שתף קטע נבחר

ביילין בז'נווה: "ההסכם וירטואלי, אנחנו אמיתיים"

"נילחם למען השלום על אף האופוזיציה הקשה ולמרות האיומים על חיינו". שחק: "אחרי 3 שנות עימות, מחלחלת ההכרה שצריך הסכם, אי אפשר עוד לחיות כדי למות". ערפאת בירך על ההסכם באיגרת מיוחדת. קרטר מתח ביקורת על בניית הגדר וההתנחלויות, ועל הגיבוי שמעניק להן בוש - כגורם שמעודד את הטרור. הוא אמר כי "על הישראלים לבחור: או שלום או התנחלויות"

"היום אנחנו חושפים את הסוד הכמוס ביותר במזרח התיכון: שלום בין ישראלים ופלסטינים הוא אפשרי". כך אמר הערב (יום ב') השר לשעבר יוסי ביילין, מיוזמי מסמך ז'נווה, בטקס השקת ההסכם. לצדו עמד השר הפלסטיני לשעבר יאסר עבד רבו, ראש המשלחת הפלסטינית לז'נווה, שדיבר על הסבל הממושך של העם הפלסטיני בשטחים ובפזורה, ועל הצורך בהסדר כולל וצודק לסכסוך.   

 

נשיא אוניברסיטת בית-לחם נשא בטקס דברים בשמו של יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, שהתייצב לראשונה בפומבי מאחורי ההבנות. באיגרת שמסר בירך ערפאת את יוזמי המסמך, ואמר כי ההנהגה הפלסטינית מאמצת את עקרונותיו. הוא גינה את ממשלת ישראל על בניית "גדר ההפרדה הגזענית", ואמר: "ישראל בונה חומת ברלין, אנחנו מחזיקים בעלה של זית". ערפאת ציין כי ניתן להגיע לשלום כולל וצודק בין העמים, בהמשך לדרך שסלל בשעתו עם יצחק רבין.      

 

במשלחת הישראלית חשו אי-נוחות לנוכח מקצת דברי הביקורת שהשמיעו הדוברים הפלסטינים, וציינו כי גם האיגרת שהוקראה בשם ערפאת לא תואמה מראש. השר לשעבר אמנון שחק אמר ל-ynet כי היה מעדיף שהנאום לא ייקרא במהלך הטקס, וכי נראה שמדובר ב"תרגיל" פלסטיני.  

 

עם הקראת הנאומים במרכז "קונבנטוס" בז'נווה, הגיע לשיאו הקמפיין להפצת הבנות, שמתיימרות להביא הסדר כולל במזרח-התיכון. חודש וחצי לאחר שיחות ההכנה בירדן ופגישות מוקדמות בבירות אירופה, שנערכו תחת מעטה כבד של חשאיות - ופורסמו לראשונה ב-ynet, נפגשו בשוויץ בכירים בשמאל הישראלים ונציגים מן הרשות הפלסטינית, כשהם מנסים לנפץ את הקונספציה שרווחת בשלוש השנים האחרונות, לפיה - אין פרטנר לתהליך מדיני. 

 

לז'נווה הגיעו כ-200 נציגים מן הצד הישראלי, מספר דומה מן הרשות הפלסטינית ומשקיפים רבים מרחבי העולם - בהם הנשיא האמריקני לשעבר, ג'ימי קרטר, נלסון מנדלה מדרום-אפריקה ולך ולנסה מפולין. לצד הנציגים נשלחו אמנים, אישי ציבור ורוח. בימין הישראלי ובחזיתות הסירוב הפלסטיניות מביעים התנגדות נחרצת להסכם, ומאשימים את יוזמיו בחתרנות ואף בבגידה.     

 

טקס השקת המסמך לא הועבר בשידור חי בערוצי הטלוויזיה הישראלים או הזרים, ורק צופי רשת אל-ג'זירה הקטארית יכלו לצפות בהם. למרות זאת, בשתי המשלחות הביעו שביעות רצון מהדיון הציבורי הנרחב שהצליחו לעורר בשני הצדדים. 

 

קרטר: ביקורת נוקבת על בוש ושרון

 

את הטקס במרכז "קונבנטוס" הנחה השחקן ריצ'ארד דרייפוס. "השלום קשה ממלחמה ואני גאה להיות בין אלה שנלחמים על השלום", אמר בפתח האירוע. "מנהיגים נתקעים לפעמים, ואז יש צורך להנהיג אותם". ראשונים נאמו ראש עיריית ז'נווה, נשיא הקנטון ושרת החוץ השוויצרית, מישלן קלמי-ריי, שאמרה: "החלום שלי הוא שההבנות יקבלו המון תמיכה פה ובמזרח-התיכון, ושהממשלות יאמצו אותן. אנחנו תומכים במשאבים ובלוגיסטיקה, אבל לא השפענו על התוכן".

 

הנשיא לשעבר קרטר דיבר על החשיבות שבהשגת ביטחון עבור שני העמים, ובהקמת מדינה פלסטינית עצמאית. קרטר, חתן פרס נובל לשלום, סקר את מעגל הדמים באזור בשנים האחרונות, ואמר כי יש תקווה אמיתית לשים לו קץ: "העמים רוצים שלום, המנהיגים הם המכשול".

 

קרטר מתח ביקורת חריפה על ממשלת ישראל ועל וושינגטון, "שמגבה אותה בבניית ההתנחלויות וחומת ההפרדה". לדבריו, "תמיכת בוש במדיניות ישראל והתעלמותו מסבל העם הפלסטיני מעודדת תחושות אנטי-אמריקניות ואף פעולות טרור. החומה שבנתה ישראל היא שהכשילה את מפת הדרכים". את המתנחלים האשים קרטר במניעת חזרתם של הפליטים, ואת הפלסטינים - בהמשך האלימות. לדעתו, הבחירה שעומדת בפני הישראלים היא פשוטה: או שלום או התנחלויות.        

 

אוסאמה אל-באז, יועצו של הנשיא מובארק, העביר את ברכתו ליוזמי המסמך: "אנו מוקירים את האומץ שלכם לסיים את שפיכות הדמים", אמר. "המאמצים שלכם יביאו תקווה, אסור לפספס את ההזדמנות הזאת". אל-באז הביע תקווה שתיסלל הדרך גם לשלום בין ישראל לסוריה ולבנון. גם נציג מטעמו של מוחמד מלך מרוקו, אנדרה אזולאי, העביר מסר בשם ארצו: "למרות כל הטרגדיות של השנים האחרונות, ההבנות הן הוכחה ליכולת להפוך את הבלתי-אפשרי לאפשרי", אמר.   

 

"ההסכם וירטואלי, פעימות הלב אמיתיות"

 

יוסי ביילין, מיוזמי ההסכם, נשא כאמור את אחד הנאומים המרכזיים בטקס: "פטריוטים משני הצדדים הצליחו להגיע לפרטים ולהציע פתרון, אחרי שנתיים וחצי של מו"מ. אנחנו אומרים לשתי הממשלות: אל תבזבזו זמן. חיזרו מייד לשולחן המו"מ ללא תנאים מוקדמים. אם אתם מסכימים לסיום המשחק ברוח כוונות ז'נווה, יהיה זה קל יותר עבורכם ליישם את שני החלקים הראשונים של מפת הדרכים, ולהגיע לפתרון קבע. אנחנו מניחים את ההסכם המשותף על שולחנות קובעי המדיניות כאופציה אפשרית לסיים את מעגל האלימות האכזרי".

 

"אין זו חגיגה של הישג", הבהיר ביילין. "אנחנו משתמשים בעובדה שהשגנו הסכם שכזה כדי לענות לקריאות ה-SOS של העמים ומציגים את העדות הזו, שמצבנו אינו סופני. יש פתרון. המסמך הוא וירטואלי, אבל כולנו אמיתיים, ופעימות לבנו אמיתיות גם הן, וזו הסיבה שאנחנו מתחייבים להילחם בשביל השלום, על אף האופוזיציה הקשה שעלינו לעמוד בפניה, ולמרות האיומים על חיינו.

 

"אנחנו אומרים לעולם: אל תאמינו לאלו שאומרים לכם שלא ניתן לפתור את הקונפליקט בינינו. אל תנסו לעזור לנו לנהל את הקונפליקט. תעזרו לנו לסיים אותו. קיצוניים בשני הצדדים הפכו את הקונפליקט לדרך חייהם. הם יאמרו לכם שזה בלתי אפשרי לסיים את האלימות, שמפעל ההתיישבות הוא בלתי-הפיך. אנחנו אומרים לכם: כל נושא ניתן לפתרון. אל תוותרו. השלום ממש מעבר לפינה".

 

לנוכח דברי הביקורת שהשמיעו הפלסטינים, ביילין חרג במעט מנאומו הכתוב, וציין כי "לא ניתן לעשות שלום על-ידי האשמת מישהו אחר או הדבקת הכינוי 'פאשיסט' למנהיג".         

 

הרמטכ"ל והשר לשעבר, אמנון ליפקין-שחק, נשא אף הוא דברים בטקס: "הפחד והשנאה מחלחלים ומרעילים את שתי החברות שלנו. שלוש השנים האחרונות הצמיחו טרור מרושע ואכזרי שהצמיח פחד ושנאה, שהצמיחו עוד פחד ושנאה במעגל מכושף אינסופי, שתבע עוד ועוד קורבנות. עשרות שנים של דעות קדומות, של איבה והסתה, של הסכמים שקרסו, של יצר הישרדות וכוחניות רעילה, הביאו אותנו לשלוש השנים הנוראות האלה. בסופן נדמה כי מתחילה לחלחל בכולנו, פלסטינים וישראלים, ההכרה שאי אפשר עוד להמשיך לחיות כדי למות, שצריך להגיע להסכם".

 

זוהיר מנאסרה, לשעבר מושל בית-לחם, התגאה לעמוד לצדו של שחק, שמנע בעבר את כניסתו לשטחים: "אם הפכנו לאויבים", אמר, "מחויבותנו לשלום הופכת אותנו לשותפים בחיפוש אחר החופש והביטחון. אנחנו שותפים לחלוק עתיד טוב יותר. יש לי חובה למנוע מילדיי את הסבל שאני עברתי. יש לנו אלטרנטיבה, בואו נחזיק ידיים למען השלום".  

 

רג'וב נזכר ברבין

 

ההתרגשות בז'נווה גברה במהלך היום, עם הגעת המשלחות לעיר. לג'יבריל רג'וב, שליחו המיוחד של ערפאת לאירוע, היה רגע קטן של נוסטלגיה כשעמד מול מצלמות הטלוויזיה והעיתונאים בלובי של מלון אינטרקונטיננטל בז'נווה.

 

"אני זוכר את הימים של רבין", אמר רג'וב. "הוא בין הלוחמים החשובים ביותר של העם היהודי והיו לו הערכה, כבוד ואמון מצד העם הפלסטיני, משום שהוא התנהג באחריות והבין שיש עם שכן. מאז שנרצח רבין אין פרטנר אמיתי בצד הישראלי. היותי כאן היום זה מסר ברור, שאנו בעד הדיאלוג ומאמינים כי מנסחי הבנות ז'נווה הם אנשים מאד אמיצים".

 

עמיתו, כדורה פארס, התייחס להתנגדות הגוברת בציבור הפלסטיני להסכם: "בעתיד, כשתהיה ממשלה שתכיר ביוזמה בישראל, אז גם ערפאת יכיר בה. ערפאת תמך לכל אורך הדרך בדיאלוג בין הפלסטינים לישראלים, אבל הפלסטינים לא מקבלים את הבנות ז'נווה בצורה פורמלית, משום שאין פרטנר רשמי בצד הישראלי. ההבדל בין שני הצדדים הוא שאצלנו מדובר באנשים בשלטון, ואפשר להגיע להסכם, ואילו בצד הישראלי הממשלה מכשילה כל מהלך שכזה".

 

 

ח"כ אברהם בורג דיבר בהתרגשות על בנו הקטן, נועם, ממנו נפרד הבוקר לפני צאתו לז'נווה. "כאשר נישקתי את בני", סיפר בורג, "הוא שאל אותי אם הוא יכול להתנדב לז'נווה. תזכרו את היום הזה כי זה יום שבו הכנסנו תקווה. כי עם בלי תקווה הוא עם בלי עתיד".

 

"היום מתחילה תקופה ללא אלימות", אמר השר הפלסטיני, הישאם עבד א-ראזק. "ננסה למצוא דרך לדו-קיום נגד הכיבוש. באנו לכאן כדי להראות שיש פתרון פוליטי, וזו האלטרנטיבה היחידה לפתרון הקונפליקט".

 

למרות זאת, אולי הערתו של עיתונאי שוויצי צעיר והדור, שצפה עם כמה מעמיתיו בהמולה שנוצרה בלובי, יכולה לתאר בצורה הטובה ביותר את מה שרבים מרגישים. "כל זה יפה ונעים ואפילו מאד נחמד", אמר העיתונאי בנימוס, "אבל האם ייצא מפה משהו?"


פורסם לראשונה 01/12/2003 16:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ביילין, עבד רבו ושרת החוץ של שוויץ
צילום: איי פי
החומה הרסה את המפה. קרטר
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
ערפאת בירך. רג'וב ועבד רבו
צילום: איי פי
צילום: אלג'זירה
"אי אפשר עוד לחיות כדי למות". שחק
צילום: אלג'זירה
צילום: אלג'זירה
מסר ממובארק. אל-באז
צילום: אלג'זירה
צילום: אלג'זירה
"להנהיג את המנהיגים". דרייפוס
צילום: אלג'זירה
צילום: אלג'זירה
אביב גפן ודקלה שרים בז'נווה
צילום: אלג'זירה
מומלצים