שתף קטע נבחר

איילת בן-יוסף נשארת שבת

היא מבשלת ארוחת ליל שישי בבסיס, וזה אפילו טעים: קונכיות בצק עלים במילוי פטריות, תפוחי אדמה זרחניים, שניצל דק-דק - ואף מילה על גבינות

כל קלישאה לעוסה התחילה ברעיון ממש טוב. פעם לפני הרבה שנים אבא שלי היה קצין בצבא. היו לו מדים ודרגות ואוטו עם ריח של גריז. בתור ילדה קטנה ביליתי הרבה מאוד שעות בבסיסים צבאיים ואכלתי הרבה מאוד ארוחות בחדרי אוכל כשסביבי סיסמאות כמו "אכול בתאבון אך אל תשליך מזון" ו"שף - תאכל". לפחות פעם בשנה זכינו לאכול ארוחת חג בבסיס - ליל הסדר, ראש השנה או סוכות ומספר פעמים בשנה היינו מגיעים, בהרכב מלא, לאכול ארוחת ערב של יום שישי. שנים מאוחר יותר, כשגדלתי והלכתי לצבא זכיתי לאכול את אותן ארוחות ממש - תמיד באותו הרכב ותמיד עם אותו טעם.

 

ומה אוכלים בצבא? למנה ראשונה בצק עלים ממולא פטריות, למנה עיקרית שניצל דקיק ותוספת של תפוחי אדמה שמנוניים וצהובים ואורז עם איטריות או אפונה וגזר גמדי. שנים על גבי שנים אכלתי את הארוחה הזאת והיא מעולם לא היתה טעימה. הפטריות תמיד היו משומרות, השניצל טוגן בשמן נחות ותפוחי האדמה היו כל-כך שמנוניים שבא למות. לקינוח זכינו במוס או קרם בוואריה - פרווה כמובן.

 

השבוע נזכרתי בארוחות האלה וכמה נוראיות הן היו. אולי בגלל התפאורה או האווירה הדכאונית של להישאר שבת (גם בגיל 6 אני נשארתי שבת עם אבא) ואולי בגלל שהאוכל היה פשוט רע. כשניסיתי לשחזר את הארוחה הבנתי שהיא ממש לא חייבת להיות נוראית ולמען האמת מדובר באוכל טעים מאוד, במיוחד כשעושים אותו בכמויות קטנות.

 

אז השבוע בישלתי את ארוחת ליל שישי בבסיס. היום, ככה שמעתי, המטבחים הצבאיים נראים אחרת לגמרי ומדור שלם של חיילים (וילדיהם) שגדלו על תפוחי אדמה זרחניים נשארו רק הסיפורים.

 

קונכיות בצק עלים במילוי פטריות

 

לשומרי הכשרות - אפשר להחליף את החמאה בשמן זית ואת השמנת בשמנת-פרווה.

 

נזדקק ל:

400 גרם בצק עלים (8.80 ₪)

1 ביצה טרופה

1 סלסלה פטריות שמפניון טריות, קצוצות (7.50 ₪)

50 גר חמאה (כ-1 ₪)

1 מכל שמנת מתוקה (4.80 ₪)

2 ענפים של תימין

1 שן שום קצוצה

מלח ופלפל שחור

 

וכך עושים:

1. מחממים תנור ל-200 מעלות צלזיוס.

 

2. מרדדים את הבצק לעלה בעובי של כ-1/2 ס"מ. אם אתם משתמשים בבצק עלים שמגיע כבר מרודד - אין צורך לרדד יותר. בעזרת חותכן או רינג מתכת קורצים מהבצק עיגולים. בתוך העיגול מסמנים בעזרת סכין חדה עוד עיגול (או ריבוע) - אבל לא חותכים את הבצק עד הסוף.

 

3. מברישים בביצה טרופה את שטח הבצק שבין השוליים והעיגול הפנימי - ושולחים לתנור לרבע שעה - עד שעיגולי הבצק מזהיבים ותופחים.

 

4. בזמן שהקונכיות בתנור מתחילים להכין את המלית: ממיסים חמאה במחבת, מוסיפים את השום, מטגנים כמה שניות ומוסיפים את הפטריות והתימין. מקפיצים את הפטריות שתי דקות. מוסיפים שמנת, מלח ופלפל ומבשלים עוד שתי דקות.

 

5. מוציאים את הפטריות לכלי (הן צריכות להישאר מוצקות יחסית) ומשאירים את השמנת במחבת. ממשיכים לבשל ולצמצמם את השמנת, עד שנשארת מחצית מהכמות המקורית.

 

6. מרכיבים את המנה: כשהקונכיות יוצאות מהתנור המעגל הפנימי בולט החוצה וניתן בקלות להסיר חלק מהעלים שלו (העלים השחומים). אחרי שעושים את זה שאר העלים "נוחתים" פנימה ונשארת סלסלה עם דפנות זהובים.

 

7. מסדרים בתוך כל קונכייה כף ממלית הפטריות ומזלפים מלמעלה עוד כף מרוטב השמנת. מגישים מיד אחרי שממלאים את הקונכיות - אחרת הרוטב מרטיב את התחתית ומסמרטט את המנה. סה"כ: 22.10 ₪

 

תפוחי אדמה זרחניים

 

נזדקק ל:

1 ק"ג תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לקוביות (5 ₪)

2 כפיות כורכום

1 כף פפריקה מתוקה

1 כפית מלח

1/3 כוס שמן סויה (או שמן צמחי אחר - אבל לא שמן זית)

 

וכך עושים:

1. מחממים תנור ל-200 מעלות צלזיוס.

 

2. בקערה גדולה שמים את כל המרכיבים ומערבבים היטב - כך שהשמן והתבלינים יצפו את תפוחי האדמה מכל הכיוונים.

 

3. מרפדים תבנית אפיה בנייר אלומיניום ומפזרים את תפוחי האדמה בשכבה אחידה. שולחים את התפוחים לתנור ל-3/4 שעה - עד שהם משחימים.

 

4. מגרדים את התבנית בזהירות - כל תפוח שנופל משאיר כתם צהוב זרחני - ומעבירים לקערת הגשה. סה"כ: 5 ₪

 

שניצל דק-דק

 

ארוחת ליל שישי לא שלמה בלי שניצל. זאת הגרסה שלי לשניצל הצבאי. באופן עקרוני השניצל הדקיק מוצלח כל כך בגלל הטיגון העמוק. אם יש לכם ביבת סיר טיגון חשמלי - אל תעיזו לעשות שניצל בשום צורה אחרת. אם אין לכם סיר כזה - אפשר לטגן במחבת אבל לא לקמצן על השמן - מלאו את המחבת כך שהשמן יכסה את השניצל.

 

חומרים:

1/2 ק"ג חזה עוף מוכן לשניצל (2 חזות = 4-5 חתיכות = 17 ₪)

1/2 כוס קמח

2 ביצים טרופות (1.5 ₪)

1 כפית חרדל "פושט"

מלח

1 כוס פירורי לחם (2 ₪)

2 כפות שומשום

שמן לטיגון (1 ליטר עולה כ-6 ₪, אנחנו נשתמש בפחות מחצי - 3 ₪)

 

הכנה:

ראשית דופקים: עם פטיש שניצלים או בעזרת כוס חובטים בתרנגולת האומללה עד שהיא מיתדקקת לשביעות רצונכם. נכון, היום זה כבר לא אופנתי לחבוט בעוף, אבל אין מה לעשות - ככה זה הכי טעים.

 

עכשיו מדליקים את האש וממלאים שמן במחבת (או בסיר החשמלי).

 

מכינים שלוש צלחות:

1 שטוחה ובה רק קמח

2 עמוקה ובה ביצים טרופות עם חרדל. אם אתם לא שומרים כשרות אפשר להוסיף לבלילה חלב או שמנת.

3 שטוחה ובה פירורי לחם, שומשום ומלח (מעורבבים)

 

מקמחים את השניצל משני צדדיו, מעבירים לביצים ומבצבצים משני הצדדים, מעבירים לפירורים ומצפים את השניצל בפירורי לחם ושומשום. משליכים את השניצל לשמן הרותח ומטגנים אותו משני צדדיו עד שהוא שחום, פריך ויאמי. סה"כ: 23.50 ₪

 

סך כל הארוחה : 50.60 ₪

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תפוחי אדמה זרחניים. 5 ₪
צילום: איילת בן-יוסף
קונכיות בצק עלים במילוי פטריות. 22.10 ₪
צילום: איילת בן-יוסף
מומלצים