שתף קטע נבחר

ההתנתקות: נתניהו ולבנת עברו למחנה התומכים

שני ה"אגוזים הקשים" בליכוד התרצו לאחר שהובהר להם כי הגדר תושלם לפני כל נסיגה מעזה, ותכלול גם את אריאל. לבנת תקפה את התוכנית ואת ההתנהלות סביב ניסוחה, נתניהו טוען ל"הישג אישי". סילבן שלום, שהתנגד לצעדים חד-צדדיים, שוקל עתה את צעדיו. ראש הממשלה הזהיר מסירוב ל"ביטוח המקיף" של ארה"ב

מה שנראה תחילה כמסע שכנוע חסר סיכוי, הולך ומסתמן כניצחון פוליטי אדיר של ראש הממשלה: אחרי שהשר מאיר שטרית הצטרף למחנה התומכים, הודיעה גם שרת החינוך לימור לבנת כי החליטה "בלב קרוע" להצביע בעד תוכנית ההתנתקות. שעות ספורות אחריה - גם השר נתניהו, שבמשך שבועות ארוכים חיכו הכל להחלטתו הסופית, הודיע: אתמוך בהתנתקות.   

 

בגוש קטיף זועמים על השרים: "הם הבטיחו לנו הרים וגבעות, אך נטשו אותנו ברגע של מבחן. שניהם עלו על רכבת הנסיגות של שרון בגלל הסקרים האחרונים, אך הם יגלו בקרוב שעלו על הרכבת הלא נכונה. אנו מקווים שיבינו כי טעו לפני שהרכבת תתרסק אל התהום".

 

 

"בניגוד למה שהתחנכתי עליו"

 

שר האוצר התרצה לאחר שמולאו שלושת תנאיו: הכרה אמריקנית בגושי ההתיישבות ובצורך בוויתור על זכות השיבה, והבטחה מראש הממשלה להשלמת תוואי הגדר בגדה לפני כל נסיגה ברצועה. הוא מבקש להציג זאת כהישגו האישי ומבהיר בסיפוק: "הובטח עתידם וביטחונם של הרוב המכריע של הישראלים ביהודה ושומרון, שיחיו בביטחון בתוך הגדר המרכזית, המחברת אותם עם שאר חלקי המדינה". שרון הודיע על הקמת צוות בראשותו, עם נתניהו ומופז, שיפעל לזירוז הקמת הגדר.  

 

לבנת השתכנעה לאחר שראש לשכת שרון, דב וייסגלס, הבהיר לה בשיחה אישית, כי אריאל תיכלל בתוך תוואי הגדר. "מדובר בהחלטה קשה", אמרה במסיבת עיתונאים מיוחדת שכינסה. "התוכנית עומדת בניגוד לכל מה שהתחנכתי עליו, ואני יכולה להבין את החברים שלי ולחוש את התחושות. זו הסיבה שהתעכבתי והתלבטתי. אבל צריך לראות את התמונה הכוללת. העם מבקש הזדמנות לשינוי, ומה שמוצע כאן נותן תקווה לאופציה שתביא לפריצת דרך במו"מ".

 

"אם המצב לא ישתנה", הוסיפה לבנת, "זהו תהליך הפיך. תמיד נוכל להגן על עצמנו. במידה ונראה שאכן הפלסטינים ישתלטו וינסו לפגוע בנו, תמיד נוכל לחזור לשם. הרי אין קושי לצבא לחזור לשם".

 

"ההחלטה שלי באה גם כדי לחזק את ראש הממשלה, ולתמוך בו אישית", הבהירה שרת החינוך. אך לצד התמיכה בשרון, היא הביעה גם ביקורת נוקבת: "אני לא הייתי מתכננת תוכנית שכזו. יש לי ביקורת על התוכנית ועל דרך ההתנהלות סביבה. לא אכנס לפעילות אינטנסיבית על-מנת לשווק את התוכנית. אני מקווה שהבעת דעתי תתרום".

 

שר החוץ תיכנן להצהיר כבר היום על עמדתו, אולם השרים נתניהו ולבנת הקדימו אותו. בסביבת שרון מעריכים כי גם הוא יתמוך בתוכנית, אך מבהירים כי לא תינתן לו כל ערבות פוליטית בתמורה לתמיכתו - כרמז לכך, שתפקידו כשר חוץ בממשלת אחדות אינו מובטח. השר שלום הודיע כי הוא "מקיים התייעצויות" ויפרסם את עמדתו בתוך יומיים.

 

בקרב שרי הליכוד המתנגדים לתוכנית, נותרו כעת רק חמישה: לנדאו, כץ, הנגבי, נוה ושרנסקי. אנשי ראש הממשלה אומרים כי כעת, כאשר גם נתניהו מתקרב ל"רגע האמת", כל ניסיון לאגפו מימין ייכשל. שרים העריכו כי "אפקט רנטיסי" יתרום לשרון במשאל המתפקדים יותר מתנודת השרים לכיוונו.  

 

שרון: קיבלנו ביטוח מקיף מהאמריקנים 

 

הקרב על לבותיהם של מתפקדי הליכוד נכנס ליישורת האחרונה, עם שובו של ראש הממשלה מפסגת וושינגטון. הבוקר סקר שרון בפני השרים את תוצאות ביקורו בארצות-הברית. בין השאר, הוא הציג בפניהם את המכתב הנשיאותי שקיבל מבוש, את המכתב שהפקיד בידיו ואת הישגי הפסגה, כפי שהוא רואה אותם. 

 

להפתעת השרים, ראש הממשלה נשא בישיבה דברים מן הכתב. "להצביע נגד", אמר, "פירושו להחזיר לאמריקנים את הביטוח המקיף, החד-משמעי וההיסטורי שקיבלנו, לסרב לקבל הצהרה על שיבת הפליטים לישראל ולסרב לקבל תמיכה לעיצוב עמדות הקבע, שיושפע מגושי ההתיישבות ומצורכי ההגנה. תצטרכו להחליט, האם להשיב ריקם את פני הגדולה שבידידתנו".

 

ראש הממשלה דחה את הביקורת, לפיה תוכניתו היא פרס לטרור: "אני מציע למי שאומר זאת לבחון את עמדתם של הפלסטינים ומדינות ערב, אשר הגיבו בזעזוע ובזעם על מכתב הנשיא. הפלסטינים הבינו שננקט צעד ראשון בתהליך בו ישראל וארה"ב יתחילו לעצב את פני האזור ללא הפלסטינים, כל עוד הם ממשיכים לא לעשות את המוטל עליהם. זו הפעם הראשונה שהם חשים שהם מפסידים, מכיוון שהם אינם עושים דבר".

 

ראש הממשלה הדף גם את הביקורת שהושמעה בחודשים האחרונים מן הימין וממשרד החוץ על מגעיו החשאיים של ראש לשכתו עם הממשל האמריקני. "נעשה לדובי עוול, אבל כולנו חייבים להיות אסירי תודה". לאחר דבריו של שרון, השרים נותרו דוממים - אולי בהשפעת תמיכתם בהתנקשות ברנטיסי, ואולי משום שרובם ממילא מתקרבים למחנה התומכים בתוכניתו. השר זבולון אורלב אמר ל-ynet: "היה מוזר שעל אף המחלוקות, לאף שר לא הייתה שאלה. הדבר מלמד אולי על כך שראש הממשלה מצליח לשכנע את שרי הליכוד".

 

במהלך השבוע הקרוב ייפגש ראש הממשלה עם רבים מהשרים ואף עם כמה חברי-כנסת, במטרה לשכנעם לתמוך בתוכנית. יו"ר הקואליציה, חבר-הכנסת גדעון סער, לא המתין לפגישה כלשהי ומיהר להודיע הערב כי על התנגדותו לתוכנית ההתנתקות. "על אף ההישגים שרשם ראש הממשלה בביקורו בוושינגטון", אומר סער, "ההקשר הכולל של התוכנית אינו רחב, והוא כולל מחויבות למפת הדרכים, הגבלות על הבניה וההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון".

 

הערכות שיא גם מחוץ לליכוד

 

בסיעות הימין ממתינים להצבעה על תוכנית ההתנתקות בממשלה. יו"ר האיחוד הלאומי, השר אביגדור ליברמן, שב והבהיר אמש כי מפלגתו תפרוש מן הקואליציה ברגע בו התוכנית תאושר. בראיון לתוכנית "פגוש את העיתונות" בערוץ 2, העריך ליברמן כי ממשלה חלופית שתוקם "לא תשרוד יותר משנה".

 

גם המפד"ל שוקלת את צעדיה. השר זבולון אורלב סבור כי אין לפרוש מן הממשלה, גם אם זו תאשר את התוכנית. מקורבי ראש הממשלה הגיבו למתקפה החריפה של השר איתם נגד שרון בזמן היותו בוושינגטון, ואמרו כי "ממילא הוא לא יישב בממשלה בקרוב - לאחר שיתפטר או יפוטר". עם זאת, בלשכת רה"מ הכחישו בתוקף כל כוונה לפטר את השר, ואיתם עצמו סיפר שבשיחה שקיים עם שרון מארה"ב, האווירה הייתה טובה.   

 

בינתיים, במחנה התומכים בהתנתקות, בראשות השר אולמרט, מגבירים הילוך: ביום רביעי ייכנסו השרים וחברי-הכנסת התומכים בתוכנית לאוטובוס אחד, וייסעו מחדרה עד גדרה, במטרה לשכנע את המתנגדים לעבור צד. האוטובוס יעצור במספר ערים והתומכים יערכו מפגשים בסניפים ובבתי הפעילים המרכזיים. את המסע מארגן ראש עיריית רמלה, יואל לביא.

 

במקביל, תתכנס מחר סיעת מרצ-יחד בכנסת, כדי לבחון האם להעניק רשת ביטחון לראש הממשלה בתקופה הקרובה בכנסת. נראה כי התשובה תהיה חיובית, לאור החלטה דומה של מפלגת העבודה.

 

ושר התשתיות, יוסף פריצקי, הציע אחר הצהריים לחברי סיעת שינוי לשקול מחדש את תמיכתם בתוכנית ההתנתקות של אריאל שרון. לדבריו, "אם תוואי הגדר לא ישונה, כפי שהצהיר ראש הממשלה, ייווצר מצב בו ישראל תאלץ לספח שטחים. עובדה זו היא מבחינתי שיקול נוסף נגד התוכנית".


פורסם לראשונה 17/04/2004 19:31

 

בהכנת הידיעה השתתפו אילן מרסיאנו, אטילה שומפלבי ואפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פייר תורג'מן  באו-באו
מעצבים את פני העתיד. שרון בישיבת הממשלה
צילום: פייר תורג'מן באו-באו
השתכנעה. לבנת עם ראש הממשלה
צילום: אלכס קולומויסקי
התנאים מולאו. נתניהו
צילום: אלכס קולומויסקי
צילם: שאול גולן
"נעשה לו עוול". וייסגלס
צילם: שאול גולן
צילום: אלכס קולומויסקי
נגד. סער
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: שאול גולן
ממשלה חלופית לא תשרוד. ליברמן
צילום: שאול גולן
צילום: איי פי
בלי תמורה פוליטית. שלום
צילום: איי פי
מומלצים