עלי רקפת ממולאים, עלי סלק בר על אורז
מי שנוסע בכבישי הגליל בימים אלה פוגש את המשפחות המקומיות המלקטות עלים בשדות הבר. מדובר במחזוריות שהיא חלק ממרקם החיים החורפי של ערביי הגליל. גם אתם יכולים לצאת אל השדות ולהכין מטעמים מהעלים של הרקפות, לשון-הפר והחובייזה
אז היו כמה ימים של שמש באמצע החורף ואני ברחתי לגליל. מי שגר בעיר לא יכול להאמין, אבל כבר אפשר להריח את האביב. אפילו שיורד גשם זלעפות וקור כלבים, הפריחה חגיגית: האירוסים, הקידה השעירה, הכלניות ואפילו רתמים לאורך כביש החוף.
אני יושב מול הגזעים הבוערים בתוך הקמין. עשן אלונים וחרובים ממלא את כל החדר והמון המון כוכבים בשמיים. מדהים כמה נדיר השקט הזה עבורנו, מי שחיים בערים הגדולות וכמה פולשניים צלצולי הסלולרי, צפצופי המכוניות והרשרוש העצבני של הטלוויזיה. העשן מיתמר מהמדורה שבקמין ואני שואף אותו בהנאה לתוכי, משחק עם בולי העץ, דוחף קצת את ההוא ומעביר הצידה את השני. בוהה בגחלים וחושב מה אני הולך לעשות עם כל הלוף הזה שקטפתי מתחת לחרובים שמסביב, ואיך אני הולך למלא את עלי הרקפת. הזמן לא דוחק בי, החופש רק התחיל.
למחרת כבר צעדתי בין הטראסות והזיתים וקטפתי לי עלי לשון הפר, חובייזה, עלית ועוד כל מיני עלי בר רעננים. השמות של העלים מבלבלים ומתסכלים אם אתם לא מדברים ערבית או לא גרים בגליל.
כשנוסעים בכבישי הגליל בימים אלה רואים משפחות-משפחות המלקטות עלים בשדות הבר. מדובר במחזוריות שהיא חלק ממרקם החיים החורפי של ערביי הגליל. הטוב שבדבר שעלי בר לא רק מכניסים לנו את הטבע לתוך התבשילים, הם גם לא עולים כסף וכך מרוויחים גם טיול וגם אוכל טעים. תאמינו לי שהרבה יותר נחמד לעשות בחורף סלט מעלי עלית או לחם ממולא בחובייזה מאשר לקנות בסופרמרקט חסה ערבית ולחם פרוס בניילון.
ואפשר גם לקנות בשווקים
בקיצור, אין בעיה להשיג עלי בר בימים רטובים אלו, לרוץ הביתה ולהכין מהם מטעמים. האביב כבר בפתח והעלים לא יישארו עוד שבועות ארוכים.
עבור מי שרוצה לעשות את צעדיו הראשונים בתחום העלים החורפיים, כדאי לנסוע לגליל ולהצטרף בעדינות למשפחות שקוטפות ברגעים אלה ממש את העלים. סביר להניח שתוזמנו לשיעור קצר בשדה ולקטיף משותף. אלי הם היו ממש נחמדים, וגם נתנו לי מתכונים טובים.
עבור העירוניים שבחבורה זו גם חוויה לשוטט בין השווקים השונים המחזיקים את המבחר הירוק-ירוק, להתוודע לסוגי העלים השונים וללמוד אותם לפני שאתם יוצאים לקטוף בעצמכם.
איפה אפשר לעשות את זה? הנה כמה המלצות: אפשר לנסוע לשוק בכפר יאסיף בימי חמישי או לשוק בעכו ולקנות את עלי הבר ממוכרות העלים הזקנות שיושבות על ארגזי פלסטיק ליד שקי ענק מלאים. גם בשוק התקווה, בשוק בעג'מי (יפו) ובשוק מחנה יהודה (ירושלים) יש מגוון של עשבים. השווקים של אשקלון ושל רמלה גם הם נהדרים בעלים.
עלי סלק בר על אורז
חומרים (ל-4 מנות):
2 אגודות עלי סלק בר
1/2 כוס שמן זית
½ 1 בצלים, קצוצים דק
2 שיני שום, קצוצות
מיץ מלימון אחד
קורט מוסקט
מלח ופלפל שחור, לפי הטעם
הכנה:
שוטפים את עלי הסלק, מייבשים וקוצצים דק. מטגנים בסיר בעל תחתית עבה את הבצל הקצוץ למשך מספר דקות בשמן זית. מוסיפים את השום ואת עלי הסלק. מתבלים במלח, פלפל ואגוז מוסקט. ממשיכים באידוי עוד מספר דקות. אפשר להוסיף לסיר מעט ציר עוף או מים מטפטפים מעט מיץ לימון ומגישים עם אורז.
למחרת כבר צעדתי בין הטראסות והזיתים וקטפתי לי עלי לשון הפר, חובייזה, עלית ועוד כל מיני עלי בר רעננים
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים