היפנית ששווה ת'כסף
האוכל ב"סושידו" היה רע ומשעמם, אבל "אונמי", היפאנית הכי טובה והכי יקרה בתל-אביב, מציעה מנות טעימות להפליא (ויש גם מתכון לאגדאשי טופו)
סושי זה אוכל טעון. לא משהו צנוע כמו סלט ירקות או מרק עוף, אלא אוכל ממתג שאומר דבר על הצרכנים: יאפים או בשאיפה להיות, תל-אביבים או בפרברים, ובדרך-כלל שייכים למחנה עוכרי ישראל לצד אוכלי הגבינות, שותי היין ובועלי הנידות. ולמה כל הסיפור על סושי? כי אכלתי ב"סושידו" (שדרות רוטשילד 15 תל-אביב, טלפון: 03-5177794).
די נטוש היה בסושידו בצהריים, נטוש עם ריח של נטוש, אוויר עכור, עומד, והמלצרית האדיבה נחלצה לעזרה עם המזגן שזרק עלינו אוויר טחוב.
הזמנו וקיבלנו סלט קימצ'י וסלט מלפפונים ואצות. ידעתי שאין סיכוי עם הקימצ'י. קודם כל קימצ'י זה קוריאה ולא יפן. אחר-כך מכינים קימצ'י בתהליך ארוך שכולל אחסון הירקות באדמה לתקופה לא מבוטלת. מה שקיבלנו כאן היו סמרטוטי כרוב חריפים עד מאוד. בסלטון השני היו גם עגבניות, גם מלפפונים וגם רוטב סתמי. מהכל היה מעט, ובכל זאת זה עלה 23 ש"ח.
קומבינציית הסושי כללה רול עם אבוקדו שהיה לא רק משעמם אלא גם לא טעים, וכמה ניגירי עם נתחי דג שנפרסו ונוקו בחובבנות או בחוסר אכפתיות. זו כמובן לא היתה ההמלצה אלא הסיבה ללכת מיד, למחרת, (ל"אונמי" רח' הארבעה 18, טלפון: 5621172-03), שלדעתי היא היפאנית הטובה בעיר וגם היקרה שבהן. וזה בעצם מה שאני רוצה להגיד: לכו פעם בשנה אבל להכי טוב. אל תבזבזו מעט כסף על אוכל רע. אספו 2-3 ארוחות רעות שלא אכלתם לאחת טובה.
נכון שמטח ברכת השלום הרועמת ביפנית שסופג כל מי שנכנס לאונמי, בייחוד שהבעלים הקפדן גרוסמן נמצא, הוא עניין די מפחיד, וגם אני, אחרי לא מעט ביקורים, עדיין מגלה רצון בלתי נשלט לרוץ לדלת ולברוח, אבל בכל זאת.
אין הרבה מנות טעימות כמו הגירסה של אונמי לאגדאשי טופו - פיסות טופו - שהוא מין אוכל מוזר וכנראה בריא עד מאוד, שיודע, כמו זליג של וודי אלן, לקבל בהכנעה כל טעם שנותנים בו. מבחר הסושי גם גדול, גם מוצלח וגם כולל מיני סושי רבים שלא תפגשו במקומות אחרים, חלקם המצאות מקומיות.
מאבדופו
מתכון שקיבלתי משייזן טופו שמייצרים טופו מצוין וכל מיני תחליפים איומים מטופו.
חומרים (2 מנות):
200 גרם טופו, חתוך לקוביות
100 גרם טונה טרייה, קצוצה
1/2 כפית ג'ינג'ר טרי, מגורר
2 כפות סאקי
1/2 כפית שמן שומשום
מעט שמן צ'ילי
2 בצלים ירוקים, קצוצים דק
1 שן שום, קצוצה דק
הכנה:
1. מרתיחים בסיר מים ומבשלים את הטופו כ-2 דקות.
2. מערבבים טונה, ג'ינג'ר וסאקי. מחממים בווק שמן שומשום ושמן צ'ילי ומטגנים. מוסיפים בצל ושום, מערבבים את כל החומרים כ-2 דקות מעל להבה גבוהה. מגישים מיד.
אגדאשי טופו
אחת מהגירסאות הרבות לאגדאשי טופו ולא מאונמי.
חומרים (4 מנות):
300 גרם טופו מוצק
2 כפות קורנפלוור
200 מ"ל דאשי ( ציר דגים - אפשר מאבקת אינסטנט בחנויות מתמחות)
3 כפות סויה
3 כפות מירין
1 כף גדושה דאיקון מגורר (צנון מהמזרח, שמוצאים בחנויות מתמחות וגם בחנויות טבע ובוטיקי ירקות - רצוי טרי)
1 כפית שטוחה ג'ינג'ר טרי, מגורר
1 בצל ירוק קצוץ
מעט שבבי בוניטו (שבבי טונה מיובשים - בחנויות המתמחות)
הכנה:
1. מניחים משקולת על הטופו ומשאירים לחצי שעה לניקוז נוזלים. חותכים את הטופו לקוביות ומגלגלים בקורנפלור.
2. מערבבים בסיר קטן דאשי, סויה ומירין. מבאים לרתיחה, מכבים ושומרים חם.
3. מחממים שמן לטיגון עמוק ל-180 מעלות ומטגנים את הטופו עד שהוא מזהיב. מנקזים שומן על מגבת נייר.
4. מניחים את הטופו בקעריות הגשה, מוסיפים את הרוטב סביב ואת תערובת הדאיקון, ג'ינג'ר, בצל ובוניטו מעל. מגישים חם.
לעוד מידע ומתכונים של אוכל יפני - לחצו כאן , למדריך להכנת סושי בבית - לחצו כאן.