שתף קטע נבחר

רפיח בשפלה: הסיוט של תושבי לוד

המבצע המשטרתי הנרחב ב"בירת הסמים" של ישראל הפך את חיי התושבים לבלתי נסבלים: בדיקות משפילות במחסומים, עיכובים בדרך לעבודה ולבית-הספר ורחובות שנראים כמו זירת לחימה. על הדרך, מנוצלת הפעילות גם לגביית אגרה ועיקול כלי-רכב. התושבים זועמים: "המשטרה סוגרת איתנו חשבון בגלל המחדלים שלה ומעודדת טרנספר שקט. הם מתנהגים כמו צבא כיבוש"

מדי ערב, עם תום העבודה, חוזר ראאד סלאמה לסיוט: בדרכו הביתה, הוא נדרש להציג תעודת זהות, להסיר את נעליו ולהרים את החולצה. זה נמשך שעה לפחות, תלוי במצב הרוח של השוטר התורן במחסום הקבוע, שהוצב בכניסה לשכונת פרדס שניר.

 

לפני שבועיים השתנו חייהם של תושבי העיר לוד: כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, תחת הקוד "אי ירוק בים", פשטה המשטרה על אחת מ"בירות הסמים" של ישראל, במטרה לייבש את התחנות שמגלגלות מאות-אלפי שקלים ביום. מחסומים הוצבו בכניסות לשכונות ס"ח, הרכבת ופרדס שניר, ופטרולים גלויים וסמויים נכנסים לתוכן. התושבים מתארים את העיר כזירת לחימה, ממש כמו ברפיח.

 


מחסומים בלוד - המשטרה פועלת נגד סוחרי הסמים
מחסום בכניסה לשכונה (צילום: תומריקו)

 

לתושבים ביקורת חריפה על מחדלי המשטרה במיגור תופעת הסמים בלוד. כעת, הם טוענים, מנסה המשטרה לכפר על כך באמצעות המבצע המתוקשר, אך למעשה נוקטת ענישה קולקטיבית.

 

"איננו רוצים בסחר בסמים בשכונות הערביות", אומר עארף מוחארב, חבר מועצת העיר. "לפני שנתיים חסמנו בעצמנו את כניסת הנרקומנים לשכונה, אבל בלי להפריע לחייהם של התושבים. הצלחנו למשך חודשיים לעצור את הסחר בשכונה, אבל המשטרה היא שעצרה אותנו.

 

"המבצע הנוכחי בכלל לא נועד לפתור את בעיית הסמים. המטרה האמיתית היא לשלוט על הערבים בעיר ולאזן את המאזן הדמוגרפי על-ידי הפרדה מוחלטת בין השכונות היהודיות לערביות. מציגים אותנו כעבריינים שאינם מכבדים את החוק, וזה פשוט שקר".

 

"המשטרה הופכת צבא כיבוש"

 

השבוע התקיימה בעיר ישיבה מיוחדת בהשתתפות השר לביטחון פנים, מפכ"ל המשטרה, מפקד מחוז מרכז וקצינים בכירים, שתכננו את המבצע ומנהלים אותו. גם נציגי הציבור הערבי בלוד הוזמנו לישיבה, חלקם דווקא בירכו את המשטרה על מהלכיה האחרונים בעיר. עארף מוחארב עזב בחמת זעם.

 

"אפילו בישיבה הזאת השתמשו במושגים שלקוחים מהשטחים הכבושים, כמו 'מחסומים קשוחים'. משום מה, כשמדובר בנו, המשטרה הופכת לצבא בשטח כבוש. הם חושבים שהם יכולים לכתיב את חיינו כמו בשנות ה-50, בימי הממשל הצבאי. כנראה שכחו שם שלוד זה לא רמאללה או שכם, אלא עיר ואם בישראל".


מחסומים בלוד - המשטרה פועלת נגד סוחרי הסמים
ביקורת ליד הבית (צילום: תומריקו)

 

התושבים בפרדס שניר כבר מכנים את השכונה "הגדה המערבית". לחלקם יש הצעות למשטרה כדי לייעל את המבצע, כמו למשל, הריסת בתי סוחרים או הוצאת צווי מעצר נגדם. "רק שיוציאו כבר את המחסומים מכאן", הם מבקשים.

 

"המציאות בשכונה מעידה על כך שהלחימה בסמים היא בשולי המבצע המשטרתי הזה", טוען סלאמה. "אנחנו כבר שבועיים עוברים מסע של השפלות במחסומים, מתקשים להגיע בזמן לעבודה ומתייחסים אלינו כאל פושעים. לפני שבוע חסמו לנו את הדרך הראשית משכונת פרדס שניר אל רמלה, ממש כמו שעושים בשטחים. הביאו בטון וחסמו את הכביש בעפר. הילדים צריכים לטפס על זה כדי להגיע לבית-הספר, ולפעמים הם נפצעים".

 

"נוכחות השוטרים המיותרת היא רק פרובוקטיבית ואינה יעילה", טוען סלאמה. "כל ילד בן 3 יודע איפה תחנות הסמים ומיהם הסוחרים, וודאי שגם המשטרה יודעת. אז למה צריך להעניש את כל האוכלוסייה במחסומים האלה? "

 

כחמשת-אלפים תושבים ערבים מתגוררים בשכונת פרדס שניר. לאחרונה הם מנהלים גם מאבק עיקש נגד הגדר שאמורה להפריד בינם לבין מושב ניר-צבי, ובנייתו נעצרה בינתיים בהוראת בג"ץ. את טענותיהם הקשות מאשרים השכנים היהודים. "מה שקורה בשכונה הזאת זה ממש זוועה", אומרת אחת מהם. "מג"בניקים עצרו אותי שלוש פעמים וביקשו ממני להציג תעודת זהות. אחד מהם אמר לי שאנחנו נמצאים במקום יותר גרוע מעזה".

 

גובים אגרה במחסום

 

השוטרים במחסומים, מתברר, מוודאים לא רק שאין סמים ברשות התושבים. שייח' מסעוד אבו מעמר נקנס על אי תשלום אגרת הטלוויזיה במחסום בפתח השכונה. "למרות שהסברתי להם שאני אדם דתי וכלל לא צופה בטלוויזיה, הם נתנו לי קנס של 4,000 שקל. מולי עוכבו עשרות מכוניות, וחלקן עוקלו".

 

מערוף, רק בן 8, טוען ששוטר כיוון לעברו נשק, כאשר עמד לצד פעוט בן שנתיים שקילל את השוטר. אנס, נער בן 14, טוען שהוכה בידי שוטר כאשר שיחק כדורגל בשבת. ביום אחר, כאשר שב מבית-הספר ברמלה, השוטרים לא אפשרו לו לעבור עד שסיימו משחק קליעה למטרה, לעבר אחד העצים. "אחד מהם התעקש שאני סוחר סמים, למרות שאמרתי שאני תלמיד ואין לי שום קשר לסמים".

 


מחסומים לוד
איש מג"ב עוצר רכב (צילום: תומריקו)

 

מול פתח ביתו של חאלד חמאדה בשכונת הרכבת הוצב מחסום במשך שבוע שלם. "בכל פעם שיצאתי ונכנסתי, המג"בניקים בדקו אותי ושאלו שאלות מיותרות. בלילה, מרוב צעקות לא יכולתי לישון. אם זה היה תורם ללחימה בסמים, לא הייתה פוצה פה. אבל במרחק 500 מטרים מהמחסום פעלה תחנת סמים, אז על מה מדברים בכלל?"

 

"לדעתי, המטרה של המבצע הזה היא לגרום לערבים לעזוב את לוד", אומר שייח' מסעוד. "אינני רואה כל צורך בהשפלה כזו, אלא למען טרנספר שקט, בייחוד כאשר אחוז הילדים הערבים בעיר מגיע ל-51, ובעוד עשר שנים העיר תהפוך ערבית. לכן הם מטרטרים אותנו בדרך זו או אחרת, כדי שנעזוב ונחפש מקום אחר".

 

"אין חופש תנועה, אין כבוד לאנשים", אומר מאהר אבו קשק. "המבצע הוא כמו עונש קולקטיבי לאוכלוסייה כאן. אבל אנחנו הראשונים שלא רוצים סמים וזנות בשכונה. אך בינתיים, למרות המבצע, הסוחרים עדיין חופשיים. מי שסובל זה רק התושבים, גברים, נשים וילדים".

 

עארף מוחארב ממועצת העיר כבר מתכנן לעתור לבג"ץ נגד הפעולות שננקטו, ואף לדרוש דיון חירום של וועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל. "יש כאן צמיחה במודעות הפוליטית וזה כנראה מפריע למשטרה, שהתרגלה לכפות עלינו מלמעלה מוכתארים ונציגים שאינם מקובלים על החברה. הדבר הזה צריך להדליק אור אדום אצל כל אלה שאכפת להם מהדמוקרטיה בארץ הזאת".

 

המשטרה: נבדוק כל תלונה לגופה

 

במשטרה הודפים את טענות התושבים, ומבהירים כי הם רואים במבצע צעד תקדימי לטיפול עקרוני בבעיית הסמים בלוד. מפקד תחנת לוד, סגן-ניצב יוסי בוקר: "מדובר בפעילות יזומה של מחוז המרכז, במשולב עם מג"ב, לצמצום תופעת הסמים וה'כספומטים' שהקימו הסוחרים בשכונות. זה נחשב למבצע יצירתי וחדשני, שעבדו עליו מפקדים בכירים במשטרה במשך שלושה חודשים".

 

"לפני המבצע", אומר בוקר, "שיתפנו במטרותיו את נכבדי המגזר הערבי בעיר, מתוכם היו אנשי חינוך ואנשי דת, והם בירכו ושיבחו אותנו, ואיחלו לנו הצלחה. ביום הראשון למבצע הם חילקו סוכריות ופרחים למג"בניקים שעמדו במחסומים. איפה היו המתנגדים למבצע, כאשר נרקומנים הסתובבו בחופשיות בחצרות שלהם? הם רק מיעוט קטן שמייצג אינטרסים זולים. גם משפחות סוחרי הסמים, שמגלגלות כסף רב, הן מיעוט רב - רק 20 עד 30 משפחות.

 

"המבצע אינו מוגבל בזמן ויימשך עד להשגת המטרות. ברור שהמחסומים הקשוחים לא יישארו לנצח, אבל לא נעזוב עד שנהרוס את כל 20 הכספומטים שפועלים בעיר. עד עכשיו נעצרו 115 חשודים בסחר והחזקת סמים, נתפסו יותר מעשרה ק"ג של הרואין, ק"ג קוקאין וסמים מסוגים שונים, שלושה אקדחים ורובי קלצ'ניקוב עם תחמושת ".

 

באשר לתלונות על יחס משפיל מצד השוטרים, אומר בוקר: "נבדוק כל תלונה לגופה, הדלת שלי פתוחה 24 שעות". על גביית אגרת הטלוויזיה במחסומים, הוא אומר: "אנחנו מדינת חוק, וחובתו של כל אדם לשלם את האגרה, זה קורה בכל מקום, ואין לנו כוונה ליזום פעילות כזאת".

 

ומה בנוגע לכוונת התושבים לעתור לבג"ץ נגד המחסומים? "מר מוחארב הוא נציג ציבור במדינה דמוקרטית", אומר בוקר, "וזכותו המלאה להגיש בג"ץ. ניתן תשובות מתאימות בזמן ובמקום המתאימים. אני בטוח שהשופטים, שמחוברים לעם, למציאות ולתקשורת, ייתנו גיבוי מלא למבצע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
התושבים מעוכבים
צילום: תומריקו
צילום: תומריקו
הילדים מטפסים על המחסום
צילום: תומריקו
צילום: תומריקו
סיוט בדרך הביתה
צילום: תומריקו
מומלצים