שתף קטע נבחר

תוספים: איך הם נבדקים ואילו מזונות מועשרים בהם

איך נבדקים תוספי המזון המיובאים, אילו תקנות סימון תזונתי נהוגות בארץ, וגם מזונות מועשרים בישראל והשלמת רשימת המינרלים. כתבה חמישית בסדרה

מגנזיום אשלגן סלניום כרום 

התחום העוסק במזון מועשר מתפתח מאוד בשנים האחרונות. העשרת מזון היא למעשה שלב בייצורו שבו מוסיפים אליו רכיבי תזונה שונים, כמו ויטמינים ומינרלים. איכות ההעשרה בדרך זו דומה לנטילת תוסף המכיל ויטמין או מינרל. ההעשרה יעילה כאמצעי לשיפור תכולת רכיבי מזון שונים בתפריט היומי שלנו, ללא צורך בשינוי התנהגותי אישי. למשל, אנו לא נדרשים לשנות הרגלי אכילה תוך הקפדה על אכילת מזון עשיר בחומצה פולית ואף איננו חייבים לזכור לקחת את התוסף. במקום, אנו אוכלים את הלחם האחיד המועשר כבר בחומצה הפולית.

 

ייבוא תוספי התזונה

 

ד"ר דורית ניצן-קלוסקי, ראש שירותי המזון באגף הבריאות, מוסרת שלצורך ייבוא תוספי התזונה חייבים הייבואנים להציג בדיקות ממעבדות מוכרות בארצות הייצור, לפיהן תכולת הוויטמינים והמינרלים או המרכיבים האחרים זהה למוצהר. משרד הבריאות עורך בדיקות פיקוח באופן אקראי. עם זאת, מספר רב של תוספי תזונה מכילים רכיבים שאינם ניתנים לבדיקה בישראל, או בכלל. לכן רצוי להבדיל בין תוספים המכילים ויטמינים, מינרלים וחומצות אמינו מתוספים המכילים צמחי מאכל ורכיבים אחרים.

 

"בחמש השנים האחרונות משתמשים שירותי המזון והתזונה ב- DRI , שהן ההמלצות העדכניות ביותר לרמה המומלצת של רכיבי תזונה", אומרת ד"ר ניצן-קלוסקי. "יוצא לכן, שאנחנו כבר אימצנו מזמן את מה שהאמריקאים עומדים לאמץ. בנוסף, במשרד הבריאות הוקמה ועדה לסימון תזונתי בראשות פרופ' אליק אבירם. מטרת הוועדה להגדיר מנת צריכה ישראלית אופיינית לכל מזון. בנוסף, הסימון התזונתי ל-100 גרם יושווה בעתיד גם להמלצות המעודכנות שצוינו לעיל".

 

אמת בפרסום

 

הפרסום המופיע במדיה ועל אריזות המוצרים בתחום תוספי המזון הוא בעייתי. משרד הבריאות הכין הצעת תקנה בנושא המסרים הבריאותיים למזון, ובתוך כך גם לתוספי תזונה. התקנה תארגן את איכות המסרים כך שהצרכן יוכל לקרוא בברור ולהסיק מסקנות:

 

  1. מסר בריאותי המאושר על-ידי משרד הבריאות (לדוגמה: ההשפעה הטובה של חלבון הסויה על מניעת מחלות לב) וליצרן מותר לפרסמו בתנאי שהמוצר מכיל כמות מסויימת של הרכיב במנת הצריכה הסטנדרטית בישראל.
  2. מסר ייעודי (לדוגמה: "המוצר אינו מכיל גלוטן ומאושר על-ידי משרד הבריאות לשימוש במחלת הצליאק").
  3. מסר תפקודי או מבני שלא מאושר על-ידי משרד הבריאות ("מחזק את מבנה העצמות", "מחדד את הזיכרון" ועוד מסרים שלא הוכחו במחקר). בדומה להחלטת מנהל המזון והתרופות האמריקאי, יצרן שיפרסם מסרים כאלה יחוייב בציון הערה על אריזת המוצר: "מסר זה לא נבדק על-ידי משרד הבריאות".

 

כל שנותר לצרכן, אם כן, הוא לקרוא ולהסיק מסקנות בהתאם.

 

העשרת מזון בישראל

 

מהם הקריטריונים להעשרת מזון?

ד"ר ניצן-קלוסקי: "כיום משרד הבריאות נמצא לקראת פרסומה של תקנה המתייחסת להעשרת מזון בישראל. התקנה מגדירה אילו מזונות חייבים להעשיר ובאילו רכיבים, וכן מגדירה הגבלות שונות. כלומר, יצרן מזון אינו יכול על דעת עצמו להחליט להעשיר את המזון ברכיבים שונים".

 

איזה מזון מועשר כיום בישראל?

  • "שיתוף פעולה הדוק עם תעשיות המלח בישראל הוביל לשיווק מלח מועשר ביוד. עם זאת, ניתן למצוא עדיין מלח שאינו מועשר, דבר שאינו קורה במדינות רבות בעולם. בנוסף, צריך לזכור שיותר מ-70 אחוז מהמלח הנצרך מדי יום בישראל מקורו במזון מתועש, ולכן פניתי לתעשיית המזון בבקשה להפחית את כמות המלח מצד אחד, ולהשתמש במלח מועשר ביוד במקום במלח הרגיל.
  • חלב דל שומן מועשר בויטמין D (גם חלב 3 אחוז יועשר בעתיד, משום שגם הוא דל בוויטמין).
  • הלחם, בחלקו, מועשר בוויטמיני B (כולל חומצה פולית) וברזל. המטרה היא להעשיר מזון יסוד כמו הלחם, על מנת להגיע לחתך הסוציואקונומי הנמוך. פניתי גם לאיגוד טחנות הקמח כדי לבצע העשרה בתחומי הטחנות, כפי שנעשה ברוב המדינות המפותחות".

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית (MSC)
מגנזיום

 

פעילות עיקרית: קשור בבניית העצם וחלבונים שונים בגוף, התכווצות תקינה של השרירים, העברת המסר העצבי, תפקוד המערכת החיסונית.

 

ההמלצות:

  • לילדים בגיל 1-3 – 80 מ"ג (סף רעילות – 65 מ"ג)
  • לילדים בגיל 4-8 – 130 מ"ג (סף רעילות – 110 מ"ג)
  • לילדים מגיל 9-13 – 240 מ"ג (סף רעילות מגיל 9 ומעלה – 350 מ"ג)
  • לבנים בגיל 14-18 – 410 מ"ג לבנות בגיל 14-18 – 360 מ"ג
  • לגברים בגיל 19-30 – 400 מ"ג
  • לנשים בגיל 19-30 – 310 מ"ג
  • לגברים מגיל 31 ומעלה – 420 מ"ג
  • לנשים מגיל 31 ומעלה – 320 מ"ג
  • לנשים בהיריון מתחת לגיל 18 – 400 מ"ג
  • לנשים בהיריון מגיל 19 ומעלה – 350-360 מ"ג
  • לנשים מיניקות מתחת לגיל 18 – 360 מ"ג
  • לנשים מיניקות מגיל 18 ומעלה – 310-320 מ"ג

 

מקורות במזון:

אגוזים שונים, דגנים מלאים, קטניות, ירקות ירוקי עלים, שוקולד וקקאו, מאכלי ים. כדי לצרוך כמות מספקת של מגנזיום ביום, על אדם בוגר לאכול 200 גרם דג הליבוט בתוספת 1 ספל אורז חום, 1/2 ספל תרד מבושל, 1/2 ספל שעועית ו-1/2 ספל צימוקים.

 

סימני עודף:

לא דווחו הרעלות מגנזיום ממזון. סימני עודף מצריכת תוספים או תרופות המכילות מגנזיום הביאו לשלשולים, התייבשות ופגיעה במאזן חומצה-בסיס בגוף (חלק מהתרופות לסתירת חומציות יתר מבוססות על מגנזיום).

 

סימני חסר:

חולשה ובלבול, הזיות, קשיים בבליעה, תנועתיות חריגה של שרירי הפנים. קבוצות בסיכון מוגבר לפתח חסר: אנשים הסובלים ממחלות כליה או ממחלות במערכת העיכול המשפיעות על ספיגה לקויה של המזון, אלכוהוליסטים, אנשים במצבי תת-תזונה.

מחקר:

מחקרים מצביעים על חשיבות המגנזיום בתפקוד תקין של הלב ובמניעת יתר לחץ דם. בנוסף, מגנזיום מקובל כאחד הטיפולים בתסמונת הקדם וסתית לאחר שנמצא במספר מחקרים כי תוסף מגנזיום במינון של 200 מ"ג ליום הפחית ב-40 אחוז את התסמינים של תסמונת הנפיחות הכללית ואצירת נוזלים.

 

יחסי גומלין עם תרופות ותוספים אחרים:

תרופות משתנות גורמות לאיבוד מגנזיום. תוספי סידן עלולים להפריע לספיגה של מגנזיום.

 

חזור למעלה
אשלגן

 

פעילות עיקרית:

שומר על מאזן הנוזלים והמלחים בגוף. קשור בהעברת המסר העצבי ובהתכווצות השריר.

 

ההמלצות:

לא נקבעו עדיין המלצות חדשות לצריכת אשלגן ולסף הרעילות. הומלץ בעבר על 2,000 מ"ג ליום לאדם בוגר, ויש הממליצים אף על 3,500 מ"ג ליום.

 

מקורות במזון:

קל לצרוך מספיק אשלגן ממזון. נמצא בשפע בפירות וירקות (בעיקר עגבניות, תרד, פירות הדר, בננות ופירות יבשים), אגוזים, תפו"א ובטטות, אבוקדו, קטניות, בשרים שונים, חלב ויוגורט. כדי לצרוך כמות מספקת של אשלגן ביום, על אדם בוגר לאכול 150 גרם סטייק בתוספת תפו"א אפוי בקליפתו, חצי ספל שעועית, פרוסת לחם מלא וכוס חלב.

 

סימני עודף:

מחולשת שרירים והקאות, ועד מוות בעקבות מינון מוגזם המוזרק לגוף ופוגע בפעילות הלב.

 

סימני חסר:

החסר די נדיר אולם מאופיין בחולשת שרירים עד לשיתוק, ובבלבול. קבוצות בסיכון מוגבר לפתח חסר הן אנשים הסובלים ממחלות במערכת העיכול, המשפיעות על ספיגה לקויה של המזון, אלכוהוליסטים ואנשים במצבי תת תזונה.

 

מחקר:

מחקרים מצאו קשר בין צריכת אשלגן נמוכה וסיכון מוגבר ליתר לחץ דם ולארועים מוחיים.

 

יחסי גומלין עם תרופות ותוספים אחרים:

סטרואידים ותרופות משתנות (ניתנות גם לטיפול ביתר לחץ דם) מגבירות את הצורך באשלגן.

 

הערה:

האשלגן מסיס במים ולכן כל בישול של מזון המכיל אשלגן במים, יגרום לירידה בכמות האשלגן. לחולים במחלות כליה הנדרשים להגביל צריכת אשלגן, מומלץ להקפיד על בישול המזון במים.

 

חזור למעלה
סלניום

 

פעילות עיקרית: משמש כאנטיאוקסידנט (מגן מפני תהליכי חמצון מזיקים), קשור בפעילות המערכת החיסונית ובבקרת הורמון בלוטת התריס.

 

ההמלצות:

  • לילדים בגיל 1-3 – 20 מק"ג (סף רעילות – 90 מק"ג)
  • לילדים בגיל 4-8 – 30 מק"ג (סף רעילות – 150 מק"ג)
  • לילדים מגיל 9-13 – 40 מק"ג (סף רעילות – 280 מק"ג)
  • מגיל 14 ומעלה – 55 מק"ג (סף רעילות – 400 מק"ג)
  • לנשים בהיריון – 60 מק"ג
  • לנשים מיניקות – 70 מק"ג

 

מקורות במזון:

בשרים, מאכלי ים, דגנים מלאים וירקות. כדי לצרוך כמות מספקת של סלניום ביום, על אדם בוגר לאכול 1 חזה עוף בתוספת ביצה ופרוסת לחם מלא.

 

סימני עודף:

נשירת שיער ופגיעה בציפורניים, הקאות ושלשולים, הפרעות בתפקוד מערכת העצבים.

 

סימני חסר:

החסר מגדיל את הסיכון ל"מחלת קשן", שבה הלב מוגדל ותפקודו אינו תקין. קבוצות בסיכון מוגבר לפתח חסר הן אנשים הסובלים ממחלות במערכת העיכול המשפיעות על ספיגה לקויה של המזון, חולים לאחר ניתוחי מעיים ובעיקר חולים שאינם מסוגלים לעכל מזון כראוי ומוזנים בהזנה תוך ורידית.

 

חזור למעלה
כרום

 

פעילות עיקרית:

קשור בפעילות ההורמון אינסולין ובמטבוליזם השומנים והסוכרים בגוף.

 

ההמלצות:

  • לילדים בגיל 1-3 – 11 מק"ג
  • לילדים בגיל 4-8 – 15 מק"ג
  • לבנים מגיל 9-13 – 25 מק"ג
  • לגברים מגיל 14-50 – 35 מק"ג
  • לגברים מגיל 51 ומעלה – 30 מק"ג
  • לנשים מגיל 9-13 – 21 מק"ג
  • לנשים מגיל 14-18 – 24 מק"ג
  • לנשים מגיל 19-50 – 25 מק"ג
  • לנשים מגיל 51 ומעלה – 20 מק"ג
  • לנשים בהיריון – 29-30 מק"ג
  • לנשים מיניקות – 44-45 מק"ג

 

מקורות במזון:

בשרים (בעיקר כבד) ומזון לא מעובד, כמו אגוזים ושמן ממקור צמחי, דגנים מלאים. כדי לצרוך כמות מספקת של סלניום ביום, על אדם בוגר לאכול 30 גרם גבינה קשה צהובה או ספל אפונה או 2 ביצים.

 

סימני חסר:

כרום מעודד פעילות תקינה של ההורמון אינסולין. כתוצאה מכך, פחות אינסולין דרוש לצורך ויסות רמות הסוכר. כאשר קיים חסר בכרום מתפתח מצב "דמוי סוכרת" בו נצפית עלייה ברמות הסוכר בדם.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ספל אפונה למנת הכרום היומית
אגוזים. מלאי מגנזיום
צילום: מריאן הול
בננה. מקור מעולה לאשלגן
צילום: מריאן הול
ד"ר רק שאלה
מומלצים