שתף קטע נבחר

משהו חינוכי על יחסי מין בגיל הנעורים

הנתונים שפורסמו בשבוע שעבר ולימדו שבני נוער רבים מתחילים לקיים יחס-מין בגילאי - 15-14 לא עברו בשקט. ד"ר יוסי הראל: "ככל שמתחילים לקיים יחסי-מין בגיל צעיר יותר, כך גדלים הסיכונים הפיזיולוגיים והנפשיים"

הבנות בישראל מתחילות לקיים יחסי-מין בגיל 15 ואילו הבנים עוד בגיל - 14 כך העלו ממצאי מחקר שפורסמו בשבוע שעבר ועורר התייחסויות רבות. עובדות נוספות שהתבהרו: הבנים בגיל הזה פעילים מינית הרבה יותר מהבנות (44.1 אחוזים לעומת 10.5 אחוזים מהבנות), רבע מתלמידי כיתות י' בחינוך הממלכתי קיימו יחסי-מין, כשעשרה אחוזים מהם עשו את זה עם שלושה בני-זוג או יותר, עשרה אחוזים עם בן-זוג אחד וחמישה אחוזים עם שניים. ומה עם אהבה? 31 אחוז אומרים שזאת הסיבה.

 

הסוציולוג, ד"ר יוסי הראל, ראש תוכנית המחקר הבינלאומית לרווחתם ובריאותם של בני-נוער באוניברסיטת בר-אילן, שאחראי למחקר, מודאג מהנתונים. לדבריו, "שיעור הפעילים מינית בארץ בגיל צעיר נמוך בהרבה מאשר במדינות אירופה, אבל גבוה בהרבה מזה שבארצות-הברית.

 

"אחד התחומים שאנחנו מנסים להשפיע עליהם הוא לנסות לאחר את גיל ההתנסות המינית הראשונה", אומר הראל. "ככל שמתחילים לקיים יחסי-מין בגיל צעיר יותר, כך גדלים הסיכונים הפיזיולוגיים והנפשיים הכרוכים בכך. חמור מכך, הדבר משאיר לבני הנוער יותר שנות התבגרות, והם עלולים לפתח התנהגויות מיניות מסוכנות כמו ריבוי פרטנרים, אי-שימוש בקונדום, להעמיד את עצמם בסכנת הריון בלתי-רצוי, הידבקות באיידס וחוסר יכולת להשלים את גיל ההתבגרות שלהם".

 

מערכות יחסים בעיתיות כמבוגרים

 

לדברי הראל, על מנת להיכנס למערכת יחסים זוגית ומינית בונה, צריך בגרות וניסיון חיים מסוים שיאפשרו לעשות זאת בצורה נכונה. בהיעדר בשלות וכלים נכונים להתמודדות עם המורכבות הכרוכה בכך, הם עלולים להיפגע נפשית, היכולת הלימודית שלהם תיפגם והם יפתחו תבניות שגויות בכל הקשור להתמודדות עם מערכות יחסים רומנטיות בעתיד.

 

הראל: "חלק לא מבוטל ממבוגרים שיש להם בעיות רציניות בתחום התפקוד המיני והזוגיות בחייהם הבוגרים, נחשפו בין השאר למערכות יחסים בלתי-בריאות ומעוותות בנעוריהם. מחקרים מוכיחים, כי ההסתברות שילדים שנשחפו למערכות יחסים בלתי-בריאות בגיל מוקדם יחוו קשיים בזוגיות וברומנטיקה כבוגרים - גבוהה".

 

הראל מדגיש שיחסי-מין מוקדמים עלולים לגרום לפגיעה פיזית ולסיכונים עתידיים בהתפתחות, מלבד ההריונות עצמם. "סרטן צוואר הרחם שכיח יותר בקרב נשים שהתחילו פעילות מינית בגיל מוקדם וחוו ריבוי פרטנרים ליחסי-מין. הכניסה לפעילות מינית צריכה להגיע בשלב שבו יש לנוער כלים להתמודדות והבנה שהמין הוא חלק ממערכת יחסים בריאה וארוכת-טווח ולא חלק ממערכת של התכופפות ללחץ

קבוצתי".

 

אחת התופעות המדאיגות היא פעילות מינית תחת השפעת אלכוהול או סמים. מתברר, כי חלק לא מבוטל ממקרי האונס והתקיפה המינית, התרחשו כשברקע היו אלכוהול או שימוש בסמים. במצבים אלו גם הקרבן וגם התוקף מאבדים את כושר השיפוט והיכולת לזהות סכנות ולכן מגיעים במקרים רבים לאונס או לפעילות מינית לא בטוחה. לסיכום, הפעילות המינית צריכה להיות מכוונת על-ידי המערכת לזוגיות בריאה ולא כהתנהגות מרדנית שבאה לספק צרכים אחרים.

 

גם הטלוויזיה אשמה

 

שרון חי, מרצה בחוג לחינוך במכללה האקדמית תל-חי ומטפלת משפחתית, מציגה מספר הסברים ליחסי-מין בגיל צעיר. "הנוער נמצא בחיפוש מתמיד אחרי משמעות ומחפש אותה בהשתייכות לקבוצת השווים, אומרת חי. המיניות, שהופכת לעניין מאוד תחרותי, גורמת לכך שנערות מקיימות יחסים כבר בגיל צעיר, כדי להרגיש שייכות לקבוצת השוות. גורמים לכך גם שעות הפנאי המרובות, והצפייה הארוכה בטלוויזיה בפרסומות החושפות אותם בעוצמה רבה לכל נושא המיניות שחודר אליהם במינונים כבדים באופן גלוי או סמוי".

 

- עד כדי כך?

 

"הנערות שמחפשות את הריגוש הרגעי, מדלגות על שלבי התבגרות ומגיעות לעניין המיני בלי שהן בשלות לכך מבחינה רגשית. אדם צריך להיות שלם עם עצמו, להיות בשל רגשית ולהצטייד בכלים מתאימים להתמודדות עם הסיטואציה כדי שיוכל לבנות קשר טוב ובריא עם האחר. בגיל צעיר אין את הכלים הללו וקיום יחסי המין יוצרים תחושה של רקינות גדולה ומוביל לפגיעה בדימוי העצמי".

 

תום אנגלר, תלמיד כיתה י' בתיכון בליך ברמת-גן, לא חושב שיש מניעה לקיים יחסי-מין בגיל צעיר, בתנאי כמובן שהתלמידים מרגישים שהם באמת בשלים לכך. "בתחום יחסי-המין יש, בין השאר, גם מערכת לחצים חברתיים. תלמידים מספרים, 'אני עשיתי, אני עשיתי', ויוצרים מצב שבו התלמידים האחרים מרגישים לחוצים".

 

דריה סגלוב, תלמידת כיתה י' בויצו הדסים, סבורה שבנות לא צריכות לקיים יחסי-מין בגיל צעיר. "קיום יחסי-מין בגיל מוקדם כרוך בהרבה סיכונים, ולכן רק בנות שמרגישות מוכנות ובוגרות מספיק להתמודד עם הנושא, יכולות לעשות זאת", היא אומרת. "אבל כיוון שבגיל צעיר עדיין אין מוכנות ומודעות לכל הסיכונים, לא צריך לקיים יחסי-מין בגיל צעיר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
מערכות לחצים חברתיים משפיעות בכל הקשור ליחסי מין אצל בני הנוער
צילום: חגי אהרון
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים