שתף קטע נבחר

היום: פגישת שרון-בוש; ציפייה להכרה אמריקנית בדמוגרפיה

ראש הממשלה מצפה להשיג מהנשיא האמריקני תמורה מדינית לנסיגה מעזה, לקראת משאל המתפקדים. הערכה: בוש לא יתייחס ישירות לגושי ההתנחלות, ויסתפק ברמיזות ואמירות כלליות. מקורבי שרון: "כל התבטאות בנושא תהיה דרמטית"

בממשל האמריקני רואים בנסיגה מעזה מהלך היסטורי, שעשוי להביא לתנופה מחודשת של התהליך המדיני - מסר ברוח זו מועבר בימים אלה מוושינגטון לבירות אירופה וארצות ערב המתונות.

 

אמש נחת ראש הממשלה בבירה האמריקנית. לפנות בוקר (יום ד') נפגש שרון במלונו בוושינגטון עם היועצת לביטחון לאומי, קונדוליזה רייס. בפגישה שארכה 45 דקות נכחו 20 נציגים מישראל ומארה"ב. גורמים מדיניים ציינו שרוב הדברים כבר סוכמו מראש, עוד לפני פגישת שרון-רייס.

 

מלבד שרון, נכחו בפגישה גם ראש לשכתו, דב וייסגלס, מזכיר הממשלה, ישראל מימון, וראש המועצה לביטחון לאומי, האלוף גיורא איילנד. מהצד האמריקני השתתפו בין השאר סטיב האדלי, אליוט אברמס, וילאם ברנס ושגריר ארה"ב בישראל, דן קרצר.

 

בערב תתקיים סוף סוף הפגישה המכרעת עם הנשיא בוש. על הפרק: ניסיון ישראלי להשיג תמורה אמריקנית לנסיגה מרצועת עזה. תוצאת הביקור עשויה להיות מכרעת לקראת משאל מתפקדי הליכוד, ב-2 במאי.

 

גורמים ישראלים מביעים אופטימיות זהירה לכך שתושג הסכמה נשיאותית להכרה "במגמה הדמוגרפית" או "במציאות שנוצרה" בגדה, במסגרת כל הסדר קבע שיושג בין ישראל לפלסטינים. הניסוח המדויק טרם נקבע, אולם על פי רמזים של גורמים בממשל, הנשיא בוש אינו מתכוון להתייחס במישרין לגושי ההתנחלות הגדולים באריאל ובאזור ירושלים, כפי ששרון קיווה.

 

בפמליית ראש הממשלה נערכים להצהרה נשיאותית, שלאו דווקא תעמוד בציפיות ובדרישות שהציבו השר נתניהו ואחרים, ודוחים את הטענות כי אין די בהצהרות מרומזות ולא חד-משמעיות וגורפות - למשל, בסוגיית גושי ההתיישבות.

 

"כל הצהרה המכירה למעשה במעמדם של גושי ההתיישבות היא מרחיקת לכת ודרמטית", אומרים בסביבת ראש הממשלה. אנשי שרון דוחים את הטענה לפיה הנשיא קלינטון כבר "נתן" לישראל את ההכרה באותם גושי התיישבות בקמפ-דייויד: "עד היום אין לישראל כל מסמך כתוב בנושא". גורמים בסביבת שרון העריכו כי התבטאות נשיאותית, המכירה בגושי ההתנחלויות הגדולים, תיתפס כאור ירוק לבנייה בגושי ההתנחלות הגדולים.

 

בפמליית ראש הממשלה מבהירים כי ישנה הבנה אמריקנית מלאה לצורך בהמשך הפעילות הישראלית בעזה ובשאר המקומות מהן ייסוג צה"ל. "אם תהיה הסלמה, נכה בהם ונצא. כשאתה בחוץ יש לגיטימציה גדולה יותר לפעולות של הגנה עצמית". באשר לציר פילדלפי, מבהירים אנשי שרון כי בהתאם להמלצת מערכת הביטחון, ישראל לא תיסוג מן הציר, עד שגורם אחר ייקח אחריות לסיכול ההברחות שמתרחשות דרכו.

 

נושא נוסף שצפוי לעלות בפגישת הפסגה הוא התוכנית לפיתוח עזה והנגב. האמריקנים מתכוונים לתרום לכך משאבים, כחלק מתוכנית ההתנתקות. 

 

מאמץ דיפלומטי אמריקני

 

בממשל בוש מעריכים שנסיגה ישראלית מעזה עשויה להוביל לחידוש התהליך המדיני. הממשל רואה בהתנתקות הזדמנות היסטורית להניע את תהליך השלום עם הפלסטינים ופועל מתוך הנחה, שאם שרון יבצע את הנסיגה, תהיה זו הזדמנות אדירה לקידום חזון הנשיא, באמצעות "מפת הדרכים".

 

מזכיר המדינה, קולין פאוול, התקשר אתמול למזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, שהביע תקווה שהתוכנית לא תפגע בקידום התהליך המדיני. פאוול התקשר גם לשרי חוץ אחדים, בהם פישר הגרמני, לבארוב הרוסי ומועשר הירדני. הבריטים יתודרכו מייד לאחר פגישת בוש-שרון, לקראת פסגת בוש ובלייר המתוכננת ליום שישי.

 

נשיא מצרים, חוסני מובארק, הזהיר הלילה מפני נסיגה ישראלית מעזה, שלא תהיה מתואמת עם הפלסטינים: "אתה משאיר בכך את האזור לקיצונים". הוא קרא לשלב את הנסיגה במפת הדרכים: "לפני הנסיגה צריך לדון עם הפלסטינים, כדי שיתכוננו ויכינו תוכנית כיצד לאבטח את האזור". 

 

בשיחות עם האירופים והערבים מדגישים דיפלומטים אמריקנים כי הנסיגה הישראלית, אם תתבצע, תהיה משמעותית ביותר, "כזו שצריך להגיב עליה בחיוב, מבלי לבצע ספקולציות על הסדר הקבע".

 

דוברו של פאוול, ריצ'ארד באוצ'ר, אמר אמש כי "האפשרות לנסיגה ישראלית מעזה, שהיא שטח משמעותי של הרשות הפלסטינית, היא הזדמנות להתקדם - ובכוונתו לנצלה". הדובר הוסיף כי "על כל צד למלא את חלקו, והדבר כולל משהו שאנו מדברים עליו שוב ושוב: הפלסטינים חייבים לנקוט צעדים נגד האלימות".

 

ההתנחלויות: "ברגע האחרון בוטלו ההבנות"

 

לצד הדיווחים הקשים מעיראק, גם ביקורו של שרון זוכה להתייחסות בעיתונים המובילים בארצות-הברית. ה"ניו-יורק טיימס" כתב כי "בוש מקדם את תוכנית עזה, מבלי לתמוך בה בצורה מלאה".

 

גורם בממשל אמר לכתב העיתון שלפני כמה שבועות כמעט נסגרה עסקה על מעמד ההתנחלויות, אך הממשל נסוג בו מהסכמתו, בעיקר בגלל הדאגה שהסכם שכזה לא יחייב את ישראל להמשך הצעדים להחייאת "מפת הדרכים" והמו"מ להסדר הקבע.

 

ה"וושינגטון פוסט" כותב שהנשיא בוש מתכוון להציע תמיכה אמריקנית מסויגת בתוכנית שרון, כלומר - להביע תמיכה בנסיגה החד-צדדית, אבל לא ברעיון של סיפוח אזור אריאל ועוטף ירושלים. 

פורסם לראשונה 13/04/2004 17:44

 

בהכנת הידיעה השתתפו יצחק בן-חורין ודיאנה בחור-ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ביקור מכריע. שרון בוושינגטון
צילום: איי פי
צילום: איי פי
פגישה עם בוש ורייס (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
דיבורים על ההתנתקות. פאוול ואנאן
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
"לא להשאיר לקיצוניים". מובארק
צילום: רויטרס
מומלצים