שתף קטע נבחר

צמחים בתה: מדריך העשבים

אחרי שלמדנו "לאכול חכם", הגיע הזמן גם "לשתות חכם": עשבים מצויינים לתה צמחים בריא ומחמם

החורף הוא עונה נהדרת להכרת מגוון הצמחים המתאימים לחליטה, שטובים לא רק לחימום הגוף והידיים (המחזיקות את הכוס), אלא גם לבריאות. המבוגרים זוכרים את עגלות התה שפעם הסתובבו במקומות עבודה, עם כוס מים רותחים, שקית תה חסרת טעם, פרוסת לימון לכל הדורש וכפית סוכר או סוכרזית. אין פלא שהתפעלנו אז מהתה הבדואי, העשיר בטעם, מבושל ומתוק.

 

בשנים האחרונות התה תופס שידרוג - לא עוד סתם שקיות אנמיות, אלא סוגי תה שחור כמו צ'אי, דרג'ילינג, אינגליש ברקפסט, ארל גריי, תה ירוק, וגם חליטות מהיצע הולך וגדל של צמחים שונים, לפעמים גם בתוספת פירות מיובשים.

 

ד"ר נתיב דודאי, חוקר ומומחה לצמחי תבלין, מרפא ובושם ממכון "וולקני" נווה-יער: "ידוע לנו כבר מקדמת דנא שצמחים ארומטיים (צמחי תבלין ובושם) מסויימים לא רק מוסיפים טעם, אלא גם יכולים לשמש לריפוי בזכות החומרים הפעילים הטמונים בהם. מחקרים אף מגלים שבנוסף לערך התזונתי שיש בצמחים האלו, הם מכילים גם חומרים פונקציונליים, כמו אנטי-אוקסידנטים (נוגדי-חמצון) למיניהם, פלוונואידים, חומצות פנוליות ועוד. וכאשר אנו חולטים אותם במים, במקום לאכול אותם, המיצוי עדיין יכיל את החומרים הללו. כיום נכנסה לאופנה הגישה של 'איט סמארט' (לאכול חכם) ואפשר גם לחשוב במושגים של "דרינק סמארט' (לשתות חכם)".

 

לא מדובר רק בתה מצמחים ידועים, כמו הנענע והלואיזה למשל. בנווה-יער נערך מזה שנים איקלום, תירבות וטיפוח זנים ללא הנדסה גנטית של צמחים כמו רוזמרין, מרווה, נענע ובזיליקום, כדי להגביר רמת נוגדי החמצון שלהם פי 3-4 מהקיים בטבע. את התוצאות כבר אפשר לקנות היום אצל הירקן וברשתות השיווק. בנוסף, קיימת מגמה של תרבות צמחי בר הידועים בקרב הבדואים, כמו אזובית המדבר, אזובית רמון, זוטה לבנה ומרווה משולשת.

 

לאור הטרנד ההולך וגדל של צריכת אוכל אורגני, רק טבעי שיכנסו לשוק גם מיני תה צמחים אורגני. למה תה צמחים אורגני? כי כמו כל גידול חקלאי רגיל, גם עשבי התיבול עלולים להכיל שאריות חומרי הדברה רעילים. חליטות רבות, במיוחד אלו המכילות פירות יבשים, עלולות להכיל גם חומרי טעם וריח מלאכותיים וחומרי שימור כמו סולפיטים שנוספו לפירות במפעל.

 

למעוניינים, ניתן למצוא בשוק מגוון תה צמחים מתוצרת הארץ. חברת "אורגניקה פארם", שהוקמה לאחרונה בלב בקעת הירדן, מגדלת, אורזת, ומשווקת מבחר תה צמחים בסטנדרטים בינלאומיים, ומייצאת ליפן, צרפת וארה"ב, כשאפילו השקיות והמעטפות עשויות מחומרים טבעיים, והאריזות מחומרים ממוחזרים. חלק מההיצע מוכר, כמו עשב לימון או מליסה, והחברה מציעה גם שילובים לא קונבנציונלים, עם מנטה ספרדית או הודית, מרווה או זוטה לבנה, וגם חידוש מהפכני - תה צמחים עם ההמתקה כבר בפנים, בלי סוכר, על בסיס צמח הסטיביה.

 

אם משתמשים בעשבים טריים, מניחים אותם בכוס ויוצקים עליהם מים רותחים. רצוי לשתות אחרי דקות ספורות בלבד. לפניכם מדריך העשבים המלא:

 

  • לואיזה ( Verbena Lemon ) - תה העשוי מלואיזה נחשב לאנטיספטי ומשתן. בדרום אירופה משמש נגד עייפות ודיכאון. מכיל נוגדי חמצון.

 

  • מליסה ( Balm Lemon או Mlissa ) - עשירה בנוגדי חמצון, המליסה גם נחשבת ליעילה להרגעה כללית. מדענים מהאגודה הבריטית לפסיכולוגיה דיווחו כי מנות גדולות של מליסה עוזרות לשפר את היכולת הקוגניטיבית ומגביר את הפעילות של אצטילכולין החסר אצל חולי אלצהיימר.

 

  • מרווה רפואית ( Sage ) - נחשבת לצמח מרפא מופלא כבר אלפי שנים, ולא רק באזורנו - גם האינדיאנים והאירופיים הקדומים השתמשו בו לא רק לריפוי, אלא גם לטיהור הבית לאחר מחלה ונגד עין הרע. במרווה כמות עשירה של נוגדי חמצון, קוטלי בקטריות ופיטוכימיקלים שפועלים כנוגדי סרטן (לנשים מיניקות אסור לשתות תה מרווה, מאחר והוא מייבש את החלב).

 

  • נענע ( Spermint ) - נחשבת ברפואה העממית למרגיעת קיבה, מונעת גזים ועיוותים ובעלת סגולות אנטיבקטריאליות. מכילה גם אנטי-אוקסידנטים.

 

  • עשב לימון (Grass Lemon) - עשיר בנוגדי חמצון וחומרים אנטי-סרטניים.

 

  • רוזמרין - בפולקלור העממי, נחשב כיעיל לריכוז וזיכרון וכמו מרווה, שימוש עלי רוזמרין לטיהור הבית. עשיר בנוגדי חמצון, מועיל נגד כאבי ראש, מחזק את הקיבה, הכבד והלבלב, ומונע אבנים בכליות. עשיר בוויטמיני B , ויטמין A , סידן ומינרלים.

 

  • בזיליקום - אנטיספטי, טוב לעיכול ומונע גזים ובחילה. עשיר בחומצת פולית וויטמיני B . מכיל פיטוכימיקלים הנחשבים לנוגדי סרטן.

 

  • טימין (קורנית) - אנטיספטי, מונע גזים, מרגיע, עוזר נגד כאבי ראש, משפר מצב רוח.

 

  • תבלינים - ציפורן (מחטא), ג'ינג'ר (מחזק ומונע בחילות), קינמון (אנטיספטי, מחזק), קימל, כמון, זרעי כוסברה, הל (יעילים נגד גזים).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרווה. לא לנשים מניקות
צילום: סלימאן אבוגוש
טימין. משפר את מצב הרוח
צילום: סלימאן אבוגוש
מומלצים