     

    עניין הטעם שלכם בסויה חשוב במיוחד כשזה מגיע לבישול. החלב הזה אינו מאבד מטעמו כשמשתמשים בו בבישול. לכן אם אינכם אוהבים לשתות חלב מסוים, סביר שתשנאו אותו גם כשתכינו בעזרתו פנקייק או דייסה. לכן את המדור הפעם מלווה אזהרה. את רוב המתכונים הבאים הכנתי בעזרת חלב של ויליגר ואלפרו - שני מותגים חביבים עלי. התוצאה הייתה מצוינת, אבל אתם מתבקשים להשתמש רק במותגים שאתם אוהבים. השתמשתם במותג שונה? התוצאה על אחריותכם בלבד. ועכשיו, בואו ניגש לעבודה.

     

    חלב סויה ביתי

     

    חומרים (ל-2 ליטר חלב):

    1 כוס פולי סויה (להשיג בחנויות הטבע)

    2 ליטרים מים מינרליים

    1 כף דבש

    1/4 כפית מלח

     

    הכנה:

    1. משרים את פולי הסויה במים רגילים, מכסים ומניחים במקרר לעשר שעות לפחות. מחליפים את המים מדי פעם. אחרי תום ההשריה שמים את הפולים ואת המים המינרליים במעבד המזון ומרסקים.

     

    2. מסננים בחיתול בד או במגבת מטבח (לא צריך לחכות שעות. פשוט שמים בתוך הבד ולוחצים חזק עד שכל הנוזלים מטפטפים לתוך כלי קיבול).

     

    3. את הנוזל שהתקבל שמים בסיר ומבשלים כ-20-15 דקות. מקררים, מעבירים במסננת רשת דקה, ושמים שוב בממחה. מוסיפים דבש ומלח ומערבבים. שומרים במקרר. ערכים תזונתיים ל-100 גרם: 45 קלוריות, 3.6 גרם חלבון, 2.1 גרם שומן, 3.3 גרם פחמימה, 120 מ"ג סידן.

     

    שמנת מתוקה מחלב סויה

     

    כמו שמנת מתוקה מחלב, גם שמנת חלב הסויה אינה דלת קלוריות. עם זאת יש לה יתרון גדול: אין בה לא כולסטרול ולא שומן רווי, והיא יכולה לשמש כתחליף נפלא בדברי מאפה, ברטבים ובקינוחים. בונוס נוסף: גם שומרי כשרות יכולים להיעזר בה כתחליף פרווה מוצלח הרבה יותר מהשמנת הצמחית. דרך אגב, ממש כמו שמנת זו, גם שמנת הסויה ניתנת להקצפה.

     

    חומרים (לכוס שמנת אחת):

    1/2 כוס חלב סויה מועשר בסידן

    1/2 כוס שמן קנולה

    1 כף דבש

    קורט מלח

    1/4 כפית תמצית וניל אמיתי

     

    הכנה:

    1. שמים את חלב הסויה והווניל בבלנדר. מפעילים ומוסיפים באיטיות את השמן דרך המכסה. מפעילים על מהירות גבוהה, עד שהתערובת מסמיכה (דרושות כמה דקות טובות, ויש להפסיק ולהפעיל שוב את הבלנדר לסירוגין כדי שהמנוע לא יישרף).

     

    2. מוסיפים את הדבש והמלח ומפעילים שוב. מעבירים לצנצנת קטנה ומצננים במקרר. התערובת מסמיכה אף יותר כשהיא מתקררת. ערך תזונתי לכוס: 878 קלוריות, 3.6 גרם חלבון, 90.9 גרם שומן, 11.3 גרם פחמימה.

     

    ומה עושים עם השמנת? הנה ההצעות שלי לגיוונים:

    • רוטב שמנת ונענע: מוותרים על הווניל שבמתכון ובמקומו מוספים לבלנדר כמה פרוסות אבוקדו ומעט עלי נענע. התוצאה יכולה לשדרג כל סלט.

     

    • רוטב שמנת ותותים: בסיס לקינוחים: מרסקים כמה תותים טריים או 2 כפות ריבת תותים המבוססת על פרי בלבד ומוסיפים לתערובת.

     

    • רוטב שמנת ותפוז: עוד בסיס קינוח: מוסיפים 3-2 כפות תרכיז תפוזים טבעי קפוא וכפית קליפת תפוז מגוררת

     

    • רוטב שמנת ושוקולד חרובים: מוסיפים 2 כפיות אבקת חרובים. את האבקה אפשר להשיג בחנויות הטבע, ואם לא מצאתם, תוכלו להיעזר באבקת קקאו, אבל אז תצטרכו להוסיף למתכון עוד דבש לחיזוק המתיקות.

     

    • רוטב שמנת ותמרים: מוותרים על הדבש שבמתכון ומוסיפים 4 תמרים מיובשים, רכים ומגולענים.

     

    • גלידת שמנת: טוחנים לתערובת פרי אהוב, יוצקים לתוך צלוחיות ומקפיאים.

     

    פנקייק אגוזי לוז וכוסמת

     

    חומרים (12 פנקייקים גדולים):

    1/2 כוס קמח כוסמת (נמכר בחנויות טבע)

    1/2 כוס קמח לבן או קמח מלא

    1/2 כפית מלח

    1 כפית אבקת אפייה

    1/2 כפית סודה לשתייה

    2 כפיות סוכר חום או מולסה

    1 כוס חלב סויה מועשר בסידן

    1/4 כוס שמן אגוזי לוז בכבישה קרה

    1 ביצה

    1/4 כוס אגוזי לוז קלויים, קצוצים (לא הכרחי)

     

    הכנה:

    1. בקערה אחת מערבבים קמח כוסמת, קמח רגיל, מלח, אבקת אפייה, סודה וסוכר חום. בקערה שנייה מערבבים חלב, שמן אגוזי לוז וביצה. יוצקים את קערת הנוזלים אל קערת החומרים היבשים ומערבבים במזלג, עד שהתערובת חלקה ונטולת גושים.

     

    2. מחממים מעט שמן במחבת טפלון, ועל אש נמוכה-בינונית יוצקים כל פעם 1/4 כוס בלילה כדי ליצור פנקייק. מחכים עד שנוצרות בועות והופכים. מעבירים לצלחת, מפזרים את האגוזים מעל ומגישים עם רוטב מייפל. ערך תזונתי לפנקייק: 130 קלוריות, 3.3 גרם חלבון, 7.8 גרם שומן, 11.6 גרם פחמימה.

     

    פודינג אורז

     

    הנה מגיעים הימים הקרים, וזה הזמן לנסות גרסת סויה למתכון אהוב שעליו גדלתי בארצות הברית. פודינג האורז נחשב קל לעיכול

    ומנחם מאוד בלילות הגשומים. למתכון זה מומלץ להשתמש באורז מהזן הקצר (הנקרא גם "אורז עגול" או "אורז ריזוטו". לאורז זה יש גרסה מלאה שגם היא מומלצת).

     

    חומרים (8-6 מנות):

    2 כוסות אורז מבושל

    11/2 כוסות חלב סויה, רצוי טרי מהסוג הממותק אך ללא תוספת טעם

    קורט מלח

    1/2 כוס סוכר חום

    1 כף חמאה מומסת או שמן אגוזי לוז

    1 כפית תמצית וניל טבעי או קוניאק

    3 ביצים גדולות, רצוי אורגניות, טרופות

    1/3 כוס צימוקים או פרי יבש אחר

    1 כפית קליפת לימון מגוררת (לא הכרחי)

    1/2 כוס פירורי עוגיות

     

    הכנה:

    1. בקערה, מערבבים אורז, חלב, מלח, סוכר חום, חמאה, וניל וביצים עד לקבלת מרקם אחיד. בוחשים פנימה צימוקים וקליפת לימון.

     

    2. משמנים תבנית ומפזרים למטה מחצית מפירורי העוגיות. יוצקים את תערובת האורז בשכבה אחידה ומפזרים את יתרת הפירורים למעלה. אופים כ-50 דקות, עד שהפודינג מתייצב.

     

    טיפ: במקום פירורי העוגיות אפשר לפזר בתחתית התבנית נבט חיטה ולקשט מעל בקינמון טחון, במוסקט ובפלפל אנגלי. ערך תזונתי לקערית: 231 קלוריות, 6.2 גרם חלבון, 5.4 גרם שומן, 39.4 גרם פחמימה.

     

    שייק בננה עשיר

     

    רעיון לתחליף לארוחת הבוקר, ולפני שתגידו "אבל שייק סויה בטעם בננה אפשר גם לקנות", אעצור אתכם ואמליץ להימנע מהאפשרות התעשייתית. שם נובע טעם הבננה מתמציות, ובמקרה שלנו ההמתקה מגיעה מתמרים, מבננה טרייה ומדבש או מולסה.

     

    חומרים (3 כוסות):

    2 כוסות חלב סויה בתוספת סידן, או חלב סויה בטעם וניל

    1 בננה בינונית בשלה

    6 תמרים טריים מקולפים או מיובשים, מגולענים

    2-1 כפיות דבש או מולסה (לא הכרחי)

    3 קוביות קרח

     

    הכנה:

    מערבבים את כל החומרים ביחד בבלנדר, עד שהתמרים טחונים והמרקם קצפתי. מגישים מיד.תוספות אפשרית לשדרוג: 2-1 כפות נבט חיטה, בננה נוספת (להדגשת טעם הפרי), קורט קינמון ו/או אגוז מוסקט. ערך תזונתי לכוס: 153 קלוריות, 6.5 גרם חלבון, 2.7 גרם שומן, 25.7 גרם פחמימה.

     

    מאפינס חלב סויה

     

    מתכון בריא ודל בכולסטרול אשר הודות לנבט החיטה שבו, גם מכיל סיבים תזונתיים רבים.

     

    חומרים (14-12 מאפינס):

    1 ביצה טרופה

    1/3 כוס סוכר דמררה

    11/4 כוסות חלב סויה בתוספת סידן או וניל

    1/3 כוס שמן קנולה

    1 כוס קמח רב שימושי של שטיבל, או אורגני

    1/2 כפית מלח

    4 כפיות אבקת אפייה

    1 כוס נבט חיטה

     

    הכנה:

    מחממים את התנור ל-210 מעלות. בקערה אחת טורפים את הביצה ומוסיפים סוכר, חלב ושמן. בקערה שנייה מנפים קמח, מלח ואבקת אפייה ומוסיפים לתערובת הנוזלית. בוחשים פנימה נבט חיטה. יוצקים לתבנית שקעים מרופדת בגביעי נייר או משומנת קלות, וממלאים כל שקע עד לגובה שני שלישים. אופים 20 דקות, או עד שקיסם שהוחדר במרכז יוצא נקי. ערך תזונתי למאפין: 169 קלוריות, 5.7 גרם חלבון, 8.1 גרם שומן, 18.4 גרם פחמימה.

     

    לסיום, קפה סויה הפוך

     

    יש לי חבר טבעוני שאוהב להתחיל את היום בלגימת מה שהוא מכנה "דמוי קפה עם דמוי חלב". זה אמנם לא נשמע ממש מפתה, אבל אחרי שהוא נתן לי לנסות, גם אני נכבשתי. לדעתי, חלב הסויה המוקצף הוא שעושה כאן את העבודה.

     

    חומרים (לכוס קפה אחת):

    1 כוס חלב סויה בתוספת סידן

    1 כפית תחליף קפה (ישנם כמה מותגים שניתן להשיג בחנויות הטבע או במדפי הטבעונות במרכולים. כל אחד מהם מתבסס על שימוש בעלים שונים)

    להמתקה: 1 כפית או יותר של סוכר חום, דמררה או מולסה

     

    הכנה:

    1. שמים את חלב הסויה בקערה המונחת על צלחת ומחממים במיקרוגל, עד שהוא חם מאוד. מוסיפים את הקפה והממתיק הרצוי. בעזרת מטרפת יד או בלנדר טורפים את החלב החם עד שהוא מוקצף.

     

    2. יוצקים לכוס ומפזרים למעלה קורט קינמון וקקאו או אבקת חרובים, אם רוצים. עוד דרך חביבה להגיש את הקפה היא עם מקל קינמון בפנים. ערך תזונתי לכוס (לא כולל כפית הסוכר): 113 קלוריות, 7.2 גרם חלבון, 4.2 גרם שומן, 11.6 גרם פחמימה.

     

    חישוב ערכים תזונתיים: עירית ברק

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: יוסי סליס
    פנקייק אגוזי לוז וכוסמת
    צילום: יוסי סליס
    צילום: יוסי סליס
    פודינג אורז
    צילום: יוסי סליס
    מומלצים