שתף קטע נבחר

"הפסד בפער קטן עשוי להוביל למשאל-עם"

בניגוד למה שרמזו יועציו במהלך השבוע שעבר, האפשרות שראש הממשלה יתפטר אם תוכנית ההתנתקות לא תעבור במשאל המתפקדים אינה עומדת על הפרק. אחד התרחישים האפשריים הוא שמפלגת העבודה ושינוי ייזמו חוק להקדמת הבחירות. גורמים בסביבת רה"מ מעריכים כי אם תאושר התוכנית עשוי רה"מ "להתחשבן" עם השרים השותקים. בשני תרחישים, הוא גם יוכל לפזר את הכנסת

ראש הממשלה אינו מתכוון להתפטר מתפקידו אם תוכנית ההתנתקות תידחה על ידי מתפקדי הליכוד, בניגוד למה שרמזו באחרונה מקורביו. כך הבהירו אמש (שבת) בסביבתו של שרון, בשיחות שעסקו בתרחישי "היום שאחרי".

 

המקורבים אמרו עוד כי "אם תיסגר בפני שרון הדלת במשאל, הוא ימצא חלון שדרכו יוכל להעביר את התוכנית בכל זאת".

 

אם התוכנית תתקבל, הם אומרים, גדול הסיכוי שראש הממשלה "יתחשבן" עם מי שהביעו תמיכה בתוכנית אך נשארו פאסיביים, והכוונה בעיקר לשר האוצר, בנימין נתניהו, שהתנהגותו בשבועיים האחרונים עשויה להיות בעוכריו, וכן לשרת החינוך, לימור לבנת. לדברי המקורבים, ראש הממשלה יקח בחשבון את התנהלותם בקמפיין ההתנתקות בתסריט של הקמת ממשלת אחדות וחלוקת התיקים.

 

אם מתפקדי הליכוד יצביעו בעד התוכנית, בניגוד למה שהראו סקרי סוף השבוע, ראש הממשלה יביא את תוכניתו לממשלה ולכנסת. המרוויחים מכך עשויים להיות השרים שאול מופז, אהוד אולמרט וציפי לבני, ואולי גם סילבן שלום.

 

אם התוכנית תידחה על-ידי המתפקדים, ההתפטרות היא האפשרות הכי פחות סבירה. במקרה כזה לא יוכל שרון להעביר את תוכניתו בממשלה, כיוון שהשרים אמרו שיקבלו על עצמם את הכרעת בוחרי הליכוד ואז לא יהיה לשרון רוב. 

 

אולם ייתכן שבכל זאת הוא ינסה להעביר את התוכנית בממשלה ובכנסת. זאת כיוון שייתכן שחברי הכנסת יעדיפו זאת על פני הקדמת הבחירות.

 

אפשרות נוספת היא משאל עם כללי-מייעץ או מחייב, במקרה של הפסד ברוב קטן יחסית. ראש הממשלה שלל אותה בעבר, לאחר שראה שהיא בלתי-ריאלית, כיוון שהיא מחייבת שינוי חקיקה בחוק יסוד, והסיכוי לרוב בכנסת, לאור התנגדות בליכוד, קטן.

 

האפשרות האחרונה שמוגדרת כסבירה יותר על-ידי גורמים בסביבת ראש הממשלה, תהיה רעידת אדמה פוליטית. מפלגת העבודה תזהה שעת כושר להגדיל את כוחה, ויחד עם שינוי תיזום מהלך של העברת חוק בכנסת להקדמת הבחירות. גם מרצ צפויה לתמוך, ותיתכן גם נקמה של המפלגות החרדיות בליכוד והליכה לבחירות.

 

גורמים בליכוד העריכו שהסקרים שניבאו לשרון הפסד, יעוררו את "אפקט האנדרדוג", דבר שידרבן את המתלבטים להצביע בעד שרון. זאת כיוון שלא ירצו לראות את שרון נוחל תבוסה מוחצת. 

 

הח"כים לא ממהרים לשום מקום

 

ללא קשר לתוצאות המשאל, מושב הקיץ שייפתח מחר יהיה גורלי ביותר לעתידה של הקואליציה. משיחה עם ראשי הסיעות בכנסת עולה כי במידה וינסה ראש הממשלה להוביל לפיזור הכנסת, הוא יגלה במהרה כי הח"כים אינם ממהרים להתנתק מכיסאותיהם.

 

שרון יכול להוביל לפיזור הכנסת בשתי דרכים: הראשונה, לפי סעיף לחוק יסוד הממשלה, בהסכמת הנשיא יכול ראש הממשלה להודיע על פיזור הכנסת. הפיזור נכנס לתוקף תוך 21 יום, אלא אם חברי הכנסת מבקשים להטיל את תפקיד הרכבת הממשלה על ח"כ אחר. נתניהו יכול להיות המרוויח הגדול מתרחיש זה.

 

לראשותו של אותו ח"כ יעמדו אז 28 יום, והנשיא רשאי להאריך תקופה זו ב-14 ימים נוספים. במידה ולא מושג הרוב הקואליציוני הדרוש, יכול הנשיא לבחור ח"כ אחר, וכך פעם נוספת - וגם גם הח"כ השלישי נכשל, הכנסת מתפזרת.  

 

האפשרות השנייה היא קידום "חוק התפזרות הכנסת". החוק חייב לעבור ברוב בשלוש קריאות. הבחירות חייבות להתקיים במקרה זה לא יאוחר מחמישה חודשים מהרגע בו החוק עובר בקריאה שלישית.

 

מבחינה חוקית, קידום חוק התפזרות הכנסת הוא הקל ביותר לביצוע: הכנסת ה-12, ה-13 וה-14 התפזרו בדרך זו. אולם, 40 מחברי הכנסת הם ח"כים חדשים, 21 מתוכם מסיעת הליכוד, והם לא ממהרים לשום מקום: פיזור הכנסת ועזיבת לשכותיהם המפוארות לא באה בחשבון מבחינת רובם המכריע.


פורסם לראשונה 01/05/2004 23:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פייר תורג'מן, באו-באו
לא יתפטר. שרון
צילום: פייר תורג'מן, באו-באו
צילום: אלכס קולומויסקי
תהיה נקמה? נתניהו
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: שאול גולן
תשלם את המחיר? לימור לבנת
צילום: שאול גולן
צילום: גבי מנשה
ירוויח מנצחון. סילבן שלום
צילום: גבי מנשה
צילום: ערוץ 10
ירוויח מנצחון. שאול מופז
צילום: ערוץ 10
מומלצים