שתף קטע נבחר

ישראל: נשתף פעולה עם בית-הדין בהאג

עצרת האו"ם אישרה את העברת סוגיית הגדר לבית הדין הבינלאומי. בדיון בלשכת ראש הממשלה הוחלט עקרונית שישראל תשתף פעולה עם בית הדין, במטרה להציג את עמדתה - למרות ה"תרגיל המלוכלך שעוקף את המשא ומתן המדיני ומהווה ניצול ציני של הפלסטינים את מוסד האו"ם"

גדר ההפרדה עוברת להאג: עצרת האו"ם החליטה הערב (ב'), כצפוי, להעביר את הדיון בסוגיית גדר ההפרדה אל בית הדין הבינלאומי.

 

 גורמים מדיניים אמרו ל-ynet כי "עד עכשיו היתה לנו מסגרת של נסיון ליישב את הסכסוך בדרכי משא ומתן, עכשיו הפלסטינים משנים את כללי המשחק ומעבירים את זה לבית הדין. זה מחייב חשיבה מחודשת לכל התייחסותנו למשא ומתן מדיני".

 

על פי הגורמים, "העצרת הכללית של האו"ם היא גוף שיכול גם לקבל החלטות מופרכות כמו שהלילה הוא בוקר, משום שהפלסטינים יכולים מבחינת יחסי הכוחות באו"ם להעביר בו כל דבר כמעט". 

 

הבוקר קיים ראש הממשלה, אריאל שרון, דיון מיוחד עם שר החוץ, סילבן שלום, ובכירי משרדו ודן עימם בעמדת ישראל לקראת כינוס האו"ם.

 

בדיון הוחלט עקרונית כי ישראל תשתף פעולה עם בית הדין, אך החלטה סופית בעניין תתקבל בישיבה נוספת, שתתכנס בעקבות ההכרעה בעצרת הכללית של האו"ם. נראה כי רשמית ישראל תבהיר שאינה מכירה בסמכות בית הדין בנושא, אולם "מן הראוי שתשמיע את עמדותיה בדיון שכזה".

 

שרון הסכים כי לישראל יש די טיעונים ראויים בנושא, ואין לה בעיה להציגם. בין הטיעונים הובא אזור ואדי ערה כדוגמה, כאשר עד להקמת הגדר נרצחו 54 בני-אדם בפיגועים באזור, בעוד שלאחריה הקמתה - שלושה בלבד. טיעון נוסף שיועלה הוא סמכותו העליונה של בג"ץ, שזוכה ליוקרה בינלאומית, בהכרעה בסוגיות חוקיות שכאלו.   

 

שרון צפוי להתקל בקשיים נוספים, לא רק בינלאומים. יו"ר שינוי, השר יוסף (טומי) לפיד, דרש היום בישיבת הסיעה בכנסת, דיון מחודש בתוואי גדר ההפרדה, ש"היא ארוכה מדי, יקרה מדי, ופוגעת ביחסים של ישראל עם מדינות העולם".

 

בדיון בלשכת ראש הממשלה סוכם היום שגם אם סוגיית הגדר תועבר לבית הדין בהאג, ישראל תשתף איתו פעולה במטרה להציג את עמדתה ו"לא להפקיר את הזירה לערבים". ראש הממשלה ושר החוץ ביטאו את תסכולם ואכזבתם על כך שסוגיית הגדר מגיע לבית הדין הבינלאומי, "כשברור שהדבר עלול לפגוע במו"מ המדיני".

 

גורמים מדיניים אמרו ל-ynet: "איזה תמריץ יש לפלסטינים לנהל משא ומתן, כשסוגיות שאמורות להיקבע בשיחות עם ישראל כמו גבולות, מובאות לדיון בהאג? ברור שהדבר לא יקדם מו"מ להשגת פתרון מדיני".

 

היועץ המשפטי של משרד החוץ, אלן בייקר, הציג את האפשרויות העומדות בפני ישראל בעקבות ההחלטה הצפויה באו"ם. בסופו של דבר התקבלה העמדה כי "ישראל תגן על זכותה להגנה עצמית ולמלחמה נגד הטרור שבאה לידי ביטוי בבניית הגדר".

 

בדיון נאמר כי לישראל יש טיעונים מספיק טובים "ואין בעיה להציג אותם ולעמוד עליהם, למרות מה שהוגדר על ידי גורמים מדיניים כ"תרגיל מלוכלך שנעשה בניסיון להעביר מחלוקת פוליטית להכרעת גוף משפטי, תוך עקיפה של המו"מ המדיני וניצול ציני של הפלסטינים את מוסד האו"ם".

 

היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, אמר בדיון כי בין חבר השופטים ישנן מדינות שבניגוד לישראל, אין להן מוסד כמו בג"ץ ובכל זאת הן אמורות לשפוט את ישראל. 

 

שגריר נציבות האיחוד האירופי בישראל, ג'אן קרלו שבלאר, אמר היום בכנסת כי "מדינות האיחוד האירופי יימנעו בהצבעה מכיוון שממילא אופן ההצבעה של האיחוד לא יהיה זה שיכריע את הכף".

 

המשפטן ד"ר איל גרוס אמר ל-ynet, כי בית הדין בהאג יספק ככל הנראה רק חוות דעת מייעצת ולא פסק דין מחייב, אבל הוא עשוי לקבוע שישראל, בבניית הגדר על שטח פלסטיני כבוש, הפרה את החובות החלות עליה על פי החוק הבינלאומי.


פורסם לראשונה 08/12/2003 09:06

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גדר ההפרדה. פשע מלחמה?
צילום: אל ג'זירה
השגריר באו"ם, גילרמן
צילום: אל ג'זירה
צילום: ארכיון
אנאן. תקף את מדיניות ישראל
צילום: ארכיון
צילום: אלכס קולומויסקי
דיון מחודש. השר לפיד
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים