שתף קטע נבחר

שרון התקשר לשגריר מזאל והביע תמיכה

"הממשלה עומדת מאחורי המעשה", הבהיר שרון. שגרירנו בשבדיה, שחיבל במיצג השנוי במחלוקת, זכה לחיבוק אמיץ מירושלים. סמנכ"ל אירופה דרש מהשגריר השבדי להסיר את המיצג. השגריר לשעבר ליאל: "לקראת הדיון בהאג, זו הזדמנות להעביר לאירופים מסר תקיף". טובה בהט, שאיבדה את בעלה ב"מקסים" ובנה נפצע: "איך אפשר לחשוב שהמתאבדת טהורה יותר מילד בן שלוש וחצי?"

סערה במערכת הפוליטית והציבורית בישראל בעקבות התקרית במוזיאון ההיסטורי בשטוקהולם, במהלכה פגע שגריר ישראל בשבדיה, צבי מזאל, במיצג המחבלת מ"מקסים".  

 

ראש הממשלה, אריאל שרון, התקשר הלילה (יום א') לשגריר מזאל, בירך אותו ואמר כי הוא מחזק את ידיו. שרון אמר בפתח ישיבת הממשלה: "הודיתי לו על עמדתו נגד הגברת האנטישמיות ואמרתי לו שהממשלה עומדת מאחורי המעשה. אני מקווה ואף בטוח שכולכם מצטרפים אלי בעמידה אחרי צבי מזאל".

 

 

גם שר החוץ, סילבן שלום, התייצב אמש מאחורי השגריר מזאל. "להלל ולשבח רוצחת זה בגדר הסתה ומתן לגיטימציה לטרור", כך אומרים בסביבתו של השר. סמנכ"ל אירופה במשרד, רן קוריאל, מחה בפני השגריר השבדי בישראל, רוברט רידברג, על "מיצג הזוועה המוצג במוזיאון בשטוקהולם". 

 

קוריאל דרש להסיר את המיצג לאלתר. לדבריו, "ישראל רואה בממשלת שבדיה אחראית למיצג, ולא ניתן להסתתר תחת מעטה של חופש הביטוי כשמדובר במעשים המצדיקים פיגועים באזרחי ישראל".

 

שר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד, אמר כי אינו יכול להצדיק את מעשהו של השגריר. "לא נהוג שדיפלומט יפגע ביצירה שמתיימרת להיות אמנות". מנגד, אומר לפיד כי הוא "מבין לגמרי לרוחו של מזאל". לדבריו, "ניצול לרעה של מה שאמור להיות אמנות לצורך תעמולת זוועה - זה מעורר זעם. מי שמנסה לרמוז שאנו עומדים מאחורי השמדת עם, הרי שזו תועמלנות לשמה".

 

השר צחי הנגבי קרא להעניק למזאל צל"ש. השר נתן שרנסקי זעם: "מי שמתיר הצגת מיצג המהלל את תופעת המחבלים המתאבדים, מעודד את מי שמבקשים לחסל את העם היהודי. נסיונה של ממשלת שבדיה להסתתר מאחורי חופש הביטוי קשור בקשר ישיר לתקריות אנטישמיות ששבדיה משופעת בהן".

 

"אין מספיק הזדמנויות לבטא זעם"

 

אך למרות התמיכה בשגריר בירושלים, התקרית הביכה לא מעט דיפלומטים ישראלים בארץ ובעולם. השגריר לשעבר בטורקיה ובדרום-אפריקה, ד"ר אלון ליאל: "95 אחוזים מהדיפלומטים לא היו עושים זאת. אבל אם שואלים אותי, מזאל לא עשה שום דבר רע. הוא פשוט ג'ינג'י, לטוב ולרע. הנושא של פיגועי ההתאבדות הוא כה מזוויע, ואין לנו מספיק הזדמנויות לבטא את הזעם שלנו".

 

ד"ר ליאל מוסיף כי "דוקא עכשיו, לקראת הדיון בהאג בנושא גדר ההפרדה, שבו ישראל תציג את הגדר כתגובה לטרור, צריך להעביר לאירופה את התחושה שאנו רותחים וזועמים בקשר לפיגועים. גם אם מדובר לכאורה באקט של אלימות, זה עדיין בגדר הנסבל, בהתחשב באלימות הפלסטינית של שלוש השנים האחרונות. בסך הכל, אינני חושב שנצא נפסדים מהאירוע".

 

בארגון נפגעי הטרור "אלמגור" מברכים על התנהגותו של השגריר מזאל: "אותנו ריגשה התגובה הספונטנית, שלא אופיינית לדיפלומטים מכופתרים. הכנות מעצימה והופכת את התגובה ליותר מוסרית. הצדק דיבר מבטנו של מזאל ואנו מצדיעים לו".

  

בארגון מתכוונים להעניק לשגריר תעודת הוקרה על מעשהו, ולהטיס לשם כך משפחות שכולות מהפיגוע במסעדת "מקסים" בחיפה. "יש היום תהליך חולני בתרבות האירופית", אומרים ב"אלמגור", "שבו רצח של חפים מפשע הופך להיות לגיטימי בדרך להשגת יעדים מדיניים".

 

טובה בהט, שבעלה ציקי נהרג בפיגוע ב"מקסים" ובנה הדר נפצע: "אני פשוט לא מבינה איך אפשר לפאר מחבלת מתאבדת שהרגה 21 בני אדם, ובהם גם ערבים. איך הוא יכול לפאר מחבלת שפצעה כל-כך הרבה ילדים בצורה אנושה? לא ברור איך בן-אדם, ובייחוד ישראלי לשעבר, מסוגל לנקוט עמדה לטובת טרוריסט שרצח אזרחים חפים מפשע. זה פשוט לא מובן לי, ואין לי מה לומר, כשאני רואה שישראלי לשעבר חושב שמחבלת מתאבדת טהורה יותר מילד בן שלוש וחצי כמו הבן שלי, שלא עשה שום דבר רע לאיש במשך כל ימי חיי".


פורסם לראשונה 17/01/2004 20:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
המיצג השנוי במחלוקת
צילום: איי אף פי
"פשוט ג'ינג'י". מזאל
צילום: איי פי
כולנו מאחוריו. שרון
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
השגריר והאמן מתווכחים בתערוכה
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
מתייצב מאחורי השגריר. שלום
צילום: איי פי
צילום: לע"מ
הזדמנות לזעום על אירופה. ליאל
צילום: לע"מ
מומלצים