שתף קטע נבחר

ממליגה: לאירוח זול ומהיר בקיץ

עם פרוץ עונת האירוחים, מציעה איילת בן-יוסף, פתרון זול ומהיר: מבשלים ממליגה בסיסית וממנה מכינים מאפה מקורי, מתכון מסורתי ותוספות לסלט

איפשהו בין המנגל של יום העצמאות לפשטידות הגבינה של שבועות מתחילה באופן רשמי עונת אירוחי-הקיץ. כמעט במקביל אנחנו מגיעים למסקנה שחייבים, אבל חייבים להתחיל דיאטה, אחרת גם הקיץ לא נוכל להראות את ישבננו בים. מוטי, שעדין מנסה להתגבר על הדיאטה הקודמת (עצרנו אחרי קצת יותר מ-10 קילו, תודה למתעניינים). החליט שהשנה נעשה מאמץ למתן את כמות הארוחות החגיגיות שאנחנו עורכים או זוללים מחוץ לבית.

 

למען האמת לא רק הדיאטה מניעה אותנו - מדובר בהוצאה לא קטנה, כשמזמינים עוד שני זוגות חברים לעשות "על האש" רק הבשר עולה 300 שקל, וזה לפני שמוסיפים שתיה קלה, סלטים וגלידה לקינוח.

 

לא פשוט לארח בפחות מ-50 שקל, אבל מדי פעם אני פוגשת חומר גלם חדש (או ישן ומחודש) שיכול להוציא אותנו מהמיתון ולגאול את עם ישראל ממצוקותיו הכלכליות. קמח תירס הוא אחד כזה.

 

את ההכרות הראשונה שלי עם הקמח הנ"ל עשיתי באמצעות מוטי. עד שהכרתי אותו חשבתי שממליגה זה שם חיבה (על משקל "מאמאלה") ברומנית. בפעם הראשונה שהייתי חולה, עוד בדירה הראשונה שלנו (חורבה איומה עם עדר חשופיות באמבטיה), מוטי הגיש לי ממליגה למיטה. אצלם בבית זה "אוכל של חולים" ומי שזכה לפול למשכב - מקבל מנה יפה למיטה. אחרי שהבראתי ניסיתי להכין בעצמי ולמדתי להכיר את הפולנטה, הממליגה וכל יצורי הכלאיים בינהם.

 

השבוע נבשל שתי מנות מקמח תירס - שתיהן מבוססות על המתכון הבסיסי לפולנטה ושתיהן מנות נהדרות לאירוח קייצי על בסיס גבינה. אפשר לשמור את הרעיון וליישם לקראת שבועות.

 

פולנטה / ממליגה – מתכון בסיסי

 

חומרים:

250 גרם (חצי חבילה) קמח תירס אינסטנט (5.40 ₪ ל-500 גרם)

1 ליטר מים

1 כפית מלח

50 גרם חמאה (2.60 ₪ ל-100 גרם)

100 גרם גבינה צהובה (7.20 ₪ ל-200 גרם)

 

הכנה:

מרתיחים מים וחמאה בסיר. מוסיפים את קמח התירס בזרימה דקה ומערבבים בכף עץ עד שהקמח נספג. ממשיכים לערבב ומוסיפים את הגבינה הצהובה. מבשלים תוך כדי ערבוב עד שהפולנטה מסמיכה. תחשיב לשתי כמויות של פולנטה (עבור כל הארוחה שלנו): 15.20 ₪.

 

 

מאפה פולנטה

 

כמו פיצה - על בסיס פולנטה.

 

נזדקק ל:

1 כמות מתכון בסיסי של פולנטה.

1 קופסה עגבניות מגורדות (5 ₪)

1 שן שום, קצוצה

1 בצל קטן, קצוץ

1 כפית אורגנו

100 גרם גבינה צהובה מגוררת (3.70 ₪)

מלח ופלפל שחור, טחון טרי

תוספות - מה שיש במקרר: פטריות, זיתים, שאריות גבינה קשה, פלפלים קלויים.

 

וכך עושים:

1. מכינים פולנטה לפי המתכון הבסיסי.

 

2. מעבירים את תכולת הסיר לתבנית רחבה, עטופה בנייר אפייה. מניחים לפולנטה להתקשות מעט.

 

3. בנתיים מחממים תנור על מצב גריל ל-200 מעלות צלזיוס ומכינים את הרוטב: מחממים מחבת עם מעט שמן ומטגנים את הבצל עד שמתרכך. מוסיפים שום ואת העגבניות המגורדות. מתבלים וטועמים. אם חמוץ מדי מוסיפים גם כפית סוכר. מבשלים עוד 10 דקות ומורידים מהאש.

 

4. יוצקים את רוטב העגבניות על הפולנטה. מסדרים למעלה תוספות ומפזרים מעל הכל גבינה צהובה.

 

5. שולחים את המאפה לתנור לרבע שעה, עד שהגבינה מבעבעת. ממתינים מעט לפני שטורפים. סה"כ: (בנוסף למתכון הבסיסי): 8.70 ₪.

 

 

הממליגה של מוטי

 

במקור מדובר במתכון רומני מסורתי, אצלינו הוא עבר כמה שיפוצים.

 

נזקק ל:

1 כמות מתכון בסיסי של פולנטה

1 גביע שמנת חמוצה (יש גם קלה) (1.90 ₪)

1 חבילה עירית קצוצה (האמיצים יכולים להשתמש בבצל רגיל קצוץ דק) (4.80 ₪)

200 גרם גבינה מלוחה מגוררת (9 ₪)

 

וכך עושים:

1. מכינים את הפולנטה לפי ההוראות.

 

2ץ מכינים קעריות הגשה ומתחילים למלא: שמים כף פולנטה בכל כלי. מפזרים מעט עירית ויוצקים עוד פולנטה. מפזרים גבינה מלוחה וסוגרים בשכבת פולנטה אחרונה. מלמעלה שמים כף נדיבה של שמנת חמוצה ומפזרים מעט עירית קצוצה. אוכלים במהירות (כל עוד זה חם) - וחשוב לחפור לעומק ולאסוף את כל השכבות בבת אחת. סה"כ: 15.70 ₪.

 

ויש גם פטנט

 

הפולנטה יכולה לשמש גם כתוספת לסלט - כמו טוסטים קטנים או קרוטונים.

 

וכך עושים:

מכינים לפי המתכון הבסיסי. יוצקים את הפולנטה המוכנה בתבנית גדולה וממתינים שתתקרר ותתגבש. אחרי שהפולנטה מגובשת קורצים ממנה צורות, או חותכים ריבועים בסכין. את חתיכות הפולנטה מטגנים טיגון מהיר במעט שמן זית או צולים על מחבת פסים - למראה מחוספס. והנה, יש לכם תוספת מדליקה לסלט.

 

סך כל הארוחה: 39.60 ₪

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איילת בן יוסף
מאפה פולנטה. כמו פיצה - על בסיס פולנטה
צילום: איילת בן יוסף
מומלצים